Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Τα ζώα δεν είναι δώρα
Τα κουτάβια και τα γατάκια δεν είναι παιχνίδια που τα δωρίζουμε ενόψει των Χριστουγέννων. Χρειάζονται φροντίδα, χρήματα και πολύ χρόνο.
Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και όλοι ετοιμαζόμαστε για το γιορτινά μας ψώνια και τα δώρα που θα κάνουμε στους αγαπημένους μας.
Πολλές φορές όμως αρκετοί γονείς ή φίλοι πέφτουν στην παγίδα να αγοράσουν ένα μικρό κατοικίδιο για τους αγαπημένους τους. Λίγο οι ημέρες αγάπης, λίγο οι συνεχείς εκκλήσεις των παιδιών να τους πάρουμε για δώρο ένα μικρό κουταβάκι, μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος.
Τα ζώα όμως δεν είναι ούτε παιχνίδια ούτε δώρα. Είναι έμψυχα όντα που απαιτούν μέρος από το χρόνο μας, χώρο, φροντίδα και φυσικά χρήματα. Κάτι που βέβαια οι περισσότεροι δε σκέφτονται πριν αποφασίσουν να κάνουν δώρο ένα κουτάβι ή ένα γατάκι, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων που δωρίστηκαν ενόψει εορτών να καταλήγουν στο δρόμο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των αδέσποτων.
Ο ενθουσιασμός από ένα τέτοιο «δωράκι» σίγουρα κυριαρχεί τις πρώτες μέρες που όλα είναι ρόδινα στο σπίτι λόγο των Χριστουγέννων, όμως σε λίγες μέρες τα σχολεία θα ξανανοίξουν, οι μεγάλοι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους και το δύο μηνών κουτάβι που είναι κυριολεκτικά ένα μωρό, θα μείνει μόνο στο σπίτι και το σίγουρο είναι πως η οικογένεια θα έχει προβλήματα μαζί του.
Οπότε πριν αποφασίσετε να δωρίσετε ένα ζωάκι σε κάποιον αγαπημένο σας, αναλογιστείτε πρώτα και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τα ζώα απαιτούν πολύ μεγάλο μέρος από το χρόνο σας και θα πρέπει να είστε διαθέσιμοι αλλά και ορεξάτοι ώστε να ασχοληθείτε μαζί του. Ένα ζώο θα λερώσει, θα κλάψει, θα γαβγίσει και πολλά άλλα, και εσείς πρέπει να ασχοληθείτε μαζί του, να το μάθετε, να το εκπαιδεύσετε, να το επιβραβεύσετε. Δεν μπορούν να μείνουν σε ένα χώρο απομονωμένα και απλά να υπάρχουν.
Επίσης μην ξεχνάτε ότι το γλυκό κουταβάκι ή γατάκι που αποφασίσατε να δωρίσετε, κάποια στιγμή θα μεγαλώσει και θα γίνει ένας σκύλος ή μια γάτα, που θα αποτελεί μέρος της οικογένειας και θα πρέπει να τον υπολογίζετε πάντα στα σχέδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι τα ζώα αυτά μπορεί να ζήσουν μέχρι και 15 με 20 χρόνια, οπότε αποτελούν μια μακροχρόνια δέσμευση και δεν είναι ανακυκλώσιμα κουκλάκια προς τέρψιν του κάθε παιδιού.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι η φροντίδα και το μεγάλωμα ενός ζώο απαιτούν χρήματα, τόσο για την τροφή τους όσο και για τα εμβόλια, τις εξετάσεις ή τις θεραπείες τους σε περίπτωση που πάθουν κάτι.
Είστε λοιπόν σε θέση να διαθέσετε το χρόνο και τα χρήματά σας στην ανατροφή ενός ζώου;
Αν όχι, τότε μόνο κακό θα κάνετε με την αγορά ενός τέτοιου «δώρου», τόσο στο ίδιο το ζώο που δε θα έχει την φροντίδα που χρειάζεται όσο και στην ίδια την κοινωνία, αφού αργά ή γρήγορα θα επιβαρυνθεί με ακόμη ένα αδέσποτο.
Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν αποτρέπεται η απόκτηση ενός κατοικίδιου, απλά τονίζεται πως αυτή θα πρέπει να γίνει έπειτα από ώριμη σκέψη και να μην πράξετε υπό την επήρεια του ενθουσιασμού, κάτι που δυστυχώς τις περισσότερες φορές οδηγεί σε φαινόμενα εγκατάλειψης και κακομεταχείρισης.
Σε περίπτωση πάντως που το σκεφτείτε σωστά και αποφασίσετε συνειδητά να αγοράσετε κάποιο ζώο, θυμηθείτε ότι η καλύτερη επιλογή είναι να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο και σε καμία περίπτωση να μην αγοράσετε από pet shop.
Τα καταστήματα αυτά πλουτίζουν καθημερινά πουλώντας καθαρόαιμα ζώα, άγνωστης όμως προέλευσης, που περιμένουν μέσα σε γυάλινα κλουβιά κάποιος να τα δει και να τα αγαπήσει.
Στο κυνοκομείο της περιοχής μας μπορείτε να βρείτε αξιαγάπητα κατοικίδια που ψάχνουν για στέγη και μάλιστα να τα υιοθετήσετε δωρεάν. Στην αναζήτηση ενός κατοικίδιου μπορεί να σας βοηθήσει και η τοπική οργάνωση ΣΩΖΩ, δηλαδή το Σωματείο Ζωόφιλων Ξάνθης, που μπορεί να σας συστήσει ζώα που φιλοξενούνται προσωρινά σε κάποιο σπίτι και ψάχνουν μόνιμη στέγη.
Αν ψάχνετε να κάνετε την καλή πράξη των Χριστουγέννων, πολύ χρήσιμο και εξίσου σημαντικό θα ήταν να βοηθήσετε αυτούς που φροντίζουν για τα αδέσποτα, στέλνοντας δωρεές, τρόφιμα για τα κατοικίδια ζώα ή ακόμα προσφέροντας οι ίδιοι προσωπικά φροντίδα και αγκαλιά σ' αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου