Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Σε τιμές εκπτώσεων τα πωλούν τα προϊόντα τους οι αγρότες

Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη νέα κυβέρνηση
Σε εξευτελιστικές τιμές αναγκάζονται να πουλήσουν φέτος τα προϊόντα τους οι ελαιοπαραγωγοί, γεγονός που τους αναγκάζει να αντιδρούν με κάθε τρόπο. Βέβαια όσοι έχουν τη δυνατότητα αλλά και την πολυτέλεια, αποθηκεύουν τα προϊόντα τους και τα πωλούν όταν βρουν μια καλύτερη τιμή, διαφορετικά τα δίνουν όσο όσο. Τρανταχτό παράδειγμα της κατάστασης των ελαιοπαραγωγών είναι το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια πουλούσαν με 3,50 ευρώ το κιλό, πέρυσι η τιμή αυτή έφτασε ακόμα και το 1,70 ευρώ, ενώ φέτος ο καθένας πουλάει όσο βρει, με το μέσο όρο της τιμής να είναι κοντά στα 2,50 ευρώ.
Βέβαια με την τιμή αυτή δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής αφού τα εργατικά χέρια, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα έχουν ένα ιδιαίτερα αυξημένο κοστολόγιο. Επίσης ένα πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών είναι πως δεν έχουν έναν ενιαίο φορέα που να εκπροσωπεί τον κλάδο και να διαπραγματεύεται τις τιμές, με αποτέλεσμα ο κάθε παραγωγός να διαπραγματεύεται μόνος την παραγωγή του.
Ωστόσο και η μοίρα των παραγωγών καλαμποκιού δεν είναι καλύτερη, αφού σε καμία περίπτωση η τιμή του κιλού για φέτος δεν ξεπερνάει τα 0,10 ευρώ -μιλάμε για την κύρια παραγωγή της περιοχής μας-, ενώ από την άλλη ελάχιστοι είναι οι αγρότες που μπορούν να αποθηκεύσουν τα προϊόντα τους και να περιμένουν μια καλύτερη τιμή για να τα πουλήσουν. Οι περισσότεροι ζουν από την παραγωγή αυτή και επομένως περιμένουν πως και πως να έρθει η εποχή εκείνη που θα πουλήσουν τη σοδειά τους και θα πάρουν κάποια χρήματα. Βέβαια το κόστος παραγωγής του καλαμποκιού υπολογίζεται στα 0,15 ευρώ περίπου και οι παραγωγοί πωλούν κοντά στα 0,10 ευρώ.
Μοναδική ελπίδα για την ώρα όλων των αγροτών είναι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις 5 Οκτωβρίου, να σκύψει πάνω στα προβλήματα των αγροτών και να ενισχύσει το εισόδημά τους και κυρίως τα προϊόντα εκείνα που πωλούνται σε πραγματικά χαμηλές τιμές ενώ τα προϊόντα αυτά φτάνουν στα χέρια των καταναλωτών σε πενταπλάσιες τιμές, γεγονός που σημαίνει πως ενδιάμεσα κάποιοι κερδοφορούν εις βάρος αγροτών και καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου