Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΕ σε τράπεζα ζητούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες

Η οικονομική κρίση την οποία διανύουμε και που αναμένεται στο επόμενο διάστημα να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο έχει ουσιαστικά αναδείξει και το ρόλο της μικρομεσαίας επιχείρησης την οποία βλέπουμε να δανείζεται με τρομερή δυσκολία από τις τράπεζες και φυσικά πάντα με πολύ υψηλά επιτόκια.
Τα υψηλά αυτά επιτόκια των δανείων οφείλονται κυρίως στην αφερεγγυότητα πολλών δανειοληπτών, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν ανεβάσει τα περιθώρια κέρδους ώστε να καλύπτουν εκείνους που δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς αυτές. Αξίζει εδώ να τονίσουμε την παντελής έλλειψη κρατικής εγγύησης ή οποιασδήποτε άλλης κρατικής βοήθειας.
Βέβαια υπάρχει το γνωστό ΤΕΜΠΕ το οποίο ξεκίνησε το 1992 και ολοκληρώθηκε το 2004 ύστερα από πιέσεις και παραινέσεις όλων των σωματείων του κλάδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο μικρομεσαίοι επιχειρηματίες εκφράζουν παράπονα ότι ο ρόλος του ΤΕΜΠΕ δεν είναι εκείνος που να μπορεί να δώσει τη σωστή χρηματοδότηση και με το σωστό επιτόκιο διότι όπως χαρακτηριστικά λένε δεν μπορεί μια μικρομεσαία επιχείρηση να πληρώνει τόσο υψηλά επιτόκια από την όποια κερδοφορία της όταν αντίστοιχα στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα επιτόκια κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το ινστιτούτο μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρέδωσε στον ίδιο τον πρωθυπουργό μια μελέτη η οποία προβλέπει τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΕ ουσιαστικά σε μία τράπεζα με κρατική παρέμβαση ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλά και ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επιτόκια, διότι οι ιδιωτικές τράπεζες δεν παρέχουν τη δυνατότητα αυτή στο μικρομεσαίο επιχειρηματία, κυρίως λόγο των μη σωστών όρων ανταγωνισμού.
Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας μετεξέλιξης του ΤΕΜΠΕ και άρα η σωστή ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα σημαίνει ουσιαστικά όχι μόνο διατήρηση αλλά και ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών και φυσικά όσο καλύτερη πορεία έχει μια επιχείρηση τόσο πιο εύκολο είναι να δώσει και θέσεις εργασίας, ιδίως σε μια περίοδο όπου η ανεργία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην Ελλάδα.
Τέλος, εκείνο που τονίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι πως οι κυβερνώντες οφείλουν να μελετήσουν με σοβαρότητα την πρόταση αυτή αφού δε ζητούν να τους χαριστεί τίποτα αλλά να τους δοθεί η ευκαιρία των ίσων όρων ανταγωνισμού και μαζί η δυνατότητα να επιβιώσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου