Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Βδομάδα Χριστουγέννων και σίγουρα όλοι είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε τη γέννηση του Χριστού που συμβολίζει την αγάπη και την ταπεινοφροσύνη που πρέπει να χαρακτηρίζει την ζωή μας. Μία πράξη ελέους που συμβολίζει την αγνότητα και όχι την πονηριά, την προσφορά και όχι το κέρδος. Όλοι για δεκαπέντε ημέρες το πολύ θυμούνται να σκεφτούν τον συνάνθρωπο, και προσπαθούν ο καθένας με τον τρόπο του, να δείξουν την αγάπη τους για τους αδυνάτους και όσους έχουν ανάγκη και μετά....... καλό Πάσχα. Ξεχνούν το νόημα των Χριστουγέννων για τρεις μήνες και το θυμούνται πάλι με την σταύρωση του Μεσσία. Κάθε Δεκέμβρη γεννιέται και κάθε άνοιξη σταυρώνεται και ανασταίνεται. Ένας ετήσιος κύκλος αγάπης, προσφοράς και αγαθοεργιών. Όμως τι νόημα και τι αξία έχει να είμαστε καλοί και φιλεύσπλαχνοι επειδή το επιτάσσει το μήνυμα των γιορτών ενώ δεν λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο καθημερινά στην ζωή μας; Διαθέτουμε όλοι επιλεκτική μνήμη και θυμόμαστε μόνο κάποιες συγκεκριμένες ημέρες κάθε χρόνο, την αγάπη μας προς τον συνάνθρωπο και με ήσυχη συνείδηση κοιμόμαστε τα βράδια ότι έχουμε εκπληρώσει το χρέος μας. Βέβαια η αγάπη για τον συνάνθρωπο δεν σημαίνει μόνο φιλανθρωπία αλλά και σεβασμό στην προσωπικότητά του καθώς επίσης και ενδιαφέρον όχι μόνο για τις υλικές του ανάγκες αλλά και τις ψυχικές. Τι αξία άλλωστε έχει να «ποδοπατούμε» καθημερινά ανθρώπινες ψυχές και μετά να ευεργετούμε με υλικά αγαθά τους αδυνάτους; Τι νόημα έχει να καταργούμε αξίες και ήθη και μετά να υπερηφανευόμαστε για το φιλανθρωπικό μας έργο; Ή ακόμη ακόμη να το χρησιμοποιούμε για να επιδειχθούμε και να δημιουργήσουμε εντυπώσεις και κατάλληλες συνθήκες ανέλιξης; Θα μου πείτε κάτω από όποιες συνθήκες κι αν γίνεται μία θεάρεστη πράξη, το αποτέλεσμα μετράει. Θα συμφωνήσω και θα προτρέψω όλους όσους έχουν ευνοηθεί ή νομίζουν ότι είναι ευνοημένοι, να θυμούνται πάντα την ασημαντότητα και την φθαρτότητα που μας χαρακτηρίζει.
Και θα αρχίσουν οι διάσημοι και τρομεροί να μας εύχονται με διάφορους τρόπους υγεία, ευτυχία και προσωπική προκοπή. Αυτές τις τετριμμένες ευχές που τις ακούμε ή τις λέμε χωρίς να κατανοούμε καλά καλά τι ακριβώς ευχόμαστε. Γιατί αν ακολουθούσαν όλοι αυτοί που στήνονται με το κουστούμι τους και εύχονται την μία ευχή μετά την άλλη το παράδειγμα του Χριστού (του οποίου την γέννηση γιορτάζουν για να μην ξεχνιόμαστε) θα ήταν καλύτεροι άνθρωποι, πιο ταπεινοί και λιγότερο εγωπαθείς.
Λίγες ημέρες λοιπόν πριν μας αποχαιρετήσει το 2009, κάνουμε όλοι τον απολογισμό μας και την αυτοκριτική μας. Προσπαθούμε να προσπεράσουμε τα άσχημα, να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη και να κρατήσουμε μέσα στο μυαλό μας τις εμπειρίες και τα μαθήματα που μας έδωσε η ζωή τον χρόνο που μας αποχαιρετά.
Και επειδή οι ημέρες αυτές είναι ημέρες χαράς και προσφοράς, προσπαθήστε να προσφέρετε χαρά στους ανθρώπους που αγαπάτε και να τους υπενθυμίσετε ότι είστε δίπλα τους για ότι κι αν χρειαστούν. Με ένα συμβολικό δώρο, χαρίστε τους το χαμόγελό σας και το χρόνο σας. Γεμίστε τους με θετική ενέργεια. Είναι ότι σημαντικότερο για όλους μας να έχουμε μία αγκαλιά ανοιχτή και μία ευχή από καρδιάς.
Κι αν κάτι πήγε στραβά, θυμηθείτε τις καλές στιγμές που σημάδεψαν την ζωή σας . Δεν ξέρω γιατί κολλάμε πάντα στις άσχημες στιγμές και τις θυμόμαστε τόσο έντονα ενώ ξεχνούμε κάποιες άλλες, που φαντάζουν λιγότερο σημαντικές αλλά αυτές είναι που έχουν αξία.
Και η δική μου ευχή είναι αυτή που σήμερα θα πει η κόρη μου στο σχολείο της ντυμένη «ευχούλα» με όλη την αθωότητα των πέντε χρόνων της. Και μέσα σε λίγες μόνο λέξεις περιλαμβάνει όλα όσα θα ευχόταν ο καθένας μας για τους άλλους κατανοώντας το νόημα και την σημαντική αξία της κάθε λέξης που ξεστομίζουμε.
«….Ας φύγουν οι πίκρες και οι καημοί
Ας πάει μακριά η στενοχώρια
Ας φύγουν απ’ τα μάτια σας τα σύννεφα
Κι εσείς οι μεγάλοι δοκιμάστε πότε πότε να γίνεστε κι εσείς παιδιά
Εγώ αυτό σας εύχομαι
Παντοτινή χαρά…»
Θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη αν ξεχνούσα να ευχαριστήσω θερμά την Κα Σωτηρία, μία πολύ αξιόλογη νηπιαγωγό, που ως παιδαγωγός έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Με το δικό της μοναδικό τρόπο, να εμπνέει και να μεταδίδει στα δικά μας παιδιά, όλες τις αρετές και τις αξίες που χρειάζονται για να γίνουν συγκροτημένοι και αξιόλογοι άνθρωποι στην σκληρή κοινωνία που ζούμε.
Καλά Χριστούγεννα λοιπόν όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου