Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…ορισμένοι «έξυπνοι» για τους οποίους μάλλον δεν ισχύει το μέτρο της πεζοδρόμησης της οδού Δαγκλή. Βράδυ γύρω στις εννέα και ένα αυτοκίνητο προσπαθεί να παρκάρει μπροστά στα καγκελάκια που έχουν μπει. Φυσικά εμποδίζει την κυκλοφορία και δημιουργεί εκνευρισμό. Και ω! του θαύματος. Τη λύση τη δίνει προφανώς φίλος του ο οποίος ξεβιδώνει τα κεντρικά κιγκλιδώματα προκειμένου το όχημα να ανεβεί στο πεζοδρόμιο. Κατά τα άλλα πεζοδρομούμε για χάρη των δημοτών. Άραγε η δημοτική αστυνομία τα βλέπει αυτά ή αναλώνεται μόνο στο να κόβει κλήσεις για παραβάσεις λιγότερο καραμπινάτες, προκειμένου να γεμίσει τα ταμεία της;

…το ραντάρ απέναντι από τo νεκροταφείο στο οποίο αγανακτισμένος οδηγός έβαλε φωτιά. Σου λέει ο άνθρωπος δέκα φορές να περάσω δέκα φωτογραφίες θα μου βγάλει. Ούτε παπαράτσι να ήταν. Και ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο; Όταν σε σταματήσει η τροχαία να έχεις παραβεί το όριο ταχύτητας κατά δέκα χιλιόμετρα δε σου κόβει κλήση γιατί σου λέει εντάξει ίσως έγινε από απροσεξία. Εδώ όμως έστω και κατά ένα χιλιόμετρο να τρέχεις πάνω από το όριο ταχύτητας την παίρνεις τη φωτογραφιούλα σου. Smile λοιπόν γιατί θα πληρώσετε που θα πληρώσετε, τουλάχιστον να είστε όμορφοι.

…οι υποψήφιοι βουλευτές τους οποίους πολύ χαίρομαι αυτές τις ημέρες. Γάμο για γάμο και πανηγύρι για πανηγύρι δεν έχουν αφήσει. Τόση κοινωνικότητα πια; Θα μου πείτε ψηφουλάκια είναι αυτά. Και μάλιστα όταν το παιχνίδι παίζεται στο νήμα πρέπει να βγάλεις όλα τα βέλη από τη φαρέτρα. Όμως αναρωτιέμαι. Πραγματικά υπάρχει κόσμος ο οποίος κρίνει έναν πολιτικό από την παρουσία του ή τις χορευτικές του επιδόσεις σε γάμους και πανηγύρια; Καλές οι κοινωνικές εκδηλώσεις και ο δημόσιες σχέσεις αλλά μήπως το παιχνίδι θα έπρεπε να παίζεται σε πολιτικό επίπεδο; Εκεί να δούμε ποιος θα αντέξει στον κριτικό λόγο. Δυστυχώς όμως πολλές φορές εμείς οι ψηφοφόροι φερόμαστε ως ιθαγενείς και έτσι υπαγορεύουμε και τις συμπεριφορές στους «φύλαρχους».

…το παιχνίδι που παίζεται και πάλι με αιχμή τους υποψηφίους που στηρίζει το προξενείο ή όχι. Πραγματικά δεν ξέρω τι σκοπό εξυπηρετεί. Η φωτογράφιση κάποιου ως ευνοούμενου της Άγκυρας άραγε ποιον ευνοεί και μάλιστα παραμονές εκλογών; Αυτούς που θέλουν να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία ή μήπως ακριβώς αυτά τα στοιχεία γύρω από τα οποία συσπειρώνεται τελικά η μειονότητα; Απλή λογική. Οι ψηφοφόροι των μουσουλμάνων υποψηφίων βουλευτών δεν είναι χριστιανοί. Ούτε προσδοκούν να αντλήσουν ψήφους από αυτή τη δεξαμενή. Οπότε τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούνται με την πόλωση του κλίματος είναι αυτά ακριβώς του προξενείου. Άραγε δεν το αντιλαμβάνονται όσοι πέφτουν σε αυτή την παγίδα; Λίγο πιο συγκρατημένος υπερπατριωτισμός δε βλάπτει.

…η ψήφος μας στις τέσσερις του Οκτώβρη η οποία θα πρέπει να εκπορευθεί με βάση το συμφέρον του τόπου και όχι τα προσωπικά οφέλη που προσδοκούμε να αποκομίσουμε. Καιρός η λογική του ρουσφετιού να πάει στην άκρη και να προτάξουμε το γενικό καλό. Όταν βουλιάζει ένα πλοίο συμπαρασύρει τους πάντες στα βάθη της θαλάσσης. Όποια λοιπόν κι αν είναι η επιλογή μας, αριστερά, δεξιά ή κέντρο, αυτή ας παρθεί επιτέλους με πολιτικά κριτήρια. Και κυρίως όχι στην αποχή. Η αποχή βοηθά το σύστημα να διαμορφώσει τις δικές του ισορροπίες. Αν κάτι δε μας αρέσει το αλλάζουμε. Δεν το συντηρούμε. Αυτά προς το παρόν και καλό βόλι την ερχόμενη Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου