Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

20 κάδοι κομποστοποίησης από το δήμο Σταυρούπολης
Παράδειγμα προς μίμηση οι δράσεις του δήμου Σταυρούπολης για το περιβάλλον αλλά και η συνολική συμμετοχή από τους δημότες
Πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά ο δήμος Σταυρούπολης και δείχνοντας και πάλι το ευαισθητοποιημένο πρόσωπό του σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, προμήθευσε κάποιους κατοίκους του με 20 κάδους κομποστοποίησης, έναντι της συμβολικής τιμής των 20 ευρώ.
Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα της ΔΙΑΜΑΘ, σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση της Χρυσούπολης και βέβαια το δήμο Σταυρούπολης και σε περίπτωση που υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, η δημοτική αρχή είναι διατεθειμένη να παρέχει και άλλους κάδους.
Οι κάδοι αυτοί πρέπει να τοποθετούνται σε χώμα καθώς στην ουσία δημιουργούν από οργανικά απορρίμματα ένα υψηλής ποιότητας λίπασμα, το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε ό,τι φυτεύουν. Σε αυτούς, οι πολίτες θα εναποθέτουν όλα τα οργανικά απορρίμματα τους, όπως αποφάγια, τρόφιμα, φύλλα και προϊόντα από τον κήπο, ακόμη και μαλακά χαρτιά και έπειτα από 3-5 μήνες αυτά θα μετατρέπονται σε λίπασμα.
Το σημαντικότερο όφελος για το περιβάλλον είναι ότι με τη χρήση αυτού του κάδου, μειώνεται σημαντικά ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα, πριν την ανακύκλωση, για την αποσυμφόρηση του πλανήτη από τον υπερβολικό όγκο απορριμμάτων.
Οι πολίτες της Σταυρούπολης αγκάλιασαν για ακόμη μια φορά την προσπάθεια αυτή του δήμου και βέβαια συμμετέχουν πάντα με ευχαρίστηση στα διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα που υλοποιεί. Γενικότερα πάντως όλοι οι πολίτες φαίνεται να ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο σε θέματα περιβάλλοντος, αφού οι 500 κάδοι που αγόρασε η περιφέρεια με σκοπό να τους διαθέσει πιλοτικά σε όσους το επιθυμούν, αποδείχθηκε ότι ήταν λίγοι!
Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει ο δήμος για το περιβάλλον. Μάλιστα έχει προχωρήσει σε συμφωνία με 40 περίπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου, να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο βιοδιασπώμενες σακούλες. Επίσης από τις αρχές του νέου έτους ο δήμος θα ενταχθεί και στο πρόγραμμα φωτοκύκλωσης, σύμφωνα με το οποίο όλες οι λάμπες θα ανακυκλώνονται. Τέλος, στα σχέδια του δήμου είναι και η ανακύκλωση των ληγμένων φαρμάκων αλλά και των τηγανέλαιων από οικιακή χρήση.
Τέτοιες ενέργειες δύσκολα συναντώνται, πόσο μάλλον σε μικρούς δήμους, σύμφωνα όμως με το δήμαρχο Σταυρούπολης κ. Καρασακαλίδη απαράκλητος στόχος της δημοτικής αρχής ήταν από το ξεκίνημα ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. «Ένα μοντέλο που θα έχει ως πρώτο στόχο το σεβασμό προς το περιβάλλον. Κάτι που υπηρετούμε μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο και θεωρούμε ότι μπορούμε να αποτελέσουμε μια από τις ομορφότερες πράσινες γωνιές της Ευρώπης. Είμαστε μικρός δήμος, έχουμε όμως πολύ μεγάλη θέληση. Οι ίδιοι οι πολίτες έχουν ανεβάσει τον πήχη ψηλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου