Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Ειδικά σπιτάκια για τους μικροπωλητές
Πρόκειται να τα προμηθευτεί ο δήμος και να τα νοικιάζει στους μικροπωλητές των εκδηλώσεων και του παζαριού, έπειτα από πρόταση του κ Αγκόρτσα.
Ειδικά κατασκευασμένα σπιτάκια θα μπορούν να προμηθευτούν οι μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας τόσο κατά την περίοδο των εκδηλώσεων αλλά και για το Σαββατιάτικο παζάρι, αφού στις προθέσεις του δήμου είναι να προμηθευτεί περίπου 20 τέτοιες κατασκευές, θέλοντας να δώσει μια ομορφότερη εικόνα στη πόλη.
Πρόκειται για σπιτάκια προκατασκευασμένα, που διαθέτουν ειδικούς πάγκους για την όμορφη έκθεση των εμπορευμάτων και την προστασία τους από τη βροχή. Τα σπιτάκια έχουν στέγη από ασφαλτικό κεραμίδι, εξωτερική εμφάνιση ξυλείας και ολοκληρωμένη υδραυλική και ηλεκτρολογική σύνδεση. Οι διαστάσεις τους είναι 4x3, 4x2 και 2x3 και το κοστολόγιό τους κυμαίνεται από 5 έως 15 χιλιάδες ευρώ.
Τα σπιτάκια αυτά θα χρησιμοποιηθούν τόσο κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων για την περίοδο του καρναβαλιού και των Γιορτών Παλιάς Πόλης όσο και στο Σαββατιάτικο παζάρι.
Τα προκάτ μπορούν και μετακινούνται εύκολα, καθώς πέρα από το ότι έχουν ελαφριά κατασκευή που ζυγίζει λιγότερο από 400 κιλά, διαθέτουν τέσσερις γάντζους στην οροφή τους και με ένα διαξονικό φορτηγό φορτώνονται και μεταφέρονται πολύ εύκολα.
Οι κατασκευές αυτές βέβαια θα ενοικιάζονται στους μικροπωλητές, με το ενοίκιό τους να υπολογίζεται από 50 έως 100 ευρώ την ημέρα αλλά θα μπορούσε να δοθεί και μια πιο μακρινή εξόφληση ρίχνοντας το ενοίκιο στα 20-30 ευρώ την ημέρα, με τουλάχιστον διετή ενοικίαση.
Βέβαια αυτοί που θα τα ενοικιάζουν, θα τα χρεώνονται έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο καταστροφής και θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.
Η πρώτη επαφή με αυτές τις κατασκευές είχε γίνει πριν από δυο περίπου χρόνια, όταν ο κ Αγκόρτσας και ο δήμαρχος τις είχανε πρωτοδεί στην Έκθεση Πόλης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2007. Η πρόταση για την απόκτησή τους έγινε από το δημοτικό σύμβουλο αλλά παρά τη θετική διάθεση του δημάρχου, το θέμα είχε αφεθεί στην άκρη επειδή υπήρχαν άλλες προτεραιότητες για το δήμο.
Σήμερα το θέμα έχει αναλάβει ο πρόεδρος της ΔΕΑΞ Μανώλης Φανουράκης και αναμένονται τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο κ. Αγκόρτσα «δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ούτε το πρωτοποριακό. Είναι κάτι που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Οι μικροπωλητές πρέπει να μπορούν να εκθέτουν τα εμπορεύματά τους σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον. Ειδικά όταν πρόκειται για μια παραδοσιακή πόλη όπως είναι η Ξάνθη, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αισθητική των καταλυμάτων αυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου