Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Καλή εβδομάδα σε όλους σας και να σας ενημερώσω ότι σήμερα έχουμε 30 Σεπτεμβρίου 2009 και δεν είναι Πρωταπριλιά. Άκουσον , άκουσον. Δεν είναι οι εκλογές το μοναδικό τραγικό γεγονός που έχει να αντιμετωπίσει ο απλός πολίτης αυτής της χώρας. Συνέβη και κάτι άλλο στην πολύπαθη και καταχρεωμένη χώρα μας. Η Ελλάδα μας δεν είναι μόνο «άσφαιρη» οικονομικά και πολιτικά , είναι και στην κυριολεξία άσφαιρη. Χωρίς σφαίρες έχουν μείνει τα υπηρεσιακά όπλα των αστυνομικών, λόγω προβλημάτων και σφαλμάτων που υπήρξαν σε διαγωνισμούς προμηθειών σφαιρών που γίνονται μέσω κάποιων υπουργείων, ενώ παύει και η σχετική εκπαίδευση χιλιάδων αστυνομικών. Δεκάδες αστυνομικοί πολλών τμημάτων της Αστυνομίας στην Αττική αλλά και σε άλλους νομούς (εύχομαι όχι και στο δικό μας), που είχαν συμμετάσχει τις τελευταίες ημέρες σε ανταλλαγή πυροβολισμών με κακοποιούς ζητούν νέες σφαίρες για τους γεμιστήρες τους και η απάντηση που λαμβάνουν είναι ότι πρέπει να περιμένουν ώσπου να λυθούν τα προβλήματα. Και φαντάζομαι τώρα εγώ το υπηρεσιακό σημείωμα που έλαβαν οι αστυνομικοί όταν ζήτησαν σφαίρες για τα υπηρεσιακά τους όπλα.
« Αγαπητοί μας συνεργάτες, σας ενημερώνουμε ότι λόγω κάποιου πολύ αξιόλογου υπαλλήλου που βολεύτηκε με τις πλέον αξιοκρατικές διαδικασίες στο αρμόδιο Υπουργείο που διενεργεί τους εν λόγω διαγωνισμούς, που κατά λάθος δεν πρόσεξε λεπτομερώς τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει (τα λάθη είναι ανθρώπινα), τώρα πρέπει να κυνηγάτε όλους τους παράνομους κακοποιούς με τα υπηρεσιακά σας όπλα, τα οποία όμως θα τα χρησιμοποιείται μόνο για μόστρα. Και αυτό γιατί δυστυχώς θα είναι άσφαιρα. Αλλά μην στενοχωριέστε αγαπητοί συνάδελφοι αστυνομικοί, γνωρίζοντας το ζήλο σας και την ευθύνη του καθήκοντος που σας χαρακτηρίζει, σας υποσχόμαστε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα έχουμε και πάλι σφαίρες. Έως τότε κάντε υπομονή, μία προσευχή κάθε πρωί πριν πάτε στη δουλειά σας και σας ζητούμε συγνώμη για την ταλαιπωρία σας λόγω μίας τόσο μικρής παράλειψης…»
Απροστάτευτοι οι αστυνομικοί μας, απροστάτευτοι και οι πολίτες της χώρας μας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», το πρόβλημα με την έλλειψη σφαιρών διογκώθηκε διότι φέτος έγιναν έκτακτες εκπαιδεύσεις νέων αστυνομικών και οι βολές που έριξαν «δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ», όπως αναφέρουν ανώτατοι αξιωματικοί.
Επιπλέον έχει δοθεί εντολή να μη σημειωθεί μέχρι νεωτέρας καμία ρίψη βολής από αστυνομικούς σε εκπαιδεύσεις. Υπολογίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. χρειάζεται ετησίως για τα υπηρεσιακά όπλα περίπου 50.000 αστυνομικών, αλλά κυρίως για τις εκπαιδεύσεις τους περί τις 9.000.000 έως 10.000.000 σφαίρες. Το κόστος κάθε φυσιγγίου υπολογίζεται σε 0,25 ευρώ. Τμήμα των προμηθειών σε σφαίρες διεκπεραιώνεται μέσω διαγωνισμών που διεξάγουν αρμόδιες υπηρεσίες της και επιτροπές του υπουργείου Ανάπτυξης. Τις υπόλοιπες σφαίρες προμηθεύονται απευθείας το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Εσωτερικών μέσω ανοικτού διαγωνισμού που πραγματοποιεί. Για την κάλυψη των αναγκών της περιόδου 2009-2010 διεξήχθη διαγωνισμός στις 5 Σεπτεμβρίου 2008 από το υπουργείο Ανάπτυξης με τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν περίπου 4.000.000 σφαίρες κόστους περίπου 1 εκατ. ευρώ. Στον σχετικό διαγωνισμό όμως υπήρξε σειρά προβλημάτων. Επιπλέον με σημαντική καθυστέρηση το υπουργείο Εσωτερικών και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν εντός του 2009- σε διαγωνισμό για τις προμήθειες άλλων 4.600.000 σφαιρών. Ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε προσφάτως και οι πρώτες νέες σφαίρες αναμένεται να παραδοθούν στην ΕΛ.ΑΣ.- αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο λόγω αδυναμιών των υπηρεσιών- στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Και έως τότε βέβαια η ΕΛ.ΑΣ. θα παραμένει «άσφαιρη» και αδύναμη. Σύμφωνα πάντως με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας το πρόβλημα εντάθηκε λόγω πρόσληψης 3.000 νέων αστυνομικών, οι οποίοι έριξαν εκατομμύρια σφαίρες εκτός... προγραμματισμού. Επιπλέον σπατάλη σφαιρών φαίνεται να έγινε και στους προσομοιωτές από την ΕΛ.ΑΣ.
Πώς να το σχολιάσουμε το προαναφερθέν γεγονός; Ως ευχάριστο ή ως δυσάρεστο; Γιατί από τη μια είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο για τους αστυνομικούς της χώρας μας που δεν μπορούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να διασφαλίσουν ούτε τη δική τους σωματική ακεραιότητα αλλά ούτε και των υπολοίπων πολιτών που ίσως χρειαστεί να προστατεύσουν, αφού θα έχουν άσφαιρα στο όπλο τους, από την άλλη όμως είναι ευχάριστο για τους επίδοξους ληστές και τα κακοποιά στοιχεία της χώρας μας, οι οποίοι δεν θα φοβούνται μήπως τους έρθει καμία «εξοστρακισμένη» αδέσποτη σφαίρα από λάθος αστυνομικού.
Το μόνο που με τρομάζει ιδιαίτερα είναι ότι όσοι έχουν σκοπό να εμπλακούν σε παράνομες και επικίνδυνες δραστηριότητες (ληστείες, κλοπές κ.λ.π.) έως τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου που θα παραλάβει η ΕΛΑΣ τις σφαίρες, δυστυχώς έχουν μεριμνήσει να έχουν γεμάτα τα όπλα τους.
Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό. Και ο σώζων ευατώ σωθήτω!
Άντε και καλή ψήφο! Και προσοχή να μην είναι άσφαιρη!
Υ.Γ. Έψαξα πολύ να βρω ένα ρητό που να ταιριάζει στην περίσταση, αλλά κανενός σοφού ανδρός η φαντασία δεν μπορούσε να οργιάσει τόσο ώστε να γράψει κάτι που να ταιριάζει με το συγκεκριμένο γεγονός. Η ζωή όμως με έχει διδάξει ότι πολλές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ την φαντασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου