Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…ο Θεολόγης Καλαϊτζής ο οποίος αποτελεί οριστικά παρελθόν για το δήμο Ξάνθης μετά και την απόφαση του εφετείου Κομοτηνής που του επέβαλλε ποινή 10 μηνών για υπόθεση πλαστογραφίας. Βέβαια η υπόθεση δεν αφορούσε στο δήμο Ξάνθης αλλά στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Θα μου πείτε τόσα χρόνια δημοτικός σύμβουλος δε συνεπάγεται και επαγγελματική καριέρα; Άλλωστε στο δημοτικό μας συμβούλιο δεν έχουμε αιρετούς αλλά επαγγελματίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μόνο που για ορισμένους αυτή η …καριέρα έληξε κάπως άδοξα. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά και μέλος της παράταξής του, «να περιμένεις 24 χρόνια για να γίνει δήμαρχος και να κόβεσαι λίγο πριν τον τερματισμό είναι μεγάλη πίκρα». Αυτά έχει όμως η ζωή. Φέρνει τα πάνω κάτω πριν καλά καλά το καταλάβεις. Καιρός είναι το μήνυμα να το πάρουν και άλλοι εκεί στην παράταξη του κυρίου Στυλιανίδη καθώς είναι πολύ εύκολο η ζωή να σου δώσει μία και να καταβαραθρωθείς.

…ο Δήμαρχος Ξάνθης ο οποίος, όπως λένε πληροφορίες, είναι με το σπαθί ανά χείρας προκειμένου να βάλει τάξη σε μια παράταξη η οποία έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία από προκλητικές συμπεριφορές συμβούλων και την ατολμία του ίδιου του επικεφαλής της. Ωστόσο, όπως μας διαβεβαιώνουν ορισμένα πουλάκια που κελαηδούν εδώ κι εκεί, ο Μιχάλης Στυλιανίδης κουράστηκε να καλύπτει καταστάσεις και πρόσωπα, να στέλνει επανωτά μηνύματα που δε βρίσκουν αποδέκτες και τελικά να επωμίζεται το κόστος αλαζονικών συμπεριφορών. Το αν τελικά κάνει πράξη τις σκέψεις του θα φανεί σύντομα καθώς οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι προ των πυλών. Εάν επιλέξει όμως να συνεχίσει αυτή τη στάση, η οποία εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, τότε θα πρέπει να επωμιστεί το όποιο κόστος αποτυπωθεί στις κάλπες. Άλλωστε η μεγαλοσύνη ενός πολιτικού ανδρός φαίνεται στην αποφασιστικότητά του όταν το καράβι κλυδωνίζεται. Και ο Δήμαρχος Ξάνθης έχει πεδίον δόξης λαμπρό προκειμένου να αποδείξει ότι διαθέτει αυτό το πολιτικό ανάστημα που του απέδωσαν τόσα χρόνια οι πολίτες. Αν όχι…

…ο Σωκράτης Ξυνίδης ο οποίος συμβούλεψε, και ορθώς, τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πρώτα να συναισθανθεί τις ευθύνες του και μετά να θέτει ερωτήματα στη νυν ηγεσία του υπουργείου, με αφορμή την εξέλιξη που αφορά στο πρόγραμμα Leader. Μια αμαρτωλή ιστορία που ξεκινά από την εμμονή του ιδίου με τη συναίνεση του διοικητικού της συμβουλίου να παραμείνει η ΣΕΚΕ στο μετοχικό της κεφάλαιο παρά τους ρητούς όρους της προκήρυξης που απαγόρευε τη συμμετοχή σε αναπτυξιακές των ΟΤΑ ανώνυμων εταιρειών. Αυτό οδήγησε στην πρώτη απόρριψη της πρότασης που κατατέθηκε. Ωστόσο η Αναπτυξιακή καταθέτει νέα πρόταση η οποία και πάλι απορρίπτεται μετά από ένσταση της Αναπτυξιακής Ευβοίας αφού διαπιστώθηκαν σοβαρά λάθη σε αποτυπωμένους δείκτες. Έτσι σήμερα αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους που στέρησαν από το νομό 6,4 εκατομμύρια ευρώ, έρχονται να βγουν και τιμητές, αφού διαβάζοντας την επερώτηση που κατατέθηκε έχεις την αίσθηση ότι όλα οφείλονται στη μανία καταδίωξης του νομού μας από τη νυν κυβέρνηση. Ωστόσο οι γνωρίζοντες ξέρουν πολύ καλά τι συνέβη και γιατί οδηγηθήκαμε εδώ. Λίγη αυτοκριτική λοιπόν όχι μόνο δε μειώνει την πολιτική εμβέλεια αλλά αντίθετα εξυψώνει τον άνδρα που έχει το θάρρος να παραδεχτεί τα λάθη του.

…οι Βατοπεδινοί οι οποίοι από την Παρασκευή το βράδυ έχασαν τον ύπνο τους και οι γιορτές κάθε άλλο παρά χαρούμενες θα είναι γι αυτούς. Και όχι μόνο οι Βατοπεδινοί αλλά και όσοι εμπλέκονται στα σκάνδαλα SIEMENS, ομολόγων και χρηματιστηρίου αφού το ΠΑΣΟΚ, πιστό στη δέσμευσή του, ανοίγει τις υποθέσεις που με νύχια και με δόντια προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφές. Και αν οι ποινικές ευθύνες έχουν ήδη παραγραφεί οι πολιτικές είναι εδώ και αυτές περιμένει ο λαός να αποτυπωθούν και να αποδοθούν. Κάτι που βρίσκει σύμφωνα και όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Καιρός είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο καθείς να λάβει το τίμημα που του αναλογεί. Γιατί κουραστήκαμε τόσα χρόνια να κουκουλώνονται υποθέσεις που όχι μόνο σκανδάλισαν αλλά προκάλεσαν στο έπακρο το λαϊκό αίσθημα. Ας βγουν όλα στην επιφάνεια για να ξέρουμε κι εμείς ποιος ο ρόλος του καθενός στις υποθέσεις που διέσυραν τη χώρα μας και προκάλεσαν την αγανάκτηση των Ελλήνων. Κι ακόμη ακόμη είναι μια ευκαιρία να αποκατασταθεί το όνομα όσων σπιλώθηκαν άδικα. Γι αυτό και μόνο οι ίδιοι θα έπρεπε να επιδιώκουν το ξεκαθάρισμα των ανοιχτών λογαριασμών. Γιατί τα σκάνδαλα μπορεί να παρεγράφησαν στη βουλή αλλά έμειναν ανοιχτά στη συνείδηση του λαού.

…τα ερωτήματα που εύλογα έθεσαν οι Πολίτες για την Αλλαγή αναφορικά με τη στάση που κρατά ο σύλλογος υπαλλήλων του Δήμου σε ότι αφορά στις προσλήψεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συλλόγου λοιπόν το δικαίωμα στην εργασία είναι απολύτως σεβαστό. Το θέμα είναι πόσοι και ποιοι το σέβονται. Ας απαντήσει λοιπόν ο σύλλογος τι στάση κράτησε στο θέμα των προσλήψεων στους παιδικούς σταθμούς; Τι στάση κράτησε στις οκτάμηνες συμβάσεις στην καθαριότητα όπου είναι κοινό μυστικό ότι όποιος έχει πρόσβαση βρίσκει και θέση; Τι στάση κρατά στην τακτοποίηση παιδιών υπαλλήλων; Άραγε βγήκαν ποτέ στο δρόμο να μιλήσουν με τον απλό πολίτη που κι όταν ακόμη βγαίνει προκήρυξη δεν κάνει τον κόπο να καταθέσει χαρτιά αφού η άποψη που επικρατεί είναι ότι άδικα θα μπει στον κόπο; Και μη μου πει κανείς ότι αυτά δεν ευσταθούν γιατί όλοι έχουμε παραδείγματα στο κοντινό μας περιβάλλον. Καλό λοιπόν να μιλάμε για ηθική όμως η κοινή γνώμη κάθε άλλο παρά συνηγορεί σε αυτά που καλά κάνουν από τη μεριά τους και προασπίζονται. Εκτός κι αν οι δικές τους παρέες δεν εκτείνονται στο «πόπολο» οπότε λογικό είναι να έχουν και άγνοια για τα όσα πιστεύουν οι Ξανθιώτες.
Μ. ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Παράδειγμα προς μίμηση ο δήμος Σταυρούπολης
Συνήθως οι μεγάλοι δήμοι είναι αυτοί που φημίζονται για τα σπουδαία έργα, τις μεγάλες και καινοτόμες πρωτοβουλίες και γενικότερα για την ανάπτυξή τους. Ελάχιστες είναι οι φορές που κατά το παρελθόν έχουμε δει δήμους σχετικά μικρούς, να ξεχωρίζουν και να επιτυγχάνουν πράγματα που ούτε ένας μεγάλος δήμος δεν μπορεί να καταφέρει. Στην περιοχή μας υπάρχει ένα δήμος τόσο μικρός που ορισμένοι δε γνωρίζουν καν ότι υπάρχει, ένας δήμος που ελάχιστα πράγματα θα περίμενε κανείς από αυτόν.
Ωστόσο είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους όχι μόνο της περιφέρειας αλλά θα τολμούσα να πω και ολόκληρης της χώρας που αναπτύσσεται με τόσο γοργούς ρυθμούς. Φυσικά πρόκειται για το δήμο Σταυρούπολης όπου τους τελευταίους μήνες ο Δήμαρχος Γιώργος Καρασακαλίδης κάνει πράγματα που θα ζήλευε ακόμα και ένας πολύ μεγαλύτερος δήμος. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πω ότι πρόκειται για ένα δήμο που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, τουλάχιστον για τους υπόλοιπους δήμους της περιοχής μας.
Τη στιγμή που κάποιοι άλλοι δήμοι επιχειρούν με έργα μεγάλα και εντυπωσιακά να αποσπάσουν τις ψήφους των πολιτών στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ο Γιώργος Καρασακαλίδης κα οι σύμβουλοί του εφαρμόζουν με απόλυτη επιτυχία μια μέθοδο διοίκησης που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τα πραγματικά προβλήματά του. Ο Γιώργος Καρασακαλίδης πόνταρε σε δύο τομείς όπου χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε τις παρεμβάσεις της πολιτείας.
Ο πρώτος φυσικά αφορά στην οικονομική κρίση και τα προβλήματα επιβίωσης πολλών συμπολιτών μας και για τους οποίους ο δήμος Σταυρούπολης φρόντισε να δημιουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο από το οποίο προσφέρονται υλικά αγαθά πρώτης ανάγκης σε εκατοντάδες κατοίκους της Σταυρούπολης σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, ο κύριος Κατασακαλίδης, γνωρίζοντας πολύ καλά πως η περίοδος αυτή της οικονομικής κρίσης θα αργήσει να περάσει, παρακαλεί πολίτες και επαγγελματίες του νομού να συνεχίσουν την προσφορά προϊόντων προς το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου του, ώστε αυτό να μπορεί να προσφέρει, όσο μπορεί, λύσεις στα προβλήματα των φτωχών ανθρώπων.
Ο δεύτερος τομέας στον οποίο πόνταρε ο Γιώργος Καρασακαλίδης είναι ο τομέας της διάσωσης του περιβάλλοντος. Πρώτος σε ολόκληρη την περιοχή ο δήμος Σταυρούπολης άρχισε να εφαρμόζει μέτρα οικολογίας, περισυλλέγοντας και διαχωρίζοντας τα απορρίμματα, έτσι ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο. Επίσης πρώτος ο δήμος Σταυρούπολης εξασφάλισε για τους δημότες του κάδους κομποστοποίησης και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή ώστε ο κάθε δημότης να μπορεί όχι μόνο το περιβάλλον να μην επιβαρύνει με τα απορρίμματά του αλλά μέσα από αυτά να παράγει και πολύ χρήσιμα λιπάσματα.
Πέραν όλων αυτών όμως, ο κύριος Καρασακαλίδης δίνει μια πολύ σημαντική ανάσα στους επαγγελματίες της περιοχής μέσα από την τουριστική ανάπτυξη του δήμου. Το τρενάκι που πρώτος πάλι ο δήμος Σταυρούπολης έφερε και το οποίο ξεναγεί ντόπιους και επισκέπτες στις ιστορικές και φυσικές ομορφιές του δήμου, ήδη πάει πολύ καλά. Επίσης τα 380 κρεβάτια που διαθέτουν οι δημοτικοί και ιδιωτικοί ξενώνες είναι ήδη κλεισμένα για το 15ημερο των Χριστουγέννων και αυτό γίνεται σχεδόν σε κάθε μεγάλη γιορτή.
Το πιο αστείο είναι πως άλλοι ξοδεύουν τεράστια ποσά για την τουριστική προβολή του δήμου τους αλλά το τελευταίο διάστημα κυνηγάνε τους τουρίστες με το ντουφέκι. Άλλοι είναι αυτοί που με έργα και λόγια εντυπωσιασμού προσπαθούν να παραπλανήσουν τους πολίτες ενώ την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Σταυρούπολης αθόρυβα και σταθερά φέρνει νέες προοπτικές για το δήμο του.
Για το γειτονικό δήμο Μύκης, καλύτερα να μη μιλήσουμε, αυτός είτε υπάρχει είτε όχι, δεν είναι και μεγάλη η διαφορά. Με έργα ελάχιστα και μάλιστα σε επιλεγμένους οικισμούς, μάλλον κατατάσσεται στους πιο υποανάπτυκτους δήμους της χώρας μας. Αν δε αναλογιστούμε και την ερώτηση βουλευτών στην ελληνική βουλή, σύμφωνα με την οποία ο νυν Δήμαρχος Μύκης απορρίπτει τα έργα που αφορούν περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον όρο πομάκικο, πομάκοι κλπ, αν αναλογιστούμε ότι κατά το παρελθόν αρνήθηκε ο δήμος αυτός να εισπράξει χρήματα για λογαριασμό σχολείων της περιοχής, μόνο και μόνο επειδή σ’ αυτά δε διδάσκεται η τουρκική γλώσσα και αρνήθηκε να υδροδοτήσει το νηπιαγωγείο του Προσηλίου επειδή αυτό είναι ελληνόφωνο, τότε μιλάμε για ένα δήμο που θα ήταν καλύτερα να μην υπάρχει.
Δυστυχώς οι περισσότεροι Δήμαρχοι της περιφέρειάς μας θεωρούν δεδομένη τη νίκη τους και στις επόμενες δημοτικές εκλογές με τη γνωστή παραδοσιακή μέθοδο, με τα πολλά λόγια και τα ελάχιστα έργα δηλαδή. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν καταλάβει πως στην εποχή που ζούμε, προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, πως ο κόσμος χόρτασε από μεγάλα λόγια και έχει αλλάξει συμπεριφορά. Ένας εξ αυτών είναι και ο Γιώργος Καρασακαλίδης και να είναι σίγουροι κάποιοι ότι ο άνθρωπος αυτός θα ανταμειφτεί για τις επιλογές του και μάλιστα πολύ σύντομα.

Σ. Καραχότζα
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΟΧΙ;
Σαφείς απαντήσεις στο θέμα των προσλήψεων στο δήμο τόσο από την δημοτική αρχή όσο και από το σύλλογο εργαζομένων ζήτησε η παράταξη Πολίτες για την Αλλαγή και μαζί της όλοι οι πολίτες οι οποίοι νιώθουν μονίμως αποκλεισμένοι.
«Ο ουρανός για τη γενιά μου είναι γκρίζος»
Τι απαντάμε στα νέα παιδιά;

Για διαφάνεια, αξιοκρατία, αμεροληψία, αξιοπρέπεια και ηθική των υπαλλήλων που απαρτίζουν την Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού κάνει λόγο ο σύλλογος εργαζομένων στο Δήμο Ξάνθης με αφορμή την πρόταση της παράταξης Πολίτες για την Αλλαγή για την παρουσία αιρετών ως παρατηρητές στη διαδικασία προσλήψεων, μετά τα όσα ευτράπελα σημειώθηκαν στο θέμα των προσλήψεων στους παιδικούς σταθμούς.
Διαβάζοντας λοιπόν την ανακοίνωση διερωτώμεθα εύλογα. Ζούμε αλλού; Ήρθαμε από άλλο πλανήτη; Υπάρχει αξιοκρατία και διαφάνεια και εμείς δεν το γνωρίζουμε; Δηλαδή όλη η απογοήτευση του κόσμου που αρνείται να καταθέσει χαρτιά, όταν βέβαια μαθαίνει για κάποια προκήρυξη, αφού θεωρεί ότι το παιχνίδι είναι από πριν «ξεπουλημένο» που λέει ο αγαπημένος μου Βασίλης, είναι άνευ αιτίας; Δηλαδή χαζοί είναι όλοι αυτοί οι πολίτες που νομίζουν ότι βλέπουν τα ίδια και τα ίδια άτομα να μπαίνουν στο δήμο Ξάνθης, να δημιουργούν προϋπηρεσίες και κάποια στιγμή να μονιμοποιούνται; Τέτοιος παραμορφωτικό καθρέφτη μας έχουν ορισμένοι τοποθετήσει κι εμείς δεν το πήραμε χαμπάρι; Τι γίνεται τελικά εδώ;
Και άντε εγώ που είμαι από έξω δεν τα ξέρω τα πράγματα καλά. Και άντε οι υπάλληλοι έχουν δίκαιο και ευλόγως αγανάκτησαν από τα όσα θεωρούν ότι τους καταλογίζει ο κύριος Πούλιος. Εγώ λοιπόν ως απλός πολίτης θα επαναλάβω τα ερωτήματα που έθεσαν ανοικτά οι Πολίτες για την Αλλαγή, περιμένοντας να απαντήσουν τουλάχιστον σε εμένα η οποία στο κάτω κάτω δεν πολιτεύομαι και ως εκ τούτου κανένα μικροπολιτικό όφελος.
Είναι αλήθεια ή όχι ότι στον τομέα καθαριότητας και με όχημα την ΕΑΠΑΞ γίνονται οκτάμηνες συμβάσεις, άντε γίνονταν, αν και το θέμα έρχεται πάλι προς συζήτηση παρά τη δέσμευση ότι όλα θα περνούν μέσω ΑΣΕΠ, και προσλαμβάνονται τα ίδια άτομα; Αν όχι ας μας δώσουν τις καταστάσεις προσλήψεων των τελευταίων ετών προκειμένου να διαψευστούμε. Είναι αλήθεια ή όχι ότι δημοτικοί υπάλληλοι βολεύουν παιδιά, συζύγους ή συγγενείς; Αν όχι ας μας δώσουν τα ονόματα των υπαλλήλων για να μας διαψεύσουν περίτρανα. Είναι αλήθεια ότι αυτοί που υπογράφουν την ανακοίνωση έχουν τακτοποιήσει συζύγους, όπως κατήγγειλε ο κύριος Ξυνίδης, ως τεχνικούς ασφαλείας του δήμου χωρίς καμία προκήρυξη; Είναι αλήθεια ότι στο θέμα των παιδικών σταθμών δεν βγήκε καμία προκήρυξη και κατέθεσαν χαρτιά μόνο όσοι εκ των έσω ήξεραν τι συμβαίνει; Αν όχι ας μας δώσουν τη σχετική προκήρυξη. Είναι αλήθεια ότι κανείς δε γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στην ΕΑΠΑΞ η οποία λειτουργεί ως κερκόπορτα για να αλώσουν το δήμο τα δικά μας παιδιά; Είναι αλήθεια η όχι ότι ο σύλλογος δε βγήκε ποτέ έως σήμερα να στηλιτεύσει τη λεγόμενη «εθελοντική εργασία» που υιοθέτησε ο δήμος Ξάνθης; Είναι αλήθεια ή όχι ότι ο σύλλογος δε βγήκε ποτέ να ζητήσει προκηρύξεις για όλες τις θέσεις εργασίας που ανοίγουν στο δήμο Ξάνθης; Είναι αλήθεια όλα αυτά ή όχι;
Εμείς είμαστε καλοπροαίρετοι. Και πραγματικά δεν αμφισβητούμε την ηθική των εργαζομένων και των υπαλλήλων. Όμως όλοι υπάλληλοι είμαστε και ξέρουμε πολύ καλά πώς λειτουργούν ορισμένα πράγματα. Κι επειδή ακριβώς είμαστε καλοπροαίρετοι γι αυτό και θέτουμε τα παραπάνω ερωτήματα και ζητούμε τη δημοσιοποίηση των καταλόγων που αναφέρουμε προκειμένου να αποδειχθεί περίτρανα ότι τα πάντα γίνονται με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο. Όσο για το άλλοθι των ενστάσεων όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η προθεσμία είναι περιορισμένη και μέχρι να το πάρει χαμπάρι ένας, αγράμματος ειδικά, άνθρωπος το πουλάκι πέταξε. Άσε που οι περισσότεροι από αυτούς δε γνωρίζουν καν ότι έχουν αυτό το δικαίωμα.
Ας μην παίζουμε λοιπόν με τις λέξεις και ας μιλήσουμε όλοι ξεκάθαρα. Αν υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας έχουμε ευθύνη συλλογική. Αν πάλι δεν υπάρχει τότε είναι και πάλι συλλογική ευθύνη να αποδείξουμε ότι η ηθική πράγματι κατέχει την περίοπτη θέση που της οφείλεται.
Η ανεργία είναι ο εφιάλτης όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων παιδιών τα οποία ξέχασαν να ονειρεύονται αφού ξέρουν πως κάθε προσπάθεια θα κοπεί εν τη γενέσει της. Είναι λοιπόν χρέος όλων μας απέναντι σε αυτά τα παιδιά να τους εμφυσήσουμε την ελπίδα που εμείς, η δική μας γενιά, τους στέρησε αφού όλοι μάθαμε να δρούμε μόνο κατά πώς μας βολεύει, αδιαφορώντας για ένα σύστημα αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας που ανδρώθηκε και έγινε χαρακτηριστικό της σύγχρονης Ελλάδας. Ξεχνώντας στην αγωνία μας να βολευτούμε ότι αύριο τα παιδιά, τα εγγόνια μας, που ίσως δεν έχουν τις ίδιες με εμάς προσβάσεις είναι καταδικασμένα να στέκονται στις ουρές της ανεργίας. Μια καταδίκη που εμείς οι ίδιοι επιβάλλαμε. Ας μας απαντήσει λοιπόν ο σύλλογος σε αυτά τα ερωτήματα προκειμένου να νιώσουμε και εμείς ισότιμοι πολίτες, προκειμένου να νιώσουν και τα δικά μας παιδιά ότι έχουν μια θέση στον ήλιο. Γιατί πραγματικά κατεβάζω τα μάτια και δεν ξέρω τι να απαντήσω στον ανιψιό μου, 22 χρόνων, όταν μου λέει: «Θεία ο ουρανός για τη γενιά μου είναι γκρίζος. Δεν υπάρχει γαλάζιο στον ορίζοντα».

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
«Να συναισθάνεται τις ευθύνες του αντί να κάνει ερωτήσεις»
Ερώτηση προς την κυρία Μπατζελή κατέθεσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός με αφορμή τον εκ νέου αποκλεισμό της Αναπτυξιακής Ξάνθης από το πρόγραμμα Leader, ζητώντας να πληροφορηθεί γιατί τελικά απερρίφθη η πρόταση της Αναπτυξιακής Ξάνθης και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει, προκειμένου τελικά να στηρίξει την ένταξη της πρότασης της Αναπτυξιακής Ξάνθης στο ανωτέρω πρόγραμμα.

Σωκράτης Ξυνίδης
Σχολιάζοντας την ερώτηση Κοντού η οποία αφήνει να διαφανεί ότι υπεύθυνη γι αυτή την εξέλιξη είναι η νυν ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήδη επιχειρεί την ανάκληση της απόφασης, έκανε λόγο για πολιτικαντισμό αφού τίθενται ερωτήσεις για πράγματα τα οποία ο ίδιος δε φρόντισε επί των ημερών του.
«Νομίζω ότι καλύτερα θα ήταν ο κύριος Κοντός, με την τεχνογνωσία την οποία διέθετε τον καιρό που ήταν υφυπουργός, υπουργός και στη συνέχεια ακόμα το τελευταίο διάστημα βουλευτής, να είχε προφυλάξει καλύτερα την Αναπτυξιακή κατά τη διαδικασία υποβολής της πρότασης, ώστε να μην υπάρχουν ατέλειες οι οποίες οδήγησαν στην προσφυγή της Αναπτυξιακής Ευβοίας και που καταρχήν θέτουνε σε πολύ δύσκολη θέση την έγκριση του σχετικού κονδυλίου για την Αναπτυξιακής της Ξάνθης. Άρα αυτό ως προς τον πολιτικαντισμό θα μου επιτρέψετε να πω, να θέτουμε ερωτήσεις στην Υπουργό γι’ αυτά για τα οποία δε φροντίσαμε επί των ημερών μας.
Από εκεί και μετά όμως, αυτό το οποίο σήμερα κρίνεται και έχει μεγάλη σημασία είναι ότι πέρα από όποια ίσως σφάλματα ή ατέλειες υπήρξαν, ή όποιες ερμηνείες τέλος πάντων δίνονται σε αυτά τα σφάλματα ή τις ατέλειες, ο στόχος είναι κοινός για το νομό, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτό το πολύ σημαντικό ποσό, σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε όλοι μας από δω και μετά, θέλω να πιστεύω ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και ασχέτως της τελικής λύσης που θα δοθεί, δε θα χαθούν τα χρήματα αυτά για το νομό Ξάνθης. Είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό καθώς δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία όλοι οι φορείς σήμερα».
Ωστόσο κύριε Ξυνίδη καλείστε σήμερα εσείς να αναλάβετε σήμερα αυτό το κόστος της προχειρότητας των προτάσεων, και το LEADER αλιείας κόπηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης, και τελικά εσείς πρέπει να αναλάβετε όλο αυτό το κόστος.
«Νομίζω ότι το κόστος το αναλαμβάνει όχι η πολιτική ηγεσία ή εμείς οι βουλευτές αλλά το αναλαμβάνει κυρίως ο ίδιος ο νομός αφού διακυβεύονται κάποια σημαντικά ποσά τα οποία περιμέναμε να έρθουν, ιδίως σε κάποιες επενδύσεις που είναι μικρής βέβαια κλίμακας αλλά πολύ σημαντικές για την οικονομία του νομού. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε και με τη συνεργασία και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου δε θα έχουμε πρόβλημα, ίσως υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση αλλά δε θα χάσουμε χρήματα».
Πάντως κύριε Ξυνίδη οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι το δελτίο τύπου αφήνει την εντύπωση ότι η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στη νυν ηγεσία του υπουργείου.
«Εντάξει, ο καθένας κάνει το πολιτικό του παιχνίδι, είπα και στην αρχή ότι θα ήταν καλύτερα να συναισθάνεται τις ευθύνες του ο κύριος Κοντός αντί να κάνει ερωτήσεις σήμερα».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή και τη διάσταση που επιχειρείται να δοθεί ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Βιστωνίδας Βασίλης Τσολακίδης τόνισε τις ευθύνες τόσο του κυρίου Κοντού όσο και της νυν διοίκησης.
Βασίλης Τσολακίδης
«Όταν ξεκίνησε το LEADER, το πρώτο πρόγραμμα, πάλι ο νομός Ξάνθης είχε μείνει απ’ έξω. Τότε είχε ιδρυθεί η Αναπτυξιακή με τις προσπάθειες των τότε κοινοταρχών και δημάρχων, προχώρησε και καταφέραμε να φέρουμε μέσα από την Αναπτυξιακή αρκετά κονδύλια στην περιοχή μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η Αναπτυξιακή μειώθηκε. Το είχα πει αν θυμάστε στο Κανάλι 6 και δέχτηκα μάλιστα ολομέτωπη και αναίτια θα έλεγα επίθεση τότε από το νυν πρόεδρο ότι δήθεν εγώ μίλησα υποτιμητικά για το πρόσωπό του.
Τότε είχα πει ότι στην Αναπτυξιακή πρέπει να προεδρεύει ή δήμαρχος ή νομάρχης με την έννοια ότι με το θεσμό θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε ορισμένα πράγματα. Δυστυχώς δικαιώθηκα πολύ γρήγορα, εγώ σας καλώ να ψάξετε και εκείνες τις δηλώσεις μου, βέβαια εγώ δεν ήθελα να δικαιωθώ με αυτό τον τρόπο».
Τι πιστεύετε ότι φταίει κύριε Τσολακίδη;
«Εγώ έχω ακούσει πολλά πράγματα, έχω ακούσει ότι υπήρχε μια πολιτική δέσμευση από τον πρώην υπουργό Γεωργίας ότι θα υποστηρίξει, άλλωστε τα προγράμματα αυτά περνάνε μέσα από το υπουργείο Γεωργίας, παρόλο που είχαν κάποια προβλήματα. Και λειτουργικές δαπάνες δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν απ’ ότι ξέρω και κάποια προβλήματα με το μετοχικό κεφάλαιο που είχε η Αναπτυξιακή δεν τακτοποιήθηκαν. Καλό θα είναι να μην επαναπαυόμαστε πάντα σε πολιτικές υποσχέσεις γιατί αυτές έρχονται και αντιπαρέρχονται. Πρέπει να λειτουργούμε όσο μπορούμε σύννομα μέσα από τις διακηρύξεις και ό,τι προβλέπουν αυτές γιατί αλλιώς μπορεί να τα βρούμε μπροστά μας όπως και έγινε τώρα».
Μήπως ήταν ελλιπές το ενδιαφέρον των υπευθύνων της Αναπτυξιακής κύριε Τσολακίδη;
«Νομίζω ότι με την τοποθέτησή μου αυτό ακριβώς είπα, ότι στην Αναπτυξιακή όταν την ιδρύσαμε «σφάζονταν» παλικάρια, με την έννοια θεσμικοί παράγοντες να προεδρεύουν στην Αναπτυξιακή και μετά δυστυχώς είδαμε ότι αποχώρησαν όλοι με τελευταίο βέβαια αποχωρήσαντα, ο οποίος έβαλε και την ταφόπλακα, τον κύριο Ζλάτκο».
Για την ιστορία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην πρώτη κατάθεση του Leader συμμετείχε ανώνυμη εταιρεία και συγκεκριμένα η ΣΕΚΕ κάτι που απαγορευόταν ρητά από το πλαίσιο της προκήρυξης, αφού μέτοχοι αποκλειστικά και μόνο θα έπρεπε να είναι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Γεγονός που οδήγησε και στην απόρριψη του σχεδίου. Επί Νέας Δημοκρατίας και πάλι κατατίθεται νέα πρόταση στην οποία όμως υπάρχουν δείκτες οι οποίοι και προκαλούν την ένσταση της Αναπτυξιακής Ευβοίας η οποία και έγινε αποδεκτή. Και αυτό σε μια εποχή που τα προγράμματα προς διάθεση ήταν δύο και οι αναπτυξιακές που τα διεκδικούσαν τρεις γεγονός που απαιτούσε τη μέγιστη προσοχή από πλευράς Αναπτυξιακής. Γι’ άλλη μια φορά λοιπόν η Αναπτυξιακή Ξάνθης μένει εκτός προγράμματος κάτι που σημαίνει απώλεια για το νομό, εάν δεν καταφέρει τελικά να μπει στο Leader, της τάξης των 6,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Μ. Κώστογλου
Διώξτε επιτέλους τη σαπίλα από τη Ν.Δ.
Με λαμόγια και απατεώνες δεν κερδίζεται η εξουσία
Όλοι και κυρίως οι σχεδόν 900.000 πολίτες που στις 29 Νοεμβρίου προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, περίμεναν περισσότερες και πολύ πιο άμεσες αλλαγές, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε ιδέες μέσα στην παράταξη. Το σφουγγάρι για το οποίο μιλάει ο Αντώνης Σαμαράς μάλλον είναι πολύ μικρό για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των Νεοδημοκρατών για ένα νέο ξεκίνημα της παράταξης. Οι αλλαγές που περιμένει να δει κυρίως σε πρόσωπα ο μέσος Νεοδημοκράτης αφορούν τόσο τα κεντρικά όσο και στα τοπικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δυστυχώς, εκτός από ορισμένες μικροαλλαγές που έγιναν, κανένας δεν είδε τις μεγάλες και αποφασιστικές αλλαγές που περίμενε. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ξάνθη όπου στα της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθούν να βρίσκονται όλοι όσοι ήταν και κατά την προ Σαμαρά εποχή, δηλαδή όλοι όσοι προκάλεσαν αυτό το τραγικό -32% και πίκραναν με τη στάση και τη συμπεριφορά τους τον Ξανθιώτη Νεοδημοκράτη. Σαν να μην ήρθε ποτέ δηλαδή αυτή η πρωτόγνωρη για τη Νέα Δημοκρατία ήττα, σαν να μην έφταιξαν σε τίποτα οι κύριοι αυτοί που εξακολουθούν να κάθονται στις καρέκλες τους. Όσο για παραίτησή τους ούτε λόγος, που να τη βρουν άλλωστε την ευαισθησία για να παραιτηθούν.
Ακόμα όμως και τα τοπικά εκείνα στελέχη που στις δύσκολες στιγμές μπήκαν μπροστάρηδες και έσωσαν ό,τι μπορούσαν από την έτσι κι αλλιώς διαλυμένη παράταξη, τώρα μας απογοητεύουν με όσα λένε. Τη στιγμή που ακόμα και ένας άσχετος με την πολιτική καταλαβαίνει ότι μοναδικός στόχος της κυρίας Μπακογιάννη είναι η υπονόμευση του Αντώνη Σαμαρά, εκείνοι εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν την κυρία Μπακογιάννη ως ένα από τα πιο χρήσιμα στελέχη της παράταξης. Που την είδαν τη χρησιμότητά της άραγε; Μήπως στα δύο απανωτά ΟΧΙ που μέσα σε λίγες μέρες είπε στο νέο αρχηγό του κόμματος; Ή μήπως θέλουν να μας πείσουν ότι η κυρία Μπακογιάννη μπορεί να υπάρξει κάτω από τον Αντώνη Σαμαρά.
Το φώναζαν όλοι, πολίτες και δημοσιογράφοι, εδώ και πολύ καιρό ότι ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να υπάρξει κάτω από την κυρία Μπακογιάννη αλλά εκείνη με τίποτα δεν μπορεί να δεχτεί έναν κατώτερο από του Αντώνη Σαμαρά ρόλο μέσα στην παράταξη. Να που τώρα αυτό αρχίζει να φαίνεται και στην πράξη. Όσο πιο νωρίς καταλάβει ο κύριος Σαμαράς ότι το 80% των υπαρχόντων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να πάνε σπίτι τους τόσο το καλύτερο και για το κόμμα αλλά και για την Ελλάδα.
Ας μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι αυτοί που ακόμα ο κύριος Σαμαράς τους κρατάει στο κόμμα έφεραν και την παράταξη αλλά και την ίδια τη χώρα στα σημερινά της χάλια, πώς λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί έγιναν ξαφνικά χρήσιμοι; Είναι αλήθεια πως ένα τόσο ξαφνικό ξήλωμα ενός τόσο μεγάλου αριθμού στελεχών θα προκαλέσει αντιδράσεις, δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τον Αντώνη Σαμαρά να στείλει το μήνυμα στους Έλληνες ότι η Νέα Δημοκρατία αλλάζει σελίδα και ότι μπορεί μια μέρα να κυβερνήσει και πάλι τη χώρα. Ίσως οι τόσες πολλές αλλαγές να επιφέρουν ένα προσωρινό κόστος στο νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας αλλά σε βάθος χρόνου θα τον δικαιώσουν.
Αυτό άλλωστε έδειξε και ο κόσμος που κάτω από αντίξοες συνθήκες περίμενε υπομονετικά για να ψηφίσει στις 29 Νοεμβρίου και ο κύριος Σαμαράς οφείλει να υπακούσει στο θέλημα του λαού. «Ο Νεοδημοκράτης βαρέθηκε να δικαιολογεί λαμόγια και απατεώνες» είχε πει στο προηγούμενο τεύχος της Τ ο Μιχάλης Πουσπουρίκας, είναι δυνατόν αυτό να μην το έχει καταλάβει ο αρχηγός της παράταξης; Στα χέρια των ανθρώπων αυτών έσκασαν τα σκάνδαλα με τα ομόλογα, με το Βατοπέδι και τη SIEMENS καθώς και πολλά ακόμα που πιθανό να μην είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας, πώς είναι δυνατόν οι Έλληνες να εμπιστευτούν και πάλι αυτούς τους απατεώνες και να τους δώσουν το τιμόνι της χώρας; Εκτός κι αν ο μοναδικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά και των υποστηριχτών του δεν ήταν να δώσουν στην παράταξη και πάλι τροχιά εξουσίας αλλά να κάτσουν στην καρέκλα του κόμματος. Επειδή όμως αυτό είναι κάτι που δεν το πιστεύω, θεωρώ πως πολύ σύντομα όλη αυτή η σαπίλα που βρωμίζει την παράταξη θα πάει σπίτι της, δεν υπάρχει άλλη λύση.

Σ. Καραχότζα
20 κάδοι κομποστοποίησης από το δήμο Σταυρούπολης
Παράδειγμα προς μίμηση οι δράσεις του δήμου Σταυρούπολης για το περιβάλλον αλλά και η συνολική συμμετοχή από τους δημότες
Πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά ο δήμος Σταυρούπολης και δείχνοντας και πάλι το ευαισθητοποιημένο πρόσωπό του σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, προμήθευσε κάποιους κατοίκους του με 20 κάδους κομποστοποίησης, έναντι της συμβολικής τιμής των 20 ευρώ.
Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα της ΔΙΑΜΑΘ, σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση της Χρυσούπολης και βέβαια το δήμο Σταυρούπολης και σε περίπτωση που υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, η δημοτική αρχή είναι διατεθειμένη να παρέχει και άλλους κάδους.
Οι κάδοι αυτοί πρέπει να τοποθετούνται σε χώμα καθώς στην ουσία δημιουργούν από οργανικά απορρίμματα ένα υψηλής ποιότητας λίπασμα, το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε ό,τι φυτεύουν. Σε αυτούς, οι πολίτες θα εναποθέτουν όλα τα οργανικά απορρίμματα τους, όπως αποφάγια, τρόφιμα, φύλλα και προϊόντα από τον κήπο, ακόμη και μαλακά χαρτιά και έπειτα από 3-5 μήνες αυτά θα μετατρέπονται σε λίπασμα.
Το σημαντικότερο όφελος για το περιβάλλον είναι ότι με τη χρήση αυτού του κάδου, μειώνεται σημαντικά ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα, πριν την ανακύκλωση, για την αποσυμφόρηση του πλανήτη από τον υπερβολικό όγκο απορριμμάτων.
Οι πολίτες της Σταυρούπολης αγκάλιασαν για ακόμη μια φορά την προσπάθεια αυτή του δήμου και βέβαια συμμετέχουν πάντα με ευχαρίστηση στα διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα που υλοποιεί. Γενικότερα πάντως όλοι οι πολίτες φαίνεται να ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο σε θέματα περιβάλλοντος, αφού οι 500 κάδοι που αγόρασε η περιφέρεια με σκοπό να τους διαθέσει πιλοτικά σε όσους το επιθυμούν, αποδείχθηκε ότι ήταν λίγοι!
Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει ο δήμος για το περιβάλλον. Μάλιστα έχει προχωρήσει σε συμφωνία με 40 περίπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου, να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο βιοδιασπώμενες σακούλες. Επίσης από τις αρχές του νέου έτους ο δήμος θα ενταχθεί και στο πρόγραμμα φωτοκύκλωσης, σύμφωνα με το οποίο όλες οι λάμπες θα ανακυκλώνονται. Τέλος, στα σχέδια του δήμου είναι και η ανακύκλωση των ληγμένων φαρμάκων αλλά και των τηγανέλαιων από οικιακή χρήση.
Τέτοιες ενέργειες δύσκολα συναντώνται, πόσο μάλλον σε μικρούς δήμους, σύμφωνα όμως με το δήμαρχο Σταυρούπολης κ. Καρασακαλίδη απαράκλητος στόχος της δημοτικής αρχής ήταν από το ξεκίνημα ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. «Ένα μοντέλο που θα έχει ως πρώτο στόχο το σεβασμό προς το περιβάλλον. Κάτι που υπηρετούμε μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο και θεωρούμε ότι μπορούμε να αποτελέσουμε μια από τις ομορφότερες πράσινες γωνιές της Ευρώπης. Είμαστε μικρός δήμος, έχουμε όμως πολύ μεγάλη θέληση. Οι ίδιοι οι πολίτες έχουν ανεβάσει τον πήχη ψηλά».
Ειδικά σπιτάκια για τους μικροπωλητές
Πρόκειται να τα προμηθευτεί ο δήμος και να τα νοικιάζει στους μικροπωλητές των εκδηλώσεων και του παζαριού, έπειτα από πρόταση του κ Αγκόρτσα.
Ειδικά κατασκευασμένα σπιτάκια θα μπορούν να προμηθευτούν οι μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας τόσο κατά την περίοδο των εκδηλώσεων αλλά και για το Σαββατιάτικο παζάρι, αφού στις προθέσεις του δήμου είναι να προμηθευτεί περίπου 20 τέτοιες κατασκευές, θέλοντας να δώσει μια ομορφότερη εικόνα στη πόλη.
Πρόκειται για σπιτάκια προκατασκευασμένα, που διαθέτουν ειδικούς πάγκους για την όμορφη έκθεση των εμπορευμάτων και την προστασία τους από τη βροχή. Τα σπιτάκια έχουν στέγη από ασφαλτικό κεραμίδι, εξωτερική εμφάνιση ξυλείας και ολοκληρωμένη υδραυλική και ηλεκτρολογική σύνδεση. Οι διαστάσεις τους είναι 4x3, 4x2 και 2x3 και το κοστολόγιό τους κυμαίνεται από 5 έως 15 χιλιάδες ευρώ.
Τα σπιτάκια αυτά θα χρησιμοποιηθούν τόσο κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων για την περίοδο του καρναβαλιού και των Γιορτών Παλιάς Πόλης όσο και στο Σαββατιάτικο παζάρι.
Τα προκάτ μπορούν και μετακινούνται εύκολα, καθώς πέρα από το ότι έχουν ελαφριά κατασκευή που ζυγίζει λιγότερο από 400 κιλά, διαθέτουν τέσσερις γάντζους στην οροφή τους και με ένα διαξονικό φορτηγό φορτώνονται και μεταφέρονται πολύ εύκολα.
Οι κατασκευές αυτές βέβαια θα ενοικιάζονται στους μικροπωλητές, με το ενοίκιό τους να υπολογίζεται από 50 έως 100 ευρώ την ημέρα αλλά θα μπορούσε να δοθεί και μια πιο μακρινή εξόφληση ρίχνοντας το ενοίκιο στα 20-30 ευρώ την ημέρα, με τουλάχιστον διετή ενοικίαση.
Βέβαια αυτοί που θα τα ενοικιάζουν, θα τα χρεώνονται έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο καταστροφής και θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.
Η πρώτη επαφή με αυτές τις κατασκευές είχε γίνει πριν από δυο περίπου χρόνια, όταν ο κ Αγκόρτσας και ο δήμαρχος τις είχανε πρωτοδεί στην Έκθεση Πόλης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2007. Η πρόταση για την απόκτησή τους έγινε από το δημοτικό σύμβουλο αλλά παρά τη θετική διάθεση του δημάρχου, το θέμα είχε αφεθεί στην άκρη επειδή υπήρχαν άλλες προτεραιότητες για το δήμο.
Σήμερα το θέμα έχει αναλάβει ο πρόεδρος της ΔΕΑΞ Μανώλης Φανουράκης και αναμένονται τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο κ. Αγκόρτσα «δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ούτε το πρωτοποριακό. Είναι κάτι που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Οι μικροπωλητές πρέπει να μπορούν να εκθέτουν τα εμπορεύματά τους σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον. Ειδικά όταν πρόκειται για μια παραδοσιακή πόλη όπως είναι η Ξάνθη, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αισθητική των καταλυμάτων αυτών».
Πρώτα ο πολίτης;
Άλλα είπαν και άλλα κάνουν
Για πάνω από δύο μήνες, δύο εκατομμύρια και πλέον Έλληνες περίμεναν να έρθει η μέρα που θα λάβουν το περιβόητο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο η κυβέρνηση αυτή παρουσίαζε από την προεκλογική ακόμα περίοδο ως ένα μέτρο σωτηρίας των ανήμπορων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους πολιτών. Όλο αυτό το διάστημα ακούγονταν και λέγονταν πάρα πολλά, συνεχώς γίνονταν τροποποιήσεις ως προς τις κατηγορίες των δικαιούχων και τελικά κανείς ποτέ δεν κατάλαβε ποιοι και πως θα πάρουν το εν λόγω επίδομα.
Τελικά έφτασε η περίοδος για το επίδομα, ουρές σχηματίστηκαν σε ΟΑΕΔ από άνεργους πολίτες αλλά και στα υποκαταστήματα της εθνικής τράπεζας από εκείνους που δεν είχαν εκεί κάποιο λογαριασμό και έσπευσαν να ανοίξουν προκειμένου να τους καταβληθεί εκεί το επίδομα. Το πρόβλημα είναι πως οι ουρές αυτές δε σχηματίστηκαν μόνο από δικαιούχους αφού ακόμα και τώρα που το επίδομα καταβάλλεται, κανένας δε γνωρίζει αν και γιατί θα το λάβει ή δε θα το λάβει.
Η γνωστή προχειρότητα με την οποία λειτουργεί αυτό το κράτος προκάλεσε για άλλη μια φορά το απόλυτο χάος, άνθρωποι που έχουν σχετικά υψηλό εισόδημα θα λάβουν το επίδομα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θα το λάβουν από δύο μεριές, ενώ ταυτόχρονα άνθρωποι που δεν έχουν ένα κομμάτι ψωμί, δε θα λάβουν από πουθενά αυτό το έστω επίδομα πείνας.
Προφανώς η κυβέρνηση Παπανδρέου θέλοντας να δείξει ότι κάνει πράξη το προεκλογικό της σύνθημα ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, εντελώς βιαστικά, πρόχειρα, επιπόλαια και χωρίς κανένα σχεδιασμό, θέλησε να δώσει το συγκεκριμένο επίδομα και τελικά ούτε η ίδια έχει καταλάβει σε ποιους και γιατί το δίνει.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δε θα πάρουν τίποτα και άνθρωποι που εργάζονται θα λάβουν ακόμα και διπλό επίδομα. Η νομαρχία της Ξάνθης και πιθανότατα και οι νομαρχίες των άλλων νομών δεν έδωσαν σε κανέναν ανάπηρο μαζί με το προνοιακό επίδομα και το επίδομα αλληλεγγύης, λέγοντάς τους να πάνε να το πάρουν από την εφορία αφού οι νομαρχίες και πιο συγκεκριμένα τα τμήματα κοινωνικής πρόνοιας, δε γνωρίζουν πόσα παιδιά έχει ο καθένας που λαμβάνει και κάποιο επίδομα αναπηρίας.
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα οι ελπίδες πολλών, έστω για μια προσωρινή ανάσα, να σβήνουν αφού περίμεναν ένα επίδομα που τελικά δε θα το πάρουν και το πιο αστείο είναι πως ούτε και οι ίδιοι κατάλαβαν γιατί τελικά δεν το πήραν. Προφανώς η αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα για το επίδομα αλληλεγγύης χρήματα, την οδήγησε στη μέθοδο του να κόβει δικαιούχους από μικρές κι ασήμαντες για την οικονομική τους κατάσταση λεπτομέρειες.
Από την άλλη, επειδή μάλλον προεκλογικά δεν έπρεπε να μας πουν ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ αλλά ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, τα σκληρά φορολογικά και εργασιακά μέτρα βρίσκονται προ των πυλών. Το γεμάτο σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου κατά την προεκλογική περίοδο κρατικό ταμείο, ως δια μαγείας άδειασε και η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν αγώνα για να μαζέψει χρήματα, επειδή αυτή είναι η εντολή των Βρυξελλών.
Εγώ πάντως θυμάμαι πολύ καλά πως στις 4 Οκτωβρίου, ο ελληνικός λαός επέλεξε για πρωθυπουργό της χώρας τον Γιώργο Παπανδρέου και όχι τον κύριο Αλμούνια, εκτός κι αν μέσα στις 80 αυτές μέρες, ο κύριος Παπανδρέου παρέδωσε την εξουσία χωρίς να το καταλάβουμε.
Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα είναι πλέον δεδομένη, η άνοδος του δείκτη ανεργίας στο 20% περίπου, επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού το λένε ακόμα και οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης. Οι ελαστικές μορφές εργασίας είναι παραπάνω κι από σίγουρες και σε όποιον δεν αρέσει είναι απλό, τον στέλνουν σπίτι του. Το περιβόητο νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών αλλάζει συνεχώς μορφή αφού το αρμόδιο υπουργείο διαρκώς υποχωρεί στις απαιτήσεις και στις πιέσεις των τραπεζών.
Τολμάνε λοιπόν αυτοί οι κύριοι να μιλάνε ακόμα για κοινωνικό κράτος, να μιλάνε για προστασία των πολιτών και των εργαζομένων, τολμάνε να μας λένε ότι κάνουν πράξη όλα όσα μας υποσχέθηκαν προεκλογικά; Ε, για πόσο χαζούς μας περνάνε τελικά; Γιατί δε μας λένε έστω και καθυστερημένα την αλήθεια; Γιατί δε μας λένε ότι το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η καρέκλα της εξουσίας; Γιατί δε μας λένε ότι το ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ πάει περίπατο και θα το ξαναθυμηθούμε στις επόμενες εκλογές; Είναι τόσο απλά τα πράγματα, ας μας πουν ένα απλό κάναμε λάθος, εξάλλου κανένας δεν είναι αλάνθαστος στον κόσμο αυτό.

Σ. Καραχότζα
Συμμετοχή και ευθύνη για έξοδο από την κρίση
Στην Ξάνθη βρέθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης στα πλαίσια της εξόρμησης που επιχειρεί η κυβέρνηση προκειμένου να επικοινωνήσει το σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Ένα σχέδιο το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό χαρακτηρίζεται τόσο από δυσκολία όσο και από αρετή και το οποίο απαιτεί συμμετοχή και ευθύνη.
Υπόδειγμα του τι πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ αποτελεί η Ξάνθη τόσο στην προοπτική μιας νέας ανάπτυξης όσο και στις αγκυλώσεις που συγκροτούν τα προβλήματα της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας ο οποίος την Παρασκευή επισκέφθηκε το νομό συνοδευόμενος από το γραμματέα του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη.
«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που σε μια δύσκολη, κρίσιμη στιγμή και περίοδο για τη χώρα μας, βρίσκομαι στο νομό σας, ο οποίος νομός σας θα έλεγα ότι είναι το υπόδειγμα του τι το ΠΑΣΟΚ πρεσβεύει. Είναι ένας νομός στον οποίο μπορεί να θεμελιωθεί η ελπίδα. Η βάσιμη ελπίδα για την πράσινη ανάπτυξη και είναι συγχρόνως ένας νομός στον οποίο έχουμε δει και βλέπουμε όλα τα προβλήματα των αγκυλώσεων, τα οποία σήμερα συγκροτούν το κεντρικό πρόβλημα της χώρας.»
«Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» επανέλαβε ο κύριος Παμπούκης καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία απαιτεί πολιτικές οι οποίες δε θα λειτουργούν ως ασπιρίνες αλλά θα δώσουν οριστική λύση στα επί σειρά ετών συσσωρευμένα διαρθρωτικά προβλήματα. Πολιτικές οι οποίες απαιτούν συμμετοχή και ευθύνη.
«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχουν μια αντίληψη για αυτό το οποίο προεκλογικά ήταν δέσμευση και μετεκλογικά είναι υποχρέωση, το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» ξεκινάει από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως συντεταγμένη ή ασύντακτη πολιτεία. Είναι προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τις αξίες και επειδή τα προβλήματα είναι πολλά και ποικιλόμορφα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά το κέλευσμα για συμμετοχή. Δεν μπορούν κάποιοι να το κάνουν χωρίς την ενεργή βοήθεια του λαού.
Ο ένας πυλώνας είναι η «συμμετοχή», ο δεύτερος πυλώνας είναι η «ευθύνη»
Ή είμαστε μέσα σε κανόνες ή δεν είμαστε. Αν δεν είναι καλοί οι κανόνες, να αλλάξουμε. Έχει ναρκοθετηθεί όλη η συγκροτημένη πορεία της πολιτείας. Το σχέδιο εξόδου από την κρίση, που υπάρχει, σχετίζεται με αυτά. Το σχέδιο που έχουμε ως κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση δεν είναι ασπιρίνη. Δεν αποβλέπει στο να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να περάσει κάποτε σε κάποιους άλλους. Είναι το πώς θα αλλάξει ριζικά, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένα σχέδιο μεθοδευμένης, συστηματικής, μεσοπρόθεσμης, ίσως και μακροπρόθεσμης, συλλογικής προσπάθειας και στήριξης»
Ωστόσο είναι ένα σχέδιο, συμπλήρωσε ο κύριος υπουργός το οποίο έχει και δυσκολία και αρετή ως προς την υλοποίησή του
«Βέβαια αυτό το σχέδιο έχει μια δυσκολία και μια αρετή. Η αρετή είναι ότι «χτυπάει» το κακό στη ρίζα. Από εκεί χτυπώντας το σύστημα λειτουργίας, απόφασης και υλοποίησης των αποφάσεων του κράτους, από εκεί μπορεί να «ξεπεταχτεί» και να υλοποιηθεί ένα μοντέλο το οποίο θα δώσει προοπτική στους Έλληνες και το οποίο έχει στηθεί, όχι μόνο διότι εκεί θα πάει η παγκόσμια ατζέντα, αλλά διότι αυτή η παγκόσμια ατζέντα, ταιριάζει πολύ με τον τόπο της και ταιριάζει πολύ και με το νομό. Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι θεωρία.»
Συμμετοχή η οποία όπως διευκρινίστηκε αφορά στις λύσεις και όχι στα βάρη. Όσον αφορά τώρα στη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την εκτίμηση ξένων αναλυτών ότι αυτή οφείλεται στην ασάφεια των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση οι κύριοι Παμπούκης και Ξυνίδης τόνισαν:
«Έχουμε παραϋπάρξει ευγενείς νομίζω, ίσως αυτός ο πολιτικός πολιτισμός είχε και ένα όριο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, σύμφωνα με έρευνες, είναι ένα πρόβλημα το οποίο οφείλεται στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα στην προηγούμενη κυβέρνηση. Δε μου είναι ευχάριστο να το κάνω αυτό, διότι δεν είναι η δουλειά μας αυτή, αλλά δεν μπορώ να αφήνω να δημιουργείται και αυτή η εντύπωση ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Είμαστε στην ίδια βάρκα όσον αφορά το πρόβλημα και την αντιμετώπισή του. Όλες οι προηγούμενες ιστορίες τις οποίες δε θέλω να αρχίσω να ξαναθυμίζω, νομίζετε ότι δεν έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού; Ή νομίζουμε ότι ένα πρωθυπουργός, έκανε τις πρόωρες εκλογές για να τις χάσει; Για ποιο λόγο έγινες πρόωρες εκλογές; Για να φύγει επειδή δεν μπορεί και το ξέρει. Αυτό για εμάς είναι μια πρόκληση την οποία η δημοκρατική παράταξη την έχει «σηκώσει» πολλές φορές και θα την «ξανασηκώσει». Τα σχέδια δεν είναι σαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Μπορεί να γίνει και υποβάθμιση και να ξαναγίνει, αλλά τα σχέδια είναι αυτά τα οποία δίνουν λύση σε ένα βάθος χρόνου και όταν δε δημιουργείται ή υπάρχει πανικός. Εμείς δεν είμαστε σχολιαστές των μέτρων που άλλοι προσπαθούν να υποδείξουν. Εμείς είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε το σχέδιο που έχουμε εμείς και δεν είναι σωστό το να λέει κανένας ότι όλα αυτά εξομοιώνονται. Βεβαίως μπορεί να υπάρξει η ανάγκη συμμετοχής και ευθύνης σε ένα σχέδιο αλλά το σχέδιο αυτό μπορεί να έχει και πρέπει να έχει πτυχή κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν μπορούν να επωμιστούν τα βάρη αυτού του τεραστίου ελλείμματος όλοι κατά τον ίδιο τρόπο, ούτε και πρέπει»
«Ποια είναι σαφή μέτρα; Γιατί εγώ όσες φορές βρέθηκα πάλι σε τέτοιου είδους συζητήσεις, τα μόνα σαφή μέτρα τα οποία αναφέρθηκαν είναι το «πάγωμα» ή η μείωση των μισθών, αυτό θεωρείται σαφές μέτρο και από εκεί και μετά ότι δεν έπρεπε να δώσουμε 1 δισεκατομμύριο για την παιδεία, ότι δεν έπρεπε να δώσουμε 1 δις. επίδομα αλληλεγγύης, ότι δεν πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις 1.000 ειδικευμένων γιατρών και των 3.000 νοσηλευτών στα νοσοκομεία, ότι δεν πρέπει να αυξηθεί ο Φ.Π.Α. στους αγρότες, ότι δεν πρέπει να ανέβει το επίδομα ανεργίας, ότι δεν πρέπει να ανέβουν οι συντάξεις των αγροτών και γενικότερα δεν πρέπει να γίνει ό,τι έχει χαρακτηρισθεί ως κοινωνικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές και έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό. Αντιθέτως ασκήθηκε δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ γιατί έβαλε το όριο των 2.000 ευρώ και για το αν ήταν μεικτά ή καθαρά.
Εν τέλει γιατί θα κατηγορείται το ΠΑΣΟΚ; Τη μια για το ότι δεν παίρνει τα μέτρα που θα σώσουν τη χώρα από την καταστροφή και την άλλη για το ότι είναι αναντίστοιχο σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις; Τίποτα από τα δύο.
Εμείς ακολουθούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν και στον προϋπολογισμό, όπως είπαμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα γιατί θεωρούμε ότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι στα 150 εκατομμύρια ευρώ από το «πάγωμα» των μισθών, αλλού είναι τα προβλήματα.»
Ειδικότερα τώρα σε ότι αφορά στην πράσινη ανάπτυξη η οποία όπως τουλάχιστον διαφαίνεται προκρίνει το νομό Ξάνθης ως πεδίο εφαρμογής, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σημείωσε:
«Σαφώς το πρώτο βήμα που τίθεται είναι η αλλαγή ή αν θέλετε η βελτίωση του νομικού καθεστώτος, με την έννοια ότι εκεί υπάρχει ένα ζήτημα που δυσκολεύει την εκμετάλλευση και εκεί υπάρχει και συζήτηση που πρέπει να γίνει και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.
Πως την βλέπουμε όμως την εκμετάλλευση; Αν και την κάναμε πιο εύκολη από πλευράς νομικής, ποιος θα υπηρετήσει; με ποιόν τρόπο; Ποιος θα είναι φορέας διαχείρισης; Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν την κοινωνία. Και όπως έχουμε δείξει εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν τα κάνουμε αυτά ερήμην της κοινωνίας, τα κάνουμε μέσα από τη συζήτηση, στόχος μας λοιπόν είναι αυτό το «όπλο» της γεωθερμίας να το κάνουμε να δοθεί στα χέρια των αγροτών, των βιοτεχνών των ΟΤΑ, για να μπορέσουν να εξοικονομήσουν ενέργεια, του τουρισμού …όλα αυτά είναι ζητήματα που δεν έρχεται κάποιος και μας τα φέρνει στο νομό και μας λέει ότι αυτό είναι το πλήρες σχέδιο και μας παροτρύνει να το προχωρήσουμε, εμείς το κάνουμε και απλά έχουμε τους «φυσικούς» συμμάχους που είναι η κυβέρνηση αυτού του τόπου, που λέει ότι «εμείς θέλουμε τέτοια κατεύθυνση στην ανάπτυξη, προχωρήστε μπροστά».
Άρα το μήνυμα που στέλνουμε σε σχέση με τα τοπικά ζητήματα είναι ότι μέσα από την ουσιαστική ενεργοποίηση όλων μας στην περιοχή και μέσα από τη συζήτηση, το δημόσιο διάλογο, το πώς βλέπουμε την ανάπτυξη και πως θα την κάνουμε, μόνο έτσι θα γίνουν».
Ενδεικτική μάλιστα της πρόθεσης της κυβέρνησης είναι η επίσκεψη του ίδιου του υπουργού Επικρατείας στο γεωθερμικό πεδίο προκειμένου να δει από κοντά την περιοχή παρέμβασης και τις προοπτικές που αυτή δίνει.
Τέλος τόσο ο κύριος Ξυνίδης όσο και ο κύριος Παμπούκης ερωτηθέντες γιατί από τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών που αφορούν ομόλογα, Siemens και χρηματιστήριο εκλείπει το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, συνέστησαν υπομονή μιας μέρας, γεγονός που προδιαγράφει άμεσες εξελίξεις και στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, όπως χαρακτηρίστηκε.
Βαθύτατη και επείγουσα η κρίση
Για βαθύτατη και επείγουσα κρίση έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κομοτηνή, στα πλαίσια της εξόρμησης των κυβερνητικών στελεχών σε ολόκληρη την επικράτεια προκειμένου να γνωστοποιήσουν το σχέδιο δράσης για την έξοδο από την οικονομική κρίση.
Αναφερόμενη στις επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της δυσχερούς κατάστασης, η κυρία Διαμαντοπούλου επανέλαβε ότι στόχος δεν είναι η επανάληψη στρατηγικών οι οποίες δοκιμαστήκαν και απέτυχαν
«Πολύ συχνά ακούγεται, και είχε ειπωθεί και προεκλογικά, το «πάγωμα» των μισθών, το «πάγωμα» των συντάξεων, ότι πραγματικά θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση και είχαμε εξηγήσει από τότε, ότι το να επαναλαμβάνεις στρατηγικές, μέτρα και λογικές οι οποίες δεν είχαν αποδώσει στο παρελθόν και δεν απέδωσαν σε άλλες χώρες, μόνες τους χωρίς καμία ουσιαστική διαρθρωτική πολιτική αλλαγή, δεν πρόκειται η χώρα να βγει από την κρίση.»
Συνεχίζοντας η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πακέτο 80 μέτρων που αναφέρονται στη φοροδιαφυγή, στο κοινωνικό κράτος και στην ανάπτυξη.
«Έτσι μίλησε για το θέμα των δημοσίων δαπανών και την αντιμετώπιση της σπατάλης, για το θέμα της διαφάνειας, καθώς η χώρα χάνει τεράστια ποσοστά που φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και το 6% των συνολικών δαπανών στους συγκεκριμένους χώρους γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της διαφάνειας, μέτρα που αφορούν ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα, μέτρα που αφορούν τη φοροδιαφυγή και την αντιμετώπισή της.
Ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως εάν δεν καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή είναι σαν ένα «βαρέλι χωρίς πάτο». Συνεχώς «βάζεις» από πάνω και «φεύγει» από κάτω και αυτοί που «βάζουν» από πάνω είναι πάντα οι ίδιοι. Θα πρέπει λοιπόν να μπει «πάτος» στο «βαρέλι» γιατί μπορεί να ξέρουμε πολύ καλά τι συγκεντρώνει το δημόσιο, από ποιους τα συγκεντρώνει και αν τα συγκεντρώνει με συνέπεια.
Ανακοινώθηκε λοιπόν ένα μέτρο για τη φοροδιαφυγή και ένα συγκεκριμένο μέτρο που έχει να κάνει με το κοινωνικό κράτος, με τις δεσμεύσεις μας για το ασφαλιστικό σύστημα και τις αναγκαίες αλλαγές, για τα θέματα που αφορούν στην αγορά εργασίας, για την ενίσχυση των νέων στην αγορά εργασίας, για το θέμα της επιθεώρησης εργασίας, γιατί σήμερα έχει μετατραπεί όλη η αγορά εργασίας σε μια ζούγκλα. Θέματα που αφορούν και στις αποκρατικοποιήσεις και τις μετοχοποιήσεις σε συγκεκριμένο σκεπτικό και βεβαίως η συνολική πολιτική προσέγγιση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα, που είναι ένα μοντέλο που επενδύει για τη χώρα σε νέες μορφές ενέργειας, σε προτεραιότητα στο περιβάλλον και είναι επιλογές οι οποίες αποτυπώνονται οριζόντια από τις αλλαγές στην παιδεία μέχρι τις προτεραιότητες στις παραγωγικές επενδύσεις οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν»

Η Τουρκία δε δικαιούται να ζητά σχολεία.
Ωστόσο η κυρία Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και στη μειονοτική εκπαίδευση τονίζοντας ότι είναι σοβαρό έλλειμμα για τη χώρα η εικόνα παιδιών που δε γνωρίζουν να μιλούν ελληνικά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ζητά σχολεία στην Ελλάδα.
«Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο και δε δικαιούται να ζητάει τίποτε όσον αφορά στη λειτουργία σχολείων ή μη στην Ελλάδα, ή στη Θράκη ή στην Κομοτηνή. Η μειονότητα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, έχει δικούς της εκπροσώπους, έχει τις δικές της δυνάμεις και βεβαίως αρχές της Ροδόπης, όπως η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και οι βουλευτές και οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι έχουν τα δικά τους αιτήματα. Σε αυτή τη βάση λοιπόν θα συζητήσουμε με ένα στόχο που αφορά όλη τη χώρα και κατ’ επέκταση τη μειονότητα, ότι πρώτα είναι ο μαθητής. Αυτό σημαίνει ότι είτε στο σχολείο που διδάσκει αμιγώς ελληνικά είτε στο σχολείο το μειονοτικό, είτε στη Φλώρινα είτε στην Κομοτηνή είτε στο Καστελόριζο, οι πολιτικές μας θα έχουν ένα στόχο. Ο μαθητής που βγαίνει από το σχολείο να έχει άριστη ποιότητα εκπαίδευσης, να μιλάει πολύ καλά τη γλώσσα του, να είναι άριστος στα μαθηματικά, να είναι πολύ καλός στην πληροφορική, να ξέρει πολύ καλά τα θέματα που αφορούν στη σύγχρονη πολιτική αγωγή του πολίτη και βεβαίως στη μειονότητα, να ξέρει πολύ καλά και τη γλώσσα του, γιατί η μητρική γλώσσα είναι η βάση για να μάθεις οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Όλα αυτά λοιπόν επειδή τα έχουμε συζητήσει και υπάρχουν πολύ καλές επεξεργασίες θα συζητηθούν στο σύνολό τους, δηλαδή από το νηπιαγωγείο, γιατί η υποστήριξη της μητρικής γλώσσας είναι πολύ σημαντική από το νηπιαγωγείο για να μάθει το παιδί να μιλά τα ελληνικά, μέχρι το θέμα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης και των δασκάλων που διδάσκουν ελληνικά η τουρκικά, όπου το επίπεδο εκπαίδευσής τους πρέπει να είναι το ανώτατο δυνατό. Αυτό λοιπόν που θα συζητήσουμε και με τις αρχές της περιοχής και με την ίδια τη μειονότητα, τα παιδιά της μειονότητας να μιλούν το ίδιο καλά και τις δυο γλώσσες και να έχουν άριστες επιδόσεις σε όλα αυτά που προανέφερα. Δηλαδή είτε είναι μουσουλμανόπαιδα είτε χριστιανόπαιδα στα μαθηματικά οι επιδόσεις τους πρέπει να είναι άριστες γιατί θα μπουν σε έναν ανταγωνιστικό χώρο, οι επιδόσεις τους στην πληροφορική πρέπει να είναι άριστες. Επομένως το σχολείο και η πολιτική στη μειονότητα δε θα εξυπηρετήσει κανέναν άλλο εκτός από τα παιδιά.»
Ακολούθως η κυρία Διαμαντοπούλου επισκέφθηκε την περιφέρεια όπου είχε συνάντηση και με τη νέα γενική γραμματέα κυρία Θεοδώρα Κόκλα, η οποία ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων για την ανάπτυξη της περιοχής.
«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι σε αυτή την πολύ μεγάλη και πολύ «κρίσιμη» περιφέρεια, να έχουμε για πρώτη φορά μια γυναίκα περιφερειάρχη και μια γυναίκα με πλούσιο βιογραφικό, όχι μόνο πολιτικό αλλά και από την κοινωνία των πολιτών. Στη συνάντησή μας είναι προφανές ότι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση γιατί τα έργα για τις υποδομές και για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι πολύ σημαντική προτεραιότητα.»
«Θα ήθελα να καλωσορίσω την κυρία Διαμαντοπούλου, την υπουργό Παιδείας και πραγματικά ευελπιστώ στην καλή συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής. Χρειάζομαι τη συμπαράσταση όλων των φορέων και θέλω να το πω χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα που αφορούν την περιοχή.
Στόχος μου είναι να αναπτύξουμε ένα διάλογο και να βρούμε τις καλύτερες λύσεις που θα οδηγήσουν σε μια πορεία ανάκαμψης στην περιοχή, σε μια πορεία η οποία θα είναι δημιουργική, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε νομού».
Βδομάδα Χριστουγέννων και σίγουρα όλοι είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε τη γέννηση του Χριστού που συμβολίζει την αγάπη και την ταπεινοφροσύνη που πρέπει να χαρακτηρίζει την ζωή μας. Μία πράξη ελέους που συμβολίζει την αγνότητα και όχι την πονηριά, την προσφορά και όχι το κέρδος. Όλοι για δεκαπέντε ημέρες το πολύ θυμούνται να σκεφτούν τον συνάνθρωπο, και προσπαθούν ο καθένας με τον τρόπο του, να δείξουν την αγάπη τους για τους αδυνάτους και όσους έχουν ανάγκη και μετά....... καλό Πάσχα. Ξεχνούν το νόημα των Χριστουγέννων για τρεις μήνες και το θυμούνται πάλι με την σταύρωση του Μεσσία. Κάθε Δεκέμβρη γεννιέται και κάθε άνοιξη σταυρώνεται και ανασταίνεται. Ένας ετήσιος κύκλος αγάπης, προσφοράς και αγαθοεργιών. Όμως τι νόημα και τι αξία έχει να είμαστε καλοί και φιλεύσπλαχνοι επειδή το επιτάσσει το μήνυμα των γιορτών ενώ δεν λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο καθημερινά στην ζωή μας; Διαθέτουμε όλοι επιλεκτική μνήμη και θυμόμαστε μόνο κάποιες συγκεκριμένες ημέρες κάθε χρόνο, την αγάπη μας προς τον συνάνθρωπο και με ήσυχη συνείδηση κοιμόμαστε τα βράδια ότι έχουμε εκπληρώσει το χρέος μας. Βέβαια η αγάπη για τον συνάνθρωπο δεν σημαίνει μόνο φιλανθρωπία αλλά και σεβασμό στην προσωπικότητά του καθώς επίσης και ενδιαφέρον όχι μόνο για τις υλικές του ανάγκες αλλά και τις ψυχικές. Τι αξία άλλωστε έχει να «ποδοπατούμε» καθημερινά ανθρώπινες ψυχές και μετά να ευεργετούμε με υλικά αγαθά τους αδυνάτους; Τι νόημα έχει να καταργούμε αξίες και ήθη και μετά να υπερηφανευόμαστε για το φιλανθρωπικό μας έργο; Ή ακόμη ακόμη να το χρησιμοποιούμε για να επιδειχθούμε και να δημιουργήσουμε εντυπώσεις και κατάλληλες συνθήκες ανέλιξης; Θα μου πείτε κάτω από όποιες συνθήκες κι αν γίνεται μία θεάρεστη πράξη, το αποτέλεσμα μετράει. Θα συμφωνήσω και θα προτρέψω όλους όσους έχουν ευνοηθεί ή νομίζουν ότι είναι ευνοημένοι, να θυμούνται πάντα την ασημαντότητα και την φθαρτότητα που μας χαρακτηρίζει.
Και θα αρχίσουν οι διάσημοι και τρομεροί να μας εύχονται με διάφορους τρόπους υγεία, ευτυχία και προσωπική προκοπή. Αυτές τις τετριμμένες ευχές που τις ακούμε ή τις λέμε χωρίς να κατανοούμε καλά καλά τι ακριβώς ευχόμαστε. Γιατί αν ακολουθούσαν όλοι αυτοί που στήνονται με το κουστούμι τους και εύχονται την μία ευχή μετά την άλλη το παράδειγμα του Χριστού (του οποίου την γέννηση γιορτάζουν για να μην ξεχνιόμαστε) θα ήταν καλύτεροι άνθρωποι, πιο ταπεινοί και λιγότερο εγωπαθείς.
Λίγες ημέρες λοιπόν πριν μας αποχαιρετήσει το 2009, κάνουμε όλοι τον απολογισμό μας και την αυτοκριτική μας. Προσπαθούμε να προσπεράσουμε τα άσχημα, να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη και να κρατήσουμε μέσα στο μυαλό μας τις εμπειρίες και τα μαθήματα που μας έδωσε η ζωή τον χρόνο που μας αποχαιρετά.
Και επειδή οι ημέρες αυτές είναι ημέρες χαράς και προσφοράς, προσπαθήστε να προσφέρετε χαρά στους ανθρώπους που αγαπάτε και να τους υπενθυμίσετε ότι είστε δίπλα τους για ότι κι αν χρειαστούν. Με ένα συμβολικό δώρο, χαρίστε τους το χαμόγελό σας και το χρόνο σας. Γεμίστε τους με θετική ενέργεια. Είναι ότι σημαντικότερο για όλους μας να έχουμε μία αγκαλιά ανοιχτή και μία ευχή από καρδιάς.
Κι αν κάτι πήγε στραβά, θυμηθείτε τις καλές στιγμές που σημάδεψαν την ζωή σας . Δεν ξέρω γιατί κολλάμε πάντα στις άσχημες στιγμές και τις θυμόμαστε τόσο έντονα ενώ ξεχνούμε κάποιες άλλες, που φαντάζουν λιγότερο σημαντικές αλλά αυτές είναι που έχουν αξία.
Και η δική μου ευχή είναι αυτή που σήμερα θα πει η κόρη μου στο σχολείο της ντυμένη «ευχούλα» με όλη την αθωότητα των πέντε χρόνων της. Και μέσα σε λίγες μόνο λέξεις περιλαμβάνει όλα όσα θα ευχόταν ο καθένας μας για τους άλλους κατανοώντας το νόημα και την σημαντική αξία της κάθε λέξης που ξεστομίζουμε.
«….Ας φύγουν οι πίκρες και οι καημοί
Ας πάει μακριά η στενοχώρια
Ας φύγουν απ’ τα μάτια σας τα σύννεφα
Κι εσείς οι μεγάλοι δοκιμάστε πότε πότε να γίνεστε κι εσείς παιδιά
Εγώ αυτό σας εύχομαι
Παντοτινή χαρά…»
Θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη αν ξεχνούσα να ευχαριστήσω θερμά την Κα Σωτηρία, μία πολύ αξιόλογη νηπιαγωγό, που ως παιδαγωγός έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Με το δικό της μοναδικό τρόπο, να εμπνέει και να μεταδίδει στα δικά μας παιδιά, όλες τις αρετές και τις αξίες που χρειάζονται για να γίνουν συγκροτημένοι και αξιόλογοι άνθρωποι στην σκληρή κοινωνία που ζούμε.
Καλά Χριστούγεννα λοιπόν όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη !!!
Βαγγέλης Αλεξανδρής: Ένας ζωντανός μύθος του ελληνικού μπάσκετ Για πολλά χρόνια, κυρίως στη δεκαετία του 70 και του 80, μάγευε με την απόδοσή του στους αγωνιστικούς χώρους τους φιλάθλους, φορώντας κυρίως τη φανέλα του ΑΡΗ και του ΠΑΟΚ, ξεχώριζε για το ταλέντο και το πάθος του και μαζί με τον Γιάννη Ιωαννίδη, αποτέλεσαν το αχτύπητο δίδυμο της ομάδας μπάσκετ του ΑΡΗ. Το μπάσκετ για εκείνον ήταν τρόπος ζωής και γι’ αυτό δε σταμάτησε να το υπηρετεί και από τη θέση του προπονητή. Για 18 συνεχή έτη στην Α1, πέρασε από τους πάγκους πολλών ομάδων και οι επιτυχίες του κάθε άλλο παρά λίγες ήταν. Αγωνίστηκε στην Αναγέννηση Θεσσαλονίκης, στον Άρη και στον ΠΑΟΚ. Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος το 1979 με τον Άρη. Με την Εθνική Εφήβων κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων το 1970 και με την Εθνική Ανδρών συμμετείχε στο Ευρωμπάσκετ του 1983. Στη συνέχεια ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες προπονητές και ο μοναδικός που έχει κατακτήσει 2 ευρωπαϊκά τρόπαια. Το 1995 κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ. Ο πρώτος ευρωπαϊκός του τίτλος ήρθε το 2001 όταν ήταν προπονητής του Αμαρουσίου και κατέκτησε το κύπελλο Σαπόρτα. Το 2003 στέφτηκε κυπελλούχος Ευρώπης καθοδηγώντας την ομάδα του Άρη. Ως προπονητής πέρασε από τις παρακάτω ομάδες:
1993 - 1995 ΑΕ Λάρισα, 1995 - 1996 ΠΑΟΚ, 1996 - 1997 Απόλλων Πατρών, 1997 - 1998 Ηρακλής, 1998 - 1999 Ηράκλειο, 1999 - 2001 Μαρούσι, 2001 - 2002 ΠΑΟΚ, 2002 - 2004 Άρης, 2004 - 2006 Ολύμπια Λάρισα, 2006 - 2007 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ, 2007 - 2008 Κολοσσός Ρόδου.
Κύριε Αλεξανδρή, μετά τον άθλο της εθνικής μας ομάδας το 1987 όπου κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο αλλά και τη μετέπειτα εκπληκτική σε Ελλάδα και Ευρώπη πορεία των ΑΡΗ και ΠΑΟΚ οι οποίοι υπήρξαν για πολλά χρόνια οι κυρίαρχοι του ελληνικού πρωταθλήματος, το μπάσκετ μπήκε στο σπίτι του κάθε Έλληνα, όλοι, μικροί και μεγάλοι, άρχισαν να ασχολούνται με το άθλημα αυτό. Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει το ενδιαφέρον αυτό ή έχει απομακρυνθεί ο Έλληνας από το μπάσκετ;
Εμείς έχουμε ένα φανατικό κοινό το οποίο μας παρακολουθεί και μας ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια, φυσικά το ενδιαφέρον του κόσμου δεν είναι το ίδιοι όπως τα προηγούμενα χρόνια και σε αυτό έχει συντελέσει κυρίως η πολιτική που γίνεται από την πολιτεία γιατί για λόγους ευνόητους, κυρίως λόγο στοιχήματος, υπάρχει μια υπέρμετρη προβολή του ποδοσφαίρου έναντι όλων των άλλων αθλημάτων. Αυτό όμως δεν εμποδίζει το μπάσκετ να έχει διαχρονικές επιτυχίες και να συνεχίζει μέχρι και τώρα που μιλάμε, να κάνει τον Έλληνα φίλαθλο υπερήφανο και μάλιστα χαίρομαι γιατί ψηφίστηκε και ομάδα του μπάσκετ πρώτη τη φετινή χρονιά, ο Παναθηναϊκός που κατέκτησε το ευρωπαϊκό κύπελλο.
Οι εθνικές μας ομάδες νέων και ανδρών βγήκανε πρώτες στην Ευρώπη, η εθνική εφήβων βγήκε δεύτερη στον κόσμο, πρόκειται για μια τρομακτική επιτυχία, κυρίως αν αναλογιστούμε τον πληθυσμό που έχει η Ελλάδα έναντι των υπολοίπων χωρών. Νομίζω ότι αυτή η επιτυχία θα έχει και συνέχεια γιατί υπάρχουν πολλά παιδιά που ασχολούνται με το μπάσκετ και είναι ικανά να ξαναφέρουν την Ελλάδα στο δρόμο των επιτυχιών.
Μιλήσατε για τις εθνικές μας ομάδες και τις επιτυχίες που μας έχουν χαρίσει, από την άλλη υπάρχουν πολλοί Έλληνες παίκτες που αδικούνται με την έλευση τόσων ξένων παικτών αμφιβόλου ποιότητας τις περισσότερες φορές, γιατί ξέρουμε πως μόνο οι μεγάλες ομάδες της χώρας μας έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν μεγάλους ξένους παίκτες. Μήπως τελικά θα έπρεπε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες μέσα στους αγωνιστικούς χώρους;
Έχετε απόλυτο δίκαιο σε αυτό που λέτε, δεν μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη νομοθεσία, από τη στιγμή που ο Μπόσμαν κέρδισε το δικαστήριο άλλαξε όλος ο αθλητικός χάρτης της Ευρώπης για να μην πω του κόσμου. Στη χώρα μας όμως το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται σε μια ομάδα να χρησιμοποιεί πάνω από έξι ξένους παίκτες, δίνει τη δυνατότητα σε πολλά ελληνόπουλα να εξελιχτούν και να αποτελέσουν βασικές μονάδες στις ομάδες τους σε σχέση με το ποδόσφαιρο όπου θα έλεγα βλέπουμε το πολύ απογοητευτικό θέαμα ομάδες ποδοσφαίρου να αγωνίζονται με εντεκάδες ολόκληρες ξένων παικτών και παρόλα αυτά, ο κόσμος να πηγαίνει για τους ενθαρρύνει και να τους συμπαρασταθεί.
Βλέπουμε, όμως, κύριε Αλεξανδρή πολλές φορές σε ματς ελληνικών ομάδων είτε σε ευρωπαϊκές είτε σε εγχώριες διοργανώσεις, Έλληνες παίκτες να είναι εκείνοι που βγάζουν το φίδι από την τρύπα και χαρίζουν με την απόδοση τους νίκες στις ομάδες τους. Το γεγονός αυτό και πέραν των νομοθεσιών που ισχύουν, δε θα έπρεπε να είναι για τους προπονητές και τους παράγοντες των ομάδων ένα κίνητρο για να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στους Έλληνες παίκτες;
Μιλάτε σε έναν προπονητή που την περυσινή σεζόν έκανε στη Λάρισα ομάδα με 13 ελληνόπουλα, κυρίως νέα παιδιά και δύο μόνο ξένους καλαθοσφαιριστές, υπάρχουν αυτές οι ευαισθησίες αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι τα μεγάλα σωματεία που παλεύουν για να κερδίσουν πρωταθλήματα και ευρωπαϊκούς τίτλους, δεν έχουν την ίδια αυτή ευαισθησία με εμένα ή και με άλλους προπονητές. Οφείλω όμως να ομολογήσω, όπως πολύ σωστά είπατε και εσείς, ότι τα ελληνόπουλα αυτά που αξίζουν και είναι σε θέση να κάνουν μια μεγάλη καριέρα, και χρόνο παίρνουν και ευκαιρίες και τα σωματεία τους δικαιώνονται και οι ίδιοι και κυρίως οι εθνικές μας ομάδες.
Κύριε Αλεξανδρή βλέπουμε πως όσο περνάνε τα χρόνια τόσο λιγότερα είναι τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα του μπάσκετ, τι είναι αυτό που έχει συντελέσει στην ευχάριστη αυτή εξέλιξη;
Το επίπεδο των φιλάθλων που παρακολουθούν τα παιχνίδια του μπάσκετ είναι θα έλεγα αρκετά υψηλό, είναι άνθρωποι μορφωμένοι και κοινωνικά καταξιωμένοι χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το φίλαθλο κοινό του ποδοσφαίρου. Εμείς ποτέ δεν είχαμε ακραία φαινόμενα συμπεριφοράς και όπου σημειωνόταν βία στα γήπεδα του μπάσκετ, προερχόταν κυρίως από φιλάθλους του ποδοσφαίρου οι οποίοι βέβαια έρχονταν να υποστηρίξουν και την ομάδα τους στο μπάσκετ. Αυτούς θέλουμε να τους απομακρύνουμε και βολεύει το γεγονός ότι τα γήπεδά μας είναι πιο μικρά και κατά συνέπεια μπορεί να γίνεται ένας καλύτερος και πιο εμπεριστατωμένος έλεγχος στον κόσμο που εισέρχεται σ’ αυτά. Δε θέλουμε ακραίες συμπεριφορές κι αν δείτε τους αθλητές κυρίως του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού οι οποίοι και κόσμο πολύ έχουν και είναι οι βασικοί διεκδικητές των πρωταθλημάτων, μπαίνουν και βγαίνουν από το γήπεδο αγκαλιασμένοι και είναι κι αυτό ένα σημείο αναφοράς προς τον κόσμο, ότι δηλαδή εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, ένα απλό παιχνίδι είναι.
Για την ώρα κύριε Αλεξανδρή δεν είστε σε καμιά ομάδα προπονητής, υποθέτω ότι κάνετε μια προσωρινή παύση. Το μέλλον σας;
Δεν μπορεί κανείς να κάνει προβλέψεις για το μέλλον του, σίγουρα μετά από 18 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Α1 σαν προπονητής, χρειαζόμουν λίγη ξεκούραση. Για να πω την αλήθεια όμως το παράκανα, έχω να δουλέψω από τον Μάρτιο, είναι αρκετός χρόνος για μένα και μάλιστα θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή κάθομαι σε ανάμενα κάρβουνα. Υπάρχει όμως προοπτική, κοιτάω και στο εξωτερικό απ’ όπου είχα κάποιες προτάσεις αλλά και από τη ντόπια αγορά κάτι θα γίνει.
Υποθέτω κύριε Αλεξανδρή ότι για έναν άνθρωπο ο οποίος μεγαλούργησε ως παίκτης στους αγωνιστικούς χώρους, κυρίως με τη φανέλα του ΑΡΗ και αργότερα είχε τεράστιες επιτυχίες και ως προπονητής, δε λείπουν οι προτάσεις;
Όντως έτσι είναι, πρέπει όμως να έχεις υπομονή για να επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει γιατί προτάσεις σε όλους γίνονται, κι εγώ είχα κάποιες αλά δεν τις αποδέχτηκα. Θεωρώ ότι μετά από μια τέτοια καριέρα έχω το δικαίωμα της επιλογής, θέλω να πάω κάπου που να ταιριάζω με τους ανθρώπους που διοικούν.

Σ. Καραχότζα

Σούπερ θέαμα από την Skoda Ξάνθη στην αυλαία του πρώτου γύρου
Σε ένα παιχνίδι διαφήμιση – του ποδοσφαίρου η Skoda Ξάνθη επικράτησε του Ηρακλή και έτσι έκλεισε με νίκη τον πρώτο γύρο αλλά και το 2009. Η χειρότερη μέχρι σήμερα επίθεση του πρωταθλήματος μεταβλήθηκε σε «πολυβόλο» σε μια νύκτα. Η Skoda Ξάνθη που φέτος ειδικά δεν φημίζεται για την επιθετική της παραγωγικότητα κατάφερε σε ένα χορταστικό ματς να σκοράρει τέσσερις φορές απέναντι στον Ηρακλή και να κερδίσει με τα πολλά 4-3, ενώ βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ αλλά επανήλθε.
ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
2': Με το «καλημέρα» της αναμέτρησης, ο Ηρακλής ανοίγει το σκορ με κοντινή κεφαλιά του Βουτσιά, ύστερα από σέντρα του Επστάιν.18': Ο Κιντάνα σέντραρε στην μικρή περιοχή και ο αμαρκάριστος Ζίεντσουκ έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα του Μπαντή.28': Μετά το σουτ του Ντιέ, ο Παπαδημητρίου αποκρούει και στη συνέχεια η μπάλα στρώνεται στον αμαρκάριστο Σαρακατσάνο, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να δώσει και πάλι το προβάδισμα στον Ηρακλή.34': Ο Μαόυρο Πόι βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτική θέση, το σουτ που επιχειρεί όμως, περνάει ελάχιστα άουτ από την εστία του Μπαντή.36': Ο Πόι γίνεται αποδέκτης της σέντρας του Ζίεντσουκ και με κοντινή κεφαλιά ισοφαρίζει και πάλι για την Skoda Ξάνθη. 43': Εκτέλεση φάουλ του Λουτσιάνο από μακρινή απόσταση, η μπάλα πάνω από τα δοκάρια46': Νέα εκτέλεση φάουλ του Λουτσιάνο, από τις κόντρες η μπάλα καταλήγει στον Πόι, που σουτάρει από κοντά, αλλά ο Μπαντής αποκρούει.47': Σέντρα του Λουτσιάνο από δεξιά, ο Στρμπα παίρνει την κεφαλιά και νικάει τον Μπαντή -που κάνει λάθος εκτίμηση- δίνοντας για πρώτη φορά το προβάδισμα στην Ξάνθη.55': Χέρι του Γιαννούλη σε σέντρα του Λουτσιάνο, πέναλτι για την Skoda Ξάνθη.56': O Λουτσιάνο εκτελεί εύστοχα το πέναλτι που κέρδισε.
58': Ο Ντιέ χτυπάει τρεις παίκτες της Skoda Ξάνθης με ύπουλες κλωτσιές, αλλά ο διαιτητής Παππάς δεν δίνει κάρτα. Ο Γιώργος Κασναφέρης εκνευρίζεται και αποβάλλεται από τον ρέφερι της αναμέτρησης64': Πλασέ του Ντίκα με τον Γκσπούρνινγκ εκτός θέσης, η μπάλα περνάει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.71': Σέντρα του Κιντάνα από δεξιά, ο Ζίεντσουκ σουτάρει στο δεύτερο δοκάρι, αλλά η μπάλα περνάει άουτ.72': Ο Κονέ μπαίνει στην περιοχή της Skoda Ξάνθης, το σουτ που επιχειρεί όμως καταλήγει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Γκσπούρνινγκ.81': Γύρισμα του Ιάκομπ από δεξιά, ο Μιλάνο με προβολή μειώνει σε 4-3, τέσσερα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο.93': Ο Μπαντής έχει ανέβει στην επίθεση και η Skoda Ξάνθη βγαίνει στην αντεπίθεση, με τον Πόι να σουτάρει σχεδόν από το κέντρο και να σημαδεύει την κενή εστία, αλλά η μπάλα χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι.
Το κλειδί
Το γκολ του Στρμπα στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους έδωσε το προβάδισμα για πρώτη φορά στην Skoda Ξάνθη, με αποτέλεσμα να ανέβει η ψυχολογία των παικτών της για το δεύτερο μέρος.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ
Ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα παρά τα 37 του χρόνια απέδειξε για άλλη μία φορά πως είναι μία τεράστια απειλή για τις αντίπαλες άμυνες. Στο 47’ βγάζει την ασίστ για το 3-2 και στο 55’ κερδίζει πέναλτι, το εκτελεί ο ίδιος και βάζει τις βάσεις για την νίκη της ομάδας του.
Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Ελέγχεται για τον πειθαρχικό έλεγχο των φιλοξενούμενων ο Αθηναίος κ. Παππάς που είχε βοηθούς τους Δάλλα (Ηπείρου), Καρατζίκα (Αθηνών). Κιτρίνισε τους Σταθάκη, Ντιέ, Παπαδημητρίου, Φαμπιανέσι - Βουτσιά, Ντίκα, Γιαννούλη, Ιάκομπ, Κονέ.
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
SKODA ΞΑΝΘΗ: Γκσπούρνινγκ, Παπαδημητρίου (85' Τζιωρτζιόπουλος), Φλίσκας (72' Ριζογιάννης), Κωστούλας, Τζάγκι, Ζίεντσουκ, Στρμπα, Κιντάνα, Πόι, Σταθάκης, Λουτσιάνο (65' Φαμπιανέσι)

ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπαντής, Περπερίδης (46' Μάρτος), Γιαννούλης, Σαρακατσάνος, Κατσαμπής, Ντιέ, Βουτσιάς 54' Κονέ), Ηλιάδης, Ιάκομπ, Επστάιν, Ντίκα (77' Μιλάνο)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Γιάννης Ματζουράκης «Έσπασε η γκίνια» Ευχαριστημένος και ανακουφισμένος για την νίκη της Skoda Ξάνθης επί του Ηρακλή ήταν μετά το τέλος του αγώνα ο Γιάννης Ματζουράκη ο οποίος αναφέρθηκε στην ατυχία που είχε η ομάδα του στα προηγούμενα παιχνίδια. Πιο συγκεκριμένα ο «Μάτζου» τόνισε: «Νικήσαμε σε ένα παιχνίδι στο οποίο ο αντίπαλός μας τελείωσε με 11 παίκτες, αν και κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να δοθούν τρεις αποβολές σε ποδοσφαιριστές του Ηρακλή. Έχω προσωπική άποψη ειδικά για τη φάση του Ιάκομπ που υπήρξε σύγκρουση σώμα με σώμα. Πιστεύω επίσης ότι ο Ντιέ θα έπρεπε από το πρώτο ημίχρονο κιόλας να έχει δει κόκκινη κάρτα. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα για το αποψινό αποτέλεσμα. Σήμερα έσπασε η γκίνια που είχαμε στα προηγούμενα παιχνίδια, πετύχαμε τέσσερα γκολ, ενώ στα 14 άλλα ματς είχαμε μόνο εφτά. Για την άμυνα ήταν μια κακή βραδιά, μην ξεχνάτε ότι μέχρι σήμερα είχαμε την τέταρτη καλύτερη».
ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΑΝ
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε πριν την έναρξη του αγώνα, στη μνήμη του αδικοχαμένου πριν από οκτώ χρόνια, Σέρβου ποδοσφαιριστή του Ηρακλή, Γιόβαν Γκοΐκοβιτς.
ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ – ΝΕΟΥΣ
Δυο νίκες ήταν ο απολογισμός για τις ομάδες Νέων και Εφήβων της Skoda Ξάνθης το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο οι Νέοι κέρδισαν τον Ηρακλή με 3-0 χάρη σε γκολ των Μάνταλου, Λαζαρίδη και Παπαδόπουλου και βρίσκονται στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα του αντίστοιχου πρωταθλήματος της Super League.
Την Κυριακή το μεσημέρι οι Έφηβοι κέρδισαν τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ με 2-1 και μείωσαν την διαφορά τους στους τρεις βαθμούς.
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Την μεταγραφική ενίσχυση της Skoda Ξάνθης προανήγγειλε ο τεχνικός της ομάδας, Γιάννης Μαντζουράκης.Με δηλώσεις του την Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Nova ΣΠΟΡ fm 94,6» , ο προπονητής της Skoda Ξάνθης, ανέφερε: «Ο κανόνας είναι ότι πρέπει να δουλεύεις με το υλικό ου έχεις, να το εκμεταλλεύεσαι απόλυτα και να κάνεις ό,τι μπορείς για να το βελτιώσεις. Σαφώς όμως ψάχνουμε και παίκτες για να βελτιωθούμε με την αλλαγή κάποιων προσώπων. Θέλουμε ποιότητα και τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσουν κάποιες κινήσεις που έχουμε κάνει σε αυτόν το τομέα». Όσο για τον 23χρονο Άγγλο επιθετικό της Γουότφορντ, Νέιθαν Έλινγκτον, τόνισε: «Δεν είναι περίεργος. Δεν μας έχει δείξει πως είναι ιδιότροπος χαρακτήρας. Δεν έχει τελειώσει ακόμη η μεταγραφή και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο. Θέλουμε παίκτες και ελπίζουμε να τους αποκτήσουμε».
Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
Ο 28χρονος Άγγλος επιθετικός, Νέιθαν Έλινγκτον αποτελεί το πρώτο απόκτημα της Skoda Ξάνθης στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Το νέο απόκτημα έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στις Μπρίστολ Ρόβερς, Γουίγκαν, Γουεστ Μπρόμιτς, Γουότφορντ και Ντέρμπι Κάουντι, ενώ συνολικά έχει σημειώσει 77 γκολ σε 265 συμμετοχές. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Νέιθαν Έλινγκτον έκανε τις πρώτες του δηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, λέγοντας: «Πραγματικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ και επιθυμώ πάρα πολύ να βοηθήσω την ομάδα να ανέβει πιο ψηλά στην βαθμολογία ακόμα και να διεκδικήσει την έξοδο της στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που παίζω σε ομάδα εκτός της Αγγλίας και είναι για μένα μια νέα εμπειρία από αυτή την άποψη».
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ
Πρόγραμμα αποκατάστασης για τους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν κόντρα με τον Ηρακλή και φιλικό με τον Ορφέα Puma είχε την Δευτέρα το μεσημέρι το συγκρότημα του κύριου Μαντζουράκη. Πριν την προπόνηση το τεχνικό επιτελείο μίλησε στους ποδοσφαιριστές και τους έδωσε συγχαρητήρια για το πάθος με το οποίο αγωνίστηκαν.
Στα αγωνιστικά, τραυματίες είναι οι Σταθάκης, Παπαδημητρίου, Φλίσκας και Στρμπα οι οποίοι ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα κάτω από τις οδηγίες του ιατρικού επιτελείου.
Όσο για το φιλικό ήταν νικηφόρο με σκορ 4-0 με τα γκολ να πετυχαίνουν δύο ο Σουάνης και από ένα οι Φαμπιανέζι – Odai.
ΥΠΟ ΔΟΚΙΜΗ
Οι δοκιμές παικτών συνεχίζονται στην Skoda Ξάνθη. Στα Πηγάδια βρίσκεται από την Κυριακή ο Ισπανός Αντρέου, ο οποίος συμμετείχε κανονικά στο φιλικό με τον Ορφέα Puma ενώ ο ανασταλτικός χαφ της Σπόρτινγκ Χιχόν παρακολούθησε το νικηφόρο παιχνίδι με τον Ηρακλή. Τη φετινή σαιζόν ο 26χρονος ποδοσφαιριστής έχει παίξει μόνο σε δύο αγώνες του Κυπέλλου Ισπανίας, ενώ δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τύπος στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, θεωρεί τελειωμένη την μεταγραφή του Αντρέου ο οποίος θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη στην Ελλάδα και θα συμμετέχει σε προπονήσεις των Ξανθιωτών.
ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη και της WIND Ξάνθης, επισκέφτηκαν και συμμετείχαν σε εκδήλωση του Ψυχολογικού κέντρου Ξάνθης. Οι παίκτες μοίρασαν δώρα στα παιδιά, ενώ ο Πρόεδρος της ΠΑΕ κύριος Πιαλόγλου ανέφερε ότι η ομάδα της Skoda Ξάνθη είναι και θα είναι πάντα κοντά στα παιδιά και στους ανθρώπους του ψυχολογικού κέντρου. Μάλιστα δώρισε μία φανέλα των παικτών με τις υπογραφές τους. Τα παιδιά ενθουσιασμένα και θέλοντας να ευχαριστήσουν τους ποδοσφαιριστές, τους τραγούδησαν και έψαλαν τα κάλαντα.
Πρώτη εκτός έδρας νίκη για τη Makro Ξάνθη που κέρδισε στο Πέραμα με 66-77

Την πρώτη εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Makro Ξάνθη, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής της Α2, που κέρδισε στο Πέραμα τον Ερμή με 66-77 και θέλει να κλείσει το 2009 με τον καλύτερο τρόπο, κερδίζοντας την ευχάριστη έκπληξη τον νεοφώτιστο Ίκαρο – Έσπερο Καλλιθέας που βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Από ένα ημίχρονο καλής απόδοσης είχαν οι δύο ομάδες. Το πρώτο ανήκει στους γηπεδούχους, που εκμεταλλευθήκαν την καλή τους έδρα αλλά και την επιθετική δυστοκία των Ξανθιωτών έχοντας το προβάδισμα κλείνοντας το πρώτο μέρος στο +8 (33-25).
Το δεύτερο ημίχρονο ήταν το καλύτερο μέχρι σήμερα για τη Makro Ξάνθη. Βελτιώθηκε στην επίθεση και με ένα σερί 2-15 πήρε προβάδισμα πέντε πόντων 35-40 το οποίο όχι μόνο δεν το έχασε αλλά το είχε μόνιμα στην τελευταία περίοδο σε διψήφιο αριθμό με τελικό 66-77.
Καλή ήταν η διαιτησία των κ.κ. Παναγιώτου (Πάτρα) – Σιορέντα (Γιάννινα) – Μπούσια (Πάτρα).
Τα 10λεπτα: 12-10, 33-25 (ημιχ), 44-49, 66-77 τελικό.
ΠΕΡΑΜΑ (Καλαμπάκος): Μαϊστόροβιτς 5, Δασκαλούδης, Αμάτο 9 (1), Τσαρουχάς 2, Σολωμός, Στέφος, Λιακόπουλος 22 (2), Κυπριτζόγλου 9 (1), Τραφαλής 2, Καραλής, Σκούταρης 15 (4), Γριμπαβιώτης 2.
MAKRO ΞΑΝΘΗ (Λεμονίδης): Παναγιωτόπουλος 10, Χρήστου 20 (1/7), Ιωακειμίδης, Κουκουράβας 2, Στεφανίδης, Γιέλενιτς 14 (4/7), Αναγνωστόπουλος 16, Νησιώτης 6, Μασλαρινός 9 (1/2).
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Ο Αρκαδικός ήταν η ομάδα που έσπασε το αήττητο του Ηρακλή στο φετινό πρωτάθλημα. Η ομάδα της Τρίπολης χρειάστηκε την παράταση αλλά τελικά πήρε τη νίκη στο Ιβανόφειο. Σημαντική νίκη σημείωσε η Δάφνη επί του Αμύντα, έχοντας τα ηνία στο σκορ από τα πρώτα λεπτά. Ντεμπούτο με νίκη έκανε στον πάγκο του Παγκρατίου, ο Βασίλης Φραγκιάς καθώς οι "ροσονέρι" νίκησαν εκτός έδρας τον Ερμή Λαγκαδά.Ο Αμύντας στο μεταξύ βρίσκεται μια ανάσα από την απόκτηση του Ηλία Μουτράν προκειμένου να ενισχύσει την ομάδα ως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.Το Παγκράτι πέρα από τα θετικά είχε και την... ατυχία του, αφού ο Θοδωρής Βαρδιάνος τραυματίστηκε μετά από άτσαλο πέσιμο στον αγωνιστικό χώρο. Ο παίκτης διεκομίσθη στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάστασή του.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Μετά την οδύσσεια της επιστροφής τόσο λόγω του γνωστού προβλήματος των Τεμπών όσο και της αβαρείας του λεωφορείου η Makro Ξάνθη χωρίς να ξεκουραστεί ξεκίνησε την προετοιμασία για τον τελευταίο αγώνα με τον Ίκαρο – Έσπερο Καλλιθέας, ώστε να προσθέσει την 5η νίκη που θα την απομακρύνει από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας Πατρών, Νίκος Μπογονικολός είχε αρκετά παράπονα από τους διαιτητές στον αγώνα με το Ρέθυμνο και μετά το ματς προχώρησε σε απίστευτες καταγγελίες. Εμείς αντιγράψαμε τις δηλώσεις του από το http://www.mats.gr/ και σας τις παραθέτουμε: «Συγχαρητήρια στους παίκτες μου για την εμφάνιση. Και οι ήττες είναι στο πρόγραμμα και μέρες που είναι δε στενοχωριέμαι μιας και ο κόσμος ταλαιπωρείται από πιο σοβαρά ζητήματα από μπάσκετ. Μπορεί ο χώρος να έχει λαμόγια αλλά εγώ δε θα μείνω μέσα στην λάσπη μαζί τους. Κατονομάζω με στοιχεία δύο μάνατζερ (σ.σ Δελημπαλταδάκη και Καπάζογλου) πως με πίεσαν με μηνύματα χτες και σήμερα αναφορικά με τη διαιτησία. Εγώ δεν ενέδωσα ούτε σήμερα, ούτε πέρυσι και πάλι με το Ρέθυμνο εκτός έδρας. Έχω μάθει να λέω τα πράγματα με το όνομα τους και να μην κρύβομαι. Είμαι στη διάθεση του αθλητικού δικαστή. Δεν τα έχω με την ΕΟΚ. Άλλωστε και ο πρόεδρος της ΕΟΚ τους θεωρεί μάστιγα τους μανατζαραίους. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας τίμια και με ψηλά το κεφάλι».
Μετά τις καταγγελίες του προέδρου της Ολυμπιάδας, Νίκου Μπογονικολού, περί μάνατζερ και διαιτησίας, η ΚΑΕ της Πάτρας την Κυριακή το απόγευμα, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί ότι θα καταθέσει όλα στοιχεία που έχει στην διάθεση της στους αρμόδιους φορείς.
«Η ΚΑΕ Ολύμπια έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΟΚ και στη FIBA, τους αποστέλλει στοιχεία και θεωρεί βέβαιο ότι μετά την καταγγελία - δήλωση του προέδρου Νίκου Μπογονικολού θα γίνουν οι δέοντες ενέργειες για το επίμαχο ζήτημα», αναφέρει η ανακοίνωση.Εμείς περιμένουμε την αντίδραση της ομοσπονδίας, καθότι θα πρέπει ο Νίκος Μπογονικολός να κληθεί από την αθλητική δικαιοσύνη και να δώσει τα στοιχεία που υποστηρίζει ότι διαθέτει και να δούμε όλοι τι συμβαίνει στο πρωτάθλημα της Α2.
ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
Παίκτης του Αιγάλεω θα πρέπει να θεωρείται ο Μάνθος Σοφογιάννης. Ο έμπειρος γκαρντ έχει συμφωνήσει από την περασμένη εβδομάδα με την διοίκηση της Αθηναϊκής ομάδας και μάλιστα στο παιχνίδι με τον Ίκαρο/Έσπερο, έκατσε στον πάγκο της ομάδας. Οι ιθύνοντες του συλλόγου έχουν κινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση του δελτίου του, το οποίο περιμένουν από ώρα σε ώρα.Ο Σοφογιάννης έχει ξεκινήσει προπονήσεις με την ομάδα του Δημήτρη Λιόγα και εάν το δελτίο είναι έτοιμο εγκαίρως, θα κάνει ντεμπούτο στο κρίσιμο εντός έδρας παιχνίδι της Τετάρτης, κόντρα στον Ερμή Λαγκαδά.
ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ;
Ορατό παραμένει το «λοκ αουτ», με το ξεκίνημα του νέου έτους, σε Α1 και Α2, καθώς ο ΠΣΑΚ θα αλλάξει την απόφασή του μόνο αν εντός των ημερών δει έργα και όχι λόγια σε ότι αφορά στα αιτήματά του. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Καλαθοσφαιριστών, Λάζαρος Παπαδόπουλος, βρέθηκε την Δευτέρα στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή και κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης ο Γ.Γ. Αθλητισμού ενημερώθηκε λεπτομερώς για τα αιτήματα των καλαθοσφαιριστών κι έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την επίλυσή τους.Το ραντεβού των δύο πλευρών ανανεώθηκε για τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε θα γίνει νέα προσέγγιση, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως λόγω της μεγάλης διάρκειας της συνάντησης (διήρκεσε περί τις τρεις ώρες) αναβλήθηκε το προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο του ΠΣΑΚ, που θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη της εβδομάδας.
Από την επίσκεψη στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Αγάπης» βρέθηκαν στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος στο Παράρτημα της Ξάνθης, όπου μοίρασαν δώρα σε όλα τα παιδιά του κέντρου.
Για μια ακόμη φορά ο ΣΕΠΚ και ο ΠΣΑΚ χάρισαν χαμόγελα και συγκίνηση, ενώ υποσχέθηκαν ότι θα είναι στο πλευρό των ανθρώπων και των παιδιών του κέντρου. Εκ μέρους των δυο Συνδέσμων το παρόν έδωσαν οι αθλητές και ο προπονητής της ομάδας της Makro Ξάνθης Παναγιώτης Κοντογιάννης, αλλά και ο Βαγγέλης Αλεξανδρής.
Ο Δημήτρης Μασλαρινός αναφερόμενος στην επίσκεψη στο Κέντρο τόνισε:
«Ο Σύνδεσμός μας και ο Σύνδεσμος των Προπονητών έδειξαν και πάλι το κοινωνικό τους πρόσωπο χαρίζοντας χαμόγελα, αγάπη και υποστήριξη στο κοινωνικό έργο του Ψυχολογικού Κέντρου. Θα είμαστε πάντα δίπλα σε όλους όσοι μας χρειάζονται» ενώ ο Στράτος Νησιώτης από την πλευρά του πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να έχουν την υποστήριξη μας όχι μόνο αυτές τις μέρες αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εμείς θα είμαστε πάντα ενωμένοι και θα προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε».
Στην 2 η θέση ο Ορφέας Puma με θρίαμβο (2-0) επί της Ηράκλειας
Και ο πρωτοπόρος του πρώτου ομίλου της Δ΄ Εθνικής Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας γνώρισε την δύναμη του γηπέδου του Ορφέα Puma, ο οποίος υποχρεώθηκε στην δεύτερη φετινή του ήττα. Ναπούμε ότι οι έξι από τις επτά ομάδες που επισκέφτηκαν μέχρι σήμερα το γήπεδο του ΑΟΞ έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι εκτός από το Γεφυρούδι.
Ο άλλος εκπρόσωπός μας Εχίνος Σπορ δεν αγωνίστηκε στον Ίασμο αφού το γήπεδο κρίθηκε ακατάλληλο από τον διαιτητή, και πλέον η ΕΠΟ θα αποφασίσει την νέα ημερομηνία διεξαγωγής της αναμέτρησης.
ΟρφέαΣ Puma – ΗΡΑΚΛΕΙΑ
Στη δεύτερη φετινή του ήττα υποχρέωσε τον Μέγα Αλέξανδρο Ηράκλειας ο Ορφέας Puma που σκαρφάλωσε, προσωρινά στη δεύτερη θέση. Οι παίκτες του Δημήτρη Τηλαβερίδη επιβλήθηκαν με 2-0 χάρη στα γκολ των Μαλαδένη (72') και Σταύρου Βασιλειάδη (83'). Από την πλευρά τους οι πρωτοπόροι είχαν δοκάρι στο 13' με τον Κρυστάλλη, ενώ έμειναν και με δέκα παίκτες στο 75' εξαιτίας της αποβολής του Δούμα με δεύτερη κίτρινη κάρτα.ΟΡΦΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ: Κισάομερ, Καραγκιόζης, Τορομανίδης (46' Κιοσέ), Μουμίν, Σουκρίογλου, Κετσκεμενίδης, Βασιλειάδης (85' Θωμαΐδης), Χαλίλ Ιμπραήμ Γ., Μαλαδένης, Χαλίλ Ιμπραήμ Χ. (90' Καδρής), Μουμίν ΟγλούΙΑΣΜΟΣ - ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ
Για πέντε λεπτά παρατάχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο οι ποδοσφαιριστές του Έβρου Σουφλίου και της Δόξας Πετρούσας καθώς η μεταξύ τους αναμέτρησης διεκοπη εξαιτίας της δυνατής βροχής. Οι αναμετρήσεις της ΑΕ Πιερέων με την Ένωση Θράκης και του Μέγα Αλ. Ιάσμου με τον Εχίνο Σπορ αναβλήθηκαν εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής που δεν επέτρεψε την ομαλή διεξαγωγή τους.
ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ
Είκοσι μέρες έχουν μπροστά τους οι ομάδες της Δ΄ Εθνικής μέχρι την επανέναρξη του πρωταθλήματος, λόγω των αργιών των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Εκτός και αν ορισθούν οι τρεις αγώνες που δεν έγιναν λόγω ακαταλληλότητας των γηπέδων. Και οι δύο εκπρόσωποί μας αγωνίζονται μακριά από τις έδρες τους. Ο Ορφέας Puma στις Σάππες και ο Εχίνος Σπορ στον Γάζωρο.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Μεγάλη εκτός έδρας νίκη σημείωσε ο Βρασίδας Νέας Περάμου που πέτυχε το γκολ της νίκης στο 92΄ επί της Προσοτσάνης.
Τρεις πολύτιμους βαθμούς προσέθεσε στο ενεργητικό του ο Κεραυνός Κρηνίδων που πέρασε νικηφόρα απο την έδρα του Μέγα Αλ. Γεφυρουδίου, ενώ θύμα...έκπληξης έπεσε ο Εθνικός Γαζώρου που ηττήθηκε εκτός έδρας από το Καλαμπάκι. Αγώνας...διαφήμιση του ποδοσφαίρου διεξήχθη στην Ελευθερούπολη μεταξύ του τοπικού Ορφέα και της Ελπίδας Σαππών η οποία έληξε ισόπαλη με σκορ 3-3. Οι γηπεδούχοι αν και έχαναν με 1-3 μέχρι το 90ο λεπτό κατάφεραν να σώσουν το βαθμό της ισοπαλίας.
Η Βροχόπτωση έφερε νέες εκκρεμότητες σε Α1 & Γ’ ΕΠΣ Ξάνθης Η συνεχής βροχόπτωση του Σαββατοκύριακου ήταν η αιτία αναβολής της προτελευταίας αγωνιστικής της Α1 η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Κυριακή στις τρεις το μεσημέρι αλλά και δύο αγώνων της Γ΄ ΕΠΣ το πρωί της Κυριακής.
Αντίθετα οι δύο εκκρεμότητες της Β΄ ΕΠΣ Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν κανονικά το Σάββατο και ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος, με τα αποτελέσματα να μην επηρεάζουν τις τρεις πρώτες θέσεις.
Επίσης την εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της τέταρτης φάσης του κυπέλλου Ερασιτεχνών της ΕΠΣ Ξάνθης, όπου συμμετέχουν οκτώ ομάδες. Τέλος βαρύς ήταν ο πέλεκυς στην Κεντητή και στον προπονητή της Αντώνη Μπαμπαλή, ο οποίος εκτός της αθλητικής ποινής του ενός χρόνου απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και το πρόστιμο των 300 Ευρώ του επιβλήθηκε και η ποινή της 5μηνης φυλάκισης από το αυτόφωρου Πλημμελειοδικείο της Ξάνθης, όπου δικάστηκε δύο μέρες μετά τον αγώνα Κεντητής – Ερμή Μάνδρας.
Η ομάδα του κάμπου ενώ κέρδιζε με 2-1, έχασε τον αγώνα ο οποίος κατακυρώθηκε στην ομάδα της Μάνδρας με σκορ 3-0 και της αφαιρούνται και δύο βαθμοί από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Ουσιαστικά έχασε έξι βαθμούς και πλέον το μέλλον της στην Α1 ΕΠΣ Ξάνθης κρίνεται αβέβαιο.
Όσο για την αναβολή της προτελευταίας αγωνιστικής, αυτή θα πάει στο τέλος του πρώτου γύρου, στις 16-1-2010 και ο β΄ γύρος θα ξεκινήσει στις 23-1-2010.
Β΄ ΕΠΣ: Δεν επηρεάστηκε η κορυφή
Ισόπαλοι με γκολ ήταν οι δύο αγώνες που ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο της Β΄ ΕΠΣ. Στην Κοτύλη ο Ορφέας 2005 προηγήθηκε με πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο όταν είχε την υπεροχή, αλλά η Κοτύλη ισοφάρισε στην επανάληψη σε 1-1 σε μία δίκαιη μοιρασιά.
Στο Δαφνώνα η Δήμητρα άνοιξε το σκορ και ενώ βρέθηκε πίσω με τα δύο γκολ που απάντησε η Σμίνθη πήρε το βαθμό στο τελευταίο λεπτό του αγώνα ισοφαρίζοντας σε 2-2.
Γ΄ ΕΠΣ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑ Ο ΟΡΦΕΑΣ Ν. ΑΜΙΣΣΟΥ
Με τρεις αγώνες από τους πέντε της προτελευταίας αγωνιστικής της Γ΄ ΕΠΣ συνεχίστηκε και αυτό το πρωτάθλημα, με τον πρωτοπόρο Ορφέα Ν. Αμισσού να πετυχαίνει τη νίκη της ημέρας κερδίζοντας με 9-0 τον ουραγό και αδύναμο Φίλιππο 2005 και να ξεφεύγει από τη 2η θέση κατά τέσσερις βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα της Ν. Αμισσού αναδεικνύεται πρωταθλήτρια χειμώνα μία αγωνιστική πριν την λήξη του πρώτου γύρου, ενώ έχει και έναν αγώνα λιγότερο, αυτόν της 9ης αγωνιστικής με το Σαμακώβ, που έχει ορισθεί να γίνει στις 3-1-2010.
Το πιο σημαντικό παιχνίδι έγινε στα Σήμαντρα μεταξύ της ομώνυμης ομάδας και του Κόσυνθου, στη διεκδίκηση κάποιας προνομιούχου θέσης που οδηγεί στη Β΄ ΕΠΣ.
Οι γηπεδούχοι μετά από ένα καλό πρώτο ημίχρονο όταν προηγήθηκαν με 4-2 πήραν τη νίκη με συνολικό σκορ 5-3 και έπιασαν στη 2η θέση τον Εθνικό Κιμμερίων που έκανε το καθιερωμένο ρεπό.
Στον άλλο αγώνα της αγωνιστικής ο Ολυμπιακός Λεύκης κέρδισε πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό 1-0 το Κάστρο Γλαύκης, με τους γηπεδούχους να πληρώνουν παραλίγο το νόμο του ποδοσφαίρου μετά από άστοχη έξοδο του τερματοφύλακα αλλά τα πλασέ των φιλοξενουμένων έφυγε ελάχιστα άουτ.
ΚΥΠΕΛΛΟ
Πραγματοποιήθηκε στις 15-12-2009 και ώρα 19:30 στα γραφεία της ΕΠΣ Ξάνθης η κλήρωση της 4ης φάσης του κυπέλλου Ερασιτεχνών της ΕΠΣ Ξάνθης, με τις δύο ομάδες που μας εκπροσωπούν στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής, Εχίνος Σπορ και Ορφέας Puma, να κληρώνονται εκτός έδρας με αντιπάλους από τους οποίους εύκολα ή δύσκολα πρέπει να πάρουν τη νίκη - πρόκριση. Οι αγώνες οι οποίοι είναι νοκ - άουτ, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 14:30.
Τολμηρά

Αν όλα όσα μας έχουν πει κατά καιρούς εκτός κάμερας Σύμβουλοι της παράταξης του Μιχάλη Στυλιανίδη, τολμούσαν να τα πουν και μπροστά στην κάμερα, τότε μάλλον τα πράγματα για το Δήμαρχο θα ήταν πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι είναι τώρα. Ωστόσο η τακτική που ακολουθούν οι εν λόγω Σύμβουλοι σίγουρα δεν είναι η σωστή αφού πρέπει όλα όσα αφορούν το Δήμο και κατά συνέπεια όλους τους Ξανθιώτες, να λέγονται ανοιχτά και δημόσια και όχι να τα κρύβουν.

Τελικά σ’ αυτό τον κόσμο για τίποτα δε μπορεί να είναι κανείς σίγουρος. Ποιος να μας το έλεγε ότι θα δούμε τον πρώην βουλευτή Παναγιώτη Σγουρίδη να κάθεται δίπλα στον γνωστό επιχειρηματία Πρόδρομο Εμφιετζόγλου στη συνεστίαση που πραγματοποίησε ο τελευταίος το βράδυ του Σαββάτου σε γνωστό μαγαζί της Ξάνθης; Ήταν άραγε τυχαία αυτή η συνάντηση; Πολλές αγάπες είδαμε ξαφνικά από τον πρώην βουλευτή προς τον κύριο Εμφιετζόγλου ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σχεδόν σε κάθε φράση, δόξαζε τον γνωστό επιχειρηματία για τη στήριξη του προς τους Πομάκους της Θράκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο τραπέζι, εκτός από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους ήταν και η υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία βουλευτής, Γεωργία Ανδρέου. Αυτό βέβαια μοιάζει πιο φυσιολογικό αφού και ο κύριος Εμφιετζόγλου ανήκει πολιτικά στον ίδιο χώρο μ’ εκείνη. Κοινή διαπίστωση πάντως είναι ότι μάλλον δεν έχουν και τόσο μεγάλη πέραση πλέον τα όσα πρεσβεύει στην περιοχή ο Πρόεδρος της Μηχανικής αφού στο τραπέζι ήταν παρόντες υποψήφιοι βουλευτές οι οποίοι όμως δεν εκλέχτηκαν και δεν ήταν εκεί κανένας νυν βουλευτής ή έστω Νομάρχης ή Δήμαρχος.

Μιχάλη Πουσπουρίκα μπορεί την τελευταία φορά που επισκέφτηκες το Δήμαρχο να είδες το σπαθί στη θέση του αλλά μάλλον δε πρέπει να βρίσκεται εκεί αφού δε βλέπουμε να το χρησιμοποιεί ο κ. Στυλιανίδης. Οπότε ή το έχει χάσει ή σκούριασε από την αχρηστία. Αν τελικά συνέβη κάτι από τα παραπάνω, Δήμαρχε ενημέρωσέ μας να σου φέρουμε ένα καινούριο.

Γιατί η Αναπτυξιακή επέλεξε να αφήσει τη ΣΕΚΕ στη σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου; Μήπως μετά από παρότρυνση του κ. Κοντού; Tόσο μεγάλη σιγουριά ότι μπορεί να περάσει κάτι που δεν ήταν συμβατό με τους όρους της πρότασης; Αν τελικά έπεισε το Δ.Σ, πως αυτό πήρε μια απόφαση με ένα τόσο μεγάλο ρίσκο; Πρέπει δηλαδή ένα ολόκληρο κράτος να μη λειτουργεί σύννομα για να περνάνε κάποιοι όπως θέλουν τα προγράμματα τους; Και όταν απορρίφθηκε τελικά το LEADER πόσο βολικό είναι να ρίχνουν τις ευθύνες σε άλλους; Γιατί εκτός από την ΣΕΚΕ απομακρύνθηκαν όλες οι υπόλοιπες Ανώνυμες Εταιρείες που συμμετείχαν στο μετοχικό της εν λόγω εταιρείας; Είχε κάποιο ιδιαίτερο όφελος η Αναπτυξιακή να επιλέξει να παραμείνει η ΣΕΚΕ στο μετοχικό της;

Σα να μην έφτανε που χάθηκε η πρώτη πρόταση για το LEADER, χάθηκε και η δεύτερη. Και αυτή τη φορά μετά από ένσταση της Αναπτυξιακής Ευβοίας γιατί δεν υπήρχε ο απαιτούμενος δείκτης ρευστότητας ο οποίος βγαίνει μέσα από ισολογισμούς και την γενικότερη οικονομική εικόνα της εταιρίας. Στην προκήρυξη υπήρχε ένα όριο Χ τη στιγμή που η Αναπτυξιακή Ξάνθης είχε –Χ. Ποιος ήταν ο οικονομολόγος αυτός που συμβούλεψε την Αναπτυξιακή να δηλώσει το –Χ; Ή μήπως έκαναν αλχημεία και αυτό το –Χ το παρουσίασαν ως +Χ και τώρα τα βάζουν με τους άλλους και όχι με τον εαυτό τους; Εάν ευσταθούν όλα τα παραπάνω, συγχαρητήρια στον οικονομολόγο !!!.

Η Αναπτυξιακή Ξάνθης είχε τη μοναδική ευκαιρία να είναι ο πυλώνας του LEADER Αλιείας και να είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής του προγράμματος για Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο αλλά δυστυχώς το έχασε κι αυτό. Ποιοι φταίνε γι’ αυτή την εξέλιξη και γιατί κανείς δε λέει κουβέντα και γι’ αυτή την απώλεια; Μιλάμε για ένα τεράστιο πακέτο μέσα από το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει όλη η παραλιακή ζώνη και στους τρεις Νομούς, να γίνουν ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνες, τουριστικά σκάφη και να γίνει ανακατασκευή των λιμανιών. Ποιος φταίει βρε παιδιά για όλες αυτές απώλειες; Αυτή η άτιμη επιτροπή αξιολόγησης τα έχει βάλει με την καημένη την Αναπτυξιακή Ξάνθης;

Ύστερα από 11 μήνες που οι εργαζόμενοι της Αναπτυξιακής Ξάνθης έχουν να λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους, δεν πήραν ούτε το δώρο Χριστουγέννων και καλούνται οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν Χριστούγεννα χωρίς το δώρο και φυσικά χωρίς ούτε καν ένα μέρος των δεδουλευμένων τους. Πως λοιπόν αυτή η διοίκηση, αφού δεν κατάφερε μέσα σε 11 μήνες να δώσει λύση στα προβλήματα αυτά και να κάνει κάτι καλό για την εταιρεία, περιμένει να βρει λύσεις στο μέλλον; Τι περιμένει και δεν παραιτείται; Βέβαια μπορεί σήμερα που η εφημερίδα μας κυκλοφορεί, οι εργαζόμενοι να έχουν λάβει ένα μέρος των δεδουλευμένων τους το οποίο και ευχόμαστε.

Έγινε πρόσληψη στρατευμένου από την Αναπτυξιακή; Μάλιστα πρόσληψη – πρόκληση, εάν φυσικά αληθεύει, δημοσιεύθηκε ακόμη και στο διαδίκτυο εκθέτοντας όλο το Διοικητικό Συμβούλιο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως διαβάσαμε στα μπλοκ μέσα στο 2008 έγινε πρόσληψη ατόμου ο οποίος εκείνο το διάστημα υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Και το ερώτημα είναι το εξής. Πώς είναι δυνατόν όντας στο στρατό να προσλαμβάνεται και να πληρώνεται κανονικότατα από την Αναπτυξιακή Εταιρεία; Πώς είναι δυνατόν όντας τότε στον στρατό, και μάλιστα εκτός Ξάνθης, να παραβρίσκεται στην υπηρεσία του; Εάν όσα δημοσιοποιήθηκαν αληθεύουν, τότε η διοίκηση θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για τη συγκεκριμένη πρόσληψη.

Στην εκπομπή Αναζητήσεις του Γιάννη Γκορόγια στο 3ο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα Ξάνθης, όπου ήταν καλεσμένος ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Βιστωνίδας, Βασίλης Τσολακίδης, ακούστηκαν πολλά για τη Δ.Ε.Υ.Α.Β. και πιο συγκεκριμένα, ειπώθηκαν πολλά για τους πραγματικά προκλητικούς μισθούς που λαμβάνουν κάποιοι εργαζόμενοι. Αλήθεια, ποιος είναι αυτός ο εργαζόμενος που παίρνει 5.800 ευρώ το μήνα; Από πού ήρθε και ποιου την στήριξη έχει; Ποιοι είναι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που ο μισθός τους ξεκινάει από 3.000, 2.500 και 2.000 ευρώ;

Βαρύ και ασήκωτο ήταν το βλέμμα του Μιχάλη Στυλιανίδη, την Κυριακή το βράδυ στην κεντρική πλατεία. Μια σκέψη τον βασάνιζε καθώς στεκόταν δίπλα στον «πολυσυζητημένο» κέδρο των Ιμαλάϊων, ξεφυσώντας τον καπνό του τσιγάρου του. Τι να σκέπτονταν άραγε, κοιτώντας γύρω του; Την «άγνωστη» για όλους μας πλατεία; Το κόστος; Το ανούσιο και κακόγουστα στολισμένο με λαμπάκια δέντρο στην μέση της πλατείας; Το να δικαιολογήσει την αντίδραση τον επαγγελματιών για τα έργα; Το ότι έχει μείνει μόνο αυτός και ο Τσέπελης στην παράταξή του; Ή μήπως κάτι άλλο;
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν σκεφτόταν κάτι θετικό και αυτό φαινόταν καθαρά από τις αργές, νωχελικές κινήσεις του.


Άκουσα ένα πολύ πετυχημένο σε μία φιλική συζήτηση που αφορούσε τις συνεχείς αποχωρήσεις από Συμβούλιο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτές λοιπόν τις παραιτήσεις τις παρομοίασαν με αποχωρήσεις από τηλεπαιχνίδι – reality show της τηλεόρασης με μεγάλη τηλεθέαση. Το παιχνίδι λέγεται ex factor, μόνο που σε παράφραση το ονόμασαν έξω φακ ντορ (αν το γράψω στα αγγλικά, θα μας κυνηγήσουν).. Η κριτική επιτροπή είναι ο λαός και οι διαγωνιζόμενοι έχουν πολλά ακόμη να αποδείξουν για το ταλέντο τους. Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Μέσα από την εφημερίδα αυτή έχουμε γράψει τουλάχιστον δύο φορές για τους 15χρονους της ορεινής περιοχής που καβαλάνε ένα μηχανάκι και θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δική τους ζωή όσο και των υπολοίπων οδηγών και πεζών, κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους. Ωστόσο δεν είδαμε μέχρι και σήμερα καμιά παρέμβαση της αστυνομίας. Αντιθέτως μια φορά μόνο δημοσιεύσαμε καταγγελία συμπολίτη μας για κακοποίηση αδέσποτων σκυλιών και ξεσηκώθηκε αμέσως η αστυνομία προκειμένου να βρουν τον ένοχο. Όχι ότι ήμαστε υπέρ της κακοποίησης των ζώων και κατά της τιμωρίας εκείνων που τα κακοποιούν. Θεωρούμε όμως πως η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ πιο σημαντική, πόσο μάλλον όταν αυτή κινδυνεύει από γονείς ή παππούδες που χωρίς να το σκεφτούν, αγοράζουν σε μικρά παιδιά μηχανάκια. Για να μη θρηνήσουμε θύματα θα ασχοληθεί ποτέ με το θέμα αυτό η αστυνομία;

Δυστυχώς ορισμένοι φορείς και οργανισμοί της Ξάνθης, όπως είναι και η αστυνομία, δεν καταλαβαίνουν ότι τα δελτία τύπου που κατά καιρούς αποστέλλουν, δε μπορούν να εξυπηρετήσουν όλα τα μέσα ενημέρωσης. Μπορεί για μια εφημερίδα ή ακόμα και για έναν ραδιοφωνικό σταθμό να είναι αρκετά αλλά ένας τηλεοπτικός σταθμός, για να μπορέσει να προσφέρει σωστή ενημέρωση στους πολίτες, πρέπει να έχει και μια δήλωση στην κάμερα. Τους είναι δηλαδή τόσο δύσκολο όσα γράφουν στα δελτία τύπου να τα πουν και στην κάμερα ενός τηλεοπτικού σταθμού; Δεν τους λέει κανείς να πουν κάτι παραπάνω, μόνο όσα γράφουν στο κάθε Δελτίο Τύπου που στέλνουν.