Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

«Να συναισθάνεται τις ευθύνες του αντί να κάνει ερωτήσεις»
Ερώτηση προς την κυρία Μπατζελή κατέθεσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός με αφορμή τον εκ νέου αποκλεισμό της Αναπτυξιακής Ξάνθης από το πρόγραμμα Leader, ζητώντας να πληροφορηθεί γιατί τελικά απερρίφθη η πρόταση της Αναπτυξιακής Ξάνθης και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει, προκειμένου τελικά να στηρίξει την ένταξη της πρότασης της Αναπτυξιακής Ξάνθης στο ανωτέρω πρόγραμμα.

Σωκράτης Ξυνίδης
Σχολιάζοντας την ερώτηση Κοντού η οποία αφήνει να διαφανεί ότι υπεύθυνη γι αυτή την εξέλιξη είναι η νυν ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήδη επιχειρεί την ανάκληση της απόφασης, έκανε λόγο για πολιτικαντισμό αφού τίθενται ερωτήσεις για πράγματα τα οποία ο ίδιος δε φρόντισε επί των ημερών του.
«Νομίζω ότι καλύτερα θα ήταν ο κύριος Κοντός, με την τεχνογνωσία την οποία διέθετε τον καιρό που ήταν υφυπουργός, υπουργός και στη συνέχεια ακόμα το τελευταίο διάστημα βουλευτής, να είχε προφυλάξει καλύτερα την Αναπτυξιακή κατά τη διαδικασία υποβολής της πρότασης, ώστε να μην υπάρχουν ατέλειες οι οποίες οδήγησαν στην προσφυγή της Αναπτυξιακής Ευβοίας και που καταρχήν θέτουνε σε πολύ δύσκολη θέση την έγκριση του σχετικού κονδυλίου για την Αναπτυξιακής της Ξάνθης. Άρα αυτό ως προς τον πολιτικαντισμό θα μου επιτρέψετε να πω, να θέτουμε ερωτήσεις στην Υπουργό γι’ αυτά για τα οποία δε φροντίσαμε επί των ημερών μας.
Από εκεί και μετά όμως, αυτό το οποίο σήμερα κρίνεται και έχει μεγάλη σημασία είναι ότι πέρα από όποια ίσως σφάλματα ή ατέλειες υπήρξαν, ή όποιες ερμηνείες τέλος πάντων δίνονται σε αυτά τα σφάλματα ή τις ατέλειες, ο στόχος είναι κοινός για το νομό, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτό το πολύ σημαντικό ποσό, σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε όλοι μας από δω και μετά, θέλω να πιστεύω ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και ασχέτως της τελικής λύσης που θα δοθεί, δε θα χαθούν τα χρήματα αυτά για το νομό Ξάνθης. Είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό καθώς δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία όλοι οι φορείς σήμερα».
Ωστόσο κύριε Ξυνίδη καλείστε σήμερα εσείς να αναλάβετε σήμερα αυτό το κόστος της προχειρότητας των προτάσεων, και το LEADER αλιείας κόπηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης, και τελικά εσείς πρέπει να αναλάβετε όλο αυτό το κόστος.
«Νομίζω ότι το κόστος το αναλαμβάνει όχι η πολιτική ηγεσία ή εμείς οι βουλευτές αλλά το αναλαμβάνει κυρίως ο ίδιος ο νομός αφού διακυβεύονται κάποια σημαντικά ποσά τα οποία περιμέναμε να έρθουν, ιδίως σε κάποιες επενδύσεις που είναι μικρής βέβαια κλίμακας αλλά πολύ σημαντικές για την οικονομία του νομού. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε και με τη συνεργασία και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου δε θα έχουμε πρόβλημα, ίσως υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση αλλά δε θα χάσουμε χρήματα».
Πάντως κύριε Ξυνίδη οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι το δελτίο τύπου αφήνει την εντύπωση ότι η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στη νυν ηγεσία του υπουργείου.
«Εντάξει, ο καθένας κάνει το πολιτικό του παιχνίδι, είπα και στην αρχή ότι θα ήταν καλύτερα να συναισθάνεται τις ευθύνες του ο κύριος Κοντός αντί να κάνει ερωτήσεις σήμερα».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή και τη διάσταση που επιχειρείται να δοθεί ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Βιστωνίδας Βασίλης Τσολακίδης τόνισε τις ευθύνες τόσο του κυρίου Κοντού όσο και της νυν διοίκησης.
Βασίλης Τσολακίδης
«Όταν ξεκίνησε το LEADER, το πρώτο πρόγραμμα, πάλι ο νομός Ξάνθης είχε μείνει απ’ έξω. Τότε είχε ιδρυθεί η Αναπτυξιακή με τις προσπάθειες των τότε κοινοταρχών και δημάρχων, προχώρησε και καταφέραμε να φέρουμε μέσα από την Αναπτυξιακή αρκετά κονδύλια στην περιοχή μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η Αναπτυξιακή μειώθηκε. Το είχα πει αν θυμάστε στο Κανάλι 6 και δέχτηκα μάλιστα ολομέτωπη και αναίτια θα έλεγα επίθεση τότε από το νυν πρόεδρο ότι δήθεν εγώ μίλησα υποτιμητικά για το πρόσωπό του.
Τότε είχα πει ότι στην Αναπτυξιακή πρέπει να προεδρεύει ή δήμαρχος ή νομάρχης με την έννοια ότι με το θεσμό θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε ορισμένα πράγματα. Δυστυχώς δικαιώθηκα πολύ γρήγορα, εγώ σας καλώ να ψάξετε και εκείνες τις δηλώσεις μου, βέβαια εγώ δεν ήθελα να δικαιωθώ με αυτό τον τρόπο».
Τι πιστεύετε ότι φταίει κύριε Τσολακίδη;
«Εγώ έχω ακούσει πολλά πράγματα, έχω ακούσει ότι υπήρχε μια πολιτική δέσμευση από τον πρώην υπουργό Γεωργίας ότι θα υποστηρίξει, άλλωστε τα προγράμματα αυτά περνάνε μέσα από το υπουργείο Γεωργίας, παρόλο που είχαν κάποια προβλήματα. Και λειτουργικές δαπάνες δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν απ’ ότι ξέρω και κάποια προβλήματα με το μετοχικό κεφάλαιο που είχε η Αναπτυξιακή δεν τακτοποιήθηκαν. Καλό θα είναι να μην επαναπαυόμαστε πάντα σε πολιτικές υποσχέσεις γιατί αυτές έρχονται και αντιπαρέρχονται. Πρέπει να λειτουργούμε όσο μπορούμε σύννομα μέσα από τις διακηρύξεις και ό,τι προβλέπουν αυτές γιατί αλλιώς μπορεί να τα βρούμε μπροστά μας όπως και έγινε τώρα».
Μήπως ήταν ελλιπές το ενδιαφέρον των υπευθύνων της Αναπτυξιακής κύριε Τσολακίδη;
«Νομίζω ότι με την τοποθέτησή μου αυτό ακριβώς είπα, ότι στην Αναπτυξιακή όταν την ιδρύσαμε «σφάζονταν» παλικάρια, με την έννοια θεσμικοί παράγοντες να προεδρεύουν στην Αναπτυξιακή και μετά δυστυχώς είδαμε ότι αποχώρησαν όλοι με τελευταίο βέβαια αποχωρήσαντα, ο οποίος έβαλε και την ταφόπλακα, τον κύριο Ζλάτκο».
Για την ιστορία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην πρώτη κατάθεση του Leader συμμετείχε ανώνυμη εταιρεία και συγκεκριμένα η ΣΕΚΕ κάτι που απαγορευόταν ρητά από το πλαίσιο της προκήρυξης, αφού μέτοχοι αποκλειστικά και μόνο θα έπρεπε να είναι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Γεγονός που οδήγησε και στην απόρριψη του σχεδίου. Επί Νέας Δημοκρατίας και πάλι κατατίθεται νέα πρόταση στην οποία όμως υπάρχουν δείκτες οι οποίοι και προκαλούν την ένσταση της Αναπτυξιακής Ευβοίας η οποία και έγινε αποδεκτή. Και αυτό σε μια εποχή που τα προγράμματα προς διάθεση ήταν δύο και οι αναπτυξιακές που τα διεκδικούσαν τρεις γεγονός που απαιτούσε τη μέγιστη προσοχή από πλευράς Αναπτυξιακής. Γι’ άλλη μια φορά λοιπόν η Αναπτυξιακή Ξάνθης μένει εκτός προγράμματος κάτι που σημαίνει απώλεια για το νομό, εάν δεν καταφέρει τελικά να μπει στο Leader, της τάξης των 6,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Μ. Κώστογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου