Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009



Οι αναβάτες της μεγάλης ρόδας

Σήμερα θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους τους ονειροπόλους αυτής της πόλης, με τα ατέρμονα ταξίδια και τους κούκους που φέρνουν την άνοιξη. Δυστυχώς όμως δεν βρίσκω ονειροπόλους σε αυτή την πόλη με τα χίλια χρώματα και τα άλλα τόσα προβλήματα. Αντίθετα το μόνο που συναντώ είναι κόρακες. Κόρακες πολλοί, σε κάθε πόστο, κόρακες βαθιά εδραιωμένοι και ω! του θαύματος και υποψήφιοι κόρακες. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη φιλότιμο και αγάπη για την πρόοδο αυτού του τόπου, αντίθετα είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι υπάρχουν πολλοί που θα πατούσαν επί «πτωμάτων» για να βρεθούν σε θέση εξουσίας και ίσως τότε ως ονειροπόλοι, θα πουλούσαν «ακριβά» τα όνειρά τους, στους υπόλοιπους πολίτες αυτού του τόπου. Δεν υπάρχει τίποτε καθαρό και τίποτα διαυγές στην πολιτική και αυτό δυστυχώς το ξέρουμε όλοι μας και το χειρότερο είναι ότι το έχουμε αποδεχτεί. Όποιος θελήσει να κάνει την ανατροπή, σίγουρα θα φαγωθεί από το κατεστημένο. Αλλά ποιος θα θελήσει να κάνει την ανατροπή αφού και αυτός θα διακινδυνεύσει να βγει εκτός πίτας; Προτείνουμε λοιπόν σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, να το κάνουν αφιλοκερδώς και χωρίς να βρίσκονται στο απυρόβλητο λόγω βουλευτικής ή όποιας άλλης ασυλίας τους προσφέρεται. Και για όσους πιστεύουν ότι τέτοια πράγματα δε γίνονται, τους δίνουμε την ιδέα να ανοίξουν ένα λογαριασμό τραπέζης όπου θα κατατίθεται ο παχυλός μισθός τους και τα χρήματα αυτά να δίνονται απευθείας σε ιδρύματα της δικής τους προτίμησης. Πόσοι υποψήφιοι πιστεύετε με τις προϋποθέσεις αυτές, θα ήθελαν να συνεχίσουν το επίπονο και φιλόδοξο έργο τους για την πρόοδο και ανάπτυξη αυτού του τόπου; Την απάντηση την αφήνω σε εσάς. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε μαζί μου αλλά θεωρώ ότι όλα γίνονται για τη μεγάλη «κουτάλα» ή μάλλον για το μεγάλο «φαγοπότι» γιατί γίνονται και μοιρασιές, μην τους αδικούμε τους ανθρώπους ως μοναχοφαγάδες.

Και όλα αυτά νιώθω την ανάγκη να τα εκφράσω εκ μέρους των Ελλήνων που ζουν σε αυτή τη χώρα αλλά και εκ μέρους των πολιτών αυτού του τόπου, γιατί πλέον αισθάνονται ότι όλοι τους εμπαίζουν. Καθημερινά νιώθουν αδικημένοι, παραγκωνισμένοι και η μόνη αξία τους είναι η ψήφος τους. Τότε τους θυμούνται όλοι για να τους ξεχάσουν και πάλι την επομένη των εκλογών. Εκτός όμως των άλλων θεωρώ ότι καθημερινά με την αντιμετώπιση των πολιτών από τους έχοντες εξουσία, διακυβεύεται κάτι πιο προσωπικό και πολύτιμο: η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ανέργων, η απελπισία των γερόντων, η χωρίς προοπτική ζωή των παιδιών μας. Μαζί τους, μπαίνει επίσης σε δοκιμασία η δομή μιας κοινωνίας που δεν καταφέρνει να είναι δίκαιη, που παραμερίζει αξιοπρέπεια, κοινωνική αλληλεγγύη και κράτος πρόνοιας σε έναν άγριο κι ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό. Είναι κάτι που το βλέπει κανείς στην ολοένα μεγαλύτερη ανισότητα, από το φορολογικό σύστημα ως το ασφαλιστικό, στα προνόμια που αντί να καταργούνται γίνονται πιο απαιτητικά και πιεστικά, στην κατανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού, στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά, στην έλλειψη αξιοκρατίας. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή την πραγματικότητα αν κάποιοι θέλουν να την αλλάξουν, θα χρειαστεί πλήρης ανασυγκρότηση όλου του κοινωνικού και πολιτικού μας συστήματος. Για θυμίστε μου, Δημοκρατία έχουμε, έτσι δεν είναι;Ελάτε λοιπόν αγαπητοί μου, άνοιξαν και σας περιμένουν. Πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες. Ίσως πουλάνε και καμία θέση στο δημόσιο ή μία μετάθεση του γιου σας που είναι στο στρατό. Πάντως κάτι πουλάνε. Ακόμη και την ψυχή τους πουλάνε για να ζήσουν κι αυτοί λίγες στιγμές εφήμερης εξουσίας και δόξας. Γιατί όλα είναι εφήμερα. Έρχονται και παρέρχονται. Η ζωή είναι μία ρόδα κι εκεί που βρίσκεσαι επάνω, λίγο να σε σκουντήσουν, θα βρεθείς κάτω και μετά, ίσως με λίγο κόπο παραπάνω, πάλι επάνω. Αναλόγως το σκούντημα. Αν είναι για την κατηφόρα το σκούντημα είναι πιο εύκολο και καθόλου κοπιαστικό. Για την ανηφόρα όμως, θέλει μπράτσα. Για όλους αυτούς λοιπόν τους υποψήφιους αναβάτες της ρόδας αλλά και τους υποψήφιους μπρατσωμένους που θα δίνουν τις σκουντιές, εύχομαι τα καλύτερα. Καλά σκουντήματα, πατριώτες!!!

Κ.ΚΑΝΑΤΑΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

...η πολυθρύλητη πλέον ΔΕΥΑΞ και συγκεκριμένα η χρόνια λειτουργία συγκεκριμένων προσώπων που επί σειρά ετών έχουν στήσει ένα τρικούβερτο πάρτι. Τα όσα φθάνουν στα αυτιά μας πραγματικά δεν μπορούσαμε ούτε καν να τα φανταστούμε. Αλήθεια τι γίνεται στην εταιρεία; Θα γίνει κάποια στιγμή ένας πραγματικός και ουσιαστικός διαχειριστικός έλεγχος για να μάθουμε και εμείς αν η αμαρτωλή κατάσταση με τα τεράστια ελλείμματα οφείλεται σε επενδύσεις υποδομών ή μήπως σε άλλου είδους «επενδύσεις»; Γιατί κανείς δεν τολμά να βάλει το χέρι επί των τύπων των ήλων τη στιγμή που η αγορά βοά;

…η κλήρωση μετά το τέλος του ποδηλατικού γύρου για την ανάδειξη πέντε τυχερών που θα έπαιρναν και αντίστοιχα δώρα και η οποία ακυρώθηκε γιατί λέει ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων, άκουσον άκουσον, τόλμησαν να φορούν μπλουζάκια που διεκδικούσαν τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στην Ξάνθη. Μάλιστα τόσο από την έναρξη όσο και από τον τερματισμό απουσίαζε εκπρόσωπος του δήμου Ξάνθης ο οποίος θα έδινε αναμνηστικά της συμμετοχής, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Άραγε είναι τυχαία όλα αυτά; Ή τελικά σε αυτή την πόλη οι πολίτες που τολμούν να εκφράσουν μια διαφορετική άποψη «τιμωρούνται»; Και καλά για τους μεγαλύτερους. Τα μικρά παιδιά δεν τα σκέφτηκαν τα οποία ακόμη και ένα ποτήρι νερό να τους πρόσφεραν θα ήταν γι αυτά το μεγαλύτερο δώρο; Κατά τα άλλα όλοι σκίζονται για τη νέα γενιά το μέλλον αυτού του τόπου. Μόνο που αυτή τη γενιά τη θέλουν απλώς χειροκροτητή και όχι διεκδικητές μιας καλύτερης ζωής. Ντροπή και για τον χορηγό και για τους υπεύθυνους του δήμου.

…τα περιβόητα δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας δόθηκαν όχι μόνο σε αυτούς που δεν τα είχαν πραγματικά ανάγκη αλλά μάλιστα για να τα πάρει κάποιος θα έπρεπε να πάρει έγκριση από κομματικό στέλεχος. Αλλιώς δεν εξηγείται η περίπτωση συμπολίτη μας ο οποίος ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση τελικά κόπηκε κατόπιν παρέμβασης μέλους της ΝΟΔΕ. Μια καταγγελία πραγματικά σοβαρή που εγείρει πληθώρα ερωτημάτων και ηθικών ζητημάτων. Και αν τέτοιες περιπτώσεις δεν φθάνουν πολλές φορές στο φως της δημοσιότητας ας μην θεωρούν όσοι προβαίνουν σε τέτοιου είδους ανάλγητες πράξεις ότι μένουν κρυφές. Ο κόσμος μαθαίνει και κρίνει.

…τα νέα φανάρια που τοποθετήθηκαν στην κεντρική πλατεία και τα οποία όλοι αναμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσουν και κατά πόσο θα διευκολύνουν την κυκλοφορία. Πάντως οι περισσότεροι εκφράζουν επιφυλάξεις για την άμβλυνση του προβλήματος ενώ έκκληση κάνει ο δήμαρχος ώστε οι πολίτες να μην χρησιμοποιούν άσκοπα το αυτοκίνητο. Σίγουρα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψη η έκκληση του δημάρχου για την μείωση της άσκοπης κίνησης των αυτοκινήτων στο κέντρο χωρίς λόγο, όμως πριν από το τεράστιο έργο της ενοποίησης θα έπρεπε πρώτα να επικαιροποιηθεί η κυκλοφοριακή μελέτη και ύστερα να γίνουν οι όποιες παρεμβάσεις. Εμείς ξεκινήσαμε ανάποδα. Πρώτα φτιάχνουμε τα έργα και μετά κάνουμε τις μελέτες. Εκτός αν τις προσαρμόζουμε κατά το δοκούν. Κάποια στιγμή θα πρέπει όσοι έχουν την ευθύνη σχεδιασμού να μάθουν και να λειτουργούν με βάση αυτή την αρχή. Του σχεδιασμού και όχι του ότι λάχει. Και για το κυκλοφοριακό κομφούζιο που αναμένεται να δημιουργηθεί σίγουρα δεν θα φταίνε οι πολίτες. Η έλλειψη παιδείας των οδηγών δεν ευσταθεί πλέον σαν άλλοθι.


…ο Νομάρχης Ξάνθης ο οποίος όπως έλεγε ο μπαμπάκας μου «κάθεται κάθεται την καμήλα τσουζ την λέει». Διαβάζω λοιπόν στο Δελτίο Τύπου που απέστειλε σχετικά με τα κειμήλια - χειρόγραφα των Μοναστηριών της Ξάνθης που βρίσκονται στη Βουλγαρία, απαντώντας στο άδειασμα που του κάνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ιδιαίτερα ο κύριος Παπάζογλου «Προσωπικά δεν γνώριζα όλα όσα αναφέρει, ο έχων την εκτίμησή μου, καθηγητής κ. Παπάζογλου, όταν μάλιστα στη Ξάνθη, μόλις το 1996, πληροφορηθήκαμε την ύπαρξή τους!!!» Ως εδώ καλά εάν δεν ανέφερε την συγκεκριμένη ημερομηνία. Γιατί έτσι θα πρέπει να μιλά μόνο για τον εαυτό του και όχι εξ’ ονόματος όλων μας. Εγώ προσωπικά διδάχθηκα για τα κειμήλια το 1982 όντας φοιτήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ στο μάθημα Ιστορία των Νέων Χωρών. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλους όσους πέρασαν από τα έδρανά της και φαντάζομαι ότι την ίδια γνώση έχουν και άλλοι επιστήμονες που ασχολούνται με σχετικό αντικείμενο. Εάν λοιπόν εκείνος πληροφορήθηκε για τα κειμήλια μόλις το 1996 δεν ισχύει το ίδιο και για τους ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ. Έτσι, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή.

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ



Όταν ένα λεωφορείο έχει φαγωμένα λάστιχα η λύση δεν είναι να αλλάξουμε τον οδηγό αλλά τα λάστιχα


Σε πλαίσιο: Δυστυχώς δεν ψηφίζουμε για ένα καλύτερο αύριο στη χώρα μας, ψηφίζουμε απλά τον έναν για να τιμωρήσουμε τον άλλον, το ίδιο έργο σε επανάληψη δηλαδή.

Έρχονται ώρες που πραγματικά με τρομάζει η νοοτροπία του Έλληνα να θυμάται τόσο έντονα το χθες και να ξεχνάει εντελώς το προχθές, να κινείται πάντα ανάμεσα σε δύο μόνο λύσεις, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Κάθε φορά που απογοητεύεται από τον έναν, ψηφίζει τον άλλον πιστεύοντας πως με τον τρόπο αυτό θα λυθούν τα εδώ και δεκαετίες προβλήματά του. Όταν το 1990 είχε απογοητευτεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, έφερε με την ψήφο του στην εξουσία τη Νέα δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Μετά από τρία χρόνια έκανε το αντίστροφο βλέποντας τη χώρα να οδηγείται σε αδιέξοδο. Το 2004 είχαμε το ίδιο έργο σε επανάληψη με διαφορετικούς απλά πρωταγωνιστές. Έδειξε την πόρτα στην κυβέρνηση Σιμίτη και έφερε στην εξουσία τον Κώστα Καραμανλή τον οποίον μάλιστα εμπιστεύτηκε εκ νέου το 2007. Τώρα, και μετά την προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών, όλα δείχνουν πως η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι παραπάνω κι από βέβαιη.
Το μόνο ίσως ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ή θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα. Για τα στελέχη της μέχρι πρότινος αξιωματικής αντιπολίτευσης η αυτοδυναμία είναι παραπάνω κι από επιθυμητή αλλά για το μέσο Έλληνα πολίτη μια κυβέρνηση συνεργασίας θα ήταν ασφαλώς προτιμότερη, αφού έτσι θα υπάρχει κατά κάποιο τρόπο ένας έλεγχος ως προς τις αποφάσεις και τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης.
Οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για τη σημερινή εικόνα της χώρας μας είναι δεδομένες και κανένας δεν τις αμφισβητεί. Φταίει όμως μόνο η Νέα Δημοκρατία για το αδιέξοδο που φαίνεται να έχει οδηγηθεί η χώρα; Όλα όσα βιώνει σήμερα ο Έλληνας είναι αποτελέσματα μόνο μιας κυβέρνησης; Πως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως αν το διάστημα αυτό ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση δε θα είχε προβεί στις ίδιες ή και ακόμα πιο σκληρές για το μέσο πολίτη αποφάσεις;
Γιατί ξεχνάμε τόσο εύκολα τα χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ; Τι άλλαξε δηλαδή και έτσι ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ θα σώσει τη χώρα; Προσωπικά πιστεύω πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει τις καλύτερες των προθέσεων για τη χώρα και το λαό της, πιστεύω ότι βασικός του στόχος είναι να ανατρέψει την άσχημη εικόνα που σήμερα επικρατεί. Πώς όμως μπορώ να είμαι βέβαιος ότι τις προθέσεις του αυτές θα καταφέρει να τις κάνει πράξη;
Εγώ ξέρω πως όταν ένα λεωφορείο έχει φαγωμένα λάστιχα, η λύση είναι να αλλαχθούν τα λάστιχα και όχι ο οδηγός του λεωφορείου. Στο λεωφορείο όμως που λέγεται ΠΑΣΟΚ άλλαξε ο οδηγός αλλά όλα τα άλλα παρέμειναν όπως είχαν, τα φαγωμένα λάστιχα εξακολουθούν να υπάρχουν, αυτοί που επί τόσα χρόνια διαχειρίζονταν τα χρήματα του ελληνικού λαού και που σε πολλές περιπτώσεις κατά τα κοινώς λεγόμενα τα έκαναν θάλασσα, εξακολουθούν να είναι εκεί. Γιατί λοιπόν τώρα θα είναι καλύτεροι απ’ ότι ήταν παλιά;
Μιλάμε για ένα τεράστιο έλλειμμα στα κρατικά ταμεία, έλλειμμα που θα εξακολουθεί να υπάρχει όποιος κι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι τρόποι για να καλυφθεί το έλλειμμα αυτό είναι δυστυχώς μόνο δύο, ή φορολογούν τα πραγματικά μεγάλα εισοδήματα και βάζουν χρήματα στα ταμεία του κράτους ή σφυροκοπούν με νέους φόρους τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Πιστεύει κανείς ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τη δύναμη να τα βάλει με τους δυνατούς; Όχι βέβαια, δυστυχώς στη χώρα μας δε βρέθηκε ακόμα ο πρωθυπουργός που θα ζητήσει χρήματα από αυτούς που τα έχουν. Έτσι και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστεί να βάλει τους απλούς πολίτες να καλύψουν τη λεγόμενη μαύρη τρύπα. Ποιά η διαφορά λοιπόν;
Σκάνδαλα στη χώρα υπήρχαν πάντα, είτε κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία είτε κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Επί κυβερνήσεων Καραμανλή ασφαλώς και δεν είδαμε κανέναν πολιτικό να τιμωρείται για συμμετοχή σε κάποιο από τα σκάνδαλα κι αυτό σίγουρα είναι εις βάρος του Κώστα Καραμανλή. Μήπως όμως είδε κανείς να συμβαίνει αυτό επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ; Όχι, ούτε τότε ούτε τώρα τιμωρήθηκε κάποιος. Όποιος κι αν κυβερνάει αυτό τον τόπο, οι σπουδαίοι και δυνατοί μένουν ατιμώρητοι.
Εμείς όμως τα ξεχνάμε όλα αυτά και για ακόμα μια φορά θα εμπιστευτούμε κάτι που έχει δοκιμαστεί και φυσικά έχει αποτύχει. Βέβαια σε καμιά περίπτωση δε θέλω να πω πως η λύση είναι να κρατήσουμε στην εξουσία τη Νέα Δημοκρατίας, αν το ΠΑΣΟΚ είναι μια φορά αποτυχημένο, η Νέα Δημοκρατία είναι δέκα φορές αποτυχημένη. Για ποιό λόγο λοιπόν εξακολουθούμε να συντηρούμε το καθεστώς του δικομματισμού; Γιατί δεν τους δείχνουμε με την ψήφο μας πως και βλέπουμε και καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας;
Ο τρόπος είναι απλός για να το πετύχουμε αυτό. Να δώσουμε ένα 40% συνολικά σε όλα τα λεγόμενα μικρά κόμματα, να καταλάβουν επιτέλους ότι δεν παίζουν μπάλα μόνοι τους, να καταλάβουν ότι η τύχη της χώρας αυτής δεν εξαρτάται μόνο από εκείνους. Γιατί φοβόμαστε να δοκιμάσουμε κάτι το καινούριο και καταλήγουμε πάντα στις ίδιες λύσεις, σε ανθρώπους που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παντελώς; Δηλαδή εμείς με απλά λόγια, κάθε φορά ψηφίζουμε τον έναν για να τιμωρήσουμε τον άλλον χωρίς να καταλαβαίνουμε πως έτσι τους δίνουμε εμείς οι ίδιοι το δικαίωμα να κάνουν όσα κάνουν.

Σ. Καραχότζα
Προβλήματα προκαλούν στους δρόμους της πόλης τα οχήματα της καθαριότητας του δήμου

Πρόστιμο θα επιβάλλεται σε όσους πετάνε λάδια και άλλα λιπαρά προϊόντα στους κάδους απορριμμάτων


Σε όλους μας έχουν τύχει περιπτώσεις να περιμένουμε για αρκετή ώρα πίσω από τα απορριμματοφόρα οχήματα της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου προκειμένου να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας. Τελευταία μάλιστα υπήρξαν και έντονα παράπονα συμπολιτών μας οι οποίοι κάνουν λόγο για μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας των οχημάτων αυτών. Από τη μεριά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θεωρεί πως ο καθαρισμός της πόλης είναι πολύ πιο σημαντικός από τα λίγα λεπτά της ώρας που θα χρειαστεί να περιμένει κάποιος οδηγός προκειμένου να πάει στη δουλειά του.
Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά λέει, δε ζούμε σε μια πόλη με δρόμους των 30 μέτρων ώστε και οι άνθρωποι της καθαριότητας να κάνουν τη δουλειά τους και η διέλευση των οχημάτων να συνεχίζεται κανονικά. Μάλιστα είναι αυτονόητο πως όλοι μας ζητάμε από τις υπηρεσίες του δήμου να μας δίνουν κάθε μέρα μια καθαρή πόλη, οπότε δεν είναι δυνατόν να τα βάζουμε με τους ανθρώπους που φροντίζουν γι’ αυτήν. Εμείς πάντως οφείλουμε να τονίσουμε προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πως τουλάχιστον στους πολυσύχναστους δρόμους όπως είναι η Μιχαήλ Καραολή και η 28ης Οκτωβρίου, θα μπορούσαν οι υπάλληλοι της καθαριότητας να περνούν νωρίς το πρωί και όχι τις μεσημεριανές ώρες όπως βλέπουμε να γίνεται συνήθως.
Από την άλλη βέβαια, πολλές φορές συναντάμε το κινητό πλυντήριο του δήμου το οποίο πλένει τμήματα δρόμων όπου κάποιοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας πετάνε λάδι και άλλα λιπαρά προϊόντα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των περαστικών. Μάλιστα μόλις πριν από λίγες μέρες κινδύνεψε μια γυναίκα να πέσει μαζί με το παιδί της σε σημείο όπου κάποιος ιδιοκτήτης καταστήματος είχε ρίξει βούτυρο. Στο σημείο έσπευσε αμέσως το πλυντήριο του δήμου και χρειάστηκε να πλύνει δυο φορές το σημείο. Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο πλυντήριο πλένει στους 80 βαθμούς και με φάρμακο που βγάζει τα πάντα.
Στο συγκεκριμένο σημείο κλήθηκε να πάει και η υγειονομική υπηρεσία προκειμένου να εξακριβώσει το προϊόν καθώς και το κατάστημα από το οποίον προέρχονταν αυτό το λίπος. Βέβαια στο συγκεκριμένο χώρο είναι ελάχιστα τα καταστήματα με φαγώσιμα κι έτσι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταλήξει στους επαγγελματίες από τους οποίους πιθανόν να προέρχεται το συγκεκριμένο λίπος. Ο κύριος Γιαγκτζόγλου κάνει για ακόμα μια φορά έκκληση προς τους επαγγελματίες της πόλης να είναι πιο προσεκτικοί ως προς το μέρος και τον τρόπο με τον οποίο πετάνε τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Επειδή όμως σύμφωνα με τον κύριο Γιαγκτζόγλου, οι κατά καιρούς εκκλήσεις του δε φαίνεται να πιάνουν τόπο, στο εξής όποιος συλληφθεί να κάνει κάτι τέτοιο και πρόστιμο θα του επιβάλλεται από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου και μήνυση θα του υποβάλλεται από το υγειονομικό. Εξάλλου αυτό είναι κάτι που το ζητάνε και πολλοί πολίτες και μάλιστα διαμαρτύρονται που μέχρι τώρα δεν επιβάλλονταν αυτά τα πρόστιμα.
Δε θα αποζημιωθούν για τις ιώσεις του καπνού οι αγρότες


Πολύ σοβαρά είναι τα προβλήματα για την καλλιέργεια του καπνού, μια καλλιέργεια η οποία τόσο για το νομό Ροδόπης όσο και για το νομό Ξάνθης είναι ιδιαίτερα αποδοτική καθώς έχει συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Τα τελευταία χρόνια όμως τα καπνόφυτα έχουν προσβληθεί από ορισμένες ιώσεις με συνέπεια να υπάρχει και μείωση της ποσότητας που παράγεται και υποβάθμιση της ποιότητας, γεγονός που σε συνδυασμό με όλα τα άλλα υπόλοιπα μέτρα τα οποία είναι δραματικά για τον καπνοπαραγωγό, όπως η μείωση κατά 50% των επιδοτήσεων, έχει σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών.
Από τη μεριά της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών νομού Ροδόπης έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν για την υπάρχουσα κατάσταση τόσο το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης όσο και ο ΕΛΓΑ και να αποζημιώσουν τους καπνοπαραγωγούς των οποίων τα καπνά έχουν προσβληθεί από τις ιώσεις αυτές αλλά η απάντηση που πήρε ήταν πέρα για πέρα αρνητική. Βέβαια αυτό είναι κάτι το γνωστό, ωστόσο η πρόεδρος της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Ροδόπης θεωρεί πως θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος ώστε να αποζημιωθεί μια τέτοιου είδους απώλεια εισοδήματος.
Με πρωτοβουλία της νομαρχίας Ροδόπης και τη συμμετοχή όλων των σχετιζόμενων με τα αγροτικά προϊόντα φορέων, αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν ενέργειες ώστε να υπάρξουν συναντήσεις με το νέο υπουργό αγροτικής ανάπτυξης καθώς και με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ με σκοπό να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα αυτό.
Επίσης ο κύριος Σκοπιανός αναφέρθηκε και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων που πρόκειται να πωληθούν, θεωρώντας πως εκτός από τα καπνά των οποίων η τιμή μπορεί να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα αλλά το εισόδημα των καπνοπαραγωγών θα μειωθεί εξαιτίας της μειωμένης ποσότητας που θα υπάρξει εξαιτίας των ιώσεων που έχει προσβληθεί ο καπνός, όλα τα υπόλοιπα προϊόντα θα δοθούν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Έτσι οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής έχουν σαν αποτέλεσμα να συρρικνώνεται σημαντικά το αγροτικό εισόδημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Ροδόπης, τα έως τώρα υπουργεία αγροτικής ανάπτυξης δεν έχουν αντιληφθεί το ρόλο τους ο οποίος δε θα πρέπει να είναι διαχειριστικός, να διαχειρίζονται δηλαδή τις διάφορες επιδοτήσεις, αλλά να είναι στρατηγικός, να χαράσσει δηλαδή στόχους και πορείες με σκοπό να δώσει σε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες στον ελλαδικό χώρο, τους αγρότες, στόχους, οράματα και προοπτικές, άλλωστε δε πρέπει να ξεχνάμε ότι στη χώρα μας πλέον ο μόνος παραγωγικός τομέας που έχει απομείνει είναι αυτός των αγροτών.
Αντί να ασχοληθούν με το πρόβλημα, ασχολούνται με τους δημοσιογράφους

Στα όριά τους έχουν φθάσει οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ξάνθης και ιδιαίτερα στη μαιευτική κλινική λόγω των διαρρήξεων στα αυτοκίνητά τους οι οποίες πλέον έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το Κανάλι 6 αναζήτησε τον πρόεδρο του νοσοκομείου προκειμένου να δει τι συμβαίνει και τι μέτρα λαμβάνονται, αντ’ αυτού όμως το μόνο που συνάντησε ήταν κλειστές πόρτες και μάλιστα ακόμη και αυτή του προαύλιου χώρου.
Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια σειρά διαρρήξεων στο νοσοκομείο Ξάνθης, καθώς οι ληστές κάτω κυριολεκτικά από τη μύτη της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης σπάνε τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων των εργαζομένων, και ειδικότερα αυτών της μαιευτικής κλινικής, προξενώντας τεράστιες ζημιές. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο σε ένα βράδυ από τις οκτώ και μισή έως και τις εννέα και μισή χτυπήθηκαν τρία αυτοκίνητα. Γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο προσωπικό το οποίο πλέον ανησυχεί σοβαρά και για την ίδια την ασφάλειά του.
Το συνεργείο του Καναλιού 6 κατόπιν εκκλήσεως των εργαζομένων βρέθηκε την Τρίτη το πρωί στο νοσοκομείο προκειμένου να συνομιλήσει τόσο με τα θύματα των κλοπών όσο και με το διοικητή αναφορικά με τα περιστατικά τα οποία σημειώνουμε και πάλι ότι είναι επαναλαμβανόμενα. Αντί όμως να πάρει απαντήσεις, το μόνο που συνάντησε ήταν η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης η οποία μετέφερε την απαγόρευση εισόδου στους δημοσιογράφους κατόπιν εντολής του διοικητού.
Μάλιστα ζητώντας να συνομιλήσουμε με συγκεκριμένους εργαζόμενους μας επανέλαβαν ότι η απαγόρευση ισχύει και για το προσωπικό. Και όχι μόνο αυτό αλλά το απαγορευτικό που εξεδόθη δεν αφορά μόνο στο ίδιο το κτίριο του νοσοκομείου αλλά και στον προαύλιο χώρο. Δηλαδή αντί να δώσουν απαντήσεις για την πλημμελή φύλαξη του χώρου αλλά ακόμη και του ίδιου του προσωπικού, το μόνο που έκαναν ήταν να μας δείξουν την πόρτα. Και μάλιστα κατά παράβαση κάθε συνταγματικού δικαιώματος, αφού το νοσοκομείο και ιδιαίτερα ο προαύλιος χώρος είναι δημόσια και ως εκ τούτου κάθε απαγόρευση θεωρείται επιεικώς φασιστική.
Έκφραση που χρησιμοποίησαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε, οι οποίοι μάλιστα δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Το θέμα λοιπόν που ανακύπτει είναι ποια μέτρα τελικά λαμβάνει το νοσοκομείο για τη φύλαξη του χώρου και αν απέδωσε ευθύνες στην ιδιωτική εταιρεία η οποία ανέλαβε το έργο, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται ανάλογα περιστατικά διαρρήξεως αυτοκινήτων και μάλιστα σε συγκεκριμένο σημείο. Απαντήσεις που οφείλει να δώσει η διοίκηση του νοσοκομείου καθώς τα χρήματα που καταβάλλονται για την ασφάλεια των εργαζομένων και της περιουσίας τους είναι χρήματα του ελληνικού λαού για τα οποία οφείλουν να λογοδοτούν. Αντί λοιπόν ο διοικητής του νοσοκομείου να μας δείχνει την πόρτα καλό θα είναι να απαντήσει στο ίδιο το προσωπικό του αναφορικά με τηn απαράδεκτη αυτή κατάσταση καθώς οι εργαζόμενοι φοβούνται πλέον να κινηθούν ελεύθερα εντός του χώρου εργασίας τους.

Μ. Κώστογλου
Νέα εκπαιδευτικά τμήματα στο ίδρυμα θρακικής τέχνης και παράδοσης
Ξεκίνησαν ήδη οι εγγραφές στα τμήματα εκπαίδευσης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κάποιο από αυτά τα τμήματα μπορούν να απευθυνθούν στη γραμματεία του ιδρύματος, είτε στο παλιό κτήριο είτε στο Π.
Πέρα από τα τμήματα που λειτούργησαν την προηγούμενη χρονιά στο ίδρυμα, φέτος θα λειτουργήσουν επιπλέον ένα τμήμα κοσμήματος με επεξεργασμένες και αυθεντικές παραδοσιακές τεχνικές και σχέδια του κοσμήματος, ένα τμήμα αναλογικής φωτογραφίας το οποίο είχε λειτουργήσει και παλιότερα και ένα τμήμα εντελώς καινούριο το Βιτρό.
Παράλληλα θα συνεχιστούν όλα τα τμήματα της προηγούμενης χρονιάς, για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν δυο τμήματα δημιουργικής απασχόλησης, ένα τμήμα ζωγραφικής για παιδιά, ένα τμήμα εκμάθησης αρχαίων ελληνικών για μαθητές του δημοτικού με μια πρωτοποριακή μέθοδο, ενώ θα γίνονται και παράλληλες εκδηλώσεις οι οποίες θα έχουν σαν κύριο σκοπό να συμπληρώνουν το εκπαιδευτικό περιεχόμενο των τμημάτων αυτών.
Παράλληλα με τα παιδικά τμήματα όμως συνεχίζουν τη λειτουργία τους και τα τμήματα για ενήλικες. Ένα από αυτά είναι το τμήμα ξυλογλυπτικής το οποίο έχει να παρουσιάσει μια μακρόχρονη παράδοση και ένα πολύ αξιόλογο έργο τόσο από τους εκπαιδευόμενους όσο και από τους εκπαιδευτές του. Επίσης υπάρχει και το τμήμα γεωγραφίας το οποίο επίσης έχει να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό έργο και το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί και φέτος, ενώ τέλος θα λειτουργήσουν και τη φετινή χρονιά τα τμήματα ζωγραφικής και σχεδίου για ενήλικες.
Σε ερώτησή μας για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων τμημάτων, οι άνθρωποι του ιδρύματος μας επεσήμαναν πως όσο υπάρχει το ενδιαφέρον του κόσμου και είναι εφικτή η εύρεση των ανάλογων εκπαιδευτικών, θα προγραμματίζουν τη δημιουργία νέων τμημάτων.
Βέβαια Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης δε σημαίνει μόνο εκπαιδευτικά τμήματα αλλά και μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες ασφαλώς συμβάλουν τόσο στη διάσωση σημαντικών στοιχείων του πολιτισμού μας όσο και στην ανάδειξή τους. Εμείς θα ευχηθούμε καλή σεζόν τόσο στους εκπαιδευτές όσο και στους εκπαιδευόμενους των τμημάτων του ιδρύματος.





Συνέντευξη με την Βίκη Σταυροπούλου




«Άπαιχτη» με όλη τη σημασία της λέξης, αυθόρμητη, με πηγαίο χιούμορ και πάνω από όλα αξιαγάπητος άνθρωπος. Επίθετα που χαρακτηρίζουν την Βίκυ Σταυροπούλου, την οποία γνωρίσαμε μέσα από την τηλεοπτική οθόνη και συγκεκριμένα από το Μega. Η «ευτραφής» γυναίκα που μπόρεσε να κερδίσει τον γόη της σημερινής εποχής στο σίριαλ «Είσαι το ταίρι μου», αγαπήθηκε όσο καμία άλλη ηθοποιός. Η συνέχεια της επιτυχημένης επαγγελματικής της πορείας ήταν αναμενόμενη, καθώς οι ρόλοι που ενσάρκωνε είτε στην τηλεόραση είτε στο θέατρο σημείωσαν τεράστια επιτυχία, μεταφρασμένη, είτε σε νούμερα είτε σε εισιτήρια.



Γνωρίζοντας τις δυσκολίες της υποκριτικής τέχνης, πως επιλέξατε και αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα αυτό;

Πριν ασχοληθώ μου φαινόντουσαν όλα ρόδινα. Αποτελώ όμως την φωτεινή εξαίρεση. Αφού λοιπόν ασχολήθηκα με το επάγγελμα, θεωρώ πως όπως κάθε δουλειά έχει τα καλά της και τα κακά της, τις ευκολίες και τις δυσκολίες της. Εγώ έτσι και αλλιώς από την φύση μου είμαι άνθρωπος που δεν μένει στις δυσκολίες, εστιάζω στο καλό, ξεπερνάω τα πράγματα, τουλάχιστον τα ανθρώπινα. Έτσι λοιπόν χωρίς να γνωρίζω τις δυσκολίες της δουλειάς, έγινα ηθοποιός αλλά και τώρα που έγινα σου λέω ότι οι χαρές είναι περισσότερες από τις δυσκολίες.

Ποια άτομα βρέθηκαν στον δρόμο σας, τα οποία σας στήριξαν και σας βοήθησαν να πάρετε το βάπτισμα του πυρός;

Ο κολλητός μου και αδερφικός μου φίλος, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ο οποίος με προετοίμασε κιόλας να δώσω εξετάσεις στη σχολή και ο Θοδωρής Πετρόπουλος ο οποίος είναι ο άνθρωπος που με ανακάλυψε γράφοντας μου τον ρόλο στο «είσαι το ταίρι μου»

Η πρώτη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία ήταν το σίριαλ Είσαι το ταίρι μου το οποίο σας κράτησε στην πρώτη γραμμή της αγαπημένης ηθοποιού. Πιστεύατε ότι θα υπήρχε τόσο γρήγορα ανταπόκριση και αναγνώριση από τον κόσμο;


Πιστεύω ότι είμαι πολύ τυχερό άτομο γιατί είναι πολύ σημαντικό να σου δίνεται η ευκαιρία στην εκκίνηση της καριέρας σου να ερμηνεύεις ένα τόσο καλό σενάριο, έναν τόσο ωραίο ρόλο. Είναι δώρο Θεού. Βέβαια έχει μεγάλη σημασία πως θα χειριστείς την τύχη σου. Πιστεύω επειδή την αντιμετώπισα με χαρά και ψυχραιμία ήταν και η συνέχεια πολύ καλή.

Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η μακρόχρονη συνεργασία σας με το Μega καλά κρατεί. Θα αλλάζατε τηλεοπτική στέγη πλέον εύκολά;

Όχι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη, γιατί θεωρώ πως οι άνθρωποι του Μega έχουν και άποψη και αισθητική που ταιριάζει με την δική μου. Βέβαια ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, γιατί η ζωή είναι ανατρέψιμη και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Αλλά προς το παρόν σου λέω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από το πρώτο κανάλι, έχοντας πολύ καλές σχέσεις. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ κουτό.

Σας φοβίζει η αβεβαιότητα του επαγγέλματός; Τι θα συμβουλεύατε στα νέα παιδιά που έχουν ως στόχο τους να πετύχουν τα ίδια όνειρα σαν εσάς;

Η αβεβαιότητα δεν με φοβίζει γιατί τον φόβο προσπαθώ να μην τον έχω σαν στοιχείο στη ζωή μου, όσο μπορώ. Θεωρώ ότι λειτουργεί μόνο ανασταλτικά. Φυσικά ξέρω ότι είναι η φύση της δουλειάς τέτοια που μπορεί σήμερα να είμαι και αύριο να μην είμαι, αλλά όσο μπορώ απολαμβάνω το σήμερα που είμαι. Όσον αφορά, τα νέα τα παιδιά θα τα συμβούλευα να κάνουν αυτό που πραγματικά λέει η ψυχή τους και αν έχουν πίστη και στόχο, προσήλωση, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν. Και μια συμβουλή προς τους γονείς, μιας και είμαι κι εγώ μαμά. Αφήστε τα παιδιά να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν γιατί μόνο τότε θα πετύχουν άλλωστε τότε θα είναι υπόλογα για την δική τους επιλογή.

Τα θεατρικά έργα που παίζετε τα τελευταία χρόνια σημειώνουν μεγάλη επιτυχία. Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τα έργα που θα συμμετέχετε και τους συνεργάτες σας;

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Θοδωρής Πετρόπουλος και εγώ που είμαστε τα τελευταία χρόνια στο θέατρο «Εμπορικόν» και όλοι μαζί συναποφασίζουμε τι θεατρικά έργα θα ανεβάσουμε. Ανάλογα με την εποχή, την στιγμή και αν μας συγκινεί για κάποιο λόγο το έργο, γιατί ακόμη και μια κωμωδία μπορεί να σε συγκινήσει. Τους συνεργάτες μας τους επιλέγουμε ανάλογα με το τι ρόλος τους ταιριάζει καθαρά.

Η δημοσιότητα σε αυτό το επάγγελμα είναι αναπόφευκτη. Εσείς πως την αντιμετωπίζετε; Υπήρχαν φορές που σας φόβισε;

Στη αρχή με φόβισε πάρα πολύ γιατί ανακάλυψα πόσο τρομακτική είναι η δύναμη της τηλεόρασης και πόσο μεγάλη και γρήγορη είναι. Από την μια στιγμή στην άλλη άλλαξε η ζωή μου. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο θέλω να σου πω ότι σου δίνει χαρά. Υπάρχουν όμως στιγμές που ζητάς να είσαι μόνος, άνθρωποι είμαστε όλοι έχουμε τις κλειστές μας. Είχα ενοχληθεί που βρέθηκα σε μια κηδεία και ήρθαν και μου ζητούσαν αυτόγραφο. Αλλά από την άλλη είναι πολύ γλυκό να αντιλαμβάνεσαι, να νιώθεις την συμπάθεια του κόσμου γιατί χωρίς τον κόσμο δεν θα ήμουν τίποτα, χάρη στον κόσμο υπάρχω και αυτό το εκτιμώ και τους ευγνωμονώ και ο κόσμος αυτό το καταλαβαίνει και έτσι έχουμε αυτό το αλισβερίσι ενέργειας, συμπάθειας και εκτίμησης μεταξύ μας, έτσι νομίζω. Και αυτό που θέλω να σου πω, ακόμη και αν είναι υπερβολικός κάποια στιγμή, δεν με ενοχλεί γιατί είμαι και εγώ, οπότε μπορώ να συμμεριστώ απολύτως τους υπερβολικούς ανθρώπους.

Η νέα θεατρική παράσταση που συμμετέχετε ονομάζεται «συμπέθεροι από τα Τίρανα», η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και το καλοκαίρι. Τι σας προσέλκυσε ώστε να παίξετε αυτό τον ρόλο;


Είναι η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία και εμπορική του καλοκαιριού. Πολλές φορές δυστυχώς δεν υπήρχαν θέσεις να κάτσει ο κόσμος κα έφευγε. Το είδες κι εσύ που ήρθες στην παράσταση. Παρεπιπτόντως να προσθέσω ότι το κοινό της Ξάνθης, είναι ένα πάρα πολύ ωραίο κοινό και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια. Είναι μια λαϊκή κωμωδία, ξεκαρδιστική. Γραμμένη από τους Ρέππα-Παπαθανασίου, με πολύ ωραία ομάδα συντελεστών. Θα συνεχιστεί και τον χειμώνα η παράσταση στο θέατρο Λαμπέτη. Ελπίζω να συνεχίσουν να πηγαίνουν όλα τόσο καλά.

Βέβαια η παράσταση ξεκίνησε το χειμώνα αλλά τελικά αποδεικνύεται ιδιαίτερα επίκαιρη αυτό το διάστημα με τη συζήτηση που άνοιξε για την λαθρομετανάστευση και τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των ανθρώπων. Πως βλέπετε όλα αυτά που συμβαίνουν και ακούγονται και τελικά η τέχνη μπορεί να αμβλύνει τις διαφορές;

Δεν μου αρέσει καμία μορφή ρατσισμού. Είτε αυτή πρόκειται για ανθρώπους από άλλο τόπο είτε για ανθρώπους που έχουν άλλες ιδιαιτερότητες, σεξουαλικές, ιδιαιτερότητες στην εμφάνιση… Οφείλουμε να σεβόμαστε την διαφορετικότητα του άλλου. Θεωρώ ότι τους ανθρώπους που έρχονται στην χώρα μας και ακολουθούν τις παραδόσεις μας και σχεδόν όλα τα ήθη και τα έθιμά μας, οφείλουμε να τους εντάξουμε στο κοινωνικό σύνολο και να μην τους απορρίπτουμε. Μιας και είμαι παιδί μεταναστών, οι γονείς μου ήταν χρόνια στην νότια Αφρική και έχω ακούσει από τους γονείς μου πόσο άσχημα ένιωθαν εκείνοι όταν στα υπόλοιπα κράτη τους αντιμετώπιζαν ρατσιστικά και επειδή είμαστε ένας λαός που έχουμε πολλούς μετανάστες κυρίως παλαιότερα, νομίζω ότι είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζουμε ρατσιστικά αυτούς τους ανθρώπους. Όλοι είναι άνθρωποι του Θεού. Υπάρχουν καλοί Έλληνες και κακοί Έλληνες, καλοί Αλβανοί και κακοί Αλβανοί.

Ξέρουμε ότι «οργώσατε» κυριολεκτικά την Ελλάδα με την θεατρική παράσταση στην οποία συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι ηθοποιοί. Ποιοι είναι; Και ποιες περιοχές επισκεφθήκατε στις οποίες φυσικά περιλαμβάνεται και η Ξάνθη;

Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην παράσταση είναι ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης όπου νιώθω τεράστια σκηνική ασφάλεια μαζί του γιατί είναι ο πιο δοκιμασμένος μου φίλος και τον θαυμάζω πολύ. Είναι η Τζόυς Ευείδη, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο Δημήτρης Τσέλιος, η Δήμητρα Στογιάννη, ο Καζάκας, η Κουτσοβού και ο Τριπόδης. Έχω να σου πω ότι έχω ξετρελαθεί γυρίζοντας την χώρα μας. Είναι αυτό που είχε πει ο Σαββόπουλος, ότι ζούμε στην ντιζνειλαντ του Θεού. Είναι μαγική η χώρα μας και λυπάμαι πάρα πολύ που η πολιτεία αλλά και εμείς που είμαστε μέλη της δεν την προσέχουμε έτσι όπως της αξίζει.

Με αυτή την περιοδεία ο κόσμος της περιφέρειας έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις, καθώς δεν τους δίνεται η ευκαιρία εύκολα να δουν θεατρικά έργα. Πόσο σημαντικό είναι αυτό και γιατί αυτή η αποστασιοποίηση των θιάσων από την περιφέρεια;

Ο κόσμος της περιφέρειας είναι πιο «αθώοι» και έρχονται πιο θετικά προδιαθετημένοι, χωρίς να σημαίνει ότι είναι αφελείς ούτε άσχετοι. Τις καλές παραστάσεις τις επικροτούν και τις κακές τις σχολιάζουν και πολύ καλά κάνουν. Με συγκινεί πάρα πολύ η επαφή με το κοινό διότι για κάποιους πρακτικούς λόγους δεν μπορούν να έρθουν να μας δουν στην Αθήνα. Είναι και ένας βασικός λόγος που δέχτηκα το καλοκαίρι να παίξω σε αυτό το έργο.

Να κλείσουμε με το επόμενο τηλεοπτικό βήμα μετά την εξάχρονη επιτυχία του σίριαλ «7 θανάσιμες πεθερές». Ποιο θα είναι; Βρίσκεστε σε συζητήσεις; Ενδέχεται να σας δούμε και σε τηλεοπτική εκπομπή; Υπάρχει άγχος για την επόμενη τηλεοπτική κίνηση;

Οι 7 θανάσιμες πεθερές συνεχίζονται για έβδομη χρονιά. Είναι η μακροβιότερη κωμωδία της ελληνικής τηλεόρασης και μου ζήτησαν να κάνω και 12 επεισόδια taxi girl στην επαρχία για τα 20 χρόνια του Μega τα οποία θα γυριστούν στην επαρχία και θα ζητήσω να έρθουμε και στην Ξάνθη.

Στο θέατρο θα θέλατε να παίξετε και δραματικούς ρόλους εκτός από κωμικούς;

Ναι πάρα πολύ. Γενικά μου αρέσει να δοκιμάζομαι σε διαφορετικά πράγματα. Αυτή είναι η πρόκληση για τον ηθοποιό. Αλλά ξέρεις, όταν χαρακτηρίζεσαι κωμικός συνήθως οι προτάσεις είναι αυτής της γκάμας. Έχω παίξει Στρινμπερκ, την δεσποινίδα Τζούλια στο ρόλο της Κριστίν. Έχω συμμετάσχει και στο Γιούγκερμαν. Κυρίως όμως υπάρχω στην κωμωδία.

Κλείνοντας, ηθοποιός, τουλάχιστον κάποτε, σήμαινε «ποιώ ήθος». Σήμερα ισχύει αυτή η αρχή;

Θέλω να πιστεύω πως ναι. Δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά, γιατί υπάρχουν οι ηθοποιοί που ποιούν ήθος αλλά και αυτοί που δεν το κάνουν. Θέλω να ελπίζω ότι εγώ ανήκω στην κατηγορία που ποιώ ήθος. Διαχωρίζω τους ηθοποιούς σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που έχουν τρέλα με την δουλειά τους και σε αυτούς που έχουν τρέλα με την πάρτη τους. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι ανήκω στην πρώτη κατηγορία γιατί έχω τρέλα με την δουλειά μου. Τους αγαπάω όλους, εμπιστεύομαι λίγους και δεν κάνω κακό σε κανέναν.

Γ. ΚΟΥΤΣΟΥΡΛΗΣ
Μια γροθιά το δημοσιογραφικό επιτελείο Καναλιού 6 και Τόλμης

Σε γνωστό στέκι της παλιάς πόλης και συγκεκριμένα σε αυτό του συλλόγου Μικρασιατών βρέθηκε την Τετάρτη το βραδύ όλο το δημοσιογραφικό και τεχνικό επιτελείο του Καναλιού 6 και της Τόλμης όπου και παρέμεινε μέχρι την ώρα που έκλεισε ο σύλλογος. Το κέφι δεν άργησε να έρθει αφού το καλό τσίπουρο σε συνδυασμό με την ανεπανάληπτη ορχήστρα αποτέλεσαν έναν πολύ σοβαρό λόγο για να αδειάσουν τα τραπέζια και να γεμίσει η πίστα. Βέβαια η διασκέδασή τους δε σταμάτησε εκεί αφού μετά συνέχισαν την πολύ όμορφη βραδιά τους σε νυχτερινό μαγαζί της πόλης απ’ όπου και έφυγαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Η διάθεση για διασκέδαση, χορό καθώς και φιλικά πειράγματα ήταν κάτι παραπάνω κι από εμφανής από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα να μη θέλει κανείς να τελειώσει η συγκεκριμένη νύχτα.
Το έτσι κι αλλιώς πολύ καλό κλίμα που ειδικά την περίοδο αυτή επικρατεί στις τάξεις τόσο του Καναλιού 6 όσο και της εβδομαδιαίας εφημερίδας Τόλμη της Θράκης, επιβεβαιώθηκε και εκτός του χώρου εργασίας. Οι Μαρία Κώστογλου, Αλέξανδρος Παυλικιάνος, Γιώργος Κουτσουρλής, Μαλαματένια Αλατζά, Φωτεινή Τσεμπέρη και Σεμπαϊδήν Καραχότζα, από τη δημοσιογραφική ομάδα και οι Ηλίας Τάσος, Βασίλης Μαυρίδης, Βασίλης Ζαγαλίκης, από το τεχνικό επιτελείο. Μαζί με τους Κώστα Κανάτα, Παύλο Σιδηρόπουλο, Τάσο Κώστογλου και Νίκο Ιγνατιάδη, αποτελούν αυτή τη στιγμή μια πολύ συγκροτημένη και κυρίως αποτελεσματική ομάδα για το κανάλι και την εφημερίδα.

Ωστόσο εκείνο που αξίζει να σημειώσουμε είναι το ομαδικό πνεύμα βάσει του οποίου λειτουργούν όλοι οι προαναφερόμενοι, με δεδομένο μάλιστα ότι ως γνωστό στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης επικρατεί η αντιζηλία και ο ανταγωνισμός μεταξύ των δημοσιογράφων. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ισχύει, αντιθέτως μιλάμε για μια δημοσιογραφική ομάδα όπου δουλεύουν όλοι για έναν και ένας για όλους κι αυτό είναι κάτι που δε χρειάζεται να το πει κανείς αφού φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τη δουλειά που τα παιδιά αυτά βγάζουν.
Βέβαια προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάει ιδιαίτερα και το ίδιο το εργασιακό τους περιβάλλον αφού πέρα από τη φιλική συμπεριφορά των εργοδοτών προς τους υπαλλήλους, τους διασφαλίζει όλα τα υλικοτεχνικά μέσα που κάνουν πιο εύκολη και πιο αποδοτική τη δουλειά τους. Έτσι, ο συνδυασμός όλων αυτών έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα, τη δική σας έγκυρη και έγκαιρη και πάνω απ’ όλα αντικειμενική ενημέρωση. Ευχή όλων φυσικά είναι να συνεχιστεί το άψογο αυτό κλίμα συνεργασίας αφού από μόνο του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Καλή προεκλογική εβδομάδα σε όλους και μην στενοχωριέστε, βδομάδα είναι θα περάσει. Θα ανακατέψουν πάλι από την αρχή τη ζύμη, θα κάνουν τις αναγκαίες ζυμώσεις τους, θα δουν πια συνταγή είναι πιο πετυχημένη, θα πετάξουν τα βατοπαιδινά τσόφλια και τα χαλασμένα αυγά της SIEMENS και θα ψήσουν το εκλογικό τους γλυκό με την ελπίδα ότι θα φουσκώσει. Το αν φουσκώσει βέβαια θα εξαρτηθεί από την ποιότητα του φούρνου, δηλαδή τους πολιτικούς συμβούλους και τα πρωτοκλασάτα στελέχη που θα βάλουν τα δυνατά τους να αναδείξουν ένα γλυκό με αμφιλεγόμενης ποιότητας αλεύρι, ως γλυκό πρώτης ποιότητας. Και φυσικά ο απλός λαουτζίκος είναι το πειραματόζωο που θα φάει στο τέλος το γλυκό και μπορεί να του αρέσει, μπορεί και όχι, αναλόγως με τις γευστικές του συνήθειες.
Τα μάθατε τα φοβερά νέα; Υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο εξαίρετος κύριος ο Ηλίας Ψινάκης θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Δεν ξέρω πώς ταιριάζει ο Ψινάκης με αυτά που πρεσβεύει το ΛΑΟΣ, είναι σίγουρα όμως κάτι που έλειπε από τη Βουλή. Φαντάζεστε τον Ηλία να βλέπει τον Κωστάκη και να του λέει: "Αϊ μωρή κουλή, πώς έκανες έτσι το κράτος σαν τα μούτρα σου;". Και θα περάσει και την καινούρια μόδα της γούνας για τις κρύες χειμωνιάτικες συνεδριάσεις της Βουλής! Άραγε θα είμαστε γεροί να το ζήσουμε και αυτό;
Και αυτός ο Κωστάκης βρε παιδί μου όταν αποφάσισε να ορίσει ως ημέρα των εκλογών την 4η Οκτωβρίου, δεν σκέφτηκε ότι αυτή η μέρα μπορεί να είναι σημαντική για κάποιους πολίτες μίας πόλης που τη λένε Ξάνθη και βρίσκεται κάπου εκεί στα βόρεια της Ελλάδας; Ή μήπως επειδή στις ευροεκλογές πρασίνισε το μάτι του όταν έβλεπε το Νομό Ξάνθης, αποφάσισε να μας τιμωρήσει και να μην μπορούμε να γιορτάσουμε αξιοπρεπώς κι εμείς την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας; Ούτε παρέλαση, ούτε στεφάνια, ούτε χειροκροτήματα, μόνο εκλογές. Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να επέλεξε την συγκεκριμένη ημερομηνία γιατί η 4η Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα των ζώων και σου λέει υπάρχει καταλληλότερη ημέρα να κάνω εκλογές; Την ημέρα που γιορτάζουν όλα τα αγαπημένα ζώα του κόσμου, ας γιορτάσουν και κάποια άλλα. Γιατί έτσι μας βλέπουν και μας αντιμετωπίζουν όλοι οι αξιοπρεπείς πολιτικοί. Όπως επίσης έτσι αισθάνομαι και κάθε φορά που πάω να ρίξω την ψήφο μου στην κάλπη και βλέπω τα κολλαριστά ψηφοδέλτια στο χέρι μου. Ό, τι κι αν ψηφίσω το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και η επόμενη ημέρα θα με γεμίσει με προβλήματα και αμφιβολίες για το μέλλον και φυσικά το μέλλον των παιδιών μου σε αυτή τη χώρα της προόδου και της ανάπτυξης. Με την όπισθεν εννοείται.
Αγαπητοί μου αναγνώστες, μην χάνετε το κουράγιο σας και επωμιστείτε με υπομονή και κυρίως συγκρατήστε τα νεύρα σας. Κλείστε την τηλεόραση όταν βλέπετε να σας γεμίζουν το κεφάλι με ανόητες, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και μπροστά στην κάλπη επιλέξτε το καλύτερο από το χειρότερο σύμφωνα με τη δική σας γνώμη. Άντε και ο θεός να μας λυπηθεί και να δώσει και λίγη φώτιση σε αυτούς που θα μας κυβερνήσουν μήπως και καταφέρουμε κάποια στιγμή να γίνουμε κι εμείς ευρωπαίοι πολίτες με ότι αυτό συνεπάγεται!
Το τραγούδι που ακολουθεί του Γιάννη Αγγελάκα (προσοχή στους στίχους) το αφιερώνω εκ μέρους όσων πολιτών ζουν τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης, σε όλους όσους προσπαθούν με κάθε μέσο να υποτιμήσουν την νοημοσύνη μας.

Mου λεν αν φύγω από τον κύκλο θα χαθώστα όρια του μοναχά να γυροφέρνω.Και πως ο κόσμος είν' ανήμερο θεριόκι όταν δαγκώνει εγώ καλά είναι να σωπαίνω.Κι όταν φοβούνται πως μπορεί να τρελαθώμου λεν να πάω κρυφά κάπου να κλάψω.Και να θυμάμαι πως αυτό το σκηνικόείμαι μικρός, πολύ μικρός για να τ' αλλάξω.
Μα εγώ μ΄ ένα άγριο περήφανο χορόσαν αετός πάνω απ' τις λύπες θα πετάξω.Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ,σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ.Θα πάω να χτίσω μια φωλιά στον ουρανό,θα κατεβαίνω μόνο αν θέλω να γελάσωΣιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ,σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ.
Μου λεν αν φύγω πιο ψηλά θα ζαλιστώκαλύτερα στη λάσπη εδώ μαζί τους να κυλιέμαι.Και πως αν θέλω περισσότερα να δω,σ' ένα καθρέφτη μοναχός μου να κοιτιέμαι.Κι όταν φοβούνται πως μπορεί να τρελαθώμου λεν να πάω κρυφά κάπου να κλάψω.Και να θυμάμαι πως αυτό το σκηνικόείμαι μικρός πολύ μικρός για να τ' αλλάξω.
Μα εγώ μ΄ένα άγριο περήφανο χορόσαν αετός πάνω απ' τις λύπες θα πετάξω.Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ,σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώΘα πάω να χτίσω μια φωλιά στον ουρανό,θα κατεβαίνω μόνο αν θέλω να γελάσωΣιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ,σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ.


Στίχοι: Γιάννης Αγγελάκας
Μουσική: Γιάννης Αγγελάκας


Πρεμιέρα είχαμε το Σαββατοκύριακο στον δεύτερο τη τάξει θεσμό της ΕΠΣ Ξάνθης, το κύπελλο.
Πραγματοποιηθήκαν 18 αγώνες στο πλαίσιο της Α΄ φάσης, με τα φαβορί εύκολα ή δύσκολα να παίρνουν την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Στα χαρακτηριστικά των αγώνων καταγράφονται, ότι ένας μόνο αγώνας κρίθηκε στην παράταση, τρεις ομάδες αποκλείστηκαν από αντιπάλους μιας κατηγορίας διαφοράς και μάλιστα στους πρώτους επτά αγώνες του Σαββάτου, το μεγάλο σκορ της ήττας της Θύελλας Μαγγάνων, την άνετη πρόκριση των δύο εκπροσώπων μας στην Δ΄ Εθνική Εχίνου Σπορ & Ορφέα puma, τα 99 γκολ (5,5 γκολ ανά αγώνα) και τέλος σε αρκετά παιχνίδια είχαμε ανατροπές των σκορ δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον ικανοποιώντας τους τυχερούς φιλάθλους που έδωσαν το παρόν.
ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Βίοι παράλληλοι για τον Νέστο Κύρνου και τον Αετό Γοργόνας. Απέκλεισαν Ατρόμητο Χρύσας και Ερμή Μάνδρας αντίστοιχα, κάνοντας την ανατροπή μετατρέποντας το 1-2 του πρώτου ημιχρόνου σε 4-2 & 4-3 αντίστοιχα.
Η τρίτη ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας που πήρε την πρόκριση ήταν ο φιλόδοξος φέτος Ερ. Αστέρας Σελέρου που συνέτριψε την Θύελλα Μαγγάνων με 9-0, βάζοντας τα θεμέλια της νίκης από το πρώτο 5λεπτο όταν προηγήθηκε με 2-0 κλείνοντας το ημίχρονο με 5-0. Σίγουρα η ανανεωμένη ομάδα των Μαγγάνων περνά μια προσωρινή κρίση, αλλά όπως και πέρυσι που ήταν για διάλυση και τερμάτισε στις πρώτες θέσεις, αναμένεται να βρει τον δρόμο της στην συνέχεια.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Με τον Αλτάν σε ρόλο και προπονητή η Κεντητή μπορεί να χρειάστηκε τον extra χρόνο της ημίωρης παράτασης, στο τέλος κατάφερε όχι μόνο να ανατρέψει το σοβαρό προβάδισμα της Κοτύλης με 3-1 στο πρώτο ημίχρονο, αλλά αφού ισοφάρισε σε 3-3 στην κανονική διάρκεια, στην παράταση πέτυχε άλλα δύο γκολ και έβαλε τέρμα στα όποια όνειρα της ομάδας της ορεινής περιοχής για την έκπληξη.
ΑΝΕΤΑ ΟΙ ΤΗΣ Δ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ
Το πολυσυζητημένο παιχνίδι του Δροσερού – λόγω αιτήματος για αλλαγή ημέρας που δεν έγινε τελικά δεκτό– είχε νικητή το φαβορί που δεν ήταν άλλο από τον Εχίνο Σπορ. Η ομάδα του Τόλη Κουτρουλού πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ μόλις στο 12΄ ανέλαβε την κυριαρχία και στο δεύτερο ημίχρονο έδωσε διαστάσεις θριάμβου και αν δεν ήταν σε πολύ καλή ημέρα ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων τότε ο δείκτης του σκορ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος.
Αντίθετα ο Ορφέας puma, τελείωσε τον αγώνα της Λεύκης με την Α.Ε. Κυψέλης από το πρώτο ημίχρονο όταν προηγήθηκε με 0-6, μετατρέποντας την συνάντηση σε μία καλή προπόνηση, ενόψει και του φιλικού αγώνα με τον Θερμαϊκό που αγωνίζεται στην Γ΄ Εθνική και κάνει προετοιμασία στα γήπεδα της Skoda Ξάνθης. Ο Σταύρος Βασιλειάδης με τα τέσσερα γκολ που πέτυχε έδειξε ότι και φέτος θα είναι ο παίκτης που θα οδηγεί εκ του ασφαλούς τον Ορφέα puma στο σκοράρισμα.
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
Πιο δύσκολα από ότι δείχνει το τελικό αποτέλεσμα (2-4) ο Άρης Πετεινού κατέβαλε την αντίσταση του συνονόματού του, του Αβάτου. Οι γηπεδούχοι αιφνιδίασαν και προηγήθηκαν 2-0 με τον έμπειρο Σερνισλίδη, αλλά το γκολ του Πετεινού λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, στάθηκε αρκετό για την ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο.
Στο πρώτο 12λεπτο κρίθηκε η συνάντηση στην Διομήδεια μεταξύ του Δημόκριτου και της Αναγέννησης Θαλασσιάς, δύο ομάδες που πέρυσι μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές προσπαθούσαν να αποφύγουν τον υποβιβασμό με την ομάδα της Θαλασσιάς να χαμογελά στο τέλος.
Η ομάδα του Παλπάνη προηγήθηκε στο 4΄ αλλά οι φιλοξενούμενοι με δύο γκολ στο 7΄και 12΄ ανέτρεψαν το σκορ που τελικά ήταν αρκετό για την πρόκριση.
Τέλος στο Μυρωδάτο ο Κεραυνός Λευκόπετρας προηγήθηκε με 0-2 στο πρώτο ημίχρονο και παρότι έπαιζαν με δέκα παίκτες οι της Δόξας κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή και να ισοφαρίσουν σε 2-2, αλλά μέχρι εκεί. Ο Χρυσοσπάθης στις καθυστερήσεις αποκατάστησε την τάξει και έδωσε την νίκη με 2-3.
ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ
Μπορεί ο Π. Μελάς Κουτσού να προηγήθηκε πολύ νωρίς μόλις στο 2΄ στο Σέλινο του Άτλα να είχε την υπεροχή στο πρώτο ημίχρονο όμως άργησε να πετύχει το δεύτερο γκολ (84΄) για να καπαρώσει την νίκη, δίνοντας την δυνατότητα στην επανάληψη στους παίκτες του Απαλαγάκη να βγουν μπροστά και με μοιραίο τον Μοσχόπουλο να μην μπορέσουν να φέρουν τον αγώνα στα ίσα σε δύο τουλάχιστον μεγάλες ευκαιρίες. Τελικά πέτυχαν το γκολ της τιμής στο 90΄ με εύστοχο κτύπημα πέναλτι. Και οι δύο ομάδες από το 24΄ αγωνιζόταν με 10 παίκτες.
Τα εύκολα δύσκολα έκανε ο Αστέρας Μαγικού στους Τοξότες. Προηγήθηκε με 0-3 στο 55΄ αλλά στην συνέχεια έδωσε την δυνατότητα στον Αετό να μειώσει σε 2-3 στο 76΄ και να ζητήσει την ισοφάριση, χωρίς όμως να την πετύχει.
Όλα τα είχε η αναμέτρηση των Πηγαδίων μεταξύ της Ασπίδας και του Α.Ο. Βιστωνίδας. Ένταση, πάθος, διαμαρτυρίες, διακοπή 7 λεπτών και την παρουσία Αστυνομικής δύναμης με νικήτρια την ομάδα του Φόρη Καλτσίδη, που μπορεί να προηγήθηκε όμως οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονται για το πρώτο γκολ.
Ένα γκολ ήταν αρκετό να κρίνει την συνάντηση Ήλιου Ηλιόπετρας και Ηρακλή Ν. Ζυγού. Η ομάδα του Νίκου Κριεζή το πέτυχε στο 22΄ και πήρε δύσκολα μεν δίκαια δε την πρόκριση για την Β΄ φάση.
ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΙΔΡΩΣΟΥΝ
Μετά τον Ορφέα puma το Σάββατο και ο Κένταυρος την Κυριακή πέτυχε 8 γκολ μακριά από την έδρα του. Κέρδισε στο Αυξέντιο τον Αετό με 0-8 δείχνοντας από την αρχή τις διαθέσεις του.
Ήταν καλύτερη η Α.Ε. Ποντίων Ευμοίρου και το έδειξε από την αρχή. Κυριάρχησε σε όλους τους τομείς και δεν απειλήθηκε ακόμη και όταν το σκορ ήταν στο 1-2 μέχρι το 60΄.
Άργησε να πετύχει το 2ο γκολ η Ασπίδα στην Λευκόπετρα όμως το 0-4 κρίνεται λίγο σύμφωνα με τις ευκαιρίες, τα δοκάρια και το χαμένο πέναλτι των «γαλάζιων».
Από το πρώτο ημίχρονο όταν προηγήθηκε με 0-2 στο Εράσμιο έβαλε τα θεμέλια της νίκης η ΑΠΟΞ SKODA απέναντι στην Κεσσάνη με τις δύο ομάδες να πετυχαίνουν από ένα γκολ στην επανάληψη και να τελειώνουν με 10 παίκτες τον αγώνα.
Χωρίς να φορτσάρει ιδιαίτερα η Θράκη Συδινής πέρασε άνετα από το ΔΑΚ κερδίζοντας τον νεανικό Ορφέα 2005 με 0-4. Η ομάδα του Πάρη Πραφτσιώτη πέτυχε τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο (10΄- 25΄) και μετέτρεψε το υπόλοιπο διάστημα σε τυπική διαδικασία.
Η κλήρωση των αγώνων της Β΄ φάσης θα διεξαχθεί την Τρίτη 15-9-2009 και ώρα 20.00΄στα γραφεία της ΕΠΣ Ξάνθης και οι αγώνες θα διεξαχθούν με νεότερη απόφαση της Επιτροπής πρωταθλήματος και κυπέλλου. Στην κληρωτίδα θα μπουν και οι 18 ομάδες από όπου θα προκύψουν εννιά ζευγάρια τα οποία θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε αγώνα νοκ – άουτ.


Πολύ νωρίς το Ξανθιώτικο ντέρμπι της Δ΄ Εθνικής



Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προχώρησε την περασμένη Πέμπτη στη συγκρότηση των ομίλων του πρωταθλήματος Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας περιόδου 2009-2010, του οποίου η έναρξη ορίστηκε στις 20-9-2009.
Μία μέρα μετά στον Αγ. Νικόλαο Νάουσας διενεργήθηκε η κλήρωση για το αγωνιστικό πρόγραμμα του 1ου, 2ου, 3ου, και 4ου ομίλων του Πρωταθλήματος Δ΄ Εθνικής.
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ


Με 16 ομάδες θα διεξαχθεί φέτος ο Α΄ όμιλος και έτσι δεν θα υπάρχει ρεπό, ενώ πολύ νωρίς θα γίνει φέτος το μοναδικό Ξανθιώτικο ντέρμπι μεταξύ Εχίνου Σπορ και Ορφέα Puma, αφού η τρίτη εκπρόσωπός μας, ΑΠΟΞ SKODA δεν δήλωσε συμμετοχή, χωρίς όμως να αντικατασταθεί από την δευτεραθλήτρια ομάδα της ΕΠΣ Ξάνθης που ήταν ο Άρης Πετεινού.
ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ

Δύσκολη χαρακτήρισε την κλήρωση ο προπονητής του Εχίνου Σπορ, Απόστολος Κουτρουλός, αφού πιστεύει ότι το ξεκίνημα είναι αυτό που σου δίνει την ψυχολογία για να σταθείς όσο το δυνατόν καλύτερα. Φέτος ξεκινά από τον Εχίνο την περιπέτειά του, υποδεχόμενος την φιλόδοξη Ηράκλεια η οποία στοχεύει στην άνοδο. Σίγουρα μια πρεμιέρα δύσκολη αλλά με την θερμή συμπαράσταση του κόσμου, αναμένεται να ξεκινήσει θετικά, ενώ σε περίπτωση νίκης θα της δώσει το κάτι παραπάνω για την συνέχεια. Στην 2η αγωνιστική βρίσκει μπροστά του την Ελπίδα Σαππών από την οποία έχασε και στους δύο αγώνες πέρυσι και στον φιλικό φέτος στον Εχίνο. Πέρυσι την ίδια αγωνιστική υποδέχθηκε την ομάδα των Σαππών στον Εχίνο ενώ φέτος γίνεται το αντίθετο. Την 3η αγωνιστική υποδέχεται τον Ορφέα Puma, που μπορεί πέρυσι να ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος αλλά φέτος υπάρχουν άλλες δυνατότητες και προοπτικές.
Ορφέα Puma

«Ήταν η καλύτερη κλήρωση όλα τα χρόνια που συμμετέχει ο Ορφέας Puma στην Δ΄ Εθνική», ήταν τα λόγια του Δημήτρη Τηλαβερίδη, που όμως θα ήθελε στην πρεμιέρα να ξεκινούσε από την έδρα του το γήπεδο του ΑΟΞ. Την 1η αγωνιστική αγωνίζεται στο Σουφλί με τον νεοφώτιστο Έβρο και την 2η αγωνιστική υποδέχεται άλλα μία νεοφώτιστη ομάδα το Καλαμπάκι Δράμας. Την 3η αγωνιστική πάει στον Εχίνο σε ένα ντέρμπι που όλα τα αποτελέσματα είναι ανοικτά, χωρίς προβλέψεις.
Πολλά φιλικά έχουν δώσει οι δύο εκπρόσωποί μας στο διάστημα της προετοιμασίας τους, ενώ στις επίσημες αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στην Α΄ φάση του κυπέλλου ΕΠΣ Ξάνθης ξεπέρασαν πολύ εύκολα τα εμπόδια των αντιπάλων τους. Ο Εχίνος Σπορ 0-5 στο Δροσερό τον Φίλιππο και ο Ορφέας Puma 2-8 στην Λεύκη της Α.Ε. Κυψέλης.
«Έπαιξαν» με τους ποδηλάτες

Σε μαζική διαμαρτυρία για την έλλειψη ποδηλατοδρόμου στην Ξάνθη, εξελίχθηκε ο Ποδηλατικός Γύρος της Ξάνθης που διεξήχθη την Κυριακή, σημειώνοντας την πιο μεγάλη συμμετοχή όλων των εποχών. Η μεγάλη πλειοψηφία όσων συμμετείχαν και ήταν πολλαπλάσιοι των προηγούμενων ετών, φορούσε το μπλουζάκι με το μήνυμα «Θέλω ποδηλατόδρομο στην Ξάνθη», ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που τα αναζήτησαν αλλά είχαν εξαντληθεί. Παρά τη μαζική συμμετοχή των ποδηλατών κάθε ηλικίας από την εκδήλωση απουσίαζε ο Δήμος της Ξάνθης, δηλαδή ο διοργανωτής (!), ενοχλημένος ίσως από την πρωτοβουλία που ανέλαβε το XanthiPress.gr και υποστηρίχθηκε από το XanthiBikes, για τη σιωπηλή διαμαρτυρία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στην αφετηρία όσο και στον τερματισμό δεν εμφανίστηκε κανείς δημοτικός άρχοντας για να υποδεχθεί τους ποδηλάτες ενώ δεν υπήρξε κανένα αναμνηστικό για τους νεαρούς συμμετέχοντες, όπως σε προηγούμενες διοργανώσεις.
Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι τα τρία ποδήλατα και το ένα κράνος που αθλοθέτησε ως δώρα ο χορηγός της εκδήλωσης, παρότι εμφανίστηκαν και ξεκίνησε η διαδικασία της κλήρωσής τους, δεν δόθηκαν στους μικρούς ποδηλάτες. Όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων από τον εκπρόσωπο του χορηγού η αιτία ήταν η εμφάνιση των T-Shirts της διαμαρτυρίας αλλά παραμένει άγνωστο αν η ξαφνική αυτή μεταστροφή ήταν απόφαση του χορηγού ή της δημοτικής αρχής.
Γεγονός είναι πάντως ότι πραγματοποιήθηκε ο ποδηλατικός γύρος με τη μεγαλύτερη συμμετοχή που υπήρξε ποτέ, στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα σε όσους αρνούνται πεισματικά ακόμη και να συζητήσουν τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην Ξάνθη.
Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες αποχώρησαν, πρωτίστως, ευχαριστημένοι για την όμορφη κυριακάτικη βόλτα, αλλά και δυσαρεστημένοι, εν μέρει, για την απογοήτευση που προκλήθηκε στα παιδιά που συμμετείχαν και την επιδεικτική απουσία του Δήμου της Ξάνθης. Η πλειοψηφία των παρισταμένων εκτίμησε ότι όλη η αναστάτωση στο Δήμο προκλήθηκε από τη διαμαρτυρία που προσπάθησε να αποφύγει και την οποία διαχειρίστηκε με εντελώς λανθασμένο τρόπο. Παράλληλα ίσως και να εξέθεσε το χορηγό της εκδήλωσης, ο οποίος εισέπραξε -άδικα ως ένα βαθμό- τη διαμαρτυρία των συμμετεχόντων εξαιτίας της απουσίας της δημοτικής αρχής. Άλλωστε όπως έγινε γνωστό υπήρξε πρόθεση ακόμη και ματαίωσης του αγώνα προκειμένου να αποτραπεί η διαμαρτυρία.
Εντυπωσίασε η Ένωση Σωματείων TAEKWONDO Ξάνθης,
στις Γιορτές Νέστου 2009


Για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετείχε στις Αθλητικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Νομαρχίας Ξάνθης των Γιορτών Νέστου, η Ένωση Σωματείων ΤΑΕΚWΟΝDO Ξάνθης, υπό τις οδηγίες του Ομοσπονδιακού μας Προπονητή κου Ανδρέα Χρηστίδη, προσθέτοντας την δική τους όμορφη «πινελιά» σε ένα φανταστικό τοπίο που λέγεται «Στενά Νέστου» και χαρίζοντας χρώμα στις εκδηλώσεις, με περίτεχνες ενέργειες, παρουσιάζοντας ένα όμορφο μισάωρο θέαμα στους παρευρισκόμενους λίγο πριν την συναυλία του γνωστού τραγωδοποιού Φίλιππου Πλιάτσικα.
Εντυπωσίασαν με τις αγωνιστικές τους ικανότητες προπονητής και αθλητές και καταχειροκροτήθηκαν από τους 3.000 παρευρισκόμενους θεατές - επισκέπτες, αφού στο πρόγραμμα περιέλαβαν ασκήσεις ακριβείας συγχρονισμένες με μουσική, ασκήσεις αυτοάμυνας, τεχνικές θραύσεων, αγωνιστική εκτέλεση ασκήσεων του Ολυμπιακού Αθλήματος.
Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιάννης Μάτης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό δίνοντας το πλούσιο βιογραφικό του προπονητή και των αθλητών που συμμετείχαν και ευχαρίστησε τον Νομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργο Παυλίδη και την κα Στάντσιου, Υπεύθυνη Τουρισμού της Νομαρχίας, για την Συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αλλά και την μέχρι τώρα στήριξη στην Διοργάνωση Πανελληνίων Πρωταθλημάτων στην Πόλη μας, όπως επίσης και για κάθε τους Πολιτιστική Προβολή και Ανάπτυξη που δίνουν στο Νομό μας, μέσα από πλειάδα εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Μάλιστα ο πρόεδρος και ο προπονητής απένειμαν τιμητική πλακέτα στον Νομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργο Παυλίδη και στην αντινομάρχη κα Πέπη Στάντσιου, για το δικαίωμα συμμετοχής, που τους έδωσαν στις γιορτές Νέστου 2009.Συγχαρητήρια στη Νομαρχία Ξάνθης. Συγχαρητήρια και στους Ξανθιώτες αθλητές, για την όμορφη και δυναμική παρουσία τους και φέτος.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟ ΞΑΝΘΗ

Την περασμένη Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας έγινε η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος. της Α2 Ανδρών. Δεκαέξι ομάδες μπήκαν στην κληρωτίδα ενός άκρως συναρπαστικού πρωταθλήματος, το οποίο αναμένεται να προσφέρει και τη φετινή χρονιά πολύ μεγάλες συγκινήσεις. Το τζάμπολ είναι προγραμματισμένο για τις 17 Οκτωβρίου, η δε αυλαία θα πέσει ύστερα από 30 αγωνιστικές.
Συγκεκριμένα, ο πρωταθλητής της κατηγορίας, καθώς και η δεύτερη ομάδα που θα κερδίσει την άνοδο στα «μεγάλα σαλόνια», θα γίνουν γνωστοί στις 29 Μαΐου του 2010.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Η Ξανθιώτικη ομάδα για πρώτη φορά στα επτά χρόνια παρουσίας της στην Α2, φάνηκε τυχερή, «φαινομενικά» όμως, όπως δήλωσε και ο προπονητής της, Γρηγόρης Σουλιώτης, αφού ο νικητής κρίνεται στο γήπεδο και όχι με υπολογισμούς.
Το ιδανικό ξεκίνημα, που θα φέρει την καλή ψυχολογία είναι το κυριότερο γεγονός που καθορίζει και οριοθετεί τους στόχους σου. Αυτό μπορεί να συμβεί φέτος αφού η Makro Ξάνθη, τις πρώτες αγωνιστικές θα κοντραριστεί με ομάδες που περισσότερες πιθανότητες έχουν να μην κατέβουν στο πρωτάθλημα ή η συμμετοχή τους να είναι τυπική. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η Δάφνη δεν έχει σήμερα ούτε έφορο(!). Ο Απόλλων Πάτρας αν δεν συμβεί κάτι θεαματικό μπορεί να αγωνιστεί και στην Β΄ Εθνική. Η ομάδα της Λάρισας περιμένει να ολοκληρωθεί η συγχώνευση με την Ολύμπια, όπου εκεί θα πέσει το βάρος. Σε περίπτωση αντικατάστασης τους, ο Αρκαδικός δείχνει να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο ενώ οι υπόλοιπες ομάδες, θα αιφνιδιαστούν.
ΚΥΠΕΛΛΟ
Ευχάριστα ήταν τα πράγματα και από την κλήρωση του κυπέλλου, όπου δεν θα υπάρχουν οι πολύ μακρινές μετακινήσεις (όρα Καλαμάτα). Στην πρεμιέρα που έχει οριστεί για την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, η Makro Ξάνθη θα υποδεχτεί στο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ τον φιλόδοξο Ερμή Περάματος που προήλθε από την συγχώνευση με το Κολέγιο και έχει στο τιμόνι του τον Ντίνο Καλαμπάκο. Σε περίπτωση πρόκρισης θα αγωνιστεί στον νικητή της συνάντησης Δάφνης – Ικάρων Σερρών και σε περίπτωση νέας πρόκρισης θα υποδεχθεί στην Ξάνθη τον Κολοσσό Ρόδου που αγωνίζεται στην Α1. Υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει η ημερομηνία της πρεμιέρας, λόγω των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Πιθανή η 26η Σεπτεμβρίου.
ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής «καταδίκασε» τον Απόλλωνα σε... υποβιβασμό. Όχι πως το ήθελε ο άνθρωπος, αλλά ένα από τα πολλά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την οικονομική κρίση, που εξαγγέλθηκε αλλά δεν έγινε ποτέ νόμος του κράτους, ήταν και αυτό που θα αποτελούσε "σωσίβιο" για την ιστορική ομάδα της Πάτρας. Αν κι εφόσον οι ΚΑΕ και τα ΤΑΚ μετατρέπονταν σε ερασιτεχνικά σωματεία, ο Απόλλωνας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και τα χρέη και την... Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Να θυμίσουμε ότι ο υφυπουργός Γιάννης Ιωαννίδης είχε εξαγγείλει στην Πάτρα το μέτρο - σωτηρία για τον Απόλλωνα. Όμως, η διάλυση της βουλής άφησε τον νόμο στο υπουργικό συρτάρι και οι όποιες προθέσεις έμειναν προθέσεις. Ο Απόλλωνας είναι μπροστά στον κίνδυνο του κραχ και μόνο η αυτόβουλη κάθοδος στη Β' Εθνική μπορεί να τον σώσει από τα χρέη που τον πνίγουν ή κάποιο θαύμα που θα τον κρατήσει στην Α2.
«Δεν φοβάμαι την απόλυση» δηλώνει ο

Βόλφγκανγκ Βολφ σε συνέντευξη του…

Σίγουρος για τον εαυτό του και την ομάδα του, Skoda Ξάνθη, εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Βολφ, μιλώντας στη αθλητική εφημερίδα «SportDay». «Το σημαντικό για μένα είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό σύνολο, το οποίο θα έχει βασικό στόχο την καθιέρωση στις υψηλές θέσεις του ελληνικού πρωταθλήματος», ανέφερε ο Γερμανός τεχνικός.

• Είστε ευχαριστημένος από την προετοιμασία και τις μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν στην Skoda Ξάνθη; «Ένας προπονητής πάντα θα ζητεί περισσότερες μεταγραφές. Πάντα κάτι θα του λείπει, αλλά δεν έχω παράπονο. Νομίζω ότι οι νέοι παίκτες θα βοηθήσουν την ομάδα. Όσον αφορά την προετοιμασία, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Όλα κύλησαν ομαλά».

• Ποιος είναι ο στόχος στη φετινή ομάδα της Skoda Ξάνθης; «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι εύκολο να χτυπήσεις ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, οι οποίες έχουν ξοδέψει πολλά εκατομμύρια σε μεταγραφές και συμβόλαια παικτών. Πρέπει να οριοθετούμε τους στόχους μας παιχνίδι με το παιχνίδι και να δούμε στο τέλος τι μπορούμε να καταφέρουμε. Το σημαντικό για μένα είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό σύνολο, το οποίο θα έχει βασικό στόχο την καθιέρωση στις υψηλές θέσεις του ελληνικού πρωταθλήματος».

• Μιλήσατε για υψηλές θέσεις. Δεν υπάρχει κάποια θέση που κρίνεται ικανοποιητική; Για παράδειγμα, η είσοδος στα πλέι οφ του πρωταθλήματος είναι κάτι εφικτό για την Skoda Ξάνθη; «Τα πλέι οφ προϋποθέτουν να βγεις πέμπτος. Αυτό είναι κάτι που θα διεκδικήσουν πάρα πολλές ομάδες και φυσικά θα το προσπαθήσουμε κι εμείς. Δεν είναι δόκιμο να μιλάμε για θέσεις. Μπορεί να τερματίσουμε έκτοι, μπορεί δέκατοι, κανείς δεν είναι σίγουρος. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο τέλος της περιόδου».

• Ο μεγαλομέτοχος της Skoda Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, κατά το παρελθόν έχει απολύσει αρκετούς προπονητές. Φοβάστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; «Σε καμία περίπτωση. Κάθε προπονητής στην καριέρα του αντιμετωπίζει την απόλυση. Το 99,9% των τεχνικών έχουν στο βιογραφικό τους και κάποια απόλυση. Ακόμα και κάποιος που μπορεί να έχει πάρει πρωτάθλημα, αν την επόμενη σεζόν δεν έχει ανάλογη πορεία ή ακόμα κι αν υπάρξει έλλειψη τύχης μπορεί να το βιώσει. Σίγουρα για ένα νέο προπονητή είναι πιο δύσκολα, αλλά, όπως και να το κάνουμε, είναι κομμάτι της δουλειάς μας. Οπότε δεν έχω κανένα απολύτως άγχος επ' αυτού».
• Γιατί ένας προπονητής με εμπειρία από την Μπουντεσλίγκα διάλεξε την Ελλάδα και την Skoda Ξάνθη για την πρώτη προπονητική απόπειρά του έξω από τη Γερμανία; «Πάντα ήθελα να γνωρίσω ένα νέο πρωτάθλημα. Μια νέα ποδοσφαιρική κουλτούρα. Σίγουρα και ο τρόπος με τον οποίο με προσέγγισαν οι άνθρωποι της Skoda Ξάνθης έπαιξε τον ρόλο του. Κι αν μη τι άλλο η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει κάνει σπουδαία βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Σε διεθνές και συλλογικό επίπεδο».
ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Παρότι το κύπελλο φημίζεται για τις εκπλήξεις του, αυτό δεν συνέβη στην αναμέτρηση Σαρωνικού – Εθνικού, όπου η ομάδα του Πειραιά, έστω και δύσκολα στην παράταση με 0-1 πέρασε από την Αίγινα και φυσικά στην Δ΄ φάση όπου στις 28 Οκτωβρίου θα υποδεχθεί στο Ελληνικό της Skoda Ξάνθη.
ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ
Τον Βραζιλιάνο επιθετικό Μάγκνους Φερέιρα που προέρχεται από ομάδα της Κίνας δοκιμάζει ο Βόλφγκανγκ Βόλφ στις προπονήσεις της Skoda Ξάνθης αυτήν την εβδομάδα. Ο παίκτης έφτασε την Παρασκευή (04/09) στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ξανθιώτικης ομάδας κάτω από απόλυτη μυστικότητα. Οι άνθρωποι της ομάδας δεν θέλησαν να δώσουν περαιτέρω στοιχεία για το βιογραφικό ή την ταυτότητά του. Εφόσον δείξει καλά στοιχεία, δεν αποκλείεται να προστεθεί στο ήδη υπεράριθμο ρόστερ της ομάδας.
ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
Την πρώτη τους νίκη στην καθυστερημένη πρεμιέρα του πρωταθλήματος Νέων της Super League, πέτυχαν το Σάββατο το μεσημέρι οι Νέοι της Skoda Ξάνθη. Κέρδισαν τον ΠΑΣ Γιάννινα στα Πηγάδια με 2-1, χάρη σε γκολ των Λαζαρίδη (27΄), Σιμτσάκη (30΄), ενώ οι φιλοξενούμενοι απλά μείωσαν σε 2-1 στο 54΄.
ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Η απόφαση της Super League για την διεξαγωγή αγωνιστικής την παραμονή και την επομένη των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου έχει προκαλέσει αίσθηση αφού για πρώτη φορά θα συμβεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας, εν αντιθέσει με τις ευρωπαϊκές, καθώς τα μεγάλα πρωταθλήματα δεν διακόπτονται σε περιόδους εκλογών. Η Αστυνομία, πάντως, φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο και δεν είναι σε πρώτη φάση κάθετα αρνητική.Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Στάθης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι θετική η απάντηση της Αστυνομίας: «Δεν το εξετάζουμε αρνητικά. Θα δούμε. Η Ελληνική Αστυνομία έχει την δυνατότητα και την εμπειρία να ανταποκρίνεται σε δύσκολες καταστάσεις. Πιστεύω ότι μπορεί να συνδυαστεί η σημαντική αυτή εκλογική διαδικασία με τους αγώνες. Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε ότι και οι δυνάμεις δεν είναι ανεξάντλητες. Ήδη έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο και αύριο υπάρχει και η Δ.Ε.Θ. Μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είμαστε αρνητικοί. Δεν είμαστε από την αρχή απόλυτοι. Πρέπει να απεμπλακούμε από νοοτροπίες όποτε έχουμε εκλογές να μην υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες. Ας το δούμε σαν ένα κρίκο αλυσίδας εκσυγχρονισμού. Υπάρχουν βέβαια και δυσκολίες και πάντα θα υπάρχουν μικρές ομάδες ανθρώπων που δημιουργούν προβλήματα».
ΤΟΛΜΗΡΑ

Τι γίνεται βρε παιδιά με την Αναπτυξιακή; Πόσο βιώσιμη είναι τελικά αυτή η εταιρεία που ούτε στις βασικές της υποχρεώσεις δεν μπορεί να ανταποκριθεί, δηλαδή στους μισθούς των υπαλλήλων της; Πόσους μήνες έχουν να πληρωθούν κάποια στελέχη της εταιρείας;

Και τι κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο οι Δήμαρχοι και Νομάρχης ως βασικοί μέτοχοι αυτής της εταιρείας που είναι το δικό τους εργαλείο για την ανάπτυξη του τόπου; Δεν ήρθε ακόμη η ώρα να ψάξουμε για το ποιος φταίει αλλά σίγουρα οι άρχοντες της τοπικής μας αυτοδιοίκησης ή δεν θέλουν ή απλά δεν τους ενδιαφέρει πλέον η Αναπτυξιακή Εταιρεία. Και αν συμβαίνει το δεύτερο, είναι καιρός να μην παίζουν με την νοημοσύνη όλων μας.

Πράγματα που αφορούν άμεσα τον τόπο μας και που ο περισσότερος κόσμος τα γνωρίζει ακόμα από το 1980, ο νομάρχης Ξάνθης λέει πως είναι γνωστά από το 1996 μόλις. Αν δε γνωρίζει αυτά τα πράγματα τότε φανταστείτε τι γίνεται με άλλα σοβαρότερα. Εκτός κι αν είναι τουλάχιστον 15 χρόνια πίσω.

Καζάνι που βράζει και θα εκραγεί όπου να ‘ναι μοιάζει ο συνδυασμός του Γιώργου Παυλίδη. Βέβαια για την ώρα η έκρηξη αυτή φαίνεται να πήρε αναβολή εξαιτίας της προκήρυξης των εκλογών. Ωστόσο η έκρηξη αυτή δε ματαιώθηκε, απλά αναβλήθηκε και μετά τις εκλογές θα γίνουν πολλά. Φαίνεται πως όλοι όσοι σιωπούσαν για τόσα χρόνια, αποφάσισαν να μιλήσουν μια και καλή. Λέτε γι αυτό να ήταν τόσο σκεφτικός στη συνέντευξη Καραμανλή; Εμείς πάντως το παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε με νεότερα γι’ αυτό.

Οξύμωρο! Η φωτογραφία της εβδομάδας. Που να ήξερε ο καημένος ο κλαριντζής που ήθελε να βγάλει μερικά ευρώ από τους περαστικούς και να ζήσει λίγες στιγμές δόξας, ότι το κομπρεσέρ θα κάλυπτε τις μελωδικές του νότες και θα κατάστρεφε ολοκληρωτικά την όμορφη ατμόσφαιρα. Θέλετε να το δούμε και αλληγορικά; Αυτή είναι η ζωή μας στη χώρα και στην πόλη που ζούμε σήμερα αγαπητοί μου αναγνώστες. Από τη μία μας χαϊδεύουν με όμορφες μελωδίες και υποσχέσεις και από την άλλη μας τρυπούν με το κομπρεσέρ τα μυαλά και την αξιοπρέπειά μας. Και όσο μας τρυπούν τα μυαλά και σκάβουν τη ζωή μας, τόσο κάποιοι άλλοι παίζουν το κλαρίνο τους. Και ο νοών... νοείτω! Ίσως ήρθε η ώρα να τους δώσουμε μία για να πέσουν στις τρύπες που αυτοί άνοιξαν για εμάς.

Την άλλη εβδομάδα να θυμηθώ να πάρω μία συνέντευξη από τον εαυτό μου για να μπορέσω επιτέλους να αισθανθώ κι εγώ λίγο διάσημος.

Πολλά πολιτικά οράματα βλέπω να υπάρχουν αυτό το χρονικό διάστημα στην πόλη μας. Κι εγώ βλέπω μερικές φορές οράματα όταν τα τσούζουμε με τους κολλητούς μου. Μήπως κι αυτά είναι οράματα φθινοπωρινής, γεμάτης αλκοόλ, νυκτός;

Τι ξαφνικός έρωτας μεταξύ των πολιτικών είναι αυτός που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες; Τι φιλιά και αγκαλιές είναι αυτές; Δε μιλάμε μόνο για τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά κυρίως για όσα είδαμε εμείς οι ίδιοι.

Αφού κάνουν ποδηλατικούς γύρους με το μοναδικό ποδηλατόδρομο που διαθέτουν να είναι αυτός προς τα Κιμμέρια, γιατί δε βάζουν κανέναν εργολάβο να κατασκευάσει ποδηλατόδρομο και μέσα στην πόλη; Ε, δεν είναι δυνατόν να ξηλώνουν διαρκώς τα πεζοδρόμια της οδού Τσιμισκή για να δίνουν δουλειά σε κάποιους εργολάβους, αφού μπορούν να δημιουργήσουν νέα έργα και να τα αναθέσουν πάλι στους ίδιους.