Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΤΟΛΜΗΡΑ

Η ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ έφερε στο φως της δημοσιότητας τα δύο έγγραφα της τροχαίας προς δήμο Ξάνθης και εισαγγελέα, με τα οποία ζητούσε την άμεση απομάκρυνση των δύο ηλεκτρονικών πινακίδων κρίνοντας ότι βάσει νόμου είναι επικίνδυνες. Πως είναι δυνατόν να μην εφαρμόζεται ένας νόμος που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να εφαρμόζεται; Τελικά στο δήμο Ξάνθης ο καθένας κάνει ό, τι θέλει χωρίς να λογαριάζει τη νομοθεσία; Υπάρχουν μήπως και άλλες ανάλογες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι του δήμου έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους νόμους; Ακόμα και τώρα που αποκαλύφτηκαν, κανείς εκ των εμπλεκομένων δε λέει να κάνει αυτό που επιτάσσει ο νόμος;

Όλοι είμαστε μάρτυρες της τραγικής κατάστασης που σε καθημερινή βάση πλέον επικρατεί στην κεντρική πλατεία και γενικότερα στο κέντρο της Ξάνθης και στις γύρω από αυτό περιοχές. Κανένας όμως εκ των διοικούντων δε λέει να κάνει αυτό που πρέπει, να φέρει δηλαδή ειδικούς συγκοινωνιολόγους ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό οριστικά. Αντιθέτως όλοι παριστάνουν τους συγκοινωνιολόγους, τους ειδικούς που όλα τα ξέρουν και τελικά ο καθένας κάνει αυτό που εκείνος θεωρεί σωστό. Έτσι θα λύσουμε τα προβλήματα του κέντρου; Αυτοί που μας διοικούν ξεχνάνε ότι ο λαός τους εξέλεξε για να κάνουν αυτό που πρέπει και όχι αυτό που ο καθένας θεωρεί σωστό.

Ένα πεζοδρόμιο που μόλις πριν λίγους μήνες ανακατασκευάστηκε, μπήκαν καινούρια πλακίδια και παραδόθηκε προς χρήση, σήμερα το σκάβουν και πάλι γιατί πρέπει να περάσουν κάποια καλώδια. Τόση ασχετοσύνη πια από το δήμο; Γιατί τότε που το δούλευαν το πεζοδρόμιο αυτό, δε φρόντισαν να δημιουργήσουν σωλήνες αναμονές για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να περνούν ανάλογα καλώδια; Δηλαδή την επόμενη φορά που θα κριθεί αναγκαίο να περάσουν και άλλα καλώδια, θα το ξανασκάψουν; Ή μήπως αυτό γίνεται για να μην ξεμένουν ποτέ από δουλειά κάποιοι εκλεκτοί εργολάβοι;

Την περασμένη εβδομάδα είχα γράψει να δημοσιοποιηθούν τα τιμολόγια και τα ποσά που κόπηκαν για την προβολή των γιορτών Νέστου. Επίσης για τις πληροφορίες ότι δόθηκαν φάκελοι με χρήματα για τα οποία ζητήθηκε να εκδοθεί άμεσα τιμολόγιο διότι τα χρήματα αυτά ήταν από ειδικό λογαριασμό της τουριστικής προβολής. Ωστόσο δεν είδαμε κανέναν να λέει κάτι για το θέμα αυτό. Κατά τα κοινώς λεγόμενα, το έκαναν γαργάρα το θέμα. Για άλλα θέματα, πολύ πιο μικρά και ασήμαντα, ξέρουν να βγάζουν ανακοινώσεις και μάλιστα πολλές φορές αυθημερόν. Σε άλλες περιπτώσεις τα δελτία τύπου φτάνουν το ένα μετά το άλλο, για τη δημοσιοποίηση των τιμολογίων τίποτα; Εμείς πάντως επιμένουμε και ζητάμε τα στοιχεία αυτά να έρθουν στο φως. Στο κάτω κάτω χρήματα των πολιτών διαχειρίζονται οι κύριοι αυτοί, άρα έχουμε κάθε δικαίωμα να ξέρουμε.

Μας στέλνουν κατά καιρούς διάφορα δελτία τύπου και προσκλήσεις για δημαρχιακές και δημοτικά συμβούλια, θεωρώντας προφανώς ότι εμείς απλά ρίχνουμε μια ματιά στα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν και μένουμε εκεί. Εμείς όμως ψάχνουμε τα πάντα. Στη δημαρχιακή που έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου για το θέμα 11 που αναφέρεται στην απευθείας ανάθεση σύνταξης τευχών δημοπράτησης της μελέτης διαμόρφωσης της ανατολικής εισόδου της πόλης και έγκριση των όρων σύμβασης, υπήρξε ένσταση από Ξανθιώτες μηχανικούς γιατί οι τιμές είχαν σβηστεί με μπλάνκο, κάτι που με βάση του ΤΕΕ αποτελεί απορριπτικό λόγο. Κατά την ψηφοφορία της ένστασης αυτής, το αποτέλεσμα ήταν 3 – 3 και τελικά απορρίφθηκε αφού ως γνωστό η ψήφος του προέδρου μετράει διπλή. Πως όμως γίνονται τελικά οι διαγωνισμοί και οι εκπτώσεις που δίνονται;

Όσο για τα θέματα 13 και 14 της ίδιας δημαρχιακής, πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο ακριβώς έργο κοντά στα Κιμμέρια, το οποίο διασπάστηκε στα δύο. Μήπως η διάσπαση αυτή είχε σαν στόχο τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσής του σε δύο εργολάβους της επιλογής του δήμου; Ας μην ξεχνάμε ότι ένα έργο μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση όταν το κόστος του δεν ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο όριο. Μήπως αυτό ήθελαν να πετύχουν και στην περίπτωση του συγκεκριμένου έργου; Να το σπάσουν δηλαδή στα δύο ώστε να μειωθεί το κόστος του και να το δώσουν με απευθείας ανάθεση; Να ποια ήταν η δημαρχιακή της 18ης Σεπτεμβρίου.

Πως γίνεται να υπάρχει ήδη ασφαλτόστρωση και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του παιδικού σταθμού της Χρύσας και να γίνεται διαγωνισμός για το έργο αυτό μετά από ένα μήνα και μάλιστα να είναι θέμα συζήτησης στη δημαρχιακή; Δηλαδή στο δήμο Ξάνθης, πρώτα γίνονται τα έργα και μετά οι διαγωνισμοί των ήδη ολοκληρωμένων έργων; Όσο για τα άτομα στα οποία είπαν να μη μιλήσουν, δυστυχώς για κάποιους, το γνωρίζουμε και αυτό.

Πληροφορίες λένε ότι η έφεση γνωστού δημοτικού συμβούλου δεν είχε αίσια για εκείνον εξέλιξη και μάλιστα εξαιτίας της απόφασης του εφετείου, υπάρχει το ενδεχόμενο ο δημοτικός αυτός σύμβουλος να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Αυτά που γίνονται πριν τις εκλογές δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν μετά τις 5 Οκτωβρίου. Πολλοί από αυτούς που τώρα είναι κυρίαρχοι του παιχνιδιού τότε θα πάνε στα σπίτια τους, πολλοί από αυτούς που τώρα έχουν φωνή, τότε θα είναι ανύπαρκτοι. Αυτά όμως θα τα δούμε όλοι στο άμεσο μέλλον και τότε θα τα ξαναπούμε.

Έβγαλαν τελικά μια ενημερωτική ανακοίνωση οι αρμόδιοι του προγράμματος ΣΥΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ, μετά από την παρέμβαση και την ανάδειξη του θέματος από το Κανάλι 6, την εφημερίδα Θράκη την τόλμη της Θράκης και το ραδιοφωνικό σταθμό 3ο πρόγραμμα Ξάνθης. Φανταστείτε να μην είχαν ενδιαφερθεί τα μέσα ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα, δε θα είχε κανείς την ελάχιστη ευαισθησία να ενημερώσει για τις όποιες αλλαγές του προγράμματος τους ίδιους τους πολίτες που τους ψήφισαν. Μέχρι εκεί φτάνει το ενδιαφέρον των εκλεγμένων αρχόντων για τους συμπολίτες τους.

Εξαφανισμένος φαίνεται πως είναι ο Φίλιππός Τσαλίδης ο οποίος κάποτε θυμόταν συχνά τους φίλους του, αλλά μετά την τοποθέτησή του στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, όλο και πιο σπάνια τους θυμόταν και τώρα που αποφάσισε να μην είναι στο ψηφοδέλτιο της Νέας δημοκρατίας στην Ξάνθη, δε μπαίνει καν στον κόπο να ρωτήσει για αυτούς που κάποτε αποκαλούσε φίλους του.

Αν θυμάστε, είχαμε μιλήσει για αποκαλύψεις που θα έρθουν από το Σεπτέμβριο. Η πρώτη αποκάλυψη ήδη έγινε με τις παράνομες ηλεκτρονικές πινακίδες. Ωστόσο αυτή ήταν μόνο η αρχή, έπεται και συνέχεια στις μεγάλες αποκαλύψεις.

Κόμμα εστί: ”Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν’ αναγιγνώσκωσι και ν’ αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν’ αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι”.Εμμανουήλ Ροΐδης ,Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου