Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Δε θα αποζημιωθούν για τις ιώσεις του καπνού οι αγρότες


Πολύ σοβαρά είναι τα προβλήματα για την καλλιέργεια του καπνού, μια καλλιέργεια η οποία τόσο για το νομό Ροδόπης όσο και για το νομό Ξάνθης είναι ιδιαίτερα αποδοτική καθώς έχει συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Τα τελευταία χρόνια όμως τα καπνόφυτα έχουν προσβληθεί από ορισμένες ιώσεις με συνέπεια να υπάρχει και μείωση της ποσότητας που παράγεται και υποβάθμιση της ποιότητας, γεγονός που σε συνδυασμό με όλα τα άλλα υπόλοιπα μέτρα τα οποία είναι δραματικά για τον καπνοπαραγωγό, όπως η μείωση κατά 50% των επιδοτήσεων, έχει σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών.
Από τη μεριά της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών νομού Ροδόπης έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν για την υπάρχουσα κατάσταση τόσο το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης όσο και ο ΕΛΓΑ και να αποζημιώσουν τους καπνοπαραγωγούς των οποίων τα καπνά έχουν προσβληθεί από τις ιώσεις αυτές αλλά η απάντηση που πήρε ήταν πέρα για πέρα αρνητική. Βέβαια αυτό είναι κάτι το γνωστό, ωστόσο η πρόεδρος της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Ροδόπης θεωρεί πως θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος ώστε να αποζημιωθεί μια τέτοιου είδους απώλεια εισοδήματος.
Με πρωτοβουλία της νομαρχίας Ροδόπης και τη συμμετοχή όλων των σχετιζόμενων με τα αγροτικά προϊόντα φορέων, αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν ενέργειες ώστε να υπάρξουν συναντήσεις με το νέο υπουργό αγροτικής ανάπτυξης καθώς και με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ με σκοπό να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα αυτό.
Επίσης ο κύριος Σκοπιανός αναφέρθηκε και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων που πρόκειται να πωληθούν, θεωρώντας πως εκτός από τα καπνά των οποίων η τιμή μπορεί να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα αλλά το εισόδημα των καπνοπαραγωγών θα μειωθεί εξαιτίας της μειωμένης ποσότητας που θα υπάρξει εξαιτίας των ιώσεων που έχει προσβληθεί ο καπνός, όλα τα υπόλοιπα προϊόντα θα δοθούν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Έτσι οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής έχουν σαν αποτέλεσμα να συρρικνώνεται σημαντικά το αγροτικό εισόδημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Ροδόπης, τα έως τώρα υπουργεία αγροτικής ανάπτυξης δεν έχουν αντιληφθεί το ρόλο τους ο οποίος δε θα πρέπει να είναι διαχειριστικός, να διαχειρίζονται δηλαδή τις διάφορες επιδοτήσεις, αλλά να είναι στρατηγικός, να χαράσσει δηλαδή στόχους και πορείες με σκοπό να δώσει σε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες στον ελλαδικό χώρο, τους αγρότες, στόχους, οράματα και προοπτικές, άλλωστε δε πρέπει να ξεχνάμε ότι στη χώρα μας πλέον ο μόνος παραγωγικός τομέας που έχει απομείνει είναι αυτός των αγροτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου