Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

...η πολυθρύλητη πλέον ΔΕΥΑΞ και συγκεκριμένα η χρόνια λειτουργία συγκεκριμένων προσώπων που επί σειρά ετών έχουν στήσει ένα τρικούβερτο πάρτι. Τα όσα φθάνουν στα αυτιά μας πραγματικά δεν μπορούσαμε ούτε καν να τα φανταστούμε. Αλήθεια τι γίνεται στην εταιρεία; Θα γίνει κάποια στιγμή ένας πραγματικός και ουσιαστικός διαχειριστικός έλεγχος για να μάθουμε και εμείς αν η αμαρτωλή κατάσταση με τα τεράστια ελλείμματα οφείλεται σε επενδύσεις υποδομών ή μήπως σε άλλου είδους «επενδύσεις»; Γιατί κανείς δεν τολμά να βάλει το χέρι επί των τύπων των ήλων τη στιγμή που η αγορά βοά;

…η κλήρωση μετά το τέλος του ποδηλατικού γύρου για την ανάδειξη πέντε τυχερών που θα έπαιρναν και αντίστοιχα δώρα και η οποία ακυρώθηκε γιατί λέει ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων, άκουσον άκουσον, τόλμησαν να φορούν μπλουζάκια που διεκδικούσαν τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στην Ξάνθη. Μάλιστα τόσο από την έναρξη όσο και από τον τερματισμό απουσίαζε εκπρόσωπος του δήμου Ξάνθης ο οποίος θα έδινε αναμνηστικά της συμμετοχής, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Άραγε είναι τυχαία όλα αυτά; Ή τελικά σε αυτή την πόλη οι πολίτες που τολμούν να εκφράσουν μια διαφορετική άποψη «τιμωρούνται»; Και καλά για τους μεγαλύτερους. Τα μικρά παιδιά δεν τα σκέφτηκαν τα οποία ακόμη και ένα ποτήρι νερό να τους πρόσφεραν θα ήταν γι αυτά το μεγαλύτερο δώρο; Κατά τα άλλα όλοι σκίζονται για τη νέα γενιά το μέλλον αυτού του τόπου. Μόνο που αυτή τη γενιά τη θέλουν απλώς χειροκροτητή και όχι διεκδικητές μιας καλύτερης ζωής. Ντροπή και για τον χορηγό και για τους υπεύθυνους του δήμου.

…τα περιβόητα δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας δόθηκαν όχι μόνο σε αυτούς που δεν τα είχαν πραγματικά ανάγκη αλλά μάλιστα για να τα πάρει κάποιος θα έπρεπε να πάρει έγκριση από κομματικό στέλεχος. Αλλιώς δεν εξηγείται η περίπτωση συμπολίτη μας ο οποίος ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση τελικά κόπηκε κατόπιν παρέμβασης μέλους της ΝΟΔΕ. Μια καταγγελία πραγματικά σοβαρή που εγείρει πληθώρα ερωτημάτων και ηθικών ζητημάτων. Και αν τέτοιες περιπτώσεις δεν φθάνουν πολλές φορές στο φως της δημοσιότητας ας μην θεωρούν όσοι προβαίνουν σε τέτοιου είδους ανάλγητες πράξεις ότι μένουν κρυφές. Ο κόσμος μαθαίνει και κρίνει.

…τα νέα φανάρια που τοποθετήθηκαν στην κεντρική πλατεία και τα οποία όλοι αναμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσουν και κατά πόσο θα διευκολύνουν την κυκλοφορία. Πάντως οι περισσότεροι εκφράζουν επιφυλάξεις για την άμβλυνση του προβλήματος ενώ έκκληση κάνει ο δήμαρχος ώστε οι πολίτες να μην χρησιμοποιούν άσκοπα το αυτοκίνητο. Σίγουρα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψη η έκκληση του δημάρχου για την μείωση της άσκοπης κίνησης των αυτοκινήτων στο κέντρο χωρίς λόγο, όμως πριν από το τεράστιο έργο της ενοποίησης θα έπρεπε πρώτα να επικαιροποιηθεί η κυκλοφοριακή μελέτη και ύστερα να γίνουν οι όποιες παρεμβάσεις. Εμείς ξεκινήσαμε ανάποδα. Πρώτα φτιάχνουμε τα έργα και μετά κάνουμε τις μελέτες. Εκτός αν τις προσαρμόζουμε κατά το δοκούν. Κάποια στιγμή θα πρέπει όσοι έχουν την ευθύνη σχεδιασμού να μάθουν και να λειτουργούν με βάση αυτή την αρχή. Του σχεδιασμού και όχι του ότι λάχει. Και για το κυκλοφοριακό κομφούζιο που αναμένεται να δημιουργηθεί σίγουρα δεν θα φταίνε οι πολίτες. Η έλλειψη παιδείας των οδηγών δεν ευσταθεί πλέον σαν άλλοθι.


…ο Νομάρχης Ξάνθης ο οποίος όπως έλεγε ο μπαμπάκας μου «κάθεται κάθεται την καμήλα τσουζ την λέει». Διαβάζω λοιπόν στο Δελτίο Τύπου που απέστειλε σχετικά με τα κειμήλια - χειρόγραφα των Μοναστηριών της Ξάνθης που βρίσκονται στη Βουλγαρία, απαντώντας στο άδειασμα που του κάνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ιδιαίτερα ο κύριος Παπάζογλου «Προσωπικά δεν γνώριζα όλα όσα αναφέρει, ο έχων την εκτίμησή μου, καθηγητής κ. Παπάζογλου, όταν μάλιστα στη Ξάνθη, μόλις το 1996, πληροφορηθήκαμε την ύπαρξή τους!!!» Ως εδώ καλά εάν δεν ανέφερε την συγκεκριμένη ημερομηνία. Γιατί έτσι θα πρέπει να μιλά μόνο για τον εαυτό του και όχι εξ’ ονόματος όλων μας. Εγώ προσωπικά διδάχθηκα για τα κειμήλια το 1982 όντας φοιτήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ στο μάθημα Ιστορία των Νέων Χωρών. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλους όσους πέρασαν από τα έδρανά της και φαντάζομαι ότι την ίδια γνώση έχουν και άλλοι επιστήμονες που ασχολούνται με σχετικό αντικείμενο. Εάν λοιπόν εκείνος πληροφορήθηκε για τα κειμήλια μόλις το 1996 δεν ισχύει το ίδιο και για τους ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ. Έτσι, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή.

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου