Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Συμμετοχή και ευθύνη για έξοδο από την κρίση
Στην Ξάνθη βρέθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης στα πλαίσια της εξόρμησης που επιχειρεί η κυβέρνηση προκειμένου να επικοινωνήσει το σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Ένα σχέδιο το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό χαρακτηρίζεται τόσο από δυσκολία όσο και από αρετή και το οποίο απαιτεί συμμετοχή και ευθύνη.
Υπόδειγμα του τι πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ αποτελεί η Ξάνθη τόσο στην προοπτική μιας νέας ανάπτυξης όσο και στις αγκυλώσεις που συγκροτούν τα προβλήματα της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας ο οποίος την Παρασκευή επισκέφθηκε το νομό συνοδευόμενος από το γραμματέα του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη.
«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που σε μια δύσκολη, κρίσιμη στιγμή και περίοδο για τη χώρα μας, βρίσκομαι στο νομό σας, ο οποίος νομός σας θα έλεγα ότι είναι το υπόδειγμα του τι το ΠΑΣΟΚ πρεσβεύει. Είναι ένας νομός στον οποίο μπορεί να θεμελιωθεί η ελπίδα. Η βάσιμη ελπίδα για την πράσινη ανάπτυξη και είναι συγχρόνως ένας νομός στον οποίο έχουμε δει και βλέπουμε όλα τα προβλήματα των αγκυλώσεων, τα οποία σήμερα συγκροτούν το κεντρικό πρόβλημα της χώρας.»
«Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» επανέλαβε ο κύριος Παμπούκης καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία απαιτεί πολιτικές οι οποίες δε θα λειτουργούν ως ασπιρίνες αλλά θα δώσουν οριστική λύση στα επί σειρά ετών συσσωρευμένα διαρθρωτικά προβλήματα. Πολιτικές οι οποίες απαιτούν συμμετοχή και ευθύνη.
«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχουν μια αντίληψη για αυτό το οποίο προεκλογικά ήταν δέσμευση και μετεκλογικά είναι υποχρέωση, το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» ξεκινάει από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως συντεταγμένη ή ασύντακτη πολιτεία. Είναι προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τις αξίες και επειδή τα προβλήματα είναι πολλά και ποικιλόμορφα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά το κέλευσμα για συμμετοχή. Δεν μπορούν κάποιοι να το κάνουν χωρίς την ενεργή βοήθεια του λαού.
Ο ένας πυλώνας είναι η «συμμετοχή», ο δεύτερος πυλώνας είναι η «ευθύνη»
Ή είμαστε μέσα σε κανόνες ή δεν είμαστε. Αν δεν είναι καλοί οι κανόνες, να αλλάξουμε. Έχει ναρκοθετηθεί όλη η συγκροτημένη πορεία της πολιτείας. Το σχέδιο εξόδου από την κρίση, που υπάρχει, σχετίζεται με αυτά. Το σχέδιο που έχουμε ως κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση δεν είναι ασπιρίνη. Δεν αποβλέπει στο να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να περάσει κάποτε σε κάποιους άλλους. Είναι το πώς θα αλλάξει ριζικά, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένα σχέδιο μεθοδευμένης, συστηματικής, μεσοπρόθεσμης, ίσως και μακροπρόθεσμης, συλλογικής προσπάθειας και στήριξης»
Ωστόσο είναι ένα σχέδιο, συμπλήρωσε ο κύριος υπουργός το οποίο έχει και δυσκολία και αρετή ως προς την υλοποίησή του
«Βέβαια αυτό το σχέδιο έχει μια δυσκολία και μια αρετή. Η αρετή είναι ότι «χτυπάει» το κακό στη ρίζα. Από εκεί χτυπώντας το σύστημα λειτουργίας, απόφασης και υλοποίησης των αποφάσεων του κράτους, από εκεί μπορεί να «ξεπεταχτεί» και να υλοποιηθεί ένα μοντέλο το οποίο θα δώσει προοπτική στους Έλληνες και το οποίο έχει στηθεί, όχι μόνο διότι εκεί θα πάει η παγκόσμια ατζέντα, αλλά διότι αυτή η παγκόσμια ατζέντα, ταιριάζει πολύ με τον τόπο της και ταιριάζει πολύ και με το νομό. Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι θεωρία.»
Συμμετοχή η οποία όπως διευκρινίστηκε αφορά στις λύσεις και όχι στα βάρη. Όσον αφορά τώρα στη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την εκτίμηση ξένων αναλυτών ότι αυτή οφείλεται στην ασάφεια των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση οι κύριοι Παμπούκης και Ξυνίδης τόνισαν:
«Έχουμε παραϋπάρξει ευγενείς νομίζω, ίσως αυτός ο πολιτικός πολιτισμός είχε και ένα όριο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, σύμφωνα με έρευνες, είναι ένα πρόβλημα το οποίο οφείλεται στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα στην προηγούμενη κυβέρνηση. Δε μου είναι ευχάριστο να το κάνω αυτό, διότι δεν είναι η δουλειά μας αυτή, αλλά δεν μπορώ να αφήνω να δημιουργείται και αυτή η εντύπωση ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Είμαστε στην ίδια βάρκα όσον αφορά το πρόβλημα και την αντιμετώπισή του. Όλες οι προηγούμενες ιστορίες τις οποίες δε θέλω να αρχίσω να ξαναθυμίζω, νομίζετε ότι δεν έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού; Ή νομίζουμε ότι ένα πρωθυπουργός, έκανε τις πρόωρες εκλογές για να τις χάσει; Για ποιο λόγο έγινες πρόωρες εκλογές; Για να φύγει επειδή δεν μπορεί και το ξέρει. Αυτό για εμάς είναι μια πρόκληση την οποία η δημοκρατική παράταξη την έχει «σηκώσει» πολλές φορές και θα την «ξανασηκώσει». Τα σχέδια δεν είναι σαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Μπορεί να γίνει και υποβάθμιση και να ξαναγίνει, αλλά τα σχέδια είναι αυτά τα οποία δίνουν λύση σε ένα βάθος χρόνου και όταν δε δημιουργείται ή υπάρχει πανικός. Εμείς δεν είμαστε σχολιαστές των μέτρων που άλλοι προσπαθούν να υποδείξουν. Εμείς είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε το σχέδιο που έχουμε εμείς και δεν είναι σωστό το να λέει κανένας ότι όλα αυτά εξομοιώνονται. Βεβαίως μπορεί να υπάρξει η ανάγκη συμμετοχής και ευθύνης σε ένα σχέδιο αλλά το σχέδιο αυτό μπορεί να έχει και πρέπει να έχει πτυχή κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν μπορούν να επωμιστούν τα βάρη αυτού του τεραστίου ελλείμματος όλοι κατά τον ίδιο τρόπο, ούτε και πρέπει»
«Ποια είναι σαφή μέτρα; Γιατί εγώ όσες φορές βρέθηκα πάλι σε τέτοιου είδους συζητήσεις, τα μόνα σαφή μέτρα τα οποία αναφέρθηκαν είναι το «πάγωμα» ή η μείωση των μισθών, αυτό θεωρείται σαφές μέτρο και από εκεί και μετά ότι δεν έπρεπε να δώσουμε 1 δισεκατομμύριο για την παιδεία, ότι δεν έπρεπε να δώσουμε 1 δις. επίδομα αλληλεγγύης, ότι δεν πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις 1.000 ειδικευμένων γιατρών και των 3.000 νοσηλευτών στα νοσοκομεία, ότι δεν πρέπει να αυξηθεί ο Φ.Π.Α. στους αγρότες, ότι δεν πρέπει να ανέβει το επίδομα ανεργίας, ότι δεν πρέπει να ανέβουν οι συντάξεις των αγροτών και γενικότερα δεν πρέπει να γίνει ό,τι έχει χαρακτηρισθεί ως κοινωνικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές και έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό. Αντιθέτως ασκήθηκε δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ γιατί έβαλε το όριο των 2.000 ευρώ και για το αν ήταν μεικτά ή καθαρά.
Εν τέλει γιατί θα κατηγορείται το ΠΑΣΟΚ; Τη μια για το ότι δεν παίρνει τα μέτρα που θα σώσουν τη χώρα από την καταστροφή και την άλλη για το ότι είναι αναντίστοιχο σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις; Τίποτα από τα δύο.
Εμείς ακολουθούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν και στον προϋπολογισμό, όπως είπαμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα γιατί θεωρούμε ότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι στα 150 εκατομμύρια ευρώ από το «πάγωμα» των μισθών, αλλού είναι τα προβλήματα.»
Ειδικότερα τώρα σε ότι αφορά στην πράσινη ανάπτυξη η οποία όπως τουλάχιστον διαφαίνεται προκρίνει το νομό Ξάνθης ως πεδίο εφαρμογής, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σημείωσε:
«Σαφώς το πρώτο βήμα που τίθεται είναι η αλλαγή ή αν θέλετε η βελτίωση του νομικού καθεστώτος, με την έννοια ότι εκεί υπάρχει ένα ζήτημα που δυσκολεύει την εκμετάλλευση και εκεί υπάρχει και συζήτηση που πρέπει να γίνει και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.
Πως την βλέπουμε όμως την εκμετάλλευση; Αν και την κάναμε πιο εύκολη από πλευράς νομικής, ποιος θα υπηρετήσει; με ποιόν τρόπο; Ποιος θα είναι φορέας διαχείρισης; Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν την κοινωνία. Και όπως έχουμε δείξει εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν τα κάνουμε αυτά ερήμην της κοινωνίας, τα κάνουμε μέσα από τη συζήτηση, στόχος μας λοιπόν είναι αυτό το «όπλο» της γεωθερμίας να το κάνουμε να δοθεί στα χέρια των αγροτών, των βιοτεχνών των ΟΤΑ, για να μπορέσουν να εξοικονομήσουν ενέργεια, του τουρισμού …όλα αυτά είναι ζητήματα που δεν έρχεται κάποιος και μας τα φέρνει στο νομό και μας λέει ότι αυτό είναι το πλήρες σχέδιο και μας παροτρύνει να το προχωρήσουμε, εμείς το κάνουμε και απλά έχουμε τους «φυσικούς» συμμάχους που είναι η κυβέρνηση αυτού του τόπου, που λέει ότι «εμείς θέλουμε τέτοια κατεύθυνση στην ανάπτυξη, προχωρήστε μπροστά».
Άρα το μήνυμα που στέλνουμε σε σχέση με τα τοπικά ζητήματα είναι ότι μέσα από την ουσιαστική ενεργοποίηση όλων μας στην περιοχή και μέσα από τη συζήτηση, το δημόσιο διάλογο, το πώς βλέπουμε την ανάπτυξη και πως θα την κάνουμε, μόνο έτσι θα γίνουν».
Ενδεικτική μάλιστα της πρόθεσης της κυβέρνησης είναι η επίσκεψη του ίδιου του υπουργού Επικρατείας στο γεωθερμικό πεδίο προκειμένου να δει από κοντά την περιοχή παρέμβασης και τις προοπτικές που αυτή δίνει.
Τέλος τόσο ο κύριος Ξυνίδης όσο και ο κύριος Παμπούκης ερωτηθέντες γιατί από τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών που αφορούν ομόλογα, Siemens και χρηματιστήριο εκλείπει το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, συνέστησαν υπομονή μιας μέρας, γεγονός που προδιαγράφει άμεσες εξελίξεις και στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, όπως χαρακτηρίστηκε.
Βαθύτατη και επείγουσα η κρίση
Για βαθύτατη και επείγουσα κρίση έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κομοτηνή, στα πλαίσια της εξόρμησης των κυβερνητικών στελεχών σε ολόκληρη την επικράτεια προκειμένου να γνωστοποιήσουν το σχέδιο δράσης για την έξοδο από την οικονομική κρίση.
Αναφερόμενη στις επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της δυσχερούς κατάστασης, η κυρία Διαμαντοπούλου επανέλαβε ότι στόχος δεν είναι η επανάληψη στρατηγικών οι οποίες δοκιμαστήκαν και απέτυχαν
«Πολύ συχνά ακούγεται, και είχε ειπωθεί και προεκλογικά, το «πάγωμα» των μισθών, το «πάγωμα» των συντάξεων, ότι πραγματικά θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση και είχαμε εξηγήσει από τότε, ότι το να επαναλαμβάνεις στρατηγικές, μέτρα και λογικές οι οποίες δεν είχαν αποδώσει στο παρελθόν και δεν απέδωσαν σε άλλες χώρες, μόνες τους χωρίς καμία ουσιαστική διαρθρωτική πολιτική αλλαγή, δεν πρόκειται η χώρα να βγει από την κρίση.»
Συνεχίζοντας η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πακέτο 80 μέτρων που αναφέρονται στη φοροδιαφυγή, στο κοινωνικό κράτος και στην ανάπτυξη.
«Έτσι μίλησε για το θέμα των δημοσίων δαπανών και την αντιμετώπιση της σπατάλης, για το θέμα της διαφάνειας, καθώς η χώρα χάνει τεράστια ποσοστά που φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και το 6% των συνολικών δαπανών στους συγκεκριμένους χώρους γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της διαφάνειας, μέτρα που αφορούν ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα, μέτρα που αφορούν τη φοροδιαφυγή και την αντιμετώπισή της.
Ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως εάν δεν καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή είναι σαν ένα «βαρέλι χωρίς πάτο». Συνεχώς «βάζεις» από πάνω και «φεύγει» από κάτω και αυτοί που «βάζουν» από πάνω είναι πάντα οι ίδιοι. Θα πρέπει λοιπόν να μπει «πάτος» στο «βαρέλι» γιατί μπορεί να ξέρουμε πολύ καλά τι συγκεντρώνει το δημόσιο, από ποιους τα συγκεντρώνει και αν τα συγκεντρώνει με συνέπεια.
Ανακοινώθηκε λοιπόν ένα μέτρο για τη φοροδιαφυγή και ένα συγκεκριμένο μέτρο που έχει να κάνει με το κοινωνικό κράτος, με τις δεσμεύσεις μας για το ασφαλιστικό σύστημα και τις αναγκαίες αλλαγές, για τα θέματα που αφορούν στην αγορά εργασίας, για την ενίσχυση των νέων στην αγορά εργασίας, για το θέμα της επιθεώρησης εργασίας, γιατί σήμερα έχει μετατραπεί όλη η αγορά εργασίας σε μια ζούγκλα. Θέματα που αφορούν και στις αποκρατικοποιήσεις και τις μετοχοποιήσεις σε συγκεκριμένο σκεπτικό και βεβαίως η συνολική πολιτική προσέγγιση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα, που είναι ένα μοντέλο που επενδύει για τη χώρα σε νέες μορφές ενέργειας, σε προτεραιότητα στο περιβάλλον και είναι επιλογές οι οποίες αποτυπώνονται οριζόντια από τις αλλαγές στην παιδεία μέχρι τις προτεραιότητες στις παραγωγικές επενδύσεις οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν»

Η Τουρκία δε δικαιούται να ζητά σχολεία.
Ωστόσο η κυρία Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και στη μειονοτική εκπαίδευση τονίζοντας ότι είναι σοβαρό έλλειμμα για τη χώρα η εικόνα παιδιών που δε γνωρίζουν να μιλούν ελληνικά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ζητά σχολεία στην Ελλάδα.
«Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο και δε δικαιούται να ζητάει τίποτε όσον αφορά στη λειτουργία σχολείων ή μη στην Ελλάδα, ή στη Θράκη ή στην Κομοτηνή. Η μειονότητα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, έχει δικούς της εκπροσώπους, έχει τις δικές της δυνάμεις και βεβαίως αρχές της Ροδόπης, όπως η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και οι βουλευτές και οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι έχουν τα δικά τους αιτήματα. Σε αυτή τη βάση λοιπόν θα συζητήσουμε με ένα στόχο που αφορά όλη τη χώρα και κατ’ επέκταση τη μειονότητα, ότι πρώτα είναι ο μαθητής. Αυτό σημαίνει ότι είτε στο σχολείο που διδάσκει αμιγώς ελληνικά είτε στο σχολείο το μειονοτικό, είτε στη Φλώρινα είτε στην Κομοτηνή είτε στο Καστελόριζο, οι πολιτικές μας θα έχουν ένα στόχο. Ο μαθητής που βγαίνει από το σχολείο να έχει άριστη ποιότητα εκπαίδευσης, να μιλάει πολύ καλά τη γλώσσα του, να είναι άριστος στα μαθηματικά, να είναι πολύ καλός στην πληροφορική, να ξέρει πολύ καλά τα θέματα που αφορούν στη σύγχρονη πολιτική αγωγή του πολίτη και βεβαίως στη μειονότητα, να ξέρει πολύ καλά και τη γλώσσα του, γιατί η μητρική γλώσσα είναι η βάση για να μάθεις οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Όλα αυτά λοιπόν επειδή τα έχουμε συζητήσει και υπάρχουν πολύ καλές επεξεργασίες θα συζητηθούν στο σύνολό τους, δηλαδή από το νηπιαγωγείο, γιατί η υποστήριξη της μητρικής γλώσσας είναι πολύ σημαντική από το νηπιαγωγείο για να μάθει το παιδί να μιλά τα ελληνικά, μέχρι το θέμα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης και των δασκάλων που διδάσκουν ελληνικά η τουρκικά, όπου το επίπεδο εκπαίδευσής τους πρέπει να είναι το ανώτατο δυνατό. Αυτό λοιπόν που θα συζητήσουμε και με τις αρχές της περιοχής και με την ίδια τη μειονότητα, τα παιδιά της μειονότητας να μιλούν το ίδιο καλά και τις δυο γλώσσες και να έχουν άριστες επιδόσεις σε όλα αυτά που προανέφερα. Δηλαδή είτε είναι μουσουλμανόπαιδα είτε χριστιανόπαιδα στα μαθηματικά οι επιδόσεις τους πρέπει να είναι άριστες γιατί θα μπουν σε έναν ανταγωνιστικό χώρο, οι επιδόσεις τους στην πληροφορική πρέπει να είναι άριστες. Επομένως το σχολείο και η πολιτική στη μειονότητα δε θα εξυπηρετήσει κανέναν άλλο εκτός από τα παιδιά.»
Ακολούθως η κυρία Διαμαντοπούλου επισκέφθηκε την περιφέρεια όπου είχε συνάντηση και με τη νέα γενική γραμματέα κυρία Θεοδώρα Κόκλα, η οποία ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων για την ανάπτυξη της περιοχής.
«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι σε αυτή την πολύ μεγάλη και πολύ «κρίσιμη» περιφέρεια, να έχουμε για πρώτη φορά μια γυναίκα περιφερειάρχη και μια γυναίκα με πλούσιο βιογραφικό, όχι μόνο πολιτικό αλλά και από την κοινωνία των πολιτών. Στη συνάντησή μας είναι προφανές ότι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση γιατί τα έργα για τις υποδομές και για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι πολύ σημαντική προτεραιότητα.»
«Θα ήθελα να καλωσορίσω την κυρία Διαμαντοπούλου, την υπουργό Παιδείας και πραγματικά ευελπιστώ στην καλή συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής. Χρειάζομαι τη συμπαράσταση όλων των φορέων και θέλω να το πω χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα που αφορούν την περιοχή.
Στόχος μου είναι να αναπτύξουμε ένα διάλογο και να βρούμε τις καλύτερες λύσεις που θα οδηγήσουν σε μια πορεία ανάκαμψης στην περιοχή, σε μια πορεία η οποία θα είναι δημιουργική, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε νομού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου