Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Τολμηρά

Τελικά ούτε στους επαγγελματίες οδηγούς δεν πρέπει να έχει κανείς εμπιστοσύνη. Οδηγός μιας πολύ γνωστής εταιρίας οδικής βοήθειας, χτύπησε σταθμευμένο αυτοκίνητο και έφυγε σα να μην συνέβη τίποτα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν αντιλήφτηκε το χτύπημα, αλλά στο σημείο υπήρχε ένας αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος τον ενημέρωσε για τη ζημιά που έκανε αλλά και πάλι ο προαναφερόμενος κύριος έφυγε δίχως να δώσει καμία σημασία. Τόσο δύσκολο ήταν να κατέβει από το αυτοκίνητο του για να δει την ζημιά που έκανε και φυσικά να αφήσει τα στοιχεία του, ώστε ο ιδιοκτήτης του χτυπημένου αυτοκινήτου να μπορεί να τον βρει; Δε ξέρουμε τί σκοπεύει να κάνει η εταιρία με τον συγκεκριμένο οδηγό της και προφανώς εδώ η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον οδηγό και όχι την εταιρία που εκπροσωπεί. Ωστόσο περιμέναμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα από έναν επαγγελματία οδηγό και όχι την αδιάφορη στάση του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι και λίγες ώρες πριν την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου στο νέο Δ.Σ να μπει ο κ. Ράπτης. Γιατί άραγε τόση επιμονή να είναι μέλος του Δ.Σ ο κ. Ράπτης; Τι πρόσφερε ο άνθρωπος αυτός στις εταιρείας που μέχρι πρότινος συμμετείχε ως Πρόεδρος και μέλος διαφόρων Δ.Σ. Συνεταιριστικών Εργοστασίων; Βέβαια η σκληρή διαπραγμάτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε και κάποιο όφελος, αφού ο πρώην Υπουργός υποσχέθηκε ή ίσως ακόμη ακόμη αναγκάστηκε να υποσχεθεί στον κ. Ράπτη την Προεδρία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής. Όσο για τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ, με μια πρώτη ματιά φαίνεται να είναι από τις πιο σωστές επιλογές που θα μπορούσαν να γίνουν.

Τη διαβάσαμε την ανακοίνωση του Δημάρχου Ξάνθης και πραγματικά μείναμε έκπληκτοι. Ή ο Δήμαρχος δεν είναι σε θέση να καταλάβει ποια ακριβώς είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ξάνθη, ή ξέρει πολύ καλά τι γίνεται και σκοπός του είναι να παραπλανήσει τους πολίτες και να τους παρουσιάσει μια εικόνα που μόνο στη φαντασία του υπάρχει. Ίσως τόσα χρόνια να είχε μάθει να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να έχει απέναντι του μια πραγματική αντιπολίτευση. Τώρα που η αντιπολίτευση κάνει απλά αυτό το οποίο της ανέθεσαν οι Ξανθιώτες δηλαδή να ελέγχει το έργο της δημοτικής αρχής, να εντοπίζει λάθη και παραλείψεις και να κάνει προτάσεις, μάλλον του κακοφαίνεται. Δεν μπορεί όμως να μας λέει ότι η ΔΕΥΑΞ παράγει έργο. Ποιο είναι άραγε αυτό το έργο; Μήπως η υπόθεση με το περιβόητο καλώδιο που ακόμα βρίσκεται στη δικαιοσύνη; Μήπως είναι έργο οι αυξήσεις των λογαριασμών στους πολίτες; Ο Δήμος έχει κάνει παράνομες προσλήψεις ; Γιατί ο Δήμαρχος αρνείται τόσο επίμονα την παρακολούθηση του έργου των επιτροπών επιλογής προσωπικού από ανθρώπους της αντιπολίτευσης; Έχει μήπως να φοβηθεί κάτι; Είναι δυνατόν να μας τα παρουσιάζουν όλα σωστά και τέλεια; Πόσο θέλουν για να μας τρελάνουν;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, τώρα που οι Νομαρχίες θα καταργηθούν και θα περάσουμε πλέον στην εποχή των αιρετών Περιφερειαρχών, σκέφτονται να βάλουν υποψηφιότητα για Δημοτικοί Σύμβουλοι αφού σε ένα επίπεδο περιφέρειας θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να εκλεγούν ενώ σε επίπεδο Δήμου, σαφώς και έχουν περισσότερες πιθανότητες. Βλέπετε έχουν μάθει τόσα χρόνια να είναι στην εξουσία και δεν μπορούν να διανοηθούν τον εαυτό τους, ούτε μια μέρα μακριά της. Το θέμα όμως είναι ποιους από αυτούς θα επιλέξουν οι αρχηγοί των Δημοτικών παρατάξεων; Αν δηλαδή θα επιλέξουν τους επαγγελματίες Νομαρχιακούς συμβούλους ή θα επιλέξουν τους πραγματικά ικανούς και με διάθεση να προσφέρουν.

Τι να πούμε και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης που δεν μας δώσανε πλούσια διαφημιστικά πακέτα; Παρόλα αυτά, δε λέμε και τίποτα για τον κύριο Κοντό. Αλλά …."Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος".

Μετά τη δημοσιοποίηση από την Τ του θέματος των επί 11 πλέον μηνών απλήρωτων εργαζομένων στην Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, άρχισαν να βγαίνουν διάφορα στην επικαιρότητα. Να ξεκινήσουμε από το νέο LEADER, και θα θέσουμε μερικά απλά ερωτήματα κι αν θέλουν μας απαντάνε οι υπεύθυνοι.
Γιατί η Αναπτυξιακή Ξάνθης δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το νέο LEADER τη στιγμή που σε άλλες Αναπτυξιακές έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό;
Έπρεπε να βγουν από το μετοχικό κεφάλαιο των Αναπτυξιακών εταιρειών οι ιδιωτικές εταιρίες ώστε αυτές να γίνουν Ο.Τ.Α σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων; Όταν υποβλήθηκε η πρώτη πρόταση για το LEADER, υπήρχε ακόμα στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, εταιρεία Α.Ε.; Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε να παραμείνει η εταιρία αυτή και με ποιο ρίσκο πήρε μια τέτοια απόφαση; Με ποιο σκεπτικό πήρε το Δ.Σ. αυτή την απόφαση; Μήπως η πρώτη πρόταση απορρίφθηκε λόγω της ιδιωτικής εταιρίας; Έγινε και δεύτερη φορά υποβολή πρότασης για το LEADER; Εγκρίθηκε; Κι αν ναι, με ποιο ποσό; Η δεύτερη υποβολή ήταν εμπρόθεσμη ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ως προς την έγκριση του προγράμματος; Ο χρόνος θα δείξει. Τελικά πώς να υπάρξει εμπιστοσύνη στη διοίκηση αυτή της εταιρείας όταν διαχειρίζεται κατ’ αυτό τον τρόπο την κατάσταση;



Πολύ ενδιαφέρουσα η δήλωση του Υπουργού Γιάννη Ραγκούση όσον αφορά τις Δημοτικές και... Νομαρχιακές εκλογές του 2010. Οι επόμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση θα γίνουν χωρίς Νομάρχες. Θα τους αντικαταστήσουν οι περιφερειάρχες που θα είναι αιρετοί. Θα εκλέγονται δηλαδή. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση το σκεφτόταν. Τελικά από αυτά που είπε ο κ. Ραγκούσης η απόφαση έχει παρθεί. Αλλάζουν σχεδόν όλα τον προσεχή Οκτώβριο που θα έχουμε εκλογές.

Καιρός είναι, μετά από όλα αυτά που βλέπουμε και ακούμε καθημερινά στο χώρο της Ν.Δ. και αγανακτούμε βλέποντας να επιπλέουν συνεχώς άτομα απαίδευτα και αυλικοί, να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος. Η αρχή έγινε με την εκλογή ενός μετριοπαθούς αρχηγού στη Ν.Δ. Οπότε πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη συνέχεια και στα τοπικά. Θα συμφωνήσω με τη συνέντευξη του Μιχάλη Πουσπουρίκα στην Τ, ο οποίος τα είπε έξω από τα δόντια, και με τα όσα υποστηρίζει ότι δηλαδή πρέπει να εξυγιανθεί όλο το τοπικό σκηνικό της Ν.Δ. Μιχάλη κι εσύ μπορείς να κάνεις τη διαφορά αρκεί να βγεις δυνατά μπροστά χωρίς ενδοιασμούς και συνέχιζε να κοιτάζεις πάντα ψηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου