Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Με αφορμή το έργο της ενοποίησης
Εντείνονται αντιπαράθεση και …προβλήματα


Σε νέους πειραματισμούς σκοπεύει να προβεί η νομαρχία, κατά δήλωσή της, προκειμένου να επιλύσει το γόρδιο δεσμό στον οποίο έχει μετατραπεί η αλλαγή της κυκλοφοριακής ρύθμισης με το έργο της ενοποίησης των πλατειών προκειμένου να προασπίσει το …«δημόσιο συμφέρον».



Δεν γνώριζαν καν τι είδους «θεραπεία» θα εφαρμόσουν;



Θεατές στο θέατρο του παραλόγου βρισκόμαστε όλοι εμείς διερωτώμενοι τελικά τί θέλουν να πετύχουν ως προς την κυκλοφοριακή ρύθμιση μετά την ολοκλήρωση του έργου της ενοποίησης των πλατειών.
Αφορμή για τις σημερινές μας σκέψεις είναι η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρίστου Πούλιου και του Νομάρχη Ξάνθης, για τις νέες προτάσεις που θέλουν την 28ης Οκτωβρίου να μετατρέπεται σε οδό διπλής κατεύθυνσης. Μάλιστα προς επίρρωσιν των απόψεών του ο κύριος Νομάρχης προτείνει την κατάργηση των θέσεων στάθμευσης των ταξί, που ο ίδιος είχε αποφασίσει σε συμφωνία με τους επαγγελματίες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι θέσεις του Νομάρχη στην επιστολή που δημοσίευσε απαντώντας στον κύριο Πούλιο. Ο κύριος Νομάρχης λοιπόν «κρίνει» τον κύριο Πούλιο για «ανέξοδο αρνητικό-καταγγελτικό λόγο κάποιων με θεσμικό ρόλο επειδή υπέβαλα σε δημόσια συζήτηση πρόταση να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Χαίρομαι γιατί η πρότασή μου άνοιξε τη συζήτηση και οδήγησε σε πρώτες ενέργειες. Θέσεις για λύσεις, όμως, δεν είδα, παρά μόνον ανέξοδους κριτές. Συνήθως κρίνονται αυτοί που ενεργούν. Κανείς δε δικαιούται να προτάσσει μη λύσεις, καταγγελίες και την ταλαιπωρία των πολιτών, γιατί έτσι βολεύει».
Και διερωτώμαι εγώ σαν απλός πολίτης. Ποιες είναι οι δικές του θέσεις, οι προτάσεις και κυρίως οι πρωτοβουλίες για την επίλυση του κυκλοφοριακού, όντας επί σειρά ετών στη διοίκηση της νομαρχίας; Μήπως η απαγόρευση στάθμευσης γύρω από την πλατεία την ίδια στιγμή που τα λεωφορεία έκλειναν κυριολεκτικά το δρόμο; Αυτές ήταν οι επιτυχημένες συνταγές που τόσα χρόνια εφαρμόστηκαν; Γιατί το κυκλοφοριακό δεν είναι μια σημερινή κατάσταση. Εδώ και χρόνια γίνεται «διάλογος», που πράγματι ο ίδιος προκαλούσε, αλλά μόνον χάριν της συζήτησης. Ας μου πει έστω και ένας πολίτης, έστω και ένας επαγγελματίας ποιες λύσεις υιοθετήθηκαν από πλευράς νομαρχίας και τι αποτελέσματα είχαν, πριν ξεκινήσει το έργο της ενοποίησης των πλατειών.
Και σήμερα έρχεται και πάλι η νομαρχία να μας πει τι; Ας κάνουμε διπλής κατεύθυνσης την 28ης Οκτωβρίου, παραβαίνοντας τις δεσμεύσεις που οι ίδιοι λάβαμε για τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί και ας ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν να πειραματιστούμε, στις πλάτες φυσικά όλων ημών. Και βέβαια το ζήτημα δε γεννάται για το πού θα είναι οι θέσεις στάθμευσης των ταξί. Το ζήτημα γεννάται από την προχειρότητα που αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα, αφού ανάλογα με τις συγκυρίες παίρνονται ή αναιρούνται αποφάσεις ή έστω προτάσεις. Είναι δείγμα συγκροτημένης διοίκησης αυτό;
Το πιο ωραίο όμως της επιστολής βρίσκεται στο σημείο που ο κύριος Νομάρχης «αδειάζει», εμμέσως βεβαίως, το δήμο αναφορικά με το έργο της ενοποίησης, καθώς όπως τονίζει «Οι αποφάσεις των ομόφωνων Δημοτικών Συμβουλίων πέντε (5) περιόδων για την ενοποίηση των πλατειών είναι σεβαστές και μη ελεγχόμενες ως προς την ουσία και την σκοπιμότητά τους από τον νόμο, παρά τις ενδεχόμενες άλλες προσωπικές απόψεις». Δηλαδή τι μας λέει ο κύριος Νομάρχης; Ότι ναι μεν κανείς δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα των αποφάσεων αλλά ίσως θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ουσία τους καθώς και τη σκοπιμότητα του έργου; Για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να μας πει ότι προσωπικές απόψεις έρχονται σε αντιδιαστολή με το έργο της ενοποίησης. Ποιανού απόψεις όμως δε μας ξεκαθαρίζει. Θα είχε πράγματι ενδιαφέρον σε αντίστοιχο δελτίο τύπου να μας πει σαφώς και τι εννοεί αλλά και ποια είναι τελικά η θέση του για την ενοποίηση των πλατειών.
Λίγο παρακάτω το «άδειασμα» του δήμου γίνεται ακόμη πιο εμφανές. «Περίμενα την κατάθεση των προτάσεων από όλους όσους ζητήθηκε. Αυτό δεν έγινε. Η τακτική αρμοδιότητα είναι, βεβαίως, του Δήμου. Όσο για την δική μας επικουρική αρμοδιότητα, αυτή θα ασκηθεί μετά τις προτάσεις, εφόσον δεν δοθεί άλλη λύση, για λόγους δημοσίου συμφέροντος». Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο, κατά τη δική μου φτωχή τουλάχιστον αντίληψη, ότι ο δήμος είναι ανίκανος να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον και χρειάζεται η συνδρομή της νομαρχίας προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό. Άραγε τι απαντά ο δήμος Ξάνθης σε αυτή την επιστολή;
Πέρα όμως από τις όποιες αντιπαραθέσεις η ουσία είναι μία. Η όλη συζήτηση απογύμνωσε δήμο και νομαρχία αναφορικά με τον τρόπο σχεδιασμού ενός έργου. Δεν ξέρω αν συμβαίνει πραγματικά σε άλλη πόλη να ξεκινούν παρεμβάσεις που αλλάζουν, εκ βάθρων, τα έως σήμερα ισχύοντα χωρίς πρώτα να έχουν προηγηθεί κατάλληλες μελέτες αναφορικά με τις επιπτώσεις τους, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και πώς αυτά θα επιλυθούν. Δεν ξέρω εάν σε άλλη πόλη αλλάζουν την κυκλοφοριακή ρύθμιση βασιζόμενοι σε μία μελέτη της δεκαετίας του ’90, χωρίς πρώτα να έχει επικαιροποιηθεί. Δεν ξέρω αν πουθενά αλλού βαδίζουμε με γνώμονα το ας δούμε τι θα συναντήσουμε και μετά σκεφτόμαστε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Και το κυριότερο, δεν ξέρω εάν πουθενά αλλού ισχύουν αυτοί οι πειραματισμοί σε βάρος των πολιτών. Θα μου πείτε …σε ξένη καμπούρα εκατό ξυλιές.
Δυστυχώς κάθε μέρα που περνά γινόμαστε μάρτυρες της προχειρότητας, της έλλειψης σοβαρού σχεδιασμού, των ανέξοδων λόγων, της αντιπαράθεσης για προσωπικό γόητρο άνευ ουσίας.
Την καλύτερη όμως απάντηση σε όλα αυτά τη δίνει ο κύριος Πούλιος με το κλείσιμο της δημόσιας επιστολής του προς το Νομάρχη.
Προτάσσαμε το «προλαμβάνειν» αντί του «θεραπεύειν».
Εφάρμοσαν το «θεραπεύειν»
αντί του «προλαμβάνειν».
Δεν γνώριζαν καν τι είδους
«θεραπεία» θα εφαρμόσουν;;;…

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…ορισμένοι «έξυπνοι» για τους οποίους μάλλον δεν ισχύει το μέτρο της πεζοδρόμησης της οδού Δαγκλή. Βράδυ γύρω στις εννέα και ένα αυτοκίνητο προσπαθεί να παρκάρει μπροστά στα καγκελάκια που έχουν μπει. Φυσικά εμποδίζει την κυκλοφορία και δημιουργεί εκνευρισμό. Και ω! του θαύματος. Τη λύση τη δίνει προφανώς φίλος του ο οποίος ξεβιδώνει τα κεντρικά κιγκλιδώματα προκειμένου το όχημα να ανεβεί στο πεζοδρόμιο. Κατά τα άλλα πεζοδρομούμε για χάρη των δημοτών. Άραγε η δημοτική αστυνομία τα βλέπει αυτά ή αναλώνεται μόνο στο να κόβει κλήσεις για παραβάσεις λιγότερο καραμπινάτες, προκειμένου να γεμίσει τα ταμεία της;

…το ραντάρ απέναντι από τo νεκροταφείο στο οποίο αγανακτισμένος οδηγός έβαλε φωτιά. Σου λέει ο άνθρωπος δέκα φορές να περάσω δέκα φωτογραφίες θα μου βγάλει. Ούτε παπαράτσι να ήταν. Και ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο; Όταν σε σταματήσει η τροχαία να έχεις παραβεί το όριο ταχύτητας κατά δέκα χιλιόμετρα δε σου κόβει κλήση γιατί σου λέει εντάξει ίσως έγινε από απροσεξία. Εδώ όμως έστω και κατά ένα χιλιόμετρο να τρέχεις πάνω από το όριο ταχύτητας την παίρνεις τη φωτογραφιούλα σου. Smile λοιπόν γιατί θα πληρώσετε που θα πληρώσετε, τουλάχιστον να είστε όμορφοι.

…οι υποψήφιοι βουλευτές τους οποίους πολύ χαίρομαι αυτές τις ημέρες. Γάμο για γάμο και πανηγύρι για πανηγύρι δεν έχουν αφήσει. Τόση κοινωνικότητα πια; Θα μου πείτε ψηφουλάκια είναι αυτά. Και μάλιστα όταν το παιχνίδι παίζεται στο νήμα πρέπει να βγάλεις όλα τα βέλη από τη φαρέτρα. Όμως αναρωτιέμαι. Πραγματικά υπάρχει κόσμος ο οποίος κρίνει έναν πολιτικό από την παρουσία του ή τις χορευτικές του επιδόσεις σε γάμους και πανηγύρια; Καλές οι κοινωνικές εκδηλώσεις και ο δημόσιες σχέσεις αλλά μήπως το παιχνίδι θα έπρεπε να παίζεται σε πολιτικό επίπεδο; Εκεί να δούμε ποιος θα αντέξει στον κριτικό λόγο. Δυστυχώς όμως πολλές φορές εμείς οι ψηφοφόροι φερόμαστε ως ιθαγενείς και έτσι υπαγορεύουμε και τις συμπεριφορές στους «φύλαρχους».

…το παιχνίδι που παίζεται και πάλι με αιχμή τους υποψηφίους που στηρίζει το προξενείο ή όχι. Πραγματικά δεν ξέρω τι σκοπό εξυπηρετεί. Η φωτογράφιση κάποιου ως ευνοούμενου της Άγκυρας άραγε ποιον ευνοεί και μάλιστα παραμονές εκλογών; Αυτούς που θέλουν να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία ή μήπως ακριβώς αυτά τα στοιχεία γύρω από τα οποία συσπειρώνεται τελικά η μειονότητα; Απλή λογική. Οι ψηφοφόροι των μουσουλμάνων υποψηφίων βουλευτών δεν είναι χριστιανοί. Ούτε προσδοκούν να αντλήσουν ψήφους από αυτή τη δεξαμενή. Οπότε τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούνται με την πόλωση του κλίματος είναι αυτά ακριβώς του προξενείου. Άραγε δεν το αντιλαμβάνονται όσοι πέφτουν σε αυτή την παγίδα; Λίγο πιο συγκρατημένος υπερπατριωτισμός δε βλάπτει.

…η ψήφος μας στις τέσσερις του Οκτώβρη η οποία θα πρέπει να εκπορευθεί με βάση το συμφέρον του τόπου και όχι τα προσωπικά οφέλη που προσδοκούμε να αποκομίσουμε. Καιρός η λογική του ρουσφετιού να πάει στην άκρη και να προτάξουμε το γενικό καλό. Όταν βουλιάζει ένα πλοίο συμπαρασύρει τους πάντες στα βάθη της θαλάσσης. Όποια λοιπόν κι αν είναι η επιλογή μας, αριστερά, δεξιά ή κέντρο, αυτή ας παρθεί επιτέλους με πολιτικά κριτήρια. Και κυρίως όχι στην αποχή. Η αποχή βοηθά το σύστημα να διαμορφώσει τις δικές του ισορροπίες. Αν κάτι δε μας αρέσει το αλλάζουμε. Δεν το συντηρούμε. Αυτά προς το παρόν και καλό βόλι την ερχόμενη Κυριακή.
Όχι απλά άστοχη αλλά επικίνδυνη η υποψηφιότητα Καρατζαφέρη στο νομό Ροδόπης

Το τελευταίο διάστημα μόνο λίγοι δεν είναι εκείνοι που χαρακτήρισαν ως άστοχη την επιλογή του Γιώργου Καρατζαφέρη να είναι υποψήφιος βουλευτής στο νομό Ροδόπης, θέλοντας όπως λέει και ο ίδιος να πολεμήσει το εκεί τουρκικό προξενείο και να το αναγκάσει να περιορίσει τη δράση του εντός της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Εγώ πραγματικά δε θα έμπαινα στον κόπο να ασχοληθώ με μια άστοχη κίνηση ενός οπουδήποτε πολιτικού. Εξάλλου οι περισσότερες από τις τους, και όχι μόνο του κυρίου Καρατζαφέρη, είναι πέρα για πέρα άστοχες. Ασχολούμαι όμως με τη συγκεκριμένη επιλογή του Γιώργου Καρατζαφέρη γιατί δεν είμαι από εκείνους που τη θεωρούν απλά άστοχη. Για μένα η υποψηφιότητα Καρατζαφέρη στο νομό Ροδόπης είναι παραπάνω κι από επικίνδυνη για την περιοχή και για τη μέχρι τώρα ομαλή συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων.
Μακάρι να ήταν αρκετός ένας Καρατζαφέρης για να συμμαζευτεί το τουρκικό προξενείο το οποίο πραγματικά έχει ξεσαλώσει τα τελευταία χρόνια. Αναρωτιέμαι όμως πώς είναι δυνατόν ένα ολόκληρο κράτος να μην κατάφερε να κάνει αυτό που τώρα λέει πως έρχεται να κάνει ο αρχηγός του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Θα μου πείτε πως ποτέ ως τώρα το ελληνικό κράτος δεν είχε την πραγματική βούληση να τα βάλει με το τουρκικό προξενείο. Δε θα διαφωνήσω σ΄ αυτό. Πρέπει όμως ο κύριος Καρατζαφέρης να γνωρίζει ότι αυτά τα θέματα δε λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού και κραυγαλέες αντιδράσεις.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ξέρει ήδη ο Γιώργος Καρατζαφέρης ότι από τις τάξεις της μουσουλμανικής μειονότητας δε θα πάρει ψήφους. Πρώτον γιατί οι μουσουλμάνοι της Θράκης ποτέ ως τώρα δεν έχουν δείξει ότι συμμετέχουν σε τέτοιες προκλητικές κινήσεις και δεύτερον γιατί ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός δεν έχει ούτε έναν μουσουλμάνο στα ψηφοδέλτιά του σε Ροδόπη και Ξάνθη. Έτσι οι μόνες ψήφοι που πιθανόν να πάνε στην παράταξη του Γιώργου Καρατζαφέρη θα προέρχονται από χριστιανούς συμπολίτες μας.
Μόνο που αν 4.000 ή 5.000 χριστιανοί ψηφίσουν τον κύριο Καρατζαφέρη, αυτό σημαίνει πως οι ψήφοι αυτές θα φύγουν από κάποιον άλλον χριστιανό υποψήφιο στη Ροδόπη, άλλης πολιτικής παράταξης, με αποτέλεσμα και ο Γιώργος Καρατζαφέρης να μην εκλεγεί βουλευτής στο νομό Ροδόπης και οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι των ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία να ενισχυθούν, αφού από τις ψήφους που θα πάρει ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα αποδυναμωθούν οι υπόλοιποι χριστιανοί υποψήφιοι.
Πέραν όμως την ενίσχυσης των μειονοτικών υποψηφίων και το ενδεχόμενο αυτοί από δύο να γίνουν τρεις στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα πρέπει να έχουμε όλοι μας υπόψη ότι τα άκρα ξυπνάνε τα άκρα. Αυτό σημαίνει πως τα ακραία στοιχεία του τουρκικού προξενείου θα αναλάβουν πιθανότατα και πάλι δράση και δεν αποκλείεται να ξαναζήσουμε καταστάσεις ανάλογες με εκείνες των παλαιότερων εποχών.
Μπορεί το τουρκικό προξενείο να καταβάλλει προσπάθεια για εκτουρκισμό των μη Τούρκων μουσουλμάνων της Θράκης αλλά υπάρχει τουλάχιστον μια ειρηνική συμβίωση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Μια συμβίωση η οποία τώρα κινδυνεύει να διαταραχθεί εξαιτίας συμπεριφορών σαν κι αυτή του Γιώργου Καραταζαφέρη. Εγώ προσωπικά θα δεχόμουν με μεγάλη ευχαρίστηση την υποψηφιότητα Καρατζαφέρη είτε στην Ξάνθη είτε στη Ροδόπη, αν αυτή ήταν η μοναδική του υποψηφιότητα κι αν δε χρησιμοποιούσε το δικαίωμά του ως αρχηγού κόμματος να είναι υποψήφιος σε δύο περιοχές.
Είναι βέβαιο πως η υποψηφιότητά του αυτή στην Κομοτηνή δεν πρόκειται να φέρει τίποτα καλό στην περιοχή. Ας ελπίσουμε μόνο πως ούτε αρνητικές συνέπειες θα έχει και η όλη ιστορία θα λήξει αμέσως μετά τις εκλογές χωρίς να πληρώσουμε εμείς οι Θρακιώτες τις κινήσεις εντυπωσιασμού που σαν μόνο στόχο έχουν να συγκινήσουν τους «υπερπατριώτες» της υπόλοιπης Ελλάδας και να πάρει ψήφους από οπουδήποτε αλλού εκτός από τη Θράκη.
Γιατί δεν είναι δυνατό ένας τόσο «πατριώτης» όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης να μη μπορεί να καταλάβει το κακό που κάνει στη περιοχή με την κίνηση αυτή, και την αναστάτωση που μπορεί να φέρει. Άρα το μόνο που τον απασχολεί είναι το πολιτικό όφελος, ένα όφελος που όπως γράφω και παραπάνω, μπορεί να μην έρθει για εκείνον στη Θράκη αλλά θα έρθει στην υπόλοιπη χώρα.

Σ. Καραχότζα
Έχουμε ράμπες για τα μάτια του κόσμου



Δεν είναι και λίγες οι φορές που τόσο η Τ όσο και τα υπόλοιπα μέσα έχουν ασχοληθεί με το ρόλο της δημοτικής αστυνομίας στην καθημερινότητα των Ξανθιωτών. Οι απαντήσεις που δίνουν κατά καιρούς οι πολιτικοί προϊστάμενοι της δημοτικής αστυνομίας είναι σαν μια ταινία σε επανάληψη, που παίζει τα ίδια ακριβώς λόγια, πιο συγκεκριμένα κάνουν λόγο για λίγα άτομα και πολλά καθήκοντα. Ίσως οι λίγοι πραγματικά στην Ξάνθη δημοτικοί αστυνόμοι να είναι ένας λόγος που η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να καλύψει όλα της τα καθήκοντα, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο καθένας από εμάς βλέπει εντός της πόλης τους δημοτικούς αστυνόμους να δίνουν προτεραιότητα σε γεγονότα και καταστάσεις που δε χρίζουν άμεσης παρέμβασής τους.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα των παραπάνω είναι και τα όσα γίνονται τελευταία στο κέντρο της πόλης, ένα πραγματικό χάος το οποίο όμως ήταν απολύτως αναμενόμενο αφού θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα μέχρι οδηγοί και πεζοί να συνηθίσουν τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Η δημοτική αστυνομία όμως αντί να καθοδηγεί τους οδηγούς εξηγώντας τους πώς και από πού πρέπει να κινηθούν, μοιράζει κλήσεις στα «παράνομα» σταθμευμένα αυτοκίνητα και μάλιστα τη στιγμή που κανένας εκ των αρμοδίων δε φρόντισε να δημιουργήσει θέσεις στάθμευσης και έτσι ο κάθε οδηγός είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος ή να αφήσει το αυτοκίνητό του έξω από την πόλη και να κουβαλήσει μέχρι εκεί τα ψώνια του ή να το σταθμεύσει όπου βρει.
Ακόμα κι αυτό όμως είναι κάτι που θα μπορούσε κάποιος να το προσπεράσει και να πει ότι απλά κάνουν τη δουλειά τους. Εκείνο που κανένας δε δέχεται σίγουρα είναι το κλείσιμο των ματιών από τη δημοτική αστυνομία στους οδηγούς εκείνους που σταθμεύουν το αυτοκίνητο τους σε σημεία όπου υπάρχουν ράμπες προκειμένου τα άτομα με αναπηρικά καροτσάκια να μπορούν να ανέβουν στο πεζοδρόμιο. Επειδή όμως τα λόγια του καθένα μπορεί εύκολα να αμφισβητηθούν, αδιάψευστος μάρτυρας είναι η εικόνα της φωτογραφίας όπου φαίνεται ξεκάθαρα να είναι κλειστές από αυτοκίνητα οι ράμπες των πεζοδρομίων.
Όλα αυτά τη στιγμή που οι ίδιοι δημοτικοί αστυνόμοι δίνουν με τόση ευκολία κλήσεις στα αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα στην απέναντι πλευρά όπου και δεν υπάρχουν ανάλογες ράμπες. Δηλαδή αν καταλαβαίνουμε καλά, τη νύφη την πληρώνουν οι οδηγοί που σε τελική ανάλυση δεν ενοχλούν κανέναν και εκείνοι που πραγματικά εμποδίζουν τη διέλευση των ατόμων με κινητικά προβλήματα, περνούν απαρατήρητοι. Τότε γιατί έχουν γίνει οι ράμπες αυτές; Έτσι για να λέμε πως ως πόλη ενδιαφερόμαστε για τα άτομα με αναπηρία; Φυσικά μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι οδηγοί που σταθμεύουν το αυτοκίνητο τους σε τέτοια σημεία αλλά κανένας δεν μπορεί να δεχτεί μια δημοτική αστυνομία η οποία μοιράζει κλήσεις εκεί που δεν υπάρχει λόγος κι εκεί που πρέπει να παρέμβει, απλά κλείνει τα μάτια.
Αν μιλούσαμε για μια οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα χρειαζόταν να κάνουμε ανάλογα σχόλια αφού εκεί είναι άμεση η επέμβαση όχι της δημοτικής αστυνομίας αλλά ενός γερανού ο οποίος σηκώνει τα αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα πάνω σε ράμπες. Εδώ όμως μιλάμε για Ελλάδα και ειδικότερα για την Ξάνθη όπου το ίδιο το δημαρχείο δεν έχει βρει ακόμα λύση για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και θα ενδιαφερθούν για εκείνους που είναι στους δρόμους; Το μόνο που μπορεί κανείς να υποθέσει είναι πως η είσπραξη προστίμων είναι το μόνο που απασχολεί τους εκάστοτε αρμόδιους, άρα η λύση είναι απλά να μοιράζουν κλήσεις για τις οποίες σε τελική ανάλυση δε φταίνε οι οδηγοί αφού πολύ απλά δεν έχουν και άλλη λύση από το να σταθμεύσουν το αυτοκίνητο τους όπου βρουν λίγο χώρο.
Κατά τα άλλα ακούμε διαρκώς δημάρχους, νομάρχες και όλους τους πολιτικούς, να μιλούν για ένα κοινωνικό κράτος γιατί απλά δε θέλουν να πουν τα πράγματα με το όνομα τους, ότι δηλαδή οι ίδιοι έχουν καταντήσει τη χώρα μας ένα εισπρακτικό κράτος.

Σ. Καραχότζα
Σωκράτης Ξυνίδης: στόχοι και προτεραιότητες

Πιο δυναμικός από ποτέ φαίνεται να είναι ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης ο οποίος λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές απαντά στις ερωτήσεις της Τ και εξηγεί τις προτεραιότητες τόσο του ίδιου όσο και της παράταξης την οποία εκπροσωπεί.

Κύριε Ξυνίδη, μετά και το κλείσιμο ορισμένων εκ των συνεταιριστικών εργοστασίων, η ανεργία στο νομό μας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο. Με ποιους τρόπους το ΠΑΣΟΚ και εσείς προσωπικά θα προσπαθήσετε να αναστρέψετε το αρνητικό αυτό κλίμα και πως θα αξιοποιήσετε τα εναπομείναντα συνεταιριστικά εργοστάσια στο νομό μας;

Μετά την εγκατάσταση στο νομό μας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και την ίδρυση των συνεταιριστικών εργοστασίων ο νομός πήρε ένα δρόμο εκβιομηχάνισης. Η πορεία αυτή ενισχύθηκε από την πολιτεία με τα επενδυτικά κίνητρα και την ίδρυση δεκάδων παραγωγικών μονάδων. Υπήρξε με λίγα λόγια μια αναπτυξιακή στρατηγική προς την εκβιομηχάνιση, η οποία μάλιστα λειτουργούσε συμπληρωματικά αλλά και παραπληρωματικά προς την αγροτική οικονομία του νομού. Δυστυχώς όμως δεν έγινε αντιληπτό από όλους όσους είχαν την πολιτική ευθύνη ως αιρετοί του λαού και ως παράγοντες της πολιτείας, ότι στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης αυτού του τύπου και επιπέδου ανάπτυξη, είχε ημερομηνία λήξης. Έτσι σήμερα η ανεργία στο νομό είναι μη μετρήσιμη και πλήρως ανεξέλεγκτη. Εάν προσθέσουμε και την καθίζηση στην αγορά της οικοδομής, η οποία απορροφούσε μεγάλο ποσοστό εργαζομένων, καθώς και τη συμπίεση όλων των ελευθέρων επαγγελματιών που εμμέσως απασχολούνταν από την οικονομική λειτουργία των παραπάνω κλάδων, η κατάσταση πλέον χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική.
Ο τόπος λοιπόν χρειάζεται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλα όσα περιγράφει ο Γιώργος Παπανδρέου ως προϋποθέσεις για την πράσινη ανάπτυξη υπάρχουν στο νομό μας και την περιοχή της Θράκης ευρύτερα. Προϋποθέσεις παραγωγής καθαρής ενέργειας, περιβαλλοντικοί πόροι αστείρευτοι, πολιτισμικά στοιχεία μοναδικά και συνυφασμένα μεταξύ τους, δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και νέας αγροτικής οικονομίας απεριόριστες. Θέλουμε να πετύχουμε τουλάχιστον δύο – τρία μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια για το νομό που θα αλλάξουν τη μορφή του και θα παράγουν πλούτο για την εθνική οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες, ουσιαστικά παραγωγικές και με μεγάλο χρονικό βάθος, θέσεις εργασίας. Ένα μεγάλο τέτοιο σχέδιο είναι η εκμετάλλευση της γεωθερμίας για την παραγωγή πρώιμων προϊόντων. Ο νομός μπορεί να καταστεί γεωργικός παράδεισος. Οι παραγωγές αυτές θα υποστηρίζονται από εγκαταστάσεις συντήρησης και αποθήκευσης και μέσω του λιμανιού του Πόρτο Λάγος θα διοχετεύονται προς κάθε κατεύθυνση. Ακόμη οι ορεινές μας περιοχές αποτελούν από μόνες τους μια παρθένα γη για την παραγωγή βιολογικής κτηνοτροφίας. Ο χαρακτηρισμός τους και η ελεγχόμενη παραγωγή βιολογικού κρέατος, με πιστοποίηση του προϊόντος και της ποιότητάς του, σε μια οργανωμένη επιχείρηση, με επιχειρηματικά στελέχη που θα προωθούν και το προϊόν στην αγορά, θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας και εισόδημα στον τόπο. Η αξιοποίηση της τουριστικής ζώνης του νομού και η δημιουργία μιας τουριστικής οδού που θα ξεκινά από τα στενά του Νέστου, θα συνεχίζει στο δέλτα του Νέστου, με την αξιοποίηση και των εγκαταστάσεων της πρώην “Φωνής της Αμερικής”, με τις παραλίες, τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, τις ιαματικές πηγές, θεματικά μουσεία, τη λίμνη Βιστωνίδα, τον ορεινό όγκο των μειονοτικών χωριών που θα πρέπει να αναπλαστούν σε παραδοσιακή μορφή, την περιοχή της Σταυρούπολης με τα παρθένα δάση, τους καταρράκτες, τα μοναστήρια αλλά και τα τεμένη, την Παλιά Ξάνθη με την ιστορία και την ομορφιά της, τη γαστριμαργία που εξελίσσεται καθημερινά στον τόπο μας, την παραγωγή κρασιών όπως αρμόζει στη γη του Διόνυσου, το μείγμα πολιτισμού με μουσικές, δρώμενα, καλλιτεχνία είναι ο μεγάλος πλούτος που κάνει τη ζωή μας όμορφη και τον τόπο μας πλουσιότερο. Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει πίστη και αφοσίωση στις αρχές της αειφορίας, του σεβασμού στο περιβάλλον και της πολιπολιτισμικότητας, τη λελογισμένη εκμετάλλευση και απαιτεί συντονισμένες κινήσεις και ξεπέρασμα της κρατικής γραφειοκρατίας. Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο δρόμος για την καταπολέμηση της ανεργίας και αποτελεί την πολιτική μου δέσμευση.
Σχετικά με τη ΣΕΚΑΠ, που έχει απομείνει από τα λεγόμενα συνεταιριστικά εργοστάσια, η θέση μου και η δέσμευσή μου είναι σαφής. Κάθε παραγωγική μονάδα δημοσίου ενδιαφέροντος, δηλαδή μη ιδιωτική με την ευρύτερη έννοια του όρου, που μπορεί να παρέμβει με το τελικό της προϊόν στην αγορά ειδών λαϊκής κατανάλωσης, θα πρέπει να διατηρήσει το χαρακτήρα της αυτό γιατί χτυπά τα ολιγοπώλια και τα παιχνίδια τους στην αγορά. Βεβαίως θα πρέπει να σταματήσει άπαξ δια παντός να είναι κομματικό πλυντήριο και η διοίκησή της θα πρέπει να συντίθεται από πρόσωπα υπεράνω κομματικών συμφερόντων, με τεχνοκρατική κατεύθυνση, με στόχο την πρόοδο της επιχείρησης και την κερδοφορία της.

Ακούσαμε τον αρχηγό της παράταξής σας να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη γεγονός που έδωσε στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αφορμή για αιχμές κατά του κυρίου Παπανδρέου. Με δεδομένο ότι το έργο αυτό, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η κυβέρνηση, θα δώσει νέα πνοή σε ολόκληρη τη Θράκη, τι είναι εκείνο που πρέπει επαναδιαπραγματευθεί η νέα κυβέρνηση;

Η μαύρη προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Τα γεωστρατηγικά σχέδια με βάση την ενέργεια καθορίζουν αυτή τη στιγμή το μέλλον των συσχετισμών στον πλανήτη. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το αυτονόητο. Ότι θα πρέπει στις αναδιπλώσεις των άλλων παραγόντων σε αυτή τη σκακιέρα, η Ελλάδα να απαντά και να μην κοιμάται τον ύπνο του δικαίου επαναπαυόμενη στις φωτογραφίες που έβγαλε ο κύριος Καραμανλής κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ιδίως όταν στο μεταξύ άλλοι παράγοντες έχουν προχωρήσει ήδη και προχωρούν καθημερινά σε νέες κινήσεις ενδυνάμωσης των δικών τους σχεδίων.

Η περιοχή μας όμως έχει και πολλούς αγρότες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται σε τέτοιο βαθμό που έρχονται μέρες που χρειάζεται να καλύψουν από την τσέπη τους το κόστος παραγωγής αντί να έχουν κάποιο κέρδος. Ποια είναι τα σχέδια του Σωκράτη Ξυνίδη αλλά και γενικότερα του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική και την τόνωση αυτών των ανθρώπων;

Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε απαντήσει ως εξής: Πρώτον μειώνουμε το κόστος παραγωγής σπάζοντας τα καρτέλ στις τιμές των λιπασμάτων και των καυσίμων. Επιστρέφουμε το ΦΠΑ προκειμένου να αναπνεύσουν από τα έξοδα οι αγρότες. Δεύτερον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους ενεργοποιούνται με στόχο το σπάσιμο των καρτέλ στην αγορά. Τρεις εταιρείες καθορίζουν ανεξέλεγκτα τις τιμές με βάση τις εισαγωγές από την Ουκρανία ή την Κίνα, εκβιάζοντας τον αγρότη. Όμως θέλω σχηματικά να πω ότι η κρίση που προέκυψε στην ουσιαστικά μονοκαλλιέργεια του καλαμποκιού έχει ονοματεπώνυμο. Πολιτικά πρόσωπα ώθησαν τους αγρότες να βάλουν καλαμπόκι, για να υπηρετήσουν τη μεγάλη σαπουνόφουσκα της βιοαιθανόλης που ανακάλυψαν προκειμένου να διασωθούν πολιτικά από την αποτυχία τους διασώσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την τευτλοκαλλιέργεια και την ποσόστωση στη ζάχαρη. Ακόμη προκαλεί ερωτηματικά η εσπευσμένη πώληση, μετά την προκήρυξη των εκλογών, του εργοστασίου λιπασμάτων της Καβάλας σε ιδιώτες.
Για το μέλλον το ΠΑΣΟΚ θέλει τους αγρότες να είναι πλήρως επιμορφωμένοι μέσα από τη φοίτησή τους σε Σχολή Αγροτών, όπως την εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου στις Σέρρες, οργανωμένους σε ομάδες και με δυνατότητες να επιλέγουν καλλιέργειες που προσθέτουν αξία στο προϊόν τους και παρεμβαίνουν ακόμη και στο εμπόριο. Η απάντηση βρίσκεται για το νομό μας σε όσα στην πρώτη σας ερώτηση απάντησα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε στη Θράκη υπάρχει και η μουσουλμανική μειονότητα. Τους προηγούμενους μήνες στελέχη της δικής σας παράταξης έκαναν λόγο για δίγλωσσα νηπιαγωγεία στις περιοχές όπου κατοικούν μουσουλμάνοι συμπολίτες μας. Πρόκειται για κάτι που ως κυβέρνηση και εσείς ως βουλευτής θα τα επιδιώξετε;

Θεωρώ ότι υπάρχει κάποια βάση στην απαίτηση, ότι το μικρό παιδί που βρίσκεται στο νηπιαγωγείο, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί σε γλώσσα που αντιλαμβάνεται. Όμως, εάν θέλουν όλοι και θέλουμε και εμείς, να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει η κουβέντα να αφορά τη μητρική γλώσσα εν γένει, γιατί μόνον έτσι εξυπηρετείται η αναγκαιότητα την οποία ανέφερα προηγουμένως. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι μιλάμε για ιδιαίτερα μικρό αριθμό οικογενειών που οι γονείς τους σήμερα δε μιλούν ελληνικά. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σήμερα μειονοτικοί γονείς εικοσιπέντε με τριανταπέντε χρονών που δε μιλούν ελληνικά. Άρα την όλη συζήτηση τη βρίσκω και λίγο προσχηματική. Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος και η διαβούλευση στη βάση της κοινωνίας αίρει παρεξηγήσεις και δίνει λύσεις σε κάθε προβληματισμό.

Σ. Καραχότζα
«Να ξαναφέρουμε τον τόπο μας στην Α’ Εθνική»

Σε αυτές τις εκλογές αναμετρώνται δύο πολιτικές φιλοσοφίες. Η μία είναι η πολιτική φιλοσοφία της συντήρησης που οδήγησε τη χώρα στην κρίση και όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην κρίση την κοινωνική, στην κρίση τη θεσμική. Και η άλλη είναι η πολιτική της προόδου, η πολιτική που φέρνει στο προσκήνιο το κράτος της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, το κράτος που βάζει στο προσκήνιο τον ίδιο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτό τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Παναγιώτης Σγουρίδης αναφορικά με το διακύβευμα της 4ης Οκτωβρίου το οποίο θα κρίνει και την πορεία της χώρας.
Αναφερόμενος εξάλλου στην εκτόξευση του ελλείμματος που ισχυρίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι οφείλεται στην διεθνή οικονομική κρίση, ο κύριος Σγουρίδης διευκρινίζει ότι η ελληνική οικονομία λόγω του κλειστού της χαρακτήρα, υφίσταται τις λιγότερες ζημίες. Ως εκ τούτου η διεθνής συγκυρία μας βρήκε αδύναμους λόγω των κακών οικονομικών χειρισμών της κυβέρνησης. Αυτό λοιπόν που αναμετράται είναι η προοδευτική αντίληψη η οποία έχει να κάνει με τη στήριξη της μάζας του πληθυσμού. Ετσι κινείς την οικονομία, μεγαλώνεις την πίτα της ευημερίας και κατορθώνεις να πάρει ο καθένας μεγαλύτερο κομμάτι. Ο κύριος Σγουρίδης δεν απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο του εξωτερικού δανεισμού ο οποίος ωστόσο εστιάζει στην αξιοποίησή του για την ανάπτυξη και όχι για την κατανάλωση, όπως έγινε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Σε ότι αφορά στην ανάπτυξη της Ξάνθης και της ευρύτερης περιφέρειας ο κύριος Σγουρίδης εστίασε στον αναπτυξιακό νόμο και επεσήμανε ότι στις προτεραιότητές του είναι ο προσδιορισμός των κινήτρων με βάση γεωγραφικούς όρους σε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και συνδεδεμένες με το πανεπιστήμιο που θα δώσουν εκ νέου ώθηση στην περιοχή.
Ως προς την ανάπτυξη του τουρισμού τόνισε ότι το μοντέλο που θα υιοθετηθεί πρέπει να εστιάζει σε ήπιας μορφής δράσεις το οποίο θα μετατρέπει τα μειονεκτήματα της συνθήκης Ραμσάρ σε πλεονεκτήματα και που θα προσφέρει θέσεις εργασίας 365 ημέρες το χρόνο. Κι αυτό γιατί ο τουρισμός έντασης δεν έχει βιωσιμότητα σε περιοχές σαν τη δική μας.
Τέλος αναφερόμενος στα συνεταιριστικά εργοστάσια και ιδιαίτερα στο φιλέτο της ΣΕΒΑΘ που ήδη μεταβιβάστηκε στην αγροτική τράπεζα ο κύριος Σγουρίδης δεσμεύθηκε για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μέσα από νέου τύπου αγροτικές επιχειρήσεις. Κλείνοντας ο κύριος Σγουρίδης και δίνοντας το στίγμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης κάλεσε τους ψηφοφόρους να εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ για το πρόγραμμά του, για ένα κράτος κοινωνικό, αποτελεσματικό, για την παιδεία, για την πράσινη ανάπτυξη, για να ξαναδώσουμε στην Ελλάδα φωνή. Σε ότι αφορά στο πρόσωπό του ζήτησε την εμπιστοσύνη του κόσμου προς έναν άνθρωπο που απέδειξε ότι είναι ακηλίδωτος και ο οποίος εδώ και 20 χρόνια υπηρετεί πιστά τον τόπο και τους ανθρώπους του. Μάλιστα ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκλεισε τη συζήτηση με έναν ποδοσφαιρικό όρο. «Να ξαναφέρουμε τον τόπο μας από την Δ’ κατηγορία που τον μετακύλησε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Εθνική».
Σε τιμές εκπτώσεων τα πωλούν τα προϊόντα τους οι αγρότες

Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη νέα κυβέρνηση
Σε εξευτελιστικές τιμές αναγκάζονται να πουλήσουν φέτος τα προϊόντα τους οι ελαιοπαραγωγοί, γεγονός που τους αναγκάζει να αντιδρούν με κάθε τρόπο. Βέβαια όσοι έχουν τη δυνατότητα αλλά και την πολυτέλεια, αποθηκεύουν τα προϊόντα τους και τα πωλούν όταν βρουν μια καλύτερη τιμή, διαφορετικά τα δίνουν όσο όσο. Τρανταχτό παράδειγμα της κατάστασης των ελαιοπαραγωγών είναι το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια πουλούσαν με 3,50 ευρώ το κιλό, πέρυσι η τιμή αυτή έφτασε ακόμα και το 1,70 ευρώ, ενώ φέτος ο καθένας πουλάει όσο βρει, με το μέσο όρο της τιμής να είναι κοντά στα 2,50 ευρώ.
Βέβαια με την τιμή αυτή δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής αφού τα εργατικά χέρια, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα έχουν ένα ιδιαίτερα αυξημένο κοστολόγιο. Επίσης ένα πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών είναι πως δεν έχουν έναν ενιαίο φορέα που να εκπροσωπεί τον κλάδο και να διαπραγματεύεται τις τιμές, με αποτέλεσμα ο κάθε παραγωγός να διαπραγματεύεται μόνος την παραγωγή του.
Ωστόσο και η μοίρα των παραγωγών καλαμποκιού δεν είναι καλύτερη, αφού σε καμία περίπτωση η τιμή του κιλού για φέτος δεν ξεπερνάει τα 0,10 ευρώ -μιλάμε για την κύρια παραγωγή της περιοχής μας-, ενώ από την άλλη ελάχιστοι είναι οι αγρότες που μπορούν να αποθηκεύσουν τα προϊόντα τους και να περιμένουν μια καλύτερη τιμή για να τα πουλήσουν. Οι περισσότεροι ζουν από την παραγωγή αυτή και επομένως περιμένουν πως και πως να έρθει η εποχή εκείνη που θα πουλήσουν τη σοδειά τους και θα πάρουν κάποια χρήματα. Βέβαια το κόστος παραγωγής του καλαμποκιού υπολογίζεται στα 0,15 ευρώ περίπου και οι παραγωγοί πωλούν κοντά στα 0,10 ευρώ.
Μοναδική ελπίδα για την ώρα όλων των αγροτών είναι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις 5 Οκτωβρίου, να σκύψει πάνω στα προβλήματα των αγροτών και να ενισχύσει το εισόδημά τους και κυρίως τα προϊόντα εκείνα που πωλούνται σε πραγματικά χαμηλές τιμές ενώ τα προϊόντα αυτά φτάνουν στα χέρια των καταναλωτών σε πενταπλάσιες τιμές, γεγονός που σημαίνει πως ενδιάμεσα κάποιοι κερδοφορούν εις βάρος αγροτών και καταναλωτών.
Γεωργία Ανδρέου: Στα δύσκολα φαίνονται οι φίλοι.


Μια ακόμα υποψήφιος που διεκδικεί την ψήφο των Ξανθιωτών και κατά συνέπεια μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο, είναι η Γεωργία Ανδρέου, μια γυναίκα δυναμική, με όραμα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας. Η κυρία Ανδρέου εξηγεί μέσα από την Τ ποια είναι τα σχέδια της και για ποιους λόγους θα πρέπει οι Ξανθιώτες να την προτιμήσουν.
Κυρία Ανδρέου, είστε για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής Ξάνθης και μάλιστα με το κυβερνών κόμμα. Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να βάλετε υποψηφιότητα και μάλιστα με μια παράταξη που με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις είναι αρκετά πίσω από το ΠΑΣΟΚ;
Πολλοί με ρώτησαν σχετικά με την απόφασή μου να πολιτευτώ σε αυτή την κρίσιμη εποχή για τους πολιτικούς θεσμούς και ιδίως στη δύσκολη εκλογική περιφέρεια της Ξάνθης.
«Στα δύσκολα φαίνονται οι φίλοι» λέει ο λαός μας…
Στα δύσκολα φαίνεται ο ενθουσιασμός, η όρεξη για δουλειά και η θέληση της προσφοράς, λέω εγώ.
Αυτό τον τρόπο διάλεξα να αντιδράσω σε αυτά που με ενοχλούν και που υπόσχομαι να προσπαθήσω να αλλάξουν.
Σε μια εποχή που φαίνεται να υπάρχει κρίση θεσμών και αξιών. Με εκπαιδευτικό σύστημα ελλιπές να μορφώσει τον άνθρωπο των καιρών μας. Όταν η οικογένεια δέχεται απανωτά πλήγματα. Όταν από παντού διοχετεύονται νέες αντιλήψεις που δρουν καταλυτικά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την πνευματική άλωσή μας, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Πολιτεία και εκκλησία αλλά και όλοι οι υγιείς φορείς καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τη διάσωση του τόπου από τον ηθικό μαρασμό και τον ξεπεσμό.
Σε τοπικό επίπεδο, τουλάχιστον, η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είναι αρκετά πεσμένη σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι το αρνητικό αυτό για την παράταξή σας κλίμα μπορεί να αντιστραφεί κι αν ναι με ποιον τρόπο;
Μπορεί να αντιστραφεί και μάλιστα ήδη έχει αντιστραφεί όπως διαπιστώνω στις επαφές μου με τους συμπολίτες μου.
Ορισμένοι παρολίγον υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία στην Ξάνθη, αποχώρησαν από το ψηφοδέλτιο με τη δικαιολογία ότι για λόγους ηθικής δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα ψηφοδέλτιο όπου είναι και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός. Τι ήταν εκείνο που εσάς δε σας οδήγησε σε μια ανάλογη απόφαση;
Χρόνια ολόκληρα προσφέρω με ανιδιοτέλεια, με την πεποίθηση της ενεργούς συμμετοχής μου ως πολίτη και όπως υποδεικνύεται μέσα από τις αρχές της ορθόδοξης παράδοσης. Διαβιώνοντας ειρηνικά, με όλους τους συνανθρώπους μας, χριστιανούς και μουσουλμάνους, που έχουμε τη χαρά να μοιραζόμαστε τον ευλογημένο αυτό τόπο, με τους ίδιους καημούς και αγωνίες, για προκοπή, για υγεία, για δουλειά, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
Την ύστατη αυτή στιγμή, αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, αν και με ελάχιστο χρόνο για προετοιμασία, με φόρτο οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, να στελεχώσω το τοπικό ψηφοδέλτιο, ως υποψήφια βουλευτής του νομού Ξάνθης, πιστεύοντας ακράδαντα ότι τελικά η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη δύναμη που υπηρετεί και διασφαλίζει την αναπτυξιακή προοπτική στην ακριτική περιοχή μας.
Σε περίπτωση εισόδου σας στο ελληνικό κοινοβούλιο, τι είναι εκείνο που θα θέσετε σαν πρώτο στόχο για τον τόπο μας;
Κεντρικός στόχος των ενεργειών μου για τα επόμενα χρόνια αποτελεί η επιτάχυνση της ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο το νομό Ξάνθης.
Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε για ποιο λόγο θα πρέπει οι Ξανθιώτες να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία και πιο συγκεκριμένα τη Γεωργία Ανδρέου; Τι το διαφορετικό μπορούν να περιμένουν από εσάς σε αντίθεση με εκείνους που ήδη έχουν υπηρετήσει τον τόπο μας ως βουλευτές;
Ονειρεύομαι μια Ξάνθη πρωταγωνίστρια στην Περιφέρεια..Ονειρεύομαι χαρούμενα πρόσωπα, πολίτες που νιώθουν εκτίμηση και εμπιστοσύνη για αυτούς που τους εκπροσωπούν. Επαγγελματίες περήφανους με ψηλά το κεφάλι. Νέους με ελπίδα και όρεξη για το στίβο της ζωής, γυναίκες που ξέρουν ότι υπάρχει δίπλα τους και η πολιτεία να συνδράμει στην πολύπλευρη προσφορά τους στην οικογένεια, στην κοινωνία. Μια Ξάνθη με ανθρώπινο πρόσωπο και υποστηρικτικές δομές για αξιοπρεπή διαβίωση των απόμαχων της ζωής, των πασχόντων, των αδυνάμων.
ΖΗΤΩ και ΑΠΑΙΤΩ ένα καλύτερο μέλλον για την Ξάνθη. Μάχομαι για τους πολίτες, μάχομαι για μια καλύτερη ζωή, μάχομαι για το δικαίωμα στην ανάπτυξη και στην ευημερία. Σας καλώ να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας. Σας καλώ να συγκρίνετε και να κρίνετε. Σας καλώ να γίνετε ΕΣΕΙΣ οι πρωταγωνιστές στις εξελίξεις. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια σας, στην ψήφο σας. Στηρίξτε την προσπάθειά μου.
Τώρα υπάρχει επιλογή. Με καθαρή πορεία, χωρίς συμβιβασμούς, για έναν νομό που ενώνει συνθέτει, χτίζει το αύριο. Με σύνεση και τόλμη. Με πίστη και συνέπεια.


Σ. Καραχότζα
«Χθες δώσαμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα δίνουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια της Ελλάδας»

Ένας εκ των υποψηφίων με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη που ζητά την ψήφο των Ξανθιωτών, είναι και ο Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος ο οποίος είναι για τρίτη φορά υποψήφιος. Η Τ φιλοξενεί σήμερα μερικές από τις θέσεις και προτάσεις του κυρίου Παπαδόπουλου και φυσικά δίνει τη δυνατότητα σε όλους εσάς να μάθετε καλύτερα τον πολιτικό Τριαντάφυλλο Παπαδόπουλο αλλά και τους στόχους του.

Κύριε Παπαδόπουλε, ήσασταν και άλλες φορές υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη και μάλιστα την τελευταία φορά χάσατε την έδρα για λίγες μόνο ψήφους. Τι είναι εκείνο που σας κάνει να θέτετε και πάλι υποψηφιότητα;

Είναι αλήθεια ότι σε εποχές όπου το ΠΑΣΟΚ «μάτωνε» στην κοινωνία, είχα θέσει τις δυνάμεις μου στη διάθεση του Κινήματος, γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη στο νομό μας, διετέλεσα σε όλες τις κομματικές βαθμίδες, ήμουν δε ο άνθρωπος που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 προσπάθησα να χαράξω μαζί με άλλους συντρόφους τη στρατηγική ανάπτυξης της Ξάνθης, της Θράκης, με ισόνομη και ισότιμη συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων. Γι’ αυτό και, αν θυμάστε, το ΠΑΣΟΚ το 1993 είχε πετύχει μία άνευ προηγούμενου περήφανη νίκη. Αυτό με έκανε να πιστέψω ότι πρέπει να αγωνιστώ. Το 2004 δώσαμε τη μάχη της αξιοπρέπειας του ΠΑΣΟΚ. Το 2007 πιστέψαμε στον Γ. Παπανδρέου και την αναγέννηση του κόμματος και της κοινωνίας. Τώρα, πάμε για τη Νέα Αλλαγή, για να βγάλουμε την κοινωνία και την Ελλάδα από το τέλμα και να δούμε μπροστά με ασφάλεια το αύριο όλων μας.

Μια ενδεχόμενη αλλαγή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, τι θα σημαίνει για τον τόπο μας; Αν δηλαδή εκλεγούν κάποιοι άλλοι και όχι αυτοί που ήδη είναι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, θα ωφεληθεί ο τόπος μας και πως;

Η πολιτική δεν κληρονομείται, δεν αποτελεί φέουδο κανενός. Η πολιτική είναι χώρος προσφοράς και σε αυτό τον χώρο έχουν θέση όλοι. Προσωπικά πιστεύω ότι η ιστορία με έχει δικαιώσει και γι’ αυτό βρίσκομαι στις εξελίξεις, θεωρώντας ότι στις 5 Οκτωβρίου θα εκπροσωπώ τον ξανθιώτικο λαό στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η παρουσία μου στις εκλογές, σημαίνει ανατροπή και σύγκρουση με το κάθε λογής κατεστημένο, δίνοντας προοπτική στον απλό πολίτη, φωνή στην κάθε κοινωνική μερίδα του τόπου, γιατί πολύ απλά δεν έμαθα – και λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας – να ξεχωρίζω τον άνθρωπο ούτε σε κατηγορίες ούτε σε κοινωνικές βαθμίδες. Ο τόπος, μετά από κάθε αλλαγή ωφελείται. Έτσι και στην Ξάνθη θα γίνει η ανατροπή και άνθρωποι άφθαρτοι πολιτικά, αλλά με εμπειρία και γνώση θα αναλάβουν την προώθηση των συμφερόντων της κοινωνίας. Ένας από αυτούς, με τη θέληση του λαού θα είμαι και εγώ.

Τα τελευταία χρόνια η παράταξη την οποία εκπροσωπείτε επιλέγει ως μουσουλμάνους υποψήφιους άτομα που μιλούν ξεκάθαρα για τουρκική και όχι μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ποια είναι η θέση σας για το συγκεκριμένο ζήτημα της μειονότητας;

Δώσαμε μάχες και ρίξαμε τις μπάρες… Δώσαμε μάχες και βάλαμε τα μουσουλμανόπαιδα στα σχολειά και στα πανεπιστήμια. Η μουσουλμανική μειονότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κομμάτι της ίδιας της κοινωνίας μας. Δεν ξεχωρίζω κανέναν. Τα ίδια προβλήματα έχει ένας χριστιανός, τα ίδια ένας μουσουλμάνος. Τις ίδιες αγωνίες επιβίωσης έχει ένας χριστιανός, τις ίδιες ένας μουσουλμάνος. Αυτοί που διαχωρίζουν έχουν άλλους σκοπούς. Το ΠΑΣΟΚ είναι Κίνημα που ενώνει, ενώ εγώ ως πολιτικός αλλά και ως γιατρός, έμαθα να συμπορεύομαι και να μη βάζω κανένα. απέναντι. Η ενότητα της κοινωνίας μας είναι η καλύτερη ασπίδα σε κάθε τι που μας απειλεί. Συνεπώς ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να πετύχουμε πολλά και καλύτερα…»

Το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου υπόσχεται αρκετά στον ελληνικό λαό χωρίς ωστόσο να μιλάει ξεκάθαρα με αριθμούς και στοιχεία, με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για απλές προεκλογικές εξαγγελίες που δε θα υλοποιηθούν. Μήπως τελικά η στάση του Κώστα Καραμανλή ο οποίος λέει ξεκάθαρα πως το καλάθι που κρατάει είναι άδειο, είναι πιο σωστή και πιο έντιμη απέναντι στον ελληνικό λαό;

Ο ελληνικός λαός είναι πληγωμένος από την πολιτική του κ. Καραμανλή. Η Ξάνθη υπέστη τη μεγαλύτερη οικονομική και θεσμική της καταστροφή από αυτούς που ο κ. Καραμανλής και οι «σεμνοί και ταπεινοί» συνεργάτες του επέλεξαν. Ο κ. Καραμανλής λέει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί». Δηλαδή λέει ότι οι Έλληνες είναι ανήμποροι. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Γ. Παπανδρέου λέμε ότι «η Ελλάδα ΜΠΟΡΕΙ.» Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς πιστεύουμε στην Ελλάδα και τους Έλληνες, σε αντίθεση με τον κ. Καραμανλή που έχει χάσει την πίστη του στον ίδιο του τον εαυτό και επιχειρεί μία ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση, από την οποία έχει παραιτηθεί ουσιαστικά λίγες ημέρες πριν τη ΔΕΘ. Τι να πιστέψει από έναν αποτυχημένο πρωθυπουργό ο Έλληνας; Συνεπώς εμείς αλλά και όλοι οι Έλληνες, πιστεύουμε στον Γ. Παπανδρέου, τον αυριανό πρωθυπουργό, τον άνθρωπο που έχει πρόγραμμα αλλά και τρόπους όπως και ανθρώπους να το πετύχει. Είναι η μοναδική εγγύηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

SIEMENS και Βατοπέδι: δύο υποθέσεις που απασχολούν εδώ και αρκετό καιρό πολιτικούς και πολίτες. Πιστεύετε πως ισχύει τελικά αυτό που λέει ο απλός λαός, ότι δηλαδή οι ισχυροί δεν τιμωρούνται ποτέ;

Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί ότι κανείς δε θα μείνει ατιμώρητος. Η Ν.Δ. με την προκήρυξη των εκλογών προσπάθησε να διαγράψει τα σκάνδαλα και να «σώσει» τους δικούς της ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν σε αυτά. Ορισμένους δε, τους έχει προστατεύσει – πάντα κατά την άποψή της – με τον να τους παρέχει και βουλευτικό άσυλο. Εμείς δε θα αφήσουμε κανένα σκάνδαλο, ακόμη και αν χρειαστεί να ματώσουμε, που να μην ξεδιαλύνουμε απέναντι στη δικαιοσύνη, μα πρωτίστως στο λαό. Αν θέλουμε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην πολιτική και στον πολιτικό, αυτή η επιλογή είναι μονόδρομος. Όλα στο φως λοιπόν και όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν. Δικαιοσύνη και μόνο.

Για ποιο λόγο θα πρέπει οι Ξανθιώτες να ψηφίσουν Τριαντάφυλλο Παπαδόπουλο; Τι το διαφορετικό έχει να τους προσφέρει;

Καταρχήν ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι η μόνη ελπίδα για την έξοδο από την κρίση, αλλά και για την παράλληλη ανάπτυξη της χώρας, της Θράκης, της Ξάνθης.
Τριαντάφυλλο Παπαδόπουλο, γιατί πιστεύω ότι με την κοινωνία μας έχω σχέσεις εμπιστοσύνης, σχέσεις ανθρωπιάς και κυρίως μία ξεκάθαρη σχέση απέναντι στα κατεστημένα και τα συμφέροντα. Αν σήμερα, ως νομός, πληρώνουμε κάτι, αυτό είναι οι παρέες, τα συμφέροντα και όλα όσα έχουν υποθηκεύσει το μέλλον μας. Ως πολιτικός και ως άνθρωπος δεν ανέχομαι άλλο αυτή την κατάσταση, είτε εκπροσωπείται από τους παλιούς και φθαρμένους είτε όλοι αυτοί έχουν παρεισφρήσει στο νέο, που όμως δεν εγγυάται και το μέλλον. Καλώ τους Ξανθιώτες και τις Ξανθιώτισσες, σε όποιο χώρο και αν ανήκουν, που νιώθουν πληγωμένοι από πρόσωπα, κόμματα και καταστάσεις, να έρθουν κοντά μας, να συμπορευθούν μαζί μου, για να δώσουμε τη μάχη από τις 5 Οκτωβρίου για μια Νέα Αλλαγή, για μια Ελλάδα που θα ξαναβρεί το δρόμο της, για μία Θράκη Ισχυρή, για μία Ξάνθη κυρίαρχη του παιχνιδιού στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην κοινωνική ισοτιμία και ισονομία. Που δε θα χρειάζεται κανείς να υποστείλει τη σημαία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της πολιτισμικής του κληρονομιάς, του δικαιώματος στην εργασία και την επιβίωση. Αυτά είναι τα ιδανικά μου ως ανθρώπου, αυτά δεσμεύομαι να κάνω ως πολιτικός, γι’ αυτά καλώ τους συμπολίτες μου να με ψηφίσουν και να με εξουσιοδοτήσουν να τους εκπροσωπώ. Είναι βέβαιο, ότι μόνο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε καλύτερα.

Σ. Καραχότζα
Μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΕ σε τράπεζα ζητούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες

Η οικονομική κρίση την οποία διανύουμε και που αναμένεται στο επόμενο διάστημα να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο έχει ουσιαστικά αναδείξει και το ρόλο της μικρομεσαίας επιχείρησης την οποία βλέπουμε να δανείζεται με τρομερή δυσκολία από τις τράπεζες και φυσικά πάντα με πολύ υψηλά επιτόκια.
Τα υψηλά αυτά επιτόκια των δανείων οφείλονται κυρίως στην αφερεγγυότητα πολλών δανειοληπτών, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν ανεβάσει τα περιθώρια κέρδους ώστε να καλύπτουν εκείνους που δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς αυτές. Αξίζει εδώ να τονίσουμε την παντελής έλλειψη κρατικής εγγύησης ή οποιασδήποτε άλλης κρατικής βοήθειας.
Βέβαια υπάρχει το γνωστό ΤΕΜΠΕ το οποίο ξεκίνησε το 1992 και ολοκληρώθηκε το 2004 ύστερα από πιέσεις και παραινέσεις όλων των σωματείων του κλάδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο μικρομεσαίοι επιχειρηματίες εκφράζουν παράπονα ότι ο ρόλος του ΤΕΜΠΕ δεν είναι εκείνος που να μπορεί να δώσει τη σωστή χρηματοδότηση και με το σωστό επιτόκιο διότι όπως χαρακτηριστικά λένε δεν μπορεί μια μικρομεσαία επιχείρηση να πληρώνει τόσο υψηλά επιτόκια από την όποια κερδοφορία της όταν αντίστοιχα στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα επιτόκια κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το ινστιτούτο μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρέδωσε στον ίδιο τον πρωθυπουργό μια μελέτη η οποία προβλέπει τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΕ ουσιαστικά σε μία τράπεζα με κρατική παρέμβαση ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλά και ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επιτόκια, διότι οι ιδιωτικές τράπεζες δεν παρέχουν τη δυνατότητα αυτή στο μικρομεσαίο επιχειρηματία, κυρίως λόγο των μη σωστών όρων ανταγωνισμού.
Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας μετεξέλιξης του ΤΕΜΠΕ και άρα η σωστή ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα σημαίνει ουσιαστικά όχι μόνο διατήρηση αλλά και ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών και φυσικά όσο καλύτερη πορεία έχει μια επιχείρηση τόσο πιο εύκολο είναι να δώσει και θέσεις εργασίας, ιδίως σε μια περίοδο όπου η ανεργία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην Ελλάδα.
Τέλος, εκείνο που τονίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι πως οι κυβερνώντες οφείλουν να μελετήσουν με σοβαρότητα την πρόταση αυτή αφού δε ζητούν να τους χαριστεί τίποτα αλλά να τους δοθεί η ευκαιρία των ίσων όρων ανταγωνισμού και μαζί η δυνατότητα να επιβιώσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε.
ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Καλή εβδομάδα σε όλους σας και να σας ενημερώσω ότι σήμερα έχουμε 30 Σεπτεμβρίου 2009 και δεν είναι Πρωταπριλιά. Άκουσον , άκουσον. Δεν είναι οι εκλογές το μοναδικό τραγικό γεγονός που έχει να αντιμετωπίσει ο απλός πολίτης αυτής της χώρας. Συνέβη και κάτι άλλο στην πολύπαθη και καταχρεωμένη χώρα μας. Η Ελλάδα μας δεν είναι μόνο «άσφαιρη» οικονομικά και πολιτικά , είναι και στην κυριολεξία άσφαιρη. Χωρίς σφαίρες έχουν μείνει τα υπηρεσιακά όπλα των αστυνομικών, λόγω προβλημάτων και σφαλμάτων που υπήρξαν σε διαγωνισμούς προμηθειών σφαιρών που γίνονται μέσω κάποιων υπουργείων, ενώ παύει και η σχετική εκπαίδευση χιλιάδων αστυνομικών. Δεκάδες αστυνομικοί πολλών τμημάτων της Αστυνομίας στην Αττική αλλά και σε άλλους νομούς (εύχομαι όχι και στο δικό μας), που είχαν συμμετάσχει τις τελευταίες ημέρες σε ανταλλαγή πυροβολισμών με κακοποιούς ζητούν νέες σφαίρες για τους γεμιστήρες τους και η απάντηση που λαμβάνουν είναι ότι πρέπει να περιμένουν ώσπου να λυθούν τα προβλήματα. Και φαντάζομαι τώρα εγώ το υπηρεσιακό σημείωμα που έλαβαν οι αστυνομικοί όταν ζήτησαν σφαίρες για τα υπηρεσιακά τους όπλα.
« Αγαπητοί μας συνεργάτες, σας ενημερώνουμε ότι λόγω κάποιου πολύ αξιόλογου υπαλλήλου που βολεύτηκε με τις πλέον αξιοκρατικές διαδικασίες στο αρμόδιο Υπουργείο που διενεργεί τους εν λόγω διαγωνισμούς, που κατά λάθος δεν πρόσεξε λεπτομερώς τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει (τα λάθη είναι ανθρώπινα), τώρα πρέπει να κυνηγάτε όλους τους παράνομους κακοποιούς με τα υπηρεσιακά σας όπλα, τα οποία όμως θα τα χρησιμοποιείται μόνο για μόστρα. Και αυτό γιατί δυστυχώς θα είναι άσφαιρα. Αλλά μην στενοχωριέστε αγαπητοί συνάδελφοι αστυνομικοί, γνωρίζοντας το ζήλο σας και την ευθύνη του καθήκοντος που σας χαρακτηρίζει, σας υποσχόμαστε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα έχουμε και πάλι σφαίρες. Έως τότε κάντε υπομονή, μία προσευχή κάθε πρωί πριν πάτε στη δουλειά σας και σας ζητούμε συγνώμη για την ταλαιπωρία σας λόγω μίας τόσο μικρής παράλειψης…»
Απροστάτευτοι οι αστυνομικοί μας, απροστάτευτοι και οι πολίτες της χώρας μας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», το πρόβλημα με την έλλειψη σφαιρών διογκώθηκε διότι φέτος έγιναν έκτακτες εκπαιδεύσεις νέων αστυνομικών και οι βολές που έριξαν «δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ», όπως αναφέρουν ανώτατοι αξιωματικοί.
Επιπλέον έχει δοθεί εντολή να μη σημειωθεί μέχρι νεωτέρας καμία ρίψη βολής από αστυνομικούς σε εκπαιδεύσεις. Υπολογίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. χρειάζεται ετησίως για τα υπηρεσιακά όπλα περίπου 50.000 αστυνομικών, αλλά κυρίως για τις εκπαιδεύσεις τους περί τις 9.000.000 έως 10.000.000 σφαίρες. Το κόστος κάθε φυσιγγίου υπολογίζεται σε 0,25 ευρώ. Τμήμα των προμηθειών σε σφαίρες διεκπεραιώνεται μέσω διαγωνισμών που διεξάγουν αρμόδιες υπηρεσίες της και επιτροπές του υπουργείου Ανάπτυξης. Τις υπόλοιπες σφαίρες προμηθεύονται απευθείας το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Εσωτερικών μέσω ανοικτού διαγωνισμού που πραγματοποιεί. Για την κάλυψη των αναγκών της περιόδου 2009-2010 διεξήχθη διαγωνισμός στις 5 Σεπτεμβρίου 2008 από το υπουργείο Ανάπτυξης με τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν περίπου 4.000.000 σφαίρες κόστους περίπου 1 εκατ. ευρώ. Στον σχετικό διαγωνισμό όμως υπήρξε σειρά προβλημάτων. Επιπλέον με σημαντική καθυστέρηση το υπουργείο Εσωτερικών και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν εντός του 2009- σε διαγωνισμό για τις προμήθειες άλλων 4.600.000 σφαιρών. Ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε προσφάτως και οι πρώτες νέες σφαίρες αναμένεται να παραδοθούν στην ΕΛ.ΑΣ.- αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο λόγω αδυναμιών των υπηρεσιών- στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Και έως τότε βέβαια η ΕΛ.ΑΣ. θα παραμένει «άσφαιρη» και αδύναμη. Σύμφωνα πάντως με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας το πρόβλημα εντάθηκε λόγω πρόσληψης 3.000 νέων αστυνομικών, οι οποίοι έριξαν εκατομμύρια σφαίρες εκτός... προγραμματισμού. Επιπλέον σπατάλη σφαιρών φαίνεται να έγινε και στους προσομοιωτές από την ΕΛ.ΑΣ.
Πώς να το σχολιάσουμε το προαναφερθέν γεγονός; Ως ευχάριστο ή ως δυσάρεστο; Γιατί από τη μια είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο για τους αστυνομικούς της χώρας μας που δεν μπορούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να διασφαλίσουν ούτε τη δική τους σωματική ακεραιότητα αλλά ούτε και των υπολοίπων πολιτών που ίσως χρειαστεί να προστατεύσουν, αφού θα έχουν άσφαιρα στο όπλο τους, από την άλλη όμως είναι ευχάριστο για τους επίδοξους ληστές και τα κακοποιά στοιχεία της χώρας μας, οι οποίοι δεν θα φοβούνται μήπως τους έρθει καμία «εξοστρακισμένη» αδέσποτη σφαίρα από λάθος αστυνομικού.
Το μόνο που με τρομάζει ιδιαίτερα είναι ότι όσοι έχουν σκοπό να εμπλακούν σε παράνομες και επικίνδυνες δραστηριότητες (ληστείες, κλοπές κ.λ.π.) έως τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου που θα παραλάβει η ΕΛΑΣ τις σφαίρες, δυστυχώς έχουν μεριμνήσει να έχουν γεμάτα τα όπλα τους.
Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό. Και ο σώζων ευατώ σωθήτω!
Άντε και καλή ψήφο! Και προσοχή να μην είναι άσφαιρη!
Υ.Γ. Έψαξα πολύ να βρω ένα ρητό που να ταιριάζει στην περίσταση, αλλά κανενός σοφού ανδρός η φαντασία δεν μπορούσε να οργιάσει τόσο ώστε να γράψει κάτι που να ταιριάζει με το συγκεκριμένο γεγονός. Η ζωή όμως με έχει διδάξει ότι πολλές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ την φαντασία.


Ιδανικό ξεκίνημα στο κύπελλο Ελλάδος για τη Makro Ξάνθη, 85-71 τον Ερμή Περάματος

Πρεμιέρα του δευτέρου τη τάξει Εθνικού Θεσμού της ΕΟΚ είχαμε το Σαββατοκύριακο. Η Makro Ξάνθη στην πρεμιέρα του κυπέλλου Ελλάδος κέρδισε τον Ερμή Περάματος με σκορ 85-71 και την Τετάρτη αγωνίζεται στις Σέρρες με τους Ίκαρους.
Η ομάδα του Γρηγόρη Σουλιώτη φάνηκε να αιφνιδιάζεται στο ξεκίνημα του αγώνα στο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ αφού βρέθηκε πίσω στο σκορ με 18-31 στο 11:08. Το time out του Ξανθιώτη προπονητή φάνηκε να αφυπνίζει τους παίκτες, που με καλή άμυνα (δύο φορές έμεινε η μπάλα στα χέρια των Πειραιωτών) κατάφεραν να ψαλιδίσουν τη διαφορά και να πάνε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο με 3 πόντους εις βάρος τους.
Παρά το καλό ξεκίνημα στο δεύτερο ημίχρονο των παικτών του Ντίνου Καλαμπάκου, αυτό δεν πτόησε τους Ξανθιώτες οι οποίοι στο 27:05 πήραν το προβάδισμα για πρώτη φορά στον αγώνα από το ξεκίνημά του με 53-52 χάρη στο 4ο εύστοχο 3ποντό του (είχε 6 συνολικά) και δεν το έχασαν μέχρι το τέλος.
Λίγο μετά τη συμπλήρωση του 35ου λεπτού (35:12) η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφιο αριθμό πόντων 73-61 με 3ποντο του Γέλενιτς και 2.18 πριν το τέλος ο αρχηγός Γιάννης Στεφανίδης με 3ποντο έγραφε τη μεγαλύτερη διαφορά στον αγώνα που ήταν οι 18 πόντοι (83-65), για να τελειώσει στο +14 (85-71).
Κορυφαίος των νικητών ο Αλέξης Παναγιωτόπουλος (φωτο) και κοντά του στάθηκαν οι Νησιώτης, Στεφανίδης, Κουκουράβας, χωρίς να υστερήσουν οι υπόλοιποι. Από τον Ερμή διακρίθηκαν οι οι Μαϊστόροβιτς, Λιακόπουλος, Σκούταρης.
Καλή ήταν η διαιτησία των κ.κ. Δεσλή - Καλούτσα. Αποβλήθηκαν με 5 φάουλ οι Μαϊστόροβιτς στο 32΄ και Παναγιωτόπουλος στο 38΄.
Τα 10λεπτα: 18-23, 42-45 (ημιχ), 61-54, 85-71 τελικό.
ΜΑΚΡΟ ΞΑΝΘΗ (Σουλιώτης): Παναγιωτόπουλος 28 (6), Ιωακειμίδης, Κουκουράβας 8 (2), Στεφανίδης 10 (2), Μαρουλάκης, Γέλενιτς 7 (1), Αναγνωστόπουλος 10, Νησιώτης 16, Μασλαρινός 6.
ΠΕΡΑΜΑ (Καλαμπάκος): Μαϊστόροβιτς 12 (1), Δασκαλούδης 7, Αμάτο 6, Μοτσενίγος, Σολωμός 4, Κλήμης, Λιακόπουλος 14 (1), Κυπριτζόγλου 5 (1), Τραφαλής 7, Καραλής 3 (1), Σκούταρης 13 (2), Στέφος.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Το Αιγάλεω και το Παγκράτι έπεσαν «θύματα» εκπλήξεων στην πρώτη αγωνιστική της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ των ανδρών. Οι «κυανόλευκοι» των δυτικών προαστίων έχασαν από τον Ίκαρο-Έσπερο στην Καλλιθέα, με τους νικητές να δείχνουν πως έχουν τα φόντα για να πρωταγωνιστήσουν στη φετινή Α2. Όσον αφορά στους «ροσονέρι», έχασαν από το Λαύριο στα ανατολικά προάστια και ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν κάποιους στόχους τους για τη φετινή περίοδο. Άνετο πέρασμα είχαν: από την Κομοτηνή ο Ηρακλής, από την Αρκαδία η Νήαρ Ηστ, από το Άργος η Ολυμπιάδα Πατρών και από τον Μαντουλίδη ο Ερμής Λαγκαδά, ενώ δυσκολεύτηκε αφάνταστα το Ρέθυμνο στην Καλαμαριά.
ΠΑΡΕΛΘΟΝ;
Ο Ντανίλο Ντράσκοβιτς βρίσκεται από τη Δευτέρα το απόγευμα στο Μαυροβούνιο για να ανανεώσει τη βίζα του, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να μην επιστρέψει στη χώρα μας. Ο Μαυροβούνιος φόργουορντ τα είχε βρει σε όλα με τους ανθρώπους της Makro Ξάνθης, ωστόσο η ξαφνική διαφορά που προέκυψε στο οικονομικό θα χαλάσει όπως όλα δείχνουν τη μεταγραφή του στην ακριτική ομάδα.
Ο Ντράσκοβιτς θεωρούταν «κλεισμένος» (είχε υπογράψει προσύμφωνο) και μάλιστα την περασμένη εβδομάδα έκανε προπονήσεις με τη Makro Ξάνθη, ωστόσο φαίνεται πως τελικά δεν πρόκειται να φορέσει τη φανέλα της.
Η ΕΟΚ αποφάσισε τελικά να αναβάλει το ματς ανάμεσα στον Απόλλωνα Πάτρας και στον ΚΑΟΔ, όπως ανακοίνωσε και επίσημα «λόγω ειδικών συνθηκών και εν αναμονή έκδοσης απόφασης της ΕΕΑ», και τον κατακυρώνει όμως στην ομάδα της Δράμας, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αγώνες της 2ης αγωνιστικής της Α΄ φάσης πρέπει να διεξαχθούν στις 29/30-9-09.
ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ
Η αδυναμία συμμετοχής της ΑΕΛ 1964 ΚΑΕ στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής, έφερε ανακατατάξεις στα εθνικά πρωταθλήματα. Όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, ο Αρκαδικός ανεβαίνει στην Α2, η ΚΑΠ στη Β' Εθνική και ο Κ.Ο. Χολαργού ανέρχεται στη Γ' Εθνική από το Τοπικό. Για τις ομάδες αυτές, κατ’ εξαίρεση, παρατείνεται και το δικαίωμα μεταγραφών έως την Παρασκευή 09/10/2009.
ΠΡΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ
Τα αιτήματα του ΠΣΑΚ προς την Πολιτεία και την ΕΟΚ δε φαίνεται να γίνονται αποδεκτά και ο Σύνδεσμος των καλαθοσφαιριστών σκέφτεται να προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να γίνουν αυτά που ζητάει. Αυτά αποφασίστηκαν στη ΓΣ του ΠΣΑΚ την περασμένη Πέμπτη, με γνώμονα το συμφέρον του αθλήματος και τη βελτίωσή του στο μέλλον.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση: «Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών πραγματοποίησε την έκτακτη Γενική Συνέλευσή του, στην οποία υπήρξε η μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία του και, με γνώμονα το καλό του ελληνικού μπάσκετ, αποφάσισε να προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αν δεν υπάρξουν άμεσες λύσεις για το σύνολο των αιτημάτων του.
Προς υπενθύμιση, τα αιτήματά μας είναι τα εξής:
1α. Πλήρης εγγύηση του μίνιμουμ του προϋπολογισμού των ομάδων που επιθυμούν να αγωνιστούν στην Α1, ποσού 500.000 ευρώ.
1β. Δημιουργία ταμείου αξιοπιστίας, με τη συμμετοχή των 14 ομάδων και του ΠΣΑΚ με 100.000 ευρώ έκαστος, δημιουργώντας, έτσι, ένα ταμείο 1.500.000 ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών προς τους αθλητές στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Οι ομάδες, που οι αθλητές τους έκαναν χρήση του ταμείου, αν δεν καλύψουν τα χρήματα που δόθηκαν, αποβάλλονται από κάθε διοργάνωση.
2. Δικαίωμα μεταγραφής Έλληνα αθλητή μεσούσης της περιόδου και σε ελληνική ομάδα, μετά από λύση συμβολαίου ή χρέη των ομάδων, έστω και ενός μήνα.
3. Απαγόρευση μεταγραφών, αν υπάρχουν οφειλές του προηγούμενου μήνα.
4α. Επαναφορά στο παλαιό στο καθεστώς για τους ξένους αθλητές.
4β. Οκτώ γηγενείς αθλητές στη δωδεκάδα, οι οποίοι να έχουν αγωνιστεί σε εφηβικά πρωταθλήματα της χώρας.
«ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ».


Στο παρά δύο, έπεσε η μεταμορφωμένη Skoda Ξάνθη στο Κλεάνθης Βικελίδης από τον Άρη με 1-0

Ένα γκολ του Αμπρέου στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων της συνάντησης έκρινε τον νικητή το Σάββατο το βράδυ στο γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης. Ο Ουρουγουανός επιθετικός με κεφαλιά νίκησε την άμυνα και τον τερματοφύλακα της Skoda Ξάνθη και έδωσε 3 πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του. Αντίθετα το ντεμπούτο του Γιάννη Ματζουράκη αλλά και η εξαιρετική εμφάνιση στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης από τους Ξανθιώτες δεν είχαν ευτυχή κατάληξη καθώς λύγισαν λίγο πριν ο διαιτητής της συνάντησης σφυρίξει την λήξη.
ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΑΝ
Η Skoda Ξάνθη ξεκίνησε με τους Φλίσκα, Στρμπα και Ταιντέρ στο κέντρο, τον Σταθάκη να παίρνει την θέση του Κωστούλα στην βασική 11αδα και τους Σουάνη, Πόι και Κιντάνα να αποτελούν τα επιθετικά όπλα της ομάδας.
Αντίθετα ο Μαζίνιο ξεκίνησε τον αγώνα με τον Φλάβιο σε μία μάλλον άγνωστη σε αυτόν θέση ως αμυντικό χαφ, να δέχεται την βοήθεια του Φερνάντες αλλά και του Γκρασιάν που κινούταν σε ελεύθερο ρόλο. Μπροστά ο Κόκε άρχισε στην αριστερή πλευρά, όμως στην συνέχεια πήρε προσπάθειες και από τα δεξιά εκεί που ο Κάλβο τα βρήκε σκούρα με τον Τζάγκι.
το πρώτο ημίχρονοΈνα ημίχρονο στα σκουπίδια πέταξε ο Άρης, που ήταν φλύαρος έξω από την μεγάλη περιοχή της Skoda Ξάνθης. Οι «Κίτρινοι» μάλιστα λίγο έλειψαν να βρεθούν πίσω στο σκορ, όταν σε μια ξαφνική αντεπίθεση ο Πόϊ βρέθηκε απέναντι από τον Σηφάκη αλλά δεν κατάφερε να τον νικήσει. Οι γηπεδούχοι ασκούσαν πίεση, αλλά η Skoda Ξάνθη είχε σε πολύ καλή κατάσταση τα κεντρικά της χαφ (Ταϊντέρ, Φλίσκα), με πολλά τρεξίματα, ενώ ο Γ. Ματζουράκης έδινε την εντολή τόσο στον Κιντάνα όσο και στον Πόι να γυρίζουν πίσω και να καλύπτουν τα μπακ του Άρη που κατ΄ ουσία έπαιζαν σαν εξτρέμ. Ο «Ρουμάνος» είχε κλειδώσει τους «Κίτρινους», οι οποίοι είχαν «άφαντο» τον Αμπρέου, αλλά ο Σουάνης λειτουργώντας τελείως απερίσκεπτα πήρε κόκκινη κάρτα στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι ισορροπίες.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις η τεχνική ηγεσία προσπάθησε να έχει τον έλεγχο απέναντι σε ένα πολύ καλό Άρη. Οι παίχτες του Μαζίνιο είχαν για πολύ ώρα την μπάλα στην κατοχή τους αλλά μεγάλη ευκαιρία δεν μπόρεσαν ποτέ να πραγματοποιήσουν καθώς η αμυντική τετράδα βρισκόταν σε πολύ καλή μέρα με την συμπαράσταση των μεσαίων.
Έτσι ήρθε η φάση του 92΄ λεπτού με τον Αμπρέου να κερδίζει την άμυνα των φιλοξενούμενων και με εξαιρετική κεφαλιά να κερδίζει τον Γκσπουρνιγκ και να χαρίζει στην ομάδα του τους βαθμούς της νίκης.
ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
3ο λεπτό: Κεφαλιά-ψαράκι του Κόκε, η μπάλα λίγο άουτ. 8ο λεπτό: Ο Σηφάκης νίκησε τον Πόι στο τετ-α-τετ, ενώ ο Γκιάρο πρόλαβε τον Ταϊντέ προτού σκοράρει.
36ο λεπτό: Ο Αράνο απείλησε με μακρινό σουτ που έφυγε άουτ.
41ο λεπτό: Μόνος στη μικρή περιοχή ο Αμπρέου, αστόχησε με κεφαλιά.
45ο λεπτό: Ο Σηφάκης έδιωξε δύσκολα τη σέντρα-σουτ του Ταϊντέ.
80ο λεπτό: Με το τακουνάκι ο Κάμπορα έστειλε την μπάλα λίγο άουτ.
84ο λεπτό: Οι γηπεδούχοι ζητούν πέναλτι στην μονομαχία Βάλλα - Αμπρέου, αλλά ο Τριτσώνης έδειξε παίζεται. Ακολούθως το σουτ του Φλάβιο από το κόρνερ πέρασε άουτ.
92ο λεπτό: ΓΚΟΛ!!! Με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά ο Αμπρέου έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Γκσμπούρνινγκ και λύτρωσε τον Άρη.
Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
Καλή ήταν η διαιτησία του Αθηναίου Τριτσώνη και των βοηθών του Φαντόπουλου (Πειραιά) – Ευθυμιάδη (Κατερίνη). Έδειξε κίτρινη κάρτα στους Ρομπέρζ - Κιντάνα, Σουάνη αποβάλλοντας τον τελευταίο με δεύτερη κίτρινη (κόκκινη).ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΑΡΗΣ: Σηφάκης, Νέτο, Αράνο, Ρονάλντο (42΄ Ρομπέρζ) , Κάλβο (61΄ Χαβίτο), Φερνάντεζ, Κόκε (70΄ Κάμπορα), Γκρασιάν, Αμπρέου, Νασούτι, Φλάβιο.
SKODA ΞΑΝΘΗ: Γκσπούρνιγκ, Παπαδημητρίου, Πόι (85΄Λουτσιάνο), Κιντάνα (72΄ Τζωρτζιόπουλος), Τζάγκι, Σταθάκης, Σουάνης, Φλίσκας, Βάλλας, Ταιντέρ (58΄ Βασιλακάκης), Στρμπα.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στην απειρία, που οδήγησε και στην κόκκινη κάρτα που άλλαξε τη μορφή του παιχνιδιού με αντίπαλο τον Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης», απέδωσε την ήττα της Skoda Ξάνθης ο Γιάννης Μαντζουράκης. Ο επανεμφανιζόμενος στον πάγκο της ομάδας τεχνικός, δεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η ομάδα του δέχτηκε το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση στα «χασομέρια». «Παίξαμε με μία πολύ δύσκολη ομάδα, όμως οι παίκτες μου ήταν πειθαρχημένοι και στο πρώτο ημίχρονο είχαμε μία καλή εμφάνιση με επιθετική παρουσία. Εμείς είχαμε την μεγαλύτερη ευκαιρία, διπλή μάλιστα με τον Πόϊ και τον Ταϊντέρ και άλλες δύο με Ταϊντέρ και Παπαδημητρίου. Η απειρία μας στην κάρτα μας δυσκόλεψε πολύ. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι οι παίκτες μου είχαν καλό καταμερισμό χώρου και προσπαθειών και κράτησαν αρκετά καλά και στο δεύτερο ημίχρονο με παίκτη λιγότερο. Όταν κλείνει η αυλαία του παιχνιδιού με αυτόν τον τρόπο εμείς φεύγουμε στεναχωρημένοι γιατί θα ήταν μία ένεση ψυχολογική για εμάς και τα νέα παιδιά που μπήκαν στην ομάδα. Θα προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι», ήταν οι δηλώσεις του προπονητή της Skoda Ξάνθης.
ΝΕΟΙ – ΕΦΗΒΟΙ
Με το ίδιο σκορ (3-1) εκτός έδρας, έχασαν οι δύο ομάδες της Υποδομής της Skoda Ξάνθης. Οι Νέοι στον Άρη στο Αθλητικό Κέντρο Ατέρμων και οι Έφηβοι στα Γιάννινα από τον ΠΑΣ.
ΜΕ ΑΕΚ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ
Το παιχνίδι με τον Άρη μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μπροστά υπάρχει ένας ακόμη αγώνας – πρόκληση κόντρα στην ΑΕΚ, όπου πρέπει να συγκεντρωθεί η προσοχή. Ο Γιάννης Μαντζουράκης δεν μπορεί ήδη να υπολογίζει στον Δημήτρη Σουάνη που αποβλήθηκε στον αγώνα με τον Άρη, ενώ είναι πιθανό να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στην ενδεκάδα.
Είναι πάντως φανερό ότι ο Έλληνας τεχνικός θα εμπιστευτεί και πάλι κάποιους παίκτες που γνώριζε, όπως για παράδειγμα ο Σταθάκης ή ο Φλίσκας, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιστροφή στην ενδεκάδα και του Θανάση Κωστούλα που εξέτισε την ποινή του, ενώ επέστρεψε στις προπονήσεις και ο Κουκιέλκα που αν όλα πάνε καλά θα είναι στην διάθεση του προπονητή για τον επόμενο αγώνα.
ΧΩΡΙΣ ΑΠΡΑΞΙΑ
Ένα σπουδαίο διεθνές φιλικό παιχνίδι έκλεισε η Skoda Ξάνθη, η οποία θα υποδεχθεί την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στις 8 Οκτωβρίου. Η Θρακιώτικη ομάδα θέλησε με τον τρόπο αυτό να εκμεταλλευτεί την διακοπεί. Η Γερμανική ομάδα θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Skoda Ξάνθης για ένα διήμερο. Απών βεβαίως θα είναι ο Γιάννης Αμανατίδης λόγω υποχρεώσεων του με την εθνική μας ομάδα, ενώ αντίθετα το παρών αναμένεται να «φωνάξει» ο Νίκος Λυμπερόπουλος, που έκανε γνωστό ότι αποσύρεται από την εθνική ομάδα.
Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ / 1ος ΟΜΙΛΟΣ

Ξεκόλλησαν από το μηδέν Ορφέας Puma και Εχίνος Σπορ

Τους πρώτους τους βαθμούς πήραν οι δύο εκπρόσωποί μας στον φετινό μαραθώνιο του 1ου ομίλου της Δ΄ Εθνικής, Ορφέας Puma και Εχίνος Σπορ. Η ομάδα του Δημήτρη Τηλαβερίδη κέρδισε με 4-3 το νεοφώτιστο Καλαμπάκι στο γήπεδο του ΑΟΞ ενώ ο Εχίνος Σπορ έσπασε με τον καλύτερο τρόπο την δυσμενή παράδοση που είχε με την Ελπίδα Σαππών, φεύγοντας με ένα βαθμό από την γειτονική μας Κομοτηνή, από μια ομάδα που είχε μόνο ήττες είτε σε επίπεδο πρωταθλήματος είτε σε φιλικό.
ΟΡΦΕΑΣ PUMA – ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ
Πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό 4-3 ο Ορφέας Puma κέρδισε το νεοφώτιστο Καλαμπάκι Δράμας με τοπ σκόρερ τον Σταύρο Βασιλειάδη και έβαλε στο …σακούλι του, τους πρώτους τρεις βαθμούς.
Η ξανθιώτικη ομάδα προηγήθηκε μόλις στο 5΄ λεπτό με τον Βασιλειάδη και στο 25΄ ο Θωμαϊδης ανέβασε τον δείκτη στο 2-0. Οι Δραμινοί μείωσαν σε 2-1 στο 35΄ αλλά και πάλι ο Βασιλειάδης με πλασέ έδωσε αέρα δύο τερμάτων στην ομάδα (3-1), αλλά στην εκπνοή του ημιχρόνου οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 3-2.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε και πάλι με τους γηπεδούχους να ανεβάζουν την διαφορά στα δύο γκολ (4-2) με τον Μουμίν Τουγιάλ στο 52΄ με τους φιλοξενούμενους να μειώνουν σε 4-3 στο 82΄, σκορ που έμεινε μέχρι το τέλος αφού ο Καραγκιόζης στην εκπνοή έχασε πέναλτι που κέρδισε ο Θωμαϊδης που ανατράπηκε από τον τερματοφύλακα που αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη (κόκκινη).
ΣΑΠΠΕΣ – ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ
Τον πρώτο του βαθμό πήρε στο φετινό πρωτάθλημα ο Εχίνος Σπορ που έφυγε με 1-1 από τις Σάππες κόντρα στην κακή της «δαίμονα» Ελπίδα, σπάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την δυσμενή παράδοση που είχε δημιουργήσει η ομάδα της Κομοτηνής.
Η ομάδα του Τόλη Κουτρουλού που είχε την θερμή συμπαράσταση 70 φιλάθλων της, στάθηκε άτυχη αφού τρία σουτ επιθετικών του αποκρούστηκαν από τα δοκάρια του Μάνταλου, ενώ στο φινάλε ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Γιαπουντζή.
Με απευθείας εκτέλεση φάουλ επιτεύχθηκαν τα δύο γκολ της συνάντησης. Στο 48΄ οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με τον Φραγκούλη και οι φιλοξενούμενοι στο 66΄ ισοφάρισαν με τον Δεσσύλα, που είχε πετύχει και το γκολ της πρεμιέρας με την Ηράκλεια.
Κεντρικό πρόσωπο ο Σαπαλίδης, που φέτος επέστρεψε στις Σάππες, μετά την περσινή επιτυχημένη παρουσία με τα χρώματα του Εχίνου Σπορ.
ΤΡΙΑΔΑ ΚΟΡΥΦΗΣ
Τρεις ομάδες διπλασίασαν τις νίκες τους, η Ηράκλεια, οι Πιερείς 2004 και η Προσοτσάνη. Χωρίς βαθμό παρέμεινε το Γεφυρούδι Σερρών ενώ η Ένωση Θράκης συνεχίζει να έχει οφειλές από την περσινή περίοδο και βρίσκεται στο -5.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ
Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, επηρεάζουν και το πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής, αφού έχουμε αναβολή. Οι επόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής και διεξάγεται την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, όπου δεσπόζει το πρώτο ξανθιώτικο ντέρμπι που θα γίνει στον Εχίνο και θα αρχίσει στις 16.00΄.
Ανακατατάξεις στα ρετιρέ των Α1 και Α2 ΕΠΣ Ξάνθης μετά τις ήττες Θαλασσιάς - Αβδήρων


Ανακατατάξεις είχαμε στην κορυφή των δύο πρώτων πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Ξάνθης, μετά την διεξαγωγή της 3ης αγωνιστικής, το Σαββατοκύριακο.
Αιτία των παραπάνω ήταν η πρώτη ήττα της Αναγέννησης Θαλασσιάς από την Ασπίδα, που έδωσε τη δυνατότητα σε Βιστωνίδα και Αστέρα Μαγικού, να περάσουν μόνοι πρώτοι.
Στην Α2 από τους τρεις πρωτοπόρους αγωνίστηκαν οι δύο εκ των οποίων ο ένας, Δημόκριτος Αβδήρων, γνώρισε την πρώτη ήττα δίνοντας την δυνατότητα στον Ερ. Αστέρα Σελέρου που πέρασε από την Ηλιόπετρα να μείνει μόνος πρώτος.
ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΕ ΚΥΠΕΛΛΟ
Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου έχουν μερική επίπτωση στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ξάνθης τα οποία διακόπτονται. Όμως η διοργανώτρια αρχή έχει ορίσει για το Σάββατο 3 Οκτωβρίου την Β΄ φάση του κυπέλλου όπου περιλαμβάνει 9 αγώνες οι οποίοι θα αρχίσουν στις 15:30.
Α1 ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ
Αλλαγή στην κορυφή της Α1 είχαμε την Κυριακή το απόγευμα, μετά την ήττα της Αναγέννησης Θαλασσιάς από την Ασπίδα που έδωσε τη δυνατότητα σε Βιστωνίδα και Αστέρα Μαγικού, να περάσουν μόνοι πρώτοι.
Την πρώτη ήττα γνώρισε ο φιλόδοξος Άρης Πετεινού στην Μάνδρα, ενώ στο ντέρμπι της Κοινότητας Κουτσού ο Παύλος Μελάς ήταν ο νικητής επί της Θράκης στην Συδινή.
Η ομάδα του Κουτσού μαζί με την Α.Ε.Π. Ευμοίρου και τον Ερμή Μάνδρας πέτυχαν την πρώτη τους νίκη, ενώ η μοναδική ισοπαλία της ημέρας έγινε στην Χρύσα στο ντέρμπι των νεοφώτιστων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναμέτρηση στο Αμοιρίδιο, όπου βρέθηκαν αντίπαλοι η πρωταθλήτρια πέρυσι χωρίς στέμμα όμως ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ και η Α.Ε.Π. Ευμοίρου που διεκδίκησε την άνοδο χωρίς όμως επιτυχία. Εκτός των άλλων είχαμε στον πάγκο της ομάδας του Ευμοίρου τον Νίκο Ανθόπουλο, αρχηγό πέρυσι της Ακαδημίας και ένας από τους θεμέλιους λίθους της πρωτιάς χωρίς άνοδο. Νικήτρια η ΑΕΠ με 0-4 με το σκορ να διαμορφώνεται στην επανάληψη με κορυφαίο και τοπ σκόρερ τον Γιώργο Βασιλειάδη που εκτός των δύο γκολ, είχε συμβολή σε άλλο ένα, ενώ είχε και ένα δοκάρι στο ξεκίνημα του αγώνα.
Σε ένα υγιεινό περίπατο μετέτρεψε το ντέρμπι η Ασπίδα κερδίζοντας άνετα την πρωτοπόρο και αήττητη Αναγέννηση Θαλασσιάς. Η ομάδα του Παναγιώτη Καμαράκη με κεκτημένη ταχύτητα από την εκτός έδρας νίκη στο Εύμοιρο, από το ξεκίνημα επέβαλε τον ρυθμό της και η νίκη ήρθε πιο εύκολα από ότι θα περίμενε και ο πιο δύσπιστος οπαδός της.
Η απουσία του Καραγκιόζη την περασμένη αγωνιστική (λόγω αποβολής με Βιστωνίδα) στο Μαγικό, στοίχισε αφού η ομάδα του Ερμή ήταν καλύτερη αλλά κατάφερε να φύγει με τον βαθμό δύο λεπτά πριν το τέλος με την απουσία του Καραγκιόζη να είναι αισθητή. Η νίκη επί του φιλόδοξου Άρη Πετεινού δεν είναι έκπληξη αφού η ομάδα της Μάνδρας με τον Καραγκιόζη στη σύνθεσή της δεν έχει να φοβηθεί κανένα αντίπαλο. Ο εν λόγω παίκτης με δύο γκολ στο πρώτο μέρος έβαλε τα θεμέλια της πρώτης νίκης.
Μπορεί να φαίνεται αδύναμη η ομάδα της Θύελλας Μαγγάνων αλλά όποιος την υποτιμήσει θα το πληρώσει. Ο Αστέρας Μαγικού ήταν καλύτερος αλλά κατάφερε να μετουσιώσει την υπεροχή του μετά το 70΄ και σε διάστημα έξι λεπτών πέτυχε το 0-2 βάζοντας τέλος σε όποια όνειρα των γηπεδούχων για κάποιο βαθμό.
Ανοιχτό παιχνίδι με θέαμα, πέντε γκολ και δύο δοκάρια είχε ο αγώνας της Φελώνης μεταξύ της Βιστωνίδας και του Κενταύρου με την ομάδα της Φελώνης να κερδίζει και να πατά στην κορυφή, μετά την ήττα της Αναγέννησης.
Ένα πέναλτι που κέρδισε ο Οικονομίδης στο 60΄ και ευστόχησε ο Κούτρας ήταν αρκετό να κρίνει την συνάντηση της πρώην Κοινότητας Κουτσού με τον Π. Μελά να είναι ο νικητής επί της Θράκης στην Συδινή. Η νεοφώτιστη ομάδα του Πάρη Πραφτσιώτη είχε άκαρπη υπεροχή στο πρώτο ημίχρονο ενώ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 9 παίκτες.
Στην Χρύσα οι δύο νεοφώτιστοι Ατρόμητος και Κεντητή έμειναν στο 0 με τους γηπεδούχους να έχουν τις ευκαιρίες χωρίς να τις μετατρέψουν σε κάποιο γκολ.


Α2 ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ
Μπορεί ο Ερυθρός Αστέρας Σελέρου να έκανε το 3Χ3, με θρίαμβο μέσα στην Ηλιόπετρα, όμως έχουμε δύο γεγονότα άξια προσοχής στην 2η θέση.
Αφενός μεν ακολουθούν πέντε ομάδες την πρωτοπόρο ομάδα του Σελέρου και αφετέρου ότι οι δύο από αυτές (Αετός Τοξοτών, Νέστος Κύρνου), έχουν κάνει το καθιερωμένο ρεπό τους, όμως έχουν το απόλυτο στις δύο αγωνιστικές που αγωνίστηκαν.
Μία αγωνιστική όπου είχαμε τέσσερις νίκες φιλοξενουμένων, δηλαδή όσες είχαν επιτευχθεί τις δύο πρώτες αγωνιστικές και δύο νίκες γηπεδούχων και καμία ισοπαλία.
Από τις τέσσερις εκτός έδρας νίκες οι δύο ήταν οι πρώτες για τις ομάδες που τις πέτυχαν και μάλιστα εντυπωσιακές.
Ο φιλόδοξος Φίλιππος Δροσερού σταμάτησε τον Δημόκριτο Αβδήρων κερδίζοντας τον με 0-1 στην Διομήδεια με σκόρερ τον Χουσεϊν Γιλμάζ στο 33΄ ή αν θέλετε καλύτερα τον «γκρέμισε» από την κορυφή και η ΑΕ Κυψέλης πέρασε με 5η από το Εράσμιο, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Καραγιαννίδη που εκτός των δύο γκολ που πέτυχε είχε συμβολή και στα άλλα τρία.
Στον Κύρνο ο Νέστος ήταν καλύτερος αλλά το επιβεβαίωσε στην επανάληψη όταν ο Κεραυνός έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής παίκτη του. Στο διάστημα 55΄- 65΄ πέτυχε τρία γκολ και το μόνο που απέμενε ήταν το τελικό αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε στο 4-1.
Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για την Δόξα Σταυρούπολης και πρώτη στην έδρα της, με θύμα τον Αετό Γοργόνας. Μία νίκη που ήρθε στην επανάληψη αφού στο πρώτο μέρος δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιούργησε.
Νέο μεγάλο σκορ για την Ασπίδα Πηγαδίων, που κατάφερε στην επανάληψη να κάμψει την αντίσταση του Αετού στο Αυξέντιο, μετατρέποντας το 1-1 σε 1-4.
Αναβολή έχουμε το Σαββατοκύριακο λόγω των εκλογών, ενώ η 5 η αγωνιστική έχει ορισθεί να διεξαχθεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου και θα αρχίσει κατά μισή ώρα νωρίτερα (16:00).

ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ
Με την υπ΄ αριθμό 03/25-09-2009 απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής ΕΠΣ Ξάνθης αποτελούμενη από τους ΥΦΑΝΤΙΔΗ ΣΑΒΒΑ — Πρόεδρο, ΚΥΡΛΙΔΗ ΑΝΘΙΜΟ και ΤΣΑΤΡΑΛΗ ΦΩΤΙΟ — Μέλη, η οποία συνεδρίασε στις 25-09-2009 γραφεία της Ένωσης προκειμένου να επιληφθεί των ΦΙΑ της 19-09-2009 του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδας και των τοπικών Πρωταθλημάτων. Η ΠΕ. της ΕΠΣ Ξάνθης αφού έλαβε υπόψη της τις διατάξεις του ΚΑΠ, τα ΦΙΑ της 19-69-2009 και τις διατυπωθείσες σε αυτά παρατηρήσεις του Διαιτητή καθώς και το αρχείο ποινολογίου ποδοσφαιριστών, επιβάλλει στους παρατηρηθέντες ή αποβληθέντες ποδοσφαιριστές τις αντίστοιχες κατά περίπτωση πειθαρχικές κυρώσεις:
ΚΕΝΤΗΤΗ ΞΑΝΘΗΣ: ΜΠΑΧΡΗΟΓΛ0Υ ΕΡΚΑΝ (3) αγων. & 30,00 ΕΚΕΝΤΗΤΗ ΞΑΝΘΗΣ: ΧΑΛΗΛΟΓΛΟΥ ΧΑΛΗΛ (4) αγων. & 40,00 ΕΑΕΠ ΕΥΜΟΙΡΟΥ: ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΟΣ (4) αγων. & 40,00 ΕΠ. ΜΕΛΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥ: ΜΠΑΤΖΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (1) αγων. & 10,00 ΕΠ. ΜΕΛΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥ: ΠΑΡΜΑΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (1) αγων. & 10,00 ΕΑΡΗΣ ΠΕΤΕΙΝΟΥ: ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛ0Σ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (3) αγων. & 30,00 ΕΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ: ΧΟΥΣΕΙΝ0ΓΛΟΥ ΣΕΖΓΚΙΝ (3) αγων. & 30,00 ΕΑΠΟΞ ΣΚ0ΝΤΑ: ΡΟΥΜΠΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (1) αγων. & 10,00 ΕΘΥΕΛΛΑ ΜΑΓΓΑΝΟΝ: ΤΕΓΟΣ )(ΛΡΑΛΑΜΠ0Σ (3) αγων. & 30,00 ΕΚΕΡΑΥΝΟΣ ΛΕΥΚ/ΤΡΑΣ: ΕΥΘΥΜ!ΑΔΗΣ ΚΩΝ)ΝΟΣ (1) αγων. & 10,00 ΕΔΗΜ0ΚΡΙΤΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ: ΓΛΕΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (2) αγων. & 20,00 Ε.ΗΛΙΟΣ ΗΛΙΟΠΕΤΡΑΣ: ΡΑΜΑΔΑΝ ΟΥΦΟΥΚ (3) αγων. & 30,00 ΕΥΡΩΈγγραφη Επίπληξη στους προπονητές Καμαράκη Παναγιώτη (Ασπίδας) – Ανθόπουλο Νίκο (ΑΕΠ Ευμοίρου) και στους εκπροσώπους Δελή Α. (Άρη Πετεινού) – Χασιώτη Νίκου (ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ).
ΤΟΛΜΗΡΑ

Η ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ έφερε στο φως της δημοσιότητας τα δύο έγγραφα της τροχαίας προς δήμο Ξάνθης και εισαγγελέα, με τα οποία ζητούσε την άμεση απομάκρυνση των δύο ηλεκτρονικών πινακίδων κρίνοντας ότι βάσει νόμου είναι επικίνδυνες. Πως είναι δυνατόν να μην εφαρμόζεται ένας νόμος που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να εφαρμόζεται; Τελικά στο δήμο Ξάνθης ο καθένας κάνει ό, τι θέλει χωρίς να λογαριάζει τη νομοθεσία; Υπάρχουν μήπως και άλλες ανάλογες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι του δήμου έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους νόμους; Ακόμα και τώρα που αποκαλύφτηκαν, κανείς εκ των εμπλεκομένων δε λέει να κάνει αυτό που επιτάσσει ο νόμος;

Όλοι είμαστε μάρτυρες της τραγικής κατάστασης που σε καθημερινή βάση πλέον επικρατεί στην κεντρική πλατεία και γενικότερα στο κέντρο της Ξάνθης και στις γύρω από αυτό περιοχές. Κανένας όμως εκ των διοικούντων δε λέει να κάνει αυτό που πρέπει, να φέρει δηλαδή ειδικούς συγκοινωνιολόγους ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό οριστικά. Αντιθέτως όλοι παριστάνουν τους συγκοινωνιολόγους, τους ειδικούς που όλα τα ξέρουν και τελικά ο καθένας κάνει αυτό που εκείνος θεωρεί σωστό. Έτσι θα λύσουμε τα προβλήματα του κέντρου; Αυτοί που μας διοικούν ξεχνάνε ότι ο λαός τους εξέλεξε για να κάνουν αυτό που πρέπει και όχι αυτό που ο καθένας θεωρεί σωστό.

Ένα πεζοδρόμιο που μόλις πριν λίγους μήνες ανακατασκευάστηκε, μπήκαν καινούρια πλακίδια και παραδόθηκε προς χρήση, σήμερα το σκάβουν και πάλι γιατί πρέπει να περάσουν κάποια καλώδια. Τόση ασχετοσύνη πια από το δήμο; Γιατί τότε που το δούλευαν το πεζοδρόμιο αυτό, δε φρόντισαν να δημιουργήσουν σωλήνες αναμονές για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να περνούν ανάλογα καλώδια; Δηλαδή την επόμενη φορά που θα κριθεί αναγκαίο να περάσουν και άλλα καλώδια, θα το ξανασκάψουν; Ή μήπως αυτό γίνεται για να μην ξεμένουν ποτέ από δουλειά κάποιοι εκλεκτοί εργολάβοι;

Την περασμένη εβδομάδα είχα γράψει να δημοσιοποιηθούν τα τιμολόγια και τα ποσά που κόπηκαν για την προβολή των γιορτών Νέστου. Επίσης για τις πληροφορίες ότι δόθηκαν φάκελοι με χρήματα για τα οποία ζητήθηκε να εκδοθεί άμεσα τιμολόγιο διότι τα χρήματα αυτά ήταν από ειδικό λογαριασμό της τουριστικής προβολής. Ωστόσο δεν είδαμε κανέναν να λέει κάτι για το θέμα αυτό. Κατά τα κοινώς λεγόμενα, το έκαναν γαργάρα το θέμα. Για άλλα θέματα, πολύ πιο μικρά και ασήμαντα, ξέρουν να βγάζουν ανακοινώσεις και μάλιστα πολλές φορές αυθημερόν. Σε άλλες περιπτώσεις τα δελτία τύπου φτάνουν το ένα μετά το άλλο, για τη δημοσιοποίηση των τιμολογίων τίποτα; Εμείς πάντως επιμένουμε και ζητάμε τα στοιχεία αυτά να έρθουν στο φως. Στο κάτω κάτω χρήματα των πολιτών διαχειρίζονται οι κύριοι αυτοί, άρα έχουμε κάθε δικαίωμα να ξέρουμε.

Μας στέλνουν κατά καιρούς διάφορα δελτία τύπου και προσκλήσεις για δημαρχιακές και δημοτικά συμβούλια, θεωρώντας προφανώς ότι εμείς απλά ρίχνουμε μια ματιά στα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν και μένουμε εκεί. Εμείς όμως ψάχνουμε τα πάντα. Στη δημαρχιακή που έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου για το θέμα 11 που αναφέρεται στην απευθείας ανάθεση σύνταξης τευχών δημοπράτησης της μελέτης διαμόρφωσης της ανατολικής εισόδου της πόλης και έγκριση των όρων σύμβασης, υπήρξε ένσταση από Ξανθιώτες μηχανικούς γιατί οι τιμές είχαν σβηστεί με μπλάνκο, κάτι που με βάση του ΤΕΕ αποτελεί απορριπτικό λόγο. Κατά την ψηφοφορία της ένστασης αυτής, το αποτέλεσμα ήταν 3 – 3 και τελικά απορρίφθηκε αφού ως γνωστό η ψήφος του προέδρου μετράει διπλή. Πως όμως γίνονται τελικά οι διαγωνισμοί και οι εκπτώσεις που δίνονται;

Όσο για τα θέματα 13 και 14 της ίδιας δημαρχιακής, πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο ακριβώς έργο κοντά στα Κιμμέρια, το οποίο διασπάστηκε στα δύο. Μήπως η διάσπαση αυτή είχε σαν στόχο τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσής του σε δύο εργολάβους της επιλογής του δήμου; Ας μην ξεχνάμε ότι ένα έργο μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση όταν το κόστος του δεν ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο όριο. Μήπως αυτό ήθελαν να πετύχουν και στην περίπτωση του συγκεκριμένου έργου; Να το σπάσουν δηλαδή στα δύο ώστε να μειωθεί το κόστος του και να το δώσουν με απευθείας ανάθεση; Να ποια ήταν η δημαρχιακή της 18ης Σεπτεμβρίου.

Πως γίνεται να υπάρχει ήδη ασφαλτόστρωση και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του παιδικού σταθμού της Χρύσας και να γίνεται διαγωνισμός για το έργο αυτό μετά από ένα μήνα και μάλιστα να είναι θέμα συζήτησης στη δημαρχιακή; Δηλαδή στο δήμο Ξάνθης, πρώτα γίνονται τα έργα και μετά οι διαγωνισμοί των ήδη ολοκληρωμένων έργων; Όσο για τα άτομα στα οποία είπαν να μη μιλήσουν, δυστυχώς για κάποιους, το γνωρίζουμε και αυτό.

Πληροφορίες λένε ότι η έφεση γνωστού δημοτικού συμβούλου δεν είχε αίσια για εκείνον εξέλιξη και μάλιστα εξαιτίας της απόφασης του εφετείου, υπάρχει το ενδεχόμενο ο δημοτικός αυτός σύμβουλος να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Αυτά που γίνονται πριν τις εκλογές δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν μετά τις 5 Οκτωβρίου. Πολλοί από αυτούς που τώρα είναι κυρίαρχοι του παιχνιδιού τότε θα πάνε στα σπίτια τους, πολλοί από αυτούς που τώρα έχουν φωνή, τότε θα είναι ανύπαρκτοι. Αυτά όμως θα τα δούμε όλοι στο άμεσο μέλλον και τότε θα τα ξαναπούμε.

Έβγαλαν τελικά μια ενημερωτική ανακοίνωση οι αρμόδιοι του προγράμματος ΣΥΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ, μετά από την παρέμβαση και την ανάδειξη του θέματος από το Κανάλι 6, την εφημερίδα Θράκη την τόλμη της Θράκης και το ραδιοφωνικό σταθμό 3ο πρόγραμμα Ξάνθης. Φανταστείτε να μην είχαν ενδιαφερθεί τα μέσα ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα, δε θα είχε κανείς την ελάχιστη ευαισθησία να ενημερώσει για τις όποιες αλλαγές του προγράμματος τους ίδιους τους πολίτες που τους ψήφισαν. Μέχρι εκεί φτάνει το ενδιαφέρον των εκλεγμένων αρχόντων για τους συμπολίτες τους.

Εξαφανισμένος φαίνεται πως είναι ο Φίλιππός Τσαλίδης ο οποίος κάποτε θυμόταν συχνά τους φίλους του, αλλά μετά την τοποθέτησή του στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, όλο και πιο σπάνια τους θυμόταν και τώρα που αποφάσισε να μην είναι στο ψηφοδέλτιο της Νέας δημοκρατίας στην Ξάνθη, δε μπαίνει καν στον κόπο να ρωτήσει για αυτούς που κάποτε αποκαλούσε φίλους του.

Αν θυμάστε, είχαμε μιλήσει για αποκαλύψεις που θα έρθουν από το Σεπτέμβριο. Η πρώτη αποκάλυψη ήδη έγινε με τις παράνομες ηλεκτρονικές πινακίδες. Ωστόσο αυτή ήταν μόνο η αρχή, έπεται και συνέχεια στις μεγάλες αποκαλύψεις.

Κόμμα εστί: ”Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν’ αναγιγνώσκωσι και ν’ αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν’ αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι”.Εμμανουήλ Ροΐδης ,Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904).