Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Παράδειγμα προς μίμηση ο δήμος Σταυρούπολης
Συνήθως οι μεγάλοι δήμοι είναι αυτοί που φημίζονται για τα σπουδαία έργα, τις μεγάλες και καινοτόμες πρωτοβουλίες και γενικότερα για την ανάπτυξή τους. Ελάχιστες είναι οι φορές που κατά το παρελθόν έχουμε δει δήμους σχετικά μικρούς, να ξεχωρίζουν και να επιτυγχάνουν πράγματα που ούτε ένας μεγάλος δήμος δεν μπορεί να καταφέρει. Στην περιοχή μας υπάρχει ένα δήμος τόσο μικρός που ορισμένοι δε γνωρίζουν καν ότι υπάρχει, ένας δήμος που ελάχιστα πράγματα θα περίμενε κανείς από αυτόν.
Ωστόσο είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους όχι μόνο της περιφέρειας αλλά θα τολμούσα να πω και ολόκληρης της χώρας που αναπτύσσεται με τόσο γοργούς ρυθμούς. Φυσικά πρόκειται για το δήμο Σταυρούπολης όπου τους τελευταίους μήνες ο Δήμαρχος Γιώργος Καρασακαλίδης κάνει πράγματα που θα ζήλευε ακόμα και ένας πολύ μεγαλύτερος δήμος. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πω ότι πρόκειται για ένα δήμο που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, τουλάχιστον για τους υπόλοιπους δήμους της περιοχής μας.
Τη στιγμή που κάποιοι άλλοι δήμοι επιχειρούν με έργα μεγάλα και εντυπωσιακά να αποσπάσουν τις ψήφους των πολιτών στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ο Γιώργος Καρασακαλίδης κα οι σύμβουλοί του εφαρμόζουν με απόλυτη επιτυχία μια μέθοδο διοίκησης που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τα πραγματικά προβλήματά του. Ο Γιώργος Καρασακαλίδης πόνταρε σε δύο τομείς όπου χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε τις παρεμβάσεις της πολιτείας.
Ο πρώτος φυσικά αφορά στην οικονομική κρίση και τα προβλήματα επιβίωσης πολλών συμπολιτών μας και για τους οποίους ο δήμος Σταυρούπολης φρόντισε να δημιουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο από το οποίο προσφέρονται υλικά αγαθά πρώτης ανάγκης σε εκατοντάδες κατοίκους της Σταυρούπολης σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, ο κύριος Κατασακαλίδης, γνωρίζοντας πολύ καλά πως η περίοδος αυτή της οικονομικής κρίσης θα αργήσει να περάσει, παρακαλεί πολίτες και επαγγελματίες του νομού να συνεχίσουν την προσφορά προϊόντων προς το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου του, ώστε αυτό να μπορεί να προσφέρει, όσο μπορεί, λύσεις στα προβλήματα των φτωχών ανθρώπων.
Ο δεύτερος τομέας στον οποίο πόνταρε ο Γιώργος Καρασακαλίδης είναι ο τομέας της διάσωσης του περιβάλλοντος. Πρώτος σε ολόκληρη την περιοχή ο δήμος Σταυρούπολης άρχισε να εφαρμόζει μέτρα οικολογίας, περισυλλέγοντας και διαχωρίζοντας τα απορρίμματα, έτσι ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο. Επίσης πρώτος ο δήμος Σταυρούπολης εξασφάλισε για τους δημότες του κάδους κομποστοποίησης και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή ώστε ο κάθε δημότης να μπορεί όχι μόνο το περιβάλλον να μην επιβαρύνει με τα απορρίμματά του αλλά μέσα από αυτά να παράγει και πολύ χρήσιμα λιπάσματα.
Πέραν όλων αυτών όμως, ο κύριος Καρασακαλίδης δίνει μια πολύ σημαντική ανάσα στους επαγγελματίες της περιοχής μέσα από την τουριστική ανάπτυξη του δήμου. Το τρενάκι που πρώτος πάλι ο δήμος Σταυρούπολης έφερε και το οποίο ξεναγεί ντόπιους και επισκέπτες στις ιστορικές και φυσικές ομορφιές του δήμου, ήδη πάει πολύ καλά. Επίσης τα 380 κρεβάτια που διαθέτουν οι δημοτικοί και ιδιωτικοί ξενώνες είναι ήδη κλεισμένα για το 15ημερο των Χριστουγέννων και αυτό γίνεται σχεδόν σε κάθε μεγάλη γιορτή.
Το πιο αστείο είναι πως άλλοι ξοδεύουν τεράστια ποσά για την τουριστική προβολή του δήμου τους αλλά το τελευταίο διάστημα κυνηγάνε τους τουρίστες με το ντουφέκι. Άλλοι είναι αυτοί που με έργα και λόγια εντυπωσιασμού προσπαθούν να παραπλανήσουν τους πολίτες ενώ την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Σταυρούπολης αθόρυβα και σταθερά φέρνει νέες προοπτικές για το δήμο του.
Για το γειτονικό δήμο Μύκης, καλύτερα να μη μιλήσουμε, αυτός είτε υπάρχει είτε όχι, δεν είναι και μεγάλη η διαφορά. Με έργα ελάχιστα και μάλιστα σε επιλεγμένους οικισμούς, μάλλον κατατάσσεται στους πιο υποανάπτυκτους δήμους της χώρας μας. Αν δε αναλογιστούμε και την ερώτηση βουλευτών στην ελληνική βουλή, σύμφωνα με την οποία ο νυν Δήμαρχος Μύκης απορρίπτει τα έργα που αφορούν περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον όρο πομάκικο, πομάκοι κλπ, αν αναλογιστούμε ότι κατά το παρελθόν αρνήθηκε ο δήμος αυτός να εισπράξει χρήματα για λογαριασμό σχολείων της περιοχής, μόνο και μόνο επειδή σ’ αυτά δε διδάσκεται η τουρκική γλώσσα και αρνήθηκε να υδροδοτήσει το νηπιαγωγείο του Προσηλίου επειδή αυτό είναι ελληνόφωνο, τότε μιλάμε για ένα δήμο που θα ήταν καλύτερα να μην υπάρχει.
Δυστυχώς οι περισσότεροι Δήμαρχοι της περιφέρειάς μας θεωρούν δεδομένη τη νίκη τους και στις επόμενες δημοτικές εκλογές με τη γνωστή παραδοσιακή μέθοδο, με τα πολλά λόγια και τα ελάχιστα έργα δηλαδή. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν καταλάβει πως στην εποχή που ζούμε, προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, πως ο κόσμος χόρτασε από μεγάλα λόγια και έχει αλλάξει συμπεριφορά. Ένας εξ αυτών είναι και ο Γιώργος Καρασακαλίδης και να είναι σίγουροι κάποιοι ότι ο άνθρωπος αυτός θα ανταμειφτεί για τις επιλογές του και μάλιστα πολύ σύντομα.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου