Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Παπανδρέου και Καραμανλής λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο




Σε πλαίσιο: Για όλους και για όλα υπάρχει ένα τέλος, οι πολιτικοί γιατί θα πρέπει να είναι η εξαίρεση αυτού του κανόνα;

Είναι αλήθεια ότι διανύουμε μια κάπως ιδιόμορφη προεκλογική περίοδο η οποία διαφέρει σε πολλά σημεία συγκριτικά πάντα με προηγούμενες προεκλογικές περιόδους. Ένα κοινό στοιχείο πάντως είναι πως και τώρα οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και κυρίως αυτοί των δύο λεγόμενων μεγάλων, έχουν επιστρατεύσει όλα τους τα όπλα προκειμένου ο καθένας να πετύχει τους στόχους του, στόχοι που όπως φαίνεται είναι διαφορετικοί για τον καθένα.
Από τη μια ο Κώστας Καραμανλής έχοντας χάσει προφανώς κάθε ελπίδα να πείσει τον ελληνικό λαό πως τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια μπορεί να του προσφέρει κάτι καλό σε θέματα μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αποφάσισε να φορέσει τη μάσκα του έντιμου και ειλικρινούς πρωθυπουργού ο οποίος κοιτάζει κατάματα το λαό και του λέει την αλήθεια.
Πράγματι εγώ προσωπικά δε θυμάμαι να υπήρξε προεκλογική περίοδος κατά την οποία ένας υποψήφιος πρωθυπουργός να λέει ξεκάθαρα στο λαό πως δε πρόκειται να δώσει καμία απολύτως αύξηση σε μισθούς και συντάξεις, πως θα προχωρήσει σε νέα επιβαρυντικά για το μέσο πολίτη φορολογικά μέτρα και γενικότερα να εξαγγέλλει σκληρά σε γενικές γραμμές μέτρα προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τη κρίση στην οποία τους τελευταίους μήνες έχει περιέλθει. Πέρα όμως από τα μέτρα αυτά, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα προβεί σε περικοπή των μισθών που παίρνουν βουλευτές, νομάρχες και δήμαρχοι θέλοντας να δείξει τη διάθεση του να πάρει και από εκείνους που λαμβάνουν υψηλούς μισθούς.
Το θέμα ωστόσο είναι κατά πόσο το νέο αυτό προφίλ του Κώστα Καραμανλή θα αποφέρει τα αναμενόμενα για εκείνον αποτελέσματα αν και αμέσως μετά τις εξαγγελίες τους αυτές στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, έδειξαν μια ελαφρά μείωση της διαφοράς του με τον Γιώργο Παπανδρέου. Εκείνο που κανένας δε μπορεί να προβλέψει βέβαια είναι αν τα σκληρά για τον απλό λαό μέτρα θα είναι αυτού του επιπέδου που είπε ο Κώστας Καραμανλής ή θα είναι ακόμα πιο σκληρά.
Επίσης ένα ακόμα σημείο στο οποίο ποντάρει πολλά όπως φαίνεται ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, είναι η ανανέωση του έμψυχου δυναμικού της παράταξης τους. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται να πετάει εκτός ψηφοδελτίων τους περισσότερους από αυτούς που το όνομα τους έχει εμπλακεί σε κάποιο από τα σκάνδαλα και κυρίως σε αυτό της μονής Βατοπεδίου. Πιστεύει πως με τον τρόπο αυτό θα πείσει τους Έλληνες πως πραγματικός του στόχος είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς αν και αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο μοιάζει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Βέβαια το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας τον επόμενο Μάρτιο θα οδηγούσε έτσι κι αλλιώς τη χώρα σε εκλογές, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διατυμπανίζοντας διαρκώς πως η παράταξη τους δεν παίζει με τον κορυφαίο θεσμό της χώρας μας μόνο και μόνο για να καταλάβει την εξουσία.
Τέλος ένα γεγονός στο οποίο στηρίζει πολλά ο κύριος Καραμανλής είναι η πρόσωπο με πρόσωπο τηλεοπτική αναμέτρηση που θα έχει με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Ας μη ξεχνάμε πως η επικοινωνιακή ευχέρεια που έχει ο Κώστας Καραμανλής του δίνει το δικαίωμα αυτό να ελπίζει πως μέσω αυτής της αναμέτρησης ίσως να ψαλιδίσει τη μεγάλη προς το παρόν διαφορά του με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Είναι όμως πέρα για πέρα ξεκάθαρο πως ο πραγματικός στόχος του κυρίου Καραμανλή δεν είναι η νίκη στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου η οποία όπως όλα δείχνουν έχει έτσι κι αλλιώς χαθεί. Στόχος του είναι πλέον μια ήττα με όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορά και μια αποχώρηση με ψηλά το κεφάλι ώστε να μπορεί να διατηρήσει στα χέρια του το τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας.
Από την άλλη είναι ξεκάθαρο πως ο Γιώργος Παπανδρέου στοχεύει στη νίκη αλλά δεν είμαι και τόσο βέβαιος πως τον ενδιαφέρει η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας. Ας μη ξεχνάμε πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και με δεδομένο ότι η οποιαδήποτε συνεργασία μοιάζει αδύνατη, θα έχουμε εκ νέου προκύριξη εθνικών εκλογών στις οποίες εκείνος που θα πάρει έστω και μια ψήφο παραπάνω, θα εξασφαλίσει και το μπόνους των εδρών που του δίνει ο νέος εκλογικός νόμος Παυλόπουλου. Μάλιστα φήμες λένε πως ακόμα κι αν το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίσει οριακά μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για να πάρει το προαναφερόμενο μπόνους και να σχηματίσει μια ισχυρότατη πλέον κυβέρνηση.
Έτσι λοιπόν ο κύριος Παπανδρέου προτιμάει να εμφανίζεται με μέτρα που σαφώς ακούγονται πολύ πιο ευχάριστα στα αυτιά των Ελλήνων. Το θέμα ωστόσο με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είναι πως οι όποιες εξαγγελίες τους ως τώρα είναι κυρίως γενικόλογες και δεν έχουν ακόμα τεκμηριωθεί με κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έτσι τα μέτρα αυτά μπορεί να ακούγονται ευχάριστα αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος πως είναι εφαρμόσιμα.
Μην ξεχνάτε πως ο κύριος Παπανδρέου ουσιαστικά λέει πως δε θα επιβαρύνει με φόρους τους φτωχούς Έλληνες πολίτες αλλά τους πλούσιους, τις τράπεζες δηλαδή και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Από την άλλη όμως οι ειδικοί αναλυτές τονίζουν πως η φορολόγηση των πλουσίων από μόνη της δεν είναι αρκετή να καλύψει τη λεγόμενη μαύρη τρύπα του κρατικού ταμείου κι άρα η επιβάρυνση με φόρους των φτωχών είναι κάτι το αναπόφευκτο.
Επίσης ο κύριος Παπανδρέου λέει και ξαναλέει πως έχει λύσεις για όλα τα προβλήματα της χώρας μας χωρίς ωστόσο να εξηγεί που θα βρει όλα αυτά τα χρήματα που απαιτούνται. Βέβαια η δήλωση του Κώστα Καραμανλή ότι δε θα δώσει καμιά αύξηση σε μισθούς και συντάξεις, βγάζει τον Γιώργο Παπανδρέου από τη δύσκολη θέση να υποσχεθεί αυξήσεις μεγάλες τις οποίες δε θα μπορέσει να υλοποιήσει.
Βέβαια και το ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του θέλοντας να μας πείσει πως θα καταπολεμήσει τη διαφθορά αφήνει εκτός ψηφοδελτίων τρανταχτά ονόματα τα οποία έχουν εμπλακεί στα σκάνδαλα των κυβερνήσεων Σιμήτη. Όσο για την τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Κώστα Καραμανλή, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πολύ αισιόδοξος ελπίζοντας η θετική απήχηση που προς το παρόν έχει στον ελληνικό λαό, θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει στα ίσα τον πρωθυπουργό.
Βέβαια η αποδυνάμωση του ΣΥ.ΕΙΖ.Α σημαίνει δύναμη για το ΠΑΣΟΚ ενώ από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να χάνει πολλούς ψηφοφόρους της οι οποίους οδεύουν προς το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Έτσι ο Κώστας Καραμανλής καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσει τη συσπείρωση της παράταξης τους σε υψηλά επίπεδα αλλά όπως δείχνουν οι μετρήσεις, μάλλον στον τομέα αυτό έχει αποτύχει.
Ένας όλο και πιο συνηθισμένος τα τελευταία χρόνια τρόπος για να κερδίσουν οι παρατάξεις την ψήφο του λαού είναι να στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια τους με λαμπερά ονόματα, με πρόσωπα που οι περισσότεροι λατρέψαμε αλλά τον καθένα στον τομέα του και όχι στην πολιτική. Τελευταίο τέτοιο περιστατικό είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γιώργου Ανατολάκη ο οποίος μάλιστα κατεβαίνει σε ένα μέρος όπου τον λάτρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλοι της Πειραϊκής ομάδας. Μόνο που τον λάτρεψαν για τις επιδόσεις τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο των γηπέδων και όχι σε αυτόν της ελληνικής βουλής.
Όποιος όμως κι αν τελικά αναλάβει την τύχη της χώρας μετά τις 4 Οκτωβρίου, τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι καθοριστικά για εκείνον. Αν καταφέρει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αυτής κρίσης και να την κάνει όσο το δυνατόν λιγότερη αισθητή στον ελληνικό λαό, θα έχει κερδίσει ταυτόχρονα για πολλά χρόνια την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Αν όμως αποτύχει και η κρίση αυτή γονατίσει τους Έλληνες, τότε μάλλον θα κάνει πολλά χρόνια να ξανακάτσει στην καρέκλα της εξουσίας.
Οι πιθανότητες πάντως σαφώς γέρνουν προς τη δεύτερη εκδοχή με δεδομένο ότι η κρίση μόλις ήρθε στην Ελλάδα και μάλιστα μας βρίσκει με άδεια τα κρατικά ταμεία. Πέραν όλων αυτών όμως και για πρώτη φορά ίσως, ο ελληνικός λαός δείχνει να έχει πλέον ξυπνήσει και να μη πιστεύει εύκολα αυτά που του λένε. Ας ελπίσουμε πως αυτό δεν είναι κάτι προσωρινό. Επίσης ευχόμαστε οι αρχηγοί των πολιτικών παρατάξεων να έχουν καταλάβει την επιθυμία του λαού να υπάρξει ριζική ανανέωση στην πολιτική σκηνή της χώρας. Μπορεί πολλοί από αυτούς που επί τόσα χρόνια μας εκπροσωπούσαν να ήταν πραγματικά άξιοι για την εμπιστοσύνη μας, ωστόσο πάντα υπάρχει η στιγμή που οι δυνατότητες του κάθε ανθρώπου στερεύουν και τότε το μόνο που μπορεί και πρέπει να κάνει, είναι να αποχωρεί και να δίνει τη θέση του σε κάποιον άλλον.


Σ. Καραχότζα

Μεταξύ σφύρας και άκμονος
…ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου τον οποίo ξηλώσανε εν μια νυχτί διότι «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις». Των τοπικών κομματικών παραγόντων φυσικά. Και το ευτράπελο της υπόθεσης είναι ότι τον ξηλώσανε τον άνθρωπο την ώρα που αποχαιρετούν την εξουσία. Ο λύκος γερνά χούγια δεν αλλάζει. Αυτά πληρώνουν τώρα και ακόμη δυστυχώς δεν το κατάλαβαν. Θεώρησαν τον τόπο τσιφλίκι τους και θέλησαν να βάλουν στο ζυγό ακόμη και τους δικούς τους ανθρώπους. Να δω τώρα που θα χάσουν την εξουσία τι θα κάνουν. Δυστυχώς η θητεία τους στην καρέκλα ήταν μικρή. Βλέπετε νόμιζαν ότι αν καθίσουν μια φορά δεν θα ξανασηκωθούν. Τις νοοτροπίες αυτών των στελεχών της πληρώνει δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα τις πληρώνει ακριβά.




…η ΝΟΔΕ Ξάνθης η οποία εναγωνίως έψαχνε μέχρι την τελευταία στιγμή να βρει υποψηφίους προκειμένου να συγκροτήσει τα ψηφοδέλτιά της. Βλέπετε όταν βουλιάζει το καράβι είναι τα ποντίκια που το εγκαταλείπουν πρώτο. Πού οι καλές εποχές που γινόταν ουρά για μια θέση στα ψηφοδέλτια! Τώρα που βλέπουν ότι χάνουν την κουτάλα κανείς πρόθυμος να προτάξει τα στήθη του για το καλό της παράταξης. Μέχρι εκεί φθάνει η πίστη στην ιδεολογία και τα ιδανικά που υποτίθεται ότι υπηρετούσαν απαρέγκλιτα όσο ήταν στα επάνω τους. Άντε εσύ τώρα, έρμε Καραμανλή, να πείσεις όλους τους υπόλοιπους όταν τα δικά σου στελέχη την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Φανταστείτε όμως να γίνει κάποιο θαύμα και να αλλάξουν τα δεδομένα τελευταία στιγμή. Κλάμα που θα πέσει…

…κάτι τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που άρχισαν ήδη να ράβουν κουστουμάκια και δεν άκουσαν την αυστηρή παραίνεση του προέδρου τους για όσους κάνουν πρόβα για την εξουσία. Αρχίζουν και σηκώνουν κεφάλι και μάλιστα το σηκώνουν με ιδιαίτερα επιδεικτικό τρόπο. Καλά θα κάνουν λοιπόν να το κατεβάσουν σεμνά γιατί ο λαός μπορεί να δίνει μια ακόμη ευκαιρία αλλά δεν σημαίνει ότι παραγράφει και νοοτροπίες οι οποίες τον πλήγωσαν. Αν εξακολουθήσουν να ενεργούν με αυτό τον τρόπο σύντομα θα αναγκαστούν να φορέσουν το παλιό κουστούμι. Ας μην το ξεχνάνε αυτό.

…η κριτική που ασκούν ορισμένοι στον τρόπο που κάνουμε τη δουλειά μας. Ο δημοσιογράφος δεν είναι αναγκασμένος να υπηρετεί κανέναν πολιτικό και καμία παράταξη. Κι αν έχει προσωπική άποψη για κάτι ή κάποιον την εκφράζει, άσχετα αν δυσαρεστεί την «απέναντι όχθη». Έτσι για να αποκαταστήσουμε την τάξη. Δηλαδή είμαστε καλοί μόνο όταν λέμε αυτά που βολεύουν την μία ή την άλλη πλευρά; Αυτό είναι δημοσιογραφία κατά την άποψή τους. Η όποια κριτική στάση να εξαντλείται στο χτύπημα του αντιπάλου τους; Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία. Είναι μικροψυχία. Και αν κλείνουμε ή όχι κάποια θέματα, κατά την άποψή τους, αυτό το κρίνουν οι τηλεθεατές μας μέσα από την πορεία μας. Πραγματικά καμιά φορά παίρνεις τόσο μεγάλες απογοητεύσεις μέσα στη δουλειά σου, συναντάς τέτοιον μηδενισμό όταν λες πράγματα που δεν αρέσουν σε κάποιους που αναρωτιέσαι αν αξίζει ακόμη να παλεύεις.
…το πρόγραμμα Συν-κοινωνία το οποίο θα ήταν καλύτερα να ονομάσουν Συν-ταλαιπωρία. Περιμένει ο κοσμάκης στη στάση και παίζει στοίχημα για το τι ώρα θα περάσει το αστικό. Μπορεί να μην πληρώνει εισιτήριο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί και να εμπαίζεται. Άλλωστε τα αστικά δεν κάνουν τζάμπα τα δρομολόγια. Επιδοτούνται και μάλιστα αδρά. Και από την άλλη ο δήμος δηλώνει ότι δεν ξέρει τι συμβαίνει χωρίς ωστόσο να παρεμβαίνει άμεσα προκειμένου να αποκατασταθεί η όποια αυθαιρεσία Οι οδηγοί λένε ότι άλλαξαν τα δρομολόγια και ο δήμος δηλώνει ότι ισχύουν αυτά που έχουν ανακοινωθεί αρχικά. Η πρακτική πάντως δείχνει ότι την αλήθεια την λένε οι αστικές γραμμές. Είναι δυνατόν να έχεις την ευθύνη ενός προγράμματος, να το χρηματοδοτείς ο ίδιος και να μην ελέγχεις την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του έτερου συμβαλλόμενου; Και επί τη ευκαιρία. Τα στέγαστρα που ξηλώσαν πότε θα τα επανατοποθετήσουν; Ή θα πρέπει οι ηλικιωμένοι άνθρωποι να περιμένουν υπομονετικά όρθιοι και κάτω από τη βροχή έως ότου δεηθεί και περάσει το αστικό; Έλεος πια.
Δραματική η κατάσταση με την αλληλογραφία των κατοίκων του ορεινού όγκου

Πέραν των άλλων πολλών και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του ορεινού όγκου της Ξάνθης, έχουν κι αυτό με την αλληλογραφία τους. Οι χαμένοι ή οι ανοιχτοί φάκελοι στα καφενεία των χωριών είναι ένα καθημερινό πλέον φαινόμενο καθώς ο εκάστοτε ταχυδρόμος που εξυπηρετεί τα χωριά αυτά, μη έχοντας ουσιαστικά κι άλλη λύση, αφήνει τα γράμματα και τους λογαριασμούς των κατοίκων στα καφενεία.
Μάλιστα για να βρει κανείς ένα δικό του γράμμα πρέπει να ψάχνει για αρκετή ώρα μέσα στη στοίβα από φακέλους που σχηματίζεται καθώς στα μεγάλα χωριά είναι πολλοί οι κάτοικοι κι άρα πολλά και τα γράμματα αλλά και στα μικρά χωριά υπάρχει ανάλογο πρόβλημα αφού η αλληλογραφία των κατοίκων των μικρών χωρίων δε πηγαίνει στο κάθε χωριό ξεχωριστά αλλά σε ένα κεντρικό χωριό. Για παράδειγμα τα μικρά χωριά που βρίσκονται γύρω από τον οικισμό Σμίνθη, δε διαθέτουν καφενείο ή κάποιο άλλο μαγαζί με αποτέλεσμα η αλληλογραφία να πηγαίνει σε ένα καφενείο της Σμίνθης που είναι και το κεντρικό και ίσως μεγαλύτερο χωρίο της περιοχής αυτής.
Βέβαια το πολύ ψάξιμο για να βρει κανείς ένα δικό του γράμμα μοιάζει σαν ένα τίποτα μπροστά στους άλλους κινδύνους που ενέχει η κατάσταση αυτή. Πολλές φορές γίνεται παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των κατοίκων αφού λογαριασμοί τραπεζών και άλλα είναι εκτεθειμένα στην περιέργεια του καθένα να ανοίξει το λογαριασμό και να ξέρει που και τι χρωστάει ο καθένας. Ένα άλλο εξίσου σοβαρό πρόβλημα είναι οι λογαριασμοί που εξαφανίζονται κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξοφλούνται με μεγάλη καθυστέρηση με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κάτοχο του λογαριασμού που δε τον εξόφλησε εγκαίρως.
Φυσικά θα ήταν παράλογο και άστοχο από τη μεριά μας να επιρρίψουμε ευθύνες στον ταχυδρόμο που εξυπηρετεί τον ορεινό όγκο ή στο ίδιο το ταχυδρομείο μιας και τα χωριά αυτά δεν έχουν ούτε οδούς ούτε αριθμούς και ο ταχυδρόμος φυσικά ούτε μπορεί ούτε και είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τον καθένα προσωπικά για να του πηγαίνει την αλληλογραφία στο σπίτι.
Μια σωστή και μάλλον η μοναδική για την ώρα λύση θα ήταν να προσλάβει ο δήμος Μύκης στο κάθε χωριό έναν κάτοικο του ο οποίος θα γνωρίζει όλους τους συγχωριανούς του και θα αναλάβει να μοιράζει την αλληλογραφία εντός του οικισμού. Πέρα από το ότι με τον τρόπο αυτό ο δήμος Μύκης θα δώσει εργασία σε κάποιους ανθρώπους, θα διευκολύνει και όλους τους υπόλοιπους να λαμβάνουν έγκαιρα και χωρίς κανένα πρόβλημα τα γράμματα τους. Βέβαια προς το παρόν δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής αλλά θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά τη λύση αυτή οι άνθρωποι του δήμου Μύκης, εκτός κι αν μας πουν ότι ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει έναν μισθό της πείνας (γιατί τέτοιος θα είναι) σε δέκα ακόμα ανθρώπους.
Για την ώρα πάντως δε διαφαίνεται καμία λύση στο πρόβλημα αυτό, έτσι σε πολλά καφενεία της περιοχής θα συναντήσει κανείς γράμματα πεταμένα αριστερά και δεξιά, φακέλους ανοιχτούς και γενικότερα μια κατάσταση που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες. Αξίζει πάντως να τονίσουμε πως σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικής καθημερινής εφημερίδας της Ξάνθης, ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και αρκετά χωριά του πεδινού όγκου και μάλιστα χωριά κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά της ορεινής περιοχής.
Με τη διαφορά ότι εκεί όπως διαβάσαμε στο προαναφερόμενο ρεπορτάζ, οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και μαζεύουν υπογραφές ζητώντας μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη μεταχείριση στο θέμα αυτό. Ίσως αυτό να είναι ένα καλό κίνητρο να κάνουν κάτι ανάλογο και οι κάτοικοι του δήμου Μύκης , εξάλλου δε θα πρέπει να ξεχνάμε την πού σωστή φράση που λέει πως αν το παιδί δε κλάψει η μάνα δε θα του δώσει γάλα. Θα πρέπει λοιπόν οι κάτοικοι του ορεινού όγκου να ξυπνήσουν επιτέλους από τον λήθαργο και να μάθουν να διεκδικούν αυτά που δικαιούνται και να μην αρκούνται πάντα στα ψίχουλα που τους δίνουν. Άνθρωπος που δε ξέρει να διεκδικεί ουσιαστικά είναι άνθρωπος που δεν έχει τίποτα.

Σ. Καραχότζα


Αντί να αμειφτούν για το καλό που έκαναν, πληρώνουν κι από πάνω



Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν οι εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς του 17ου δημοτικού σχολείου που βρίσκεται στην Καλλιθέα Ξάνθης και του οποίου ο προαύλιο χώρος χάρη στην ευαισθησία των προαναφερθέντων, έχει μετατραπεί σε ένα πανέμορφο πάρκο, σε μια πραγματική όαση την οποία πέρα από τους μαθητές μπορούν να χαίρονται και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αυτής.
Ωστόσο το εγχείρημα αυτό έχει και το ανάλογο κόστος το οποίο προς το παρόν επιβαρύνεται το ίδιο το σχολείο χωρίς να λαμβάνει κάποια επιπλέον χρήματα από τους αρμόδιους φορείς για τη συντήρηση του. Έτσι η σχολική επιτροπή και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων με έγγραφη επιστολή τους ζητούν από τη δημοτική αρχή, μιας και ο χώρος αυτός προσφέρεται πλέον όχι μόνο στους μαθητές αλλά σε όλους τους περίοικους προκειμένου να απολαύσουν κι εκείνοι το μοναδικό πράσινο της περιοχής, να συμμετέχει στα έξοδα ποτίσματος του συγκεκριμένου χώρου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μιλάμε για ένα ποσό που σε καμιά περίπτωση δε ξεπερνά τα 800 ευρώ.
Επίσης ζητούν την τοποθέτηση ξύλου στα πέτρινα παγκάκια που υπάρχουν προκειμένου να είναι πιο άνετη η χρήση τους από τους κατοίκους, κόστος που και σε αυτή την περίπτωση είναι ελάχιστο. Ακόμα οι άνθρωποι αυτοί ζητούν από το δήμο να βελτιώσει το φωτισμό του χώρου και μάλιστα δε ζητούν την αγορά νέων φωτιστικών σωμάτων αλλά την αφαίρεση παλιών από χώρους που δε χρειάζονται και την τοποθέτηση τους εκεί. Είναι αυτονόητο πως ο καλύτερος φωτισμός του χώρου και τους επισκέπτες του θα διευκολύνει και τον έλεγχο του θα κάνει πιο εύκολο.
Ένα ακόμα όμως εμπόδιο για μαθητές και κατοίκους είναι και οι σε πολύ κοντινή απόσταση τοποθετημένοι κάδοι απορυμάτων και για το λόγο αυτό ζητούν τη μεταφορά τους σε κάποιον άλλο χώρο και εκεί να μπει ένας υπόγειος κάδος. Να θυμίσουμε εδώ πως δεν είναι μόνο οι οσμές από τους κάδους που ενοχλούν αλλά πολλές φορές σκυλιά καθώς και παιδιά σκορπούν τα σκουπίδια με αποτέλεσμα ο χώρος αυτός να γίνεται απλησίαστος.
Βέβαια η Τ μιλώντας με τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, έθεσε το πολύ απλό ερώτημα, γιατί η ανακοίνωση αυτή μια μέρα μόλις πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η απάντηση του ήταν πως μόλις τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου συγκεντρώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το σχολείο και ασχολήθηκαν με τα προβλήματα του. Βέβαια το σχολείο αντιμετωπίζει και άλλα, σαφώς πιο μικρά προβλήματα, όπως το βάψιμο, τα οποία όμως αναμένεται να λυθούν ακόμα και τις επόμενες μέρες.
Στο αίτημα αυτό της σχολικής επιτροπής και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στέκεται αρωγός και ο πολιτιστικός σύλλογος Καλλιθέας η πρόεδρος του οποίου τονίζει πως ο δήμος θα πρέπει εκτός των παραπάνω, να φροντίσει και για τη σωστή λειτουργία του χώρου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε δηλαδή που οι εκπαιδευτικοί απουσιάζουν και εκ των πραγμάτων δε μπορούν να φροντίσουν το χώρο. Μάλιστα η κυρία Τσάπαρη έκανε κι ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας πως ότι όμορφο έχει αυτή τη στιγμή η περιοχή της Καλλιθέας, είναι δημιούργημα των ίδιων των κατοίκων και για το λόγο αυτό ζητά ευθέως από τη δημοτική αρχή να ασχοληθεί περισσότερο με τη συγκεκριμένη περιοχή και να της δώσει όσα της αξίζουν.
Εμείς σε επικοινωνία μας με το δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, ο οποίος δε θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα αυτό, τον ακούσαμε να είναι φανερά ενοχλημένος στην αρχή αλλά στη συνέχεια αφού κατάλαβε πως το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί, μας είπε πως ουσιαστικά αναθέτει στον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής και δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του, Αποστόλη Αγκόρτσα, να διερευνήσει το θέμα και αφού συγκροτήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση με τις πιθανές λύσεις του προβλήματος αυτού, να τους την καταθέσει και ο ίδιος θα είναι θετικός ως προς την εύρεση μιας λύσης κοινά αποδεχτής.
Εκείνο όμως που μας προκαλεί εντύπωση είναι το γιατί θα πρέπει ένας χώρος που είναι κοινωφελής, να συντηρείται με τα χρήματα ενός σχολείου. Εντάξει, το συγκεκριμένο χώρο ουσιαστικά το δημιούργησαν οι άνθρωποι του σχολείου, αφού όμως ό ίδιος ο δήμος δε φρόντισε να κάνει κάτι ανάλογο, τουλάχιστον ας φροντίσει για τη συντήρηση του χωρίς να επιβαρύνει αυτή το σχολείο.

Σ. Καραχότζα
Κίνδυνος εξάπλωσης του ιού της γρίπης μέσω των γυμναστηρίων


Αν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού της νέας γρίπης στα σχολεία όλων των βαθμίδων κρίνονται από καλά έως και εξαιρετικά σε ορισμένες περιπτώσεις, δε μπορεί να πει κανείς το ίδιο και για τα κλειστά γυμναστήρια και γενικότερα για τους χώρους όπου αθλούνται πολλά άτομα μαζί. Βέβαια σύμφωνα και με τον πρόεδρο του αθλητικού οργανισμού δήμου Ξάνθης Νίκο Παπαδόπουλο, ανάλογα θα είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν και στους χώρους άθλησης ωστόσο ο ίδιος είναι κατά των πολλών υποσχέσεων αφού όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στο Κανάλι 6, τα πράγματα στο συγκεκριμένο τομέα είναι ακόμα πιο δύσκολα.
Οι διαφόρων τύπων απολυμάνσεις και καθαριότητες δε κρίνονται αρκετές για τα γυμναστήρια καθώς πολλά από τα παιδιά, την ώρα που αθλούνται έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο κι εκεί πλέον δεν είναι αρκετό κανένα προληπτικό μέτρο. Έτσι οι όποιες δράσεις αναφορικά με το νέο αυτό ιό στα γυμναστήρια θα εξαρτηθεί από την πορεία της γρίπης στα σχολεία και εν συνεχεία και στα γυμναστήρια.
Προς το παρόν τηρούνται απλά οι βασικοί κανόνες χωρίς να είναι εφικτή η εφαρμογή κάποιου άλλου πιο εξειδικευμένου μέτρου. Έτσι ο κύριος Παπαδόπουλος τονίζει πως πέρα από τα βασικά μέτρα των ίδιων των γυμναστηρίων, βασικό είναι και τα ίδια τα παιδιά να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής καθώς αν αυτά δε το κάνουν τότε είναι άχρηστο οποιοδήποτε μέτρο λάβουν τα γυμναστήρια.
Ο πρόεδρος του αθλητικού οργανισμού δήμου Ξάνθης διαβεβαιώνει πως από τη μεριά του δήμου θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αλλά δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για τα αποτελέσματα τους κυρίως όταν η γρίπη θα αρχίσει να έρχεται κατά κύματα. Βέβαια μια μεγάλη παράλειψη της πολιτείας είναι πως μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποσταλεί συγκεκριμένες οδηγίες στα γυμναστήρια όπως έγινε με τα σχολεία κι έτσι το μόνο που προς το παρόν μπορεί να γίνει είναι και στα αθλητικά κέντρα να εφαρμοστούν μέτρα ανάλογα με αυτά των σχολείων.
«Λύστε πρώτα αυτά που λύνονται και μετά ασχοληθείτε με τα ανέφικτα»


Σε πλαίσιο: όταν ένας νομάρχης χρειάζεται δέκα τουλάχιστον χρόνια για να ανοίξει το δρόμο Ελλάδα Βουλγαρία, πόσα χρόνια θα χρειαστεί άραγε για να φέρει στην Ξάνθη συνεδριακό τουρισμό;

Για συνεδριακό τουρισμό στο νομό Ξάνθης έκανε λόγο ο νομάρχης Γιώργος Παυλίδης κρίνοντας προφανώς πως η περιοχή μας είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Ίσως να θεωρεί πως έχει λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της Ξάνθης και πως το μόνο που πλέον της λείπει είναι ο συνεδριακός τουρισμός. Προφανώς ο κύριος Παυλίδης δεν έχει αντιληφθεί πως η νομός πάει στο θέμα της τουριστικής κίνησης πάει από το κακό στο χειρότερο, ίσως ακόμα να μην έχει καταλάβει πως μεγάλο για να μη πούμε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό το έχει η νομαρχία η οποία προφανώς κάτι δεν κάνει σωστά αυτά τα τελευταία χρόνια.
Από τη μεριά τους βέβαια ξενοδόχοι της Θράκης μόνο θετικοί θα μπορούσαν να είναι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο τονίζουν πως για να πραγματοποιηθεί το όνειρο αυτό θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν ορισμένα πολύ πιο απλά ως προς την επίλυση τους προβλήματα.
Για να μπορέσει μια περιοχή να έχει συνεδριακό τουρισμό, δηλαδή υψηλής οικονομικής στάθμης τουρισμό, θα πρέπει να έχει και τις ανάλογες υποδομές όπως είναι τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. Ο νομός Ξάνθης όμως αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο δύο ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και συνολικά 60 περίπου δωμάτια και ένα μόλις ξενοδοχείο πέντε αστέρων έχουμε μόνο ένα με όχι πάνω από 110 δωμάτια, στο σύνολο δηλαδή σα νομός διαθέτουμε περίπου 160 δωμάτια που μπορούν να δεχτούν τέτοιου είδους υψηλού τουρισμού τη στιγμή που συνεδριακός τουρισμός σημαίνει στην χειρότερη των περιπτώσεων τουλάχιστον χίλια τέτοια δωμάτια.
Έτσι προς το παρόν οι ξενοδόχοι της περιοχής μας θεωρούν πως δε θα πρέπει να ασχοληθούμε με πράγματα που στην παρούσα φάση είναι ανέφικτα αλλά με προβλήματα των οποίων η λύση θέλει κυρίως πολιτική βούληση και όχι απαραίτητα μεγάλο κόστος. Συγκεκριμένα λένε πως θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει κάποτε αυτός ο περίφημος δρόμος Βουλγαρίας Ελλάδας του οποίου ι ιστορία κρατάει πάνω από δέκα χρόνια.
Να εξασφαλιστούν οι γαλάζιες σημαίες καθώς και τουαλέτες τόσο στις παραλίες μας όσο και στις εκβολές του Νέστου. Να αποκτήσουν οι Ξανθιώτες τη δυνατότητα να πηγαίνουν από και προς το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης με μέσα μαζικής μεταφοράς όπως για παράδειγμα τα λεωφορεία και να μην αναγκάζονται να πληρώνουν ταξί γι’ αυτές τους τις μεταφορές.
Επίσης τονίζουν πως μουσεία και γενικότερα αρχαιολογικοί χώροι του νομού θα πρέπει όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη να είναι ανοιχτά όλη τη μέρα και όχι για λίγες μόνο ώρες τη μέρα. Ακόμα το σωματείο ξενοδόχων Θράκης δηλώνει μη ικανοποιημένο από τη μέχρι τώρα τουριστική προβολή της περιοχής και ζητά την όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά από τη πλευρά της νομαρχίας στο θέμα αυτό.
Βέβαια ένα θέμα που χρίζει άμεσης λύσης είναι η τεράστια καθυστέρηση απόκτησης βίζας από κατοίκους των γειτονικών χωρών που θέλουν να επισκεφτούν την περιοχή μας αλλά η καθυστέρηση αυτή τους αποτρέπει από τη σκέψη αυτή. Με κάποιες πιέσεις όμως προς την ευρωπαϊκή επιτροπή μιας και από αυτήν εξαρτάται, θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση και σε αυτό το πρόβλημα.


Τέλος οι επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού θεωρούν ιδιαίτερα χρονοβόρα και κατά συνέπεια μεγάλη ταλαιπωρία τη διαδικασία απόκτησης άδειας για ξενοδοχειακή μονάδα και προτείνουν τη δημιουργία ενός μόνο γραφείου όπου θα ολοκληρώνονται άλλες οι διαδικασίες και δε θα χρειάζεται να περάσει κανείς από δεκάδες γραφεία για να αποκτήσει μια τέτοια άδεια.
Καλό θα ήταν λοιπόν τόσο η νομαρχία όσο και όλοι οι υπόλοιποι φορείς να ασχολούνται πρώτα με τα προβλήματα των οποίων η λύση είναι εφικτή και μετά να αρχίζουν το κυνήγι των μακρινών ονείρων. Καλά είναι τα όνειρα κύριε νομάρχα αλλά τι να τα κάνεις όταν ξέρεις πως θα παραμείνουν όνειρα. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο τη στιγμή που χρόνο με το χρόνο μειώνεται η τουριστική κίνηση στο νομό, να μιλάμε για υψηλού επιπέδου επισκέπτες. Ας κάνουμε πρώτα κάτι για να κρατήσουμε τους απλούς επισκέπτες και μετά βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε και με τον συνεδριακό τουρισμό.

Σ. Καραχότζα
Ψήφος αντίστασης η ψήφος στο ΚΚΕ

Απόφαση της πλουτοκρατίας η προκήρυξη πρόωρων εκλογών
Με όπλο την αντίσταση ενάντια στις πολιτικές που καθιστούν τον εργαζόμενο όμηρο των αδιέξοδων πολιτικών και των επιχειρηματικών συμφερόντων, κατεβαίνει στην εκλογική μάχη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ζητώντας την καταδίκη του δικομματισμού και την αντίσταση τόσο προς την εργοδοσία όσο και προς τα πολιτικά κόμματα που τη στηρίζουν.
Σε ότι αφορά στα ψηφοδέλτια σε αυτά συμμετέχουν αγωνιστές, αγωνίστριες, νέοι και νέες που πραγματικά έχουν δοκιμαστεί στο πεδίο της ταξικής πάλης, σε αγώνες εργατικούς, λαϊκούς , σε αγροτικές κινητοποιήσεις.
Στην Ξάνθη η παρουσίαση του ψηφοδελτίου έγινε το Σάββατο το βράδυ από τον ευρωβουλευτή και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γιώργο Τούσσα τον οποίο και συναντήσαμε για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.


Κύριε Τούσσα. Πολλοί άσκησαν κριτική για την προκήρυξη των εκλογών εν μέσω οικονομικής κρίσης καθώς η όλη διαδικασία θα επιβαρύνει κατά πολύ τον ήδη προβληματικό προϋπολογισμό. Θεωρείτε ότι ήταν μια σωστή επιλογή του πρωθυπουργού;

Η απόφαση για τις πρόωρες εκλογές έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η οποία επικαλέστηκε την οικονομική κρίση. Το Κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας επεσήμανε από την πρώτη στιγμή ότι επιχειρηματικοί κύκλοι, το μεγάλο κεφάλαιο, η πλουτοκρατία του τόπου μας, η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ, θέλουν μέσα από τη διαδικασία των πρόωρων εκλογών να βγει μια ισχυρή κυβέρνηση όχι για να λύσει τα προβλήματα της χώρας προς όφελος του λαού αλλά να διασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου κατά τη διάρκεια της κρίσης με απώτερο σκοπό φυσικά αμέσως μετά το πέρας της κρίσης να έχει μια καλύτερη θέση στο διεθνή ανταγωνισμό.
Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά επιδιώκεται να ριχθούν πρόσθετα βάρη στις πλάτες του εργαζόμενου λαού, δηλαδή μια νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων για τα οποία τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί. Ανατρέχοντας κανείς στα τελευταία 20 χρόνια θα διαπιστώσει ότι μια σειρά από νόμους, από τις αρχές της δεκαετίας του 90 μέχρι και τις μέρες μας, ξεκίνησαν από τη Νέα Δημοκρατία, στη συνέχεια ενισχύθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και σε αυτούς τους νόμους πάτησε τα τελευταία 5 χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.



Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, σοβαρές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, χτύπημα παραδοσιακών τομέων της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που δε θα διαρκέσει μόνο για τη φάση αυτή των 2 ετών αλλά θα έχει και συνέχεια σε βάθος χρόνου.
Αυτά έχουν δεσμευτεί ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία τόσο ως προς τα εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης όσο και ως προς τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα στις 17 Ιουλίου του 2007 έχουν συμφωνήσει σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, για την αλλαγή συνολικά του εργατικού δικαίου όπως για παράδειγμα η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι σαρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση. Ήδη για τις γυναίκες εκκρεμεί η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης τους, μια αύξηση που υπολογίζεται από 5 έως και 17 χρόνια. Ακόμα χειρότερο στοιχείο είναι ο αποχαρακτηρισμός της ασφάλισης των εργαζομένων του δημοσίου από κοινωνική σε επαγγελματική και φυσικά πολλά από τα κοινωνικά αγαθά όπως η παιδεία, η πρόνοια, η υγεία εμπορευματοποιούνται.

Είπατε ότι η επιλογή αυτή είχε σαν στόχο να βοηθήσει την πλουτοκρατία. Ωστόσο τα τελευταία 5 τουλάχιστον χρόνια η πλουτοκρατία ήταν πάντα η ευνοημένη σε αντίθεση με μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι έβλεπαν το εισόδημα τους διαρκώς να συρρικνώνεται. Γιατί λοιπόν να ρισκάρει να χάσει όλα αυτά τα προνόμια τη στιγμή μάλιστα που όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αφορούν τις μικρομεσαίες τάξεις και όχι τις προνομιούχες;

Από τη μεριά των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών και γενικότερα του κεφαλαίου γίνεται κριτική τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία. Πρόσφατα μάλιστα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε 28 δισεκατομμύρια στις τράπεζες, παρόλα αυτά όμως ζητούν την περαιτέρω ενίσχυση τους προκειμένου να διασφαλιστεί η αυξανόμενη κερδοφορία τους ειδικά την περίοδο αυτή της κρίσης η οποία έχει ήδη μεγάλο αντίκτυπο στα φτωχά στρώματα με κυριότερο στοιχείο φυσικά την αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους, η ανεργία στην Ξάνθη ακουμπάει το 12%, καθημερινά βλέπουμε σε πολλές επιχειρήσεις να αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις και να έχουμε την εκ περιτροπής εργασία.

Από την άλλη όμως η εκ περιτροπής εργασία έχει γίνει αποδεχτή από πολλούς εργαζόμενους οι οποίοι κατανοώντας τις δύσκολες συνθήκες της εποχής αυτής, αποδέχονται το μέτρο αυτό προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους. Θεωρείτε ότι έχει κανείς την πολυτέλεια εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης να ρισκάρει να χάσει τη δουλειά του;

Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιείται ως άσκηση πίεσης συνολικά σε όλους τους εργαζόμενους αλλά αυτό το μέτρο δε θα δώσει ζωτικότητα και ανάπτυξη στις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Με τις συνθήκες και συμφωνίες που ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός έχουν υπογράψει στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς, έδωσαν φτερά ασυδοσίας στο κεφάλαιο, μεταφορά κεφαλαίων, εμπορευμάτων και εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα το κεφάλαιο να μπορεί να αλωνίζει σε όλα τα κράτη μέλη και έχει τη δυνατότητα να βρίσκει όλο και πιο φθηνό εργατικό δυναμικό. Μια τέτοια λογική η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουν οι εργαζόμενοι δικαιώματα, είναι αδιέξοδη και στο μόνο που βοηθάει είναι να διασφαλίζεται η κερδοφορία των ισχυρών. Το Κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας εκείνο που προτείνει είναι αντίσταση τόσο προς την εργοδοσία όσο και προς τα πολιτικά κόμματα που τη στηρίζουν.

Μα η κερδοφορία των επιχειρήσεων σημαίνει και θέσεις εργασίας, αν μια επιχείρηση δεν παρουσιάζει κέρδη εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας. Αντιθέτως αν έχει κέρδη, πέρα από το ότι θα διατηρήσει το εργατικό της δυναμικό, πιθανό να δημιουργήσει και νέες θέσεις.


Περάσαμε περιόδους και επί των δύο μεγάλων κομμάτων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αστρονομικά κέρδη για τις επιχειρήσεις. Βέβαια σε αυτό συνέβαλαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά δε πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για χρήματα του ελληνικού λαού. Κανείς δε μας χαρίζει χρήματα, για το κάθε ευρώ που παίρνει η χώρα μας, ο λαός το πληρώνει μέχρι και 4 ευρώ. Σε εκείνες λοιπόν τις περιόδους μεγάλης ανάπτυξης, οι εργοδότες, οι ισχυροί, μας έλεγαν να κάνουμε υπομονή και πως με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων θα μεγαλώσει η πίτα και θα έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας.
Έτσι φτάσαμε στην περίοδο της κρίσης όπου πάλι λένε στον λαό πως πρέπει να κάνει υπομονή, να υπάρχει η εκ περιτροπής εργασία, να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, να εμπορευματοποιηθούν τα πάντα, πως πρέπει το 60% του ελληνικού λαού να ζήσει με κάτω από 600 ευρώ το μήνα για να περάσουμε τη κρίση. Εμείς λοιπόν λέμε πως όλα αυτά δεν έχουν καμία προοπτική για το μέλλον των εργαζομένων.

Ως κόμμα μιλάτε για φορολόγηση των επιχειρήσεων της τάξεως του 45%, ωστόσο όταν μια επιχείρηση από το 15% που φορολογείται τώρα, τη φορολογήσεις τριπλάσια, είναι επόμενο πως θα φύγει και θα πάει σε άλλη χώρα όπου και πιο φθηνά εργατικά χέρια θα βρει, και τη γραφειοκρατία για το στήσιμο της θα αποφύγει και τέτοια υψηλή φορολόγηση δε θα έχει. Παίρνετε την ευθύνη για τη μεταστέγαση των επιχειρήσεων σε άλλες χώρες;

Τα τελευταία 15 χρόνια ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, από το 45% του φόρου που πλήρωναν οι επιχειρήσεις, το κατέβασαν στο 25%, είδαμε εσείς κανένα όφελος για τους εργαζόμενους; Είδατε μήπως διαφορετική τάση από το να φεύγουν σε άλλες χώρες οι επιχειρήσεις; Δεν είναι αυτό το στοιχείο που μπορεί να αποφέρει ανάπτυξη της παραγωγής στη χώρα μας προς όφελος των εργαζομένων. Εξάλλου και η μετακίνηση για μια επιχείρηση κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι, όλοι θέλουν να έχουν μια σταθερή βάση, μια ομπρέλα να εξυπηρετούνται και να προβάλλονται τα συμφέροντα τους στο επίπεδο της ευρωπαϊκής ένωσης και των διεθνών οργανισμών. Εκείνο που εν τέλει μένει για τον φτωχό εργαζόμενο, το νέο, τον αγρότη, το μικρομεσαίο επιχειρηματία είναι πως η πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης που τόσο πιστά εφαρμόζουν τα δυο μεγάλα κόμματα, έχει μόνο δεινά για τους εργαζόμενους.

Μιλήσατε για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες, μια μεταρρύθμιση όπως την αποκαλεί η Νέα Δημοκρατία η οποία δε προκάλεσε και ιδιαίτερα μεγάλες αντιδράσεις κι αυτό γιατί στον ιδιωτικό τομέα η γυναίκα έτσι κι αλλιώς εργάζεται μέχρι τα 60 και τα 65 της χρόνια και μόνο στο δημόσιο συνταξιοδοτείται πιο νωρίς. Γιατί πιστεύετε πως ένας άνθρωπος, είτε είναι γυναίκα είτε άνδρας, θα πρέπει να παίρνει σύνταξη στα 45 και 50 του χρόνια όπου είναι και η πιο παραγωγική του ηλικία;

Ας θυμηθούμε τι έλεγαν στις γυναίκες και στους νέους στις αρχές της δεκαετίας του 90, τότε που από 1η Ιανουαρίου του 1993, όσοι έπιαναν δουλειά θα έμπαιναν με τους νέους όρους. Έλεγαν λοιπόν τότε στις γυναίκες πως αυτό δε τις αφορά, πως είναι κάτι που πιάνει μόνο τους νέους. Λέτε οι μέχρι τώρα πρωθυπουργοί αλλά και οι επόμενοι να μη θέλουν στο κόκαλο που ρίχνουν στους εργαζόμενους να υπήρχε και λίγο ψαχνό ώστε και γι’ αυτούς τα πράγματα να ήταν καλύτερα και τη τετραετία τους να μπορούσαν να τελειώσουν; Δε γίνεται όμως κι αυτό γιατί δεν αναζητούμε τη ρίζα του προβλήματος. Το πρόβλημα δεν είναι ο Α ή ο Β επιχειρηματίας, το πρόβλημα είναι πως όλος αυτός ο πλούτος τον οποίον παράγουν καθημερινά δισεκατομμύρια άνθρωποι, συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια. Υπάρχει μια υπέρ πληθώρα προϊόντων που παράγονται αλλά ο εργαζόμενος λαός που τα παράγει, δεν έχει τη δυνατότητα να τα αγοράσει αυτά τα προϊόντα.
Τη στιγμή που η ανεργία σπάει κόκαλα, εμείς ως χώρα έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό τόσο σε σχολεία και νηπιαγωγεία όσο και σε νοσοκομεία κι αυτή ακριβώς είναι η αντίθεση, ενώ δηλαδή υπάρχουν θέσεις που χρειάζονται κάλυψη από άτομα, η ανεργία αντί να μειώνεται, αυξάνεται διαρκώς.

Ποιες είναι τελικά οι προτάσεις του κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος για να ξεπεράσει η χώρα μας την οικονομική αυτή κρίση;

Εμείς σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα έχουμε διαφορετική πολιτική. Το Κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας έχει πολιτική συμμαχιών, έχει στρατηγικό πολιτικό στόχο. Τα βασικά μέσα παραγωγής να γίνουν λαϊκή περιουσία. Οι άλλοι, σε βάρος προφανώς των εργαζομένων, εκείνο που προτείνουν είναι η στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Το Κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας μιλάει καθαρά στους εργαζόμενους και τους ζητά να συνταχθούν μαζί τους για να αποτρέψουν αυτή την εις βάρος τους κατάσταση.

Από τη μια ζητάτε από τον ελληνικό λαό να καταδικάσει το δικομματισμού αλλά από την άλλη δεν αναλαμβάνεται την ευθύνη σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, να συνεργαστείτε με κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα και να περάσετε όσα μπορείτε να περάσετε μέσα από τη συμμετοχή σας σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας. Δηλαδή ο λαός να καταδικάσει το δικομματισμό και μετά τι;

Όσο θα συνεχίζεται η πολιτική αυτή όπου χτυπάνε με κάθε τρόπο τον εργαζόμενο, το Κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας δε θα συμμετέχει.

Είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρή κρίση η οποία δεν αντανακλά μόνο στην οικονομία αλλά σε όλους τους θεσμούς και τις δομές του ελληνικού κράτους. Σε αυτές όμως τις δύσκολες στιγμές, αντί να βλέπουμε μια στροφή των λαϊκών κυρίως στρωμάτων στην αριστερά, που αν μη τι άλλο έχει διαχρονικές πανανθρώπινες αξίες που πρεσβεύει αδιάλειπτα αντιμετωπίζουμε μία άνοδο της ακροδεξιάς. Γιατί συμβαίνει αυτό και πού μπορεί να οδηγήσει;

Δεν είναι στροφή προς τη δεξιά, ο πολιτικός συσχετισμός τόσο στη χώρα μας όσο και στα υπόλοιπα κράτη μέλη, εδώ και πολλά χρόνια είναι αρνητικός κι αυτό έχει επιδράσει σε πολλούς καλούς, καλοπροαίρετους ανθρώπους οι οποίοι προβληματίζονται με τις εξελίξεις αυτές. Είναι μια φάση απλά, πολλά κόμματα που χαρακτηρίζονται ως σοσιαλιστικά, κομμουνιστικά, άλλαξαν ριζικά τον πολιτικό τους προσανατολισμό, απεμπόλησαν αρχές και αξίες και ξεχνούν πως ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται.

Έχουν ολοκληρωθεί τα ψηφοδέλτια της παράταξης σας και τι άτομα συμμετέχουν σ’ αυτά;

Στα ψηφοδέλτια του Κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδας συμμετέχουν αγωνιστές, αγωνίστριες, νέοι και νέες που πραγματικά έχουν δοκιμαστεί στο πεδίο της ταξικής πάλης, σε αγώνες εργατικούς, λαϊκούς , σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Για εμάς δεν έχει τόση σημασία να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια μας ονόματα λαμπερά, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε εργάτες, αγρότες, δασκάλους και γενικότερα εργαζόμενους ανθρώπους που πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια έχουν δοκιμαστεί. Ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο είναι κι αυτό που διαμορφώθηκε στο νομό Ξάνθης με τους Βογιατζή Κώστα ιδιωτικός υπάλληλο, Εφέντη Χασάν οικοδόμος, Μαχαιρίδου Βούλα άνεργη πτυχιούχος οικονομικών, Πυργελής Γιώργος ιδιωτικός υπάλληλος, Φωτιάδης Δημήτρης φαρμακοποιός.
Μέσα ο Κοντός, έξω ο Τσαλίδης
Αργά το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ξάνθης με την έκπληξη να είναι το όνομα του Φίλιππου Τσαλίδη ο οποίος δε θα είναι τελικά υποψήφιος βουλευτής. Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας απαρτίζεται από τους Ανδρέου Γεωργία ηλεκτρολόγος μηχανικός, Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος πολιτικός μηχανικός, Ζεϊμπέκ Αϊσέλ δημοσιογράφος, Κοντός Αλέξανδρος βουλευτής, Μπουδούρ Αχμέτ οικοδόμος.
Μπήκαμε για τα καλά στους ρυθμούς των εκλογών αυτή την εβδομάδα αφού ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι των ψηφοδελτίων όλων των κομμάτων, με κορύφωση την 4η Οκτωβρίου που θα δουν τα αποτελέσματα και τους καρπούς των κόπων τους. Όλο κι όλο τρεις εβδομάδες έχουν οι υποψήφιοι βουλευτές για να κάνουν τον προεκλογικό τους αγώνα και να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι θα φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους ή μάλλον ότι δεν θα κάνουν όσα έκαναν ή μάλλον καλύτερα ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τον τόπο τους και όχι για την τσέπη τους. Ο βουλευτής όμως που θα πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκίνες, (σύμφωνα με πληροφορίες είναι και εκ νέου υποψήφιος στο Νομό Αργολίδος) είναι ο κ. Δημήτριος Κρανιάς. Ο Δημήτρης Κρανιάς είχε εκλεγεί ως πρώτος αναπληρωματικός στη Βουλή για το νομό Αργολίδας, πίσω από τον ανήσυχο και επαναστάτη Γιάννη Μανώλη. Δύο χρόνια μετά και αφού ο κ. Μανώλης τάραξε τον ήσυχο ύπνο του Πρωθυπουργού μας με τα καμώματά του, εξαπολύοντας τα πυρά του εναντίον πολλών κυβερνητικών στελεχών αδιακρίτως, ο κ. Κρανιάς άδραξε της ευκαιρίας και κάθισε για μία ολόκληρη ημέρα στην έδρα της Βουλής αντικαθιστώντας τον προκάτοχό του. Ορκίστηκε βουλευτής την 1η Σεπτεμβρίου, στις 2 Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εκλογές, στις 3 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή, στις 4 Σεπτέμβρη αγωνίζεται για να επανεκλεγεί. Αυτή είναι η Ελλάδα του παραλόγου. Και τι ευχή ήταν αυτή που σας έδωσε ο συνονόματός σας Κύριε Κρανιά, ο αγαπητός κ. Δημήτρης Σιούφας; Διαβάστε με προσοχή τα πρακτικά της Βουλής και θα καταλάβετε τι εννοώ.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΣΥΝΟΔΟΣ Β΄ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΒΟΥΛΗΣΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΔ΄Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Ιωάννης Μανώλης με επιστολή του χθες μου εγνώρισε ότι παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα.Θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η προαναφερθείσα επιστολή θα κατατεθεί στα Πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης.(Στο σημείο αυτό κατατίθεται στα Πρακτικά η προαναφερθείσα επιστολή, η οποία έχει ως εξής:ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριοι συνάδελφοι, θα προβούμε στην ορκωμοσία του συναδέλφου κ. Δημητρίου Κρανιά σε αντικατάσταση του κ. Ιωάννη Μανώλη, ο οποίος παραιτήθηκε.Καλείται ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Κρανιάς να προσέλθει και να δώσει το νενομισμένο όρκο ενώπιον του εκπροσώπου της Εκκλησίας.(Στο σημείο αυτό προσέρχεται ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Κρανιάς και δίνει τον παρακάτω όρκο:«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδος να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».)(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Άξιος, άξιος!ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Άξιος, άξιος!ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συγχαρητήρια και σας εύχομαι καλή θητεία.
Αγαπητέ Κύριε Σιούφα, τι το θέλατε και του ευχηθήκατε του ανθρώπου; Χειρότερη γκαντεμιά και από του Μητσοτάκη κουβαλάτε. Αλλά όσο κι αν μιλούμε για την ατυχία του Κου Κρανιά, μόνο άτυχος δεν ήταν. Γιατί απ’ ότι πληροφορηθήκαμε σύμφωνα με Νόμο που έχουν ψηφίσει οι ίδιοι οι βουλευτές μας για τους ευατούς τους, ακόμη και μια ημέρα να ορκιστείς βουλευτής, δικαιούσαι τον μισθό ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ!
Σας το έγραψα με ΚΕΦΑΛΑΙΑ για να μην νομίζετε ότι διαβάζετε λάθος. Ναι αγαπητοί μου συμπολίτες, αυτό είναι το κράτος πρόνοιας (για τους βουλευτές βεβαίως βεβαίως) στο οποίο ζούμε. Όσο για το ποσό που θα πάρει ο κ. Κρανιάς γιατί είπε τόσο όμορφα τον όρκο του «Ορκίζομαι στο όνομα .. κ.λ.π.» , 33 λέξεις δηλαδή, κάθε λέξη άξιζε περίπου 8.000€. Όσοι έχετε μαθηματικό μυαλό ήδη ξέρετε το ποσό αποζημίωσης του κατά τ’ άλλα άτυχου βουλευτή. Δηλαδή τα ίδια λεφτά που πήραν και οι σκληρά εργαζόμενοι βουλευτές μας που πηγαινοερχόντουσαν στην Αθήνα, έκαναν δηλώσεις, άκουγαν με τις ώρες στη Βουλή για νομοσχέδια, έβγαιναν στα τηλεοπτικά παράθυρα και είχαν και τον κάθε ψηφοφόρο στο κεφάλι τους να τους ζητάει τα γνωστά ρουσφέτια. Βρε τον άτυχο τον Κρανιά !!! Θα αγόραζα ευχαρίστως ένα λαχείο συνεταιρικά μαζί του !


Ο Μαυροβούνιος Ντράσκοβιτς ο 11ος παίκτης για τη Makro Ξάνθη



Στην ολοκλήρωση του φετινού ρόστερ βρίσκεται η Makro Ξάνθη, η οποία προσθέτει άλλο ένα βασικό κομμάτι στο παζλ, αυτό του Ντανήλο Ντράσκοβιτς. Ο 23χρονος (γεν. 20-10-1985) ύψους 2.06 που αγωνίζεται στην θέση 4 έρχεται στην Ελλάδα από την Μπέογκραντ Σερβίας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του κ. Νικολόπουλου, ανακάλυψε και πάλι χρυσάφι, όπως και τα προηγούμενα με τους Μίμιτσα, Σκάρα, Γέλενιτς, κ.α.
Ο νεαρός Μαυροβούνιος είναι ο 11ος παίκτης της Makro Ξάνθη και θα δώσει τις λύσεις στην θέση 4 αφού θα είναι ο βασικός για να καλύψει την θέση αυτή.
ΦΙΛΙΚΑ
Με δύο φιλικά προετοιμασίας ολοκλήρωσε την εβδομάδα η Makro Ξάνθη, τα οποία έδωσε στο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ με αντιπάλους ομάδες χαμηλότερης κατηγορίας, όπου οι παίκτες του Γρηγόρη Σουλιώτη είχαν την ευκαιρία να «ξεμπουκώσουν» από τις σκληρές προπονήσεις. Η Ξανθιώτικη ομάδα επιβεβαιώνοντας την έννοια του φαβορί κέρδισε και τα δύο. Την Παρασκευή τον Πιερικό Αρχέλαο με 84-78 και το Σάββατο τον Φοίνικα Λάρισας με 79-54.
ΜΕ ΠΙΕΡΙΚΟ ΑΡΧΕΛΑΟ
Μπορεί να έκανε το ιδανικό ξεκίνημα η Makro Ξάνθη στο φιλικό με τον Πιερικό Αρχέλαο όμως στην συνέχεια δυσκολεύτηκε να πετύχει την νίκη με 84-78, αφού οι φιλοξενούμενοι έχουν στα χέρια τους περισσότερα φιλικά και στόχους φιλόδοξους στο φετινό πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής.
Οι Ξανθιώτες ξεκίνησαν εντυπωσιακά και πριν ολοκληρώσουν το πρώτο 10λεπτο προηγήθηκαν με διψήφιο αριθμό πόντων (23-12). Οι παίκτες του Γαλάνη αφού κατάφεραν να «ψαλιδίσουν» την διαφορά στο πρώτο 10λεπτο έκλεισαν το ημίχρονο με 37-37 και κατάφεραν να περάσουν για πρώτη φορά μπροστά με 56-57 χάρη σε 3ποντο του πρώην δικού μας, Γιάννη Μητσάκη 55΄΄ πριν το τέλος της 3ης περιόδου. Ένα 5-0 σερί στον εναπομείναντα χρόνο με πρωταγωνιστή τον αρχηγό Γιάννη Στεφανίδη έβαλε την ομάδα του μπροστά και απλά διατήρησε την διαφορά μέχρι το τέλος φτάνοντας στο +6 (84-78).
Διαιτητές ήταν οι κ.κ. Ξενικάκης (Δράμας) – Σαλικίδης (Ξάνθης).
Τα 10λεπτα: 25-18, 37-37(ημιχ.), 61-57, 84-78 τελικό.
ΜΑΚΡΟ ΞΑΝΘΗ (Σουλιώτης): Ιωακειμίδης 5 (1), Κουκουράβας 4, Στεφανίδης 12 (3), Μαρουλάκης 3 (1), Γέλενιτς 18 (2), Αναγνωστόπουλος 6, Νησιώτης 12, Πανμαγιωτόπουλος 16 (2), Μασλαρινός 7 (1), Σπανός 1.
ΜΕ ΦΟΙΝΙΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Με απόντα τον Κουκουράβα – λόγω προβλήματος στο νύχι του αριστερού ποδιού του – πραγματοποιήθηκε το 2ο φιλικό με αντίπαλο τον Φοίνικα Λάρισας, που αγωνίζεται στην Γ΄ Εθνική. Η ομάδα του «κάμπου» δυσκόλεψε την ομάδα του Γρηγόρη Σουλιώτη για ένα ημίχρονο αφού δεν άφηνε τους γηπεδούχους να ξεφύγουν στο σκορ. Στο δεύτερο ημίχρονο η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανής και αφού πήρε διαφορά με διψήφιο αριθμό πόντων στο τέλος της 3ης περιόδου και έδωσαν διαστάσεις στο σκορ στην τελευταία περίοδο, θέλοντας να «τιμωρήσουν» τους προκλητικούς φιλοξενουμένους που στο τέλος της 3ης περιόδου παραλίγο να έρθουν στα χέρια ο Νησιώτης με έναν αντίπαλο για σκληρό φάουλ στον Ξανθιώτη.
Διαιτητές ήταν οι κ.κ. Σαλικίδης (Ξάνθης) – Ντούρας (Κομοτηνή).
Τα 10λεπτα: 12-9, 38-34(ημιχ.), 57-46, 79-54 τελικό.
ΜΑΚΡΟ ΞΑΝΘΗ (Σουλιώτης): Ιωακειμίδης 2, Στεφανίδης 4, Μαρουλάκης 2, Γέλενιτς 14 (2), Αναγνωστόπουλος 14, Νησιώτης 9, Πανμαγιωτόπουλος 15 (3), Μασλαρινός 12 (2), Σπανός 7 (1).
ΕΠΟΜΕΝΑ ΦΙΛΙΚΑ
Άλλα δύο φιλικά περιλαμβάνει το πρόγραμμα προετοιμασίας για τη Makro Ξάνθη η εβδομάδα που διανύουμε. Σήμερα το απόγευμα στις 18.00΄ θα υποδεχτεί τον ΓΑΣ Κομοτηνή και το Σάββατο θα πάει στην Δράμα για να κοντραριστεί με τον ΚΑΟΔ, στο πιο δύσκολο απ[ό τα μέχρι σήμερα φιλικά. Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου θα υποδεχτεί τον Ηρακλή στο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ και στις 26 του ίδιου μήνα ξεκινά το κύπελλο.
ΓΙΝΕ Ο 6ος ΠΑΙΚΤΗΣ
Από τη Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009 ξεκίνησε η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας της νέας περιόδου και για τους 15 εντός έδρας αγώνες του πρωταθλήματος της Α2.
Τους φιλόδοξους φετινούς στόχους της ομάδας, η διοίκηση θέλει να τους υλοποιήσει έχοντας στο πλευρό της τον κόσμο για να γίνει ο 6ος παίκτης της.
Συμβολική είναι φέτος η τιμή των εισιτηρίων διαρκείας που καθορίστηκε στα 50 Ευρώ με όλους τους κατόχους των εισιτηρίων διαρκείας της περιόδου, να συμμετάσχουν σε κλήρωση.
Μάλιστα σήμερα Τετάρτη και ώρα 11.00΄ στο ξενοδοχείο ΝΑΤΑΣΑ η διοίκηση του κ. Νικολόπουλου θα παραθέσει συνέντευξη τύπου για τα διαρκείας που κυκλοφόρησαν.
ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ Η Α2;
Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την ΕΟΚ ότι αδιαφορεί πλήρως για το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας και οι παίκτες παραμένουν ανασφάλιστο, εξέδωσε ο ΠΣΑΚ, που απειλεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. «Δυστυχώς όλοι παρακολουθούμε την ουσιαστική διάλυση της Α2 κατηγορίας με την Ομοσπονδία να παρατηρεί απαθώς λες και κάποιος άλλος διοργανώνει το πρωτάθλημα. Δυστυχώς οι αθλητές της κατηγορίας παρότι έχουν ξεκινήσει την αγωνιστική προετοιμασία τους παραμένουν ανασφάλιστοι καθώς η ΕΟΚ αρνείται να υπογράψει την συμφωνία με την ασφαλιστική εταιρεία που η ίδια έχει συμφωνήσει. Ταυτόχρονα, τρεις ομάδες της κατηγορίας δεν λειτουργούν αγωνιστικά (προπονητής, μεταγραφές) με την Ομοσπονδία να μην παίρνει καμία θέση και να μην ανακοινώνει τι θα συμβεί με τις εν λόγω ομάδες. Θα θέσει επιτέλους κάποια προθεσμία για τις ομάδες ή, θα περιμένουμε την 1η αγωνιστική για να μάθουμε ποιες ομάδες θα κατέβουν τελικά στο πρωτάθλημά; Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ, διότι κάτω από αυτές της συνθήκες δεσμευόμαστε ότι η πρώτη αγωνιστική δεν θα ξεκινήσει ποτέ. Φτάνει λοιπόν η αδιαφορία, φτάνει η ανασφάλεια, φτάνουν τα λόγια που ακούμε τα τελευταία χρόνια την στιγμή που δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα υπέρ του Έλληνα καλαθοσφαιριστή», αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΚ.
Μάλιστα ο ΠΣΑΚ καλεί τα μέλη του σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στα γραφεία του στο Αμαρούσιο Αττικής συγκρότημα ΟΑΚΑ επί της οδού Κηφισίας 37 την 24/09/2009 ημέρα Πέμπτη και ώρα 16.00 με μόνο θέμα ημερήσιας διάταξης. «ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ Α1 & Α2 ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ»


Προβλημάτισε και πάλι η Skoda Ξάνθη που έχασε με 1-0 στον Εργοτέλη



Με άδεια χέρια έφυγε από το Ηράκλειο η Skoda Ξάνθη καθώς για την 3η αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος της Super League ηττήθηκε με 1-0 από τον Εργοτέλη και παρέμεινε για ακόμη ένα παιχνίδι χωρίς την χαρά της νίκης και τους βαθμούς της επιτυχίας. Οι φιλοξενούμενοι αν και στο 2ο ημίχρονο πίεσαν τους γηπεδούχους δεν μπόρεσαν να μετατρέψουν τις ευκαιρίες σε γκολ με αποτέλεσμα στο τέλος να φύγουν με σκυμμένο το κεφάλι.
Ο Εργοτέλης ευτύχησε να προηγηθεί με το καλημέρα και συγκεκριμένα στο 62ο δευτερόλεπτο με τον Λεάλ να εκμεταλλεύεται την αμυντική αδυναμία και με κοντινό πλασέ να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Γκσπούρνιγκ. Το γκολ φάνηκε αρχικά να μην επηρεάζει τους Ξανθιώτες που κύριο εκφραστή των ενεργειών τους τον Φαμπιανέζι κατάφεραν να δημιουργήσουν ευκαιρίες αλλά τα σουτ του Αργεντινού απέκρουσε σε κόρνερ ο Δασκαλάκης. Η επόμενη καλή στιγμή για το συγκρότημα του Βόλφγκανγκ Βολφ ήρθε με τον Κιντάνα αλλά το σου του από το ύψος της μεγάλης περιοχής κατέληξε άουτ.
Από την άλλη πλευρά ο Εργοτέλης είχε τις δικές του απαντήσεις στις ευκαιρίες της Skoda Ξάνθη και με τον Μπουντιμίρ να ταλαιπωρεί την άμυνα και τον Λεάλ να είναι αρκετά επικίνδυνος οι Κρητικοί έχασαν την δικιά τους πολύ καλή στιγμή λίγο πριν ο διαιτητής της συνάντησης σφυρίξει την λήξη του ημιχρόνου.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Γιώργο Βακουφτσή να παίρνει την θέση του Μαρσελίνιο και να τον Πόι να πηγαίνει στα αριστερά. Ο ρυθμός συνέχισε να είναι σε καλό επίπεδο και οι ομάδες έχαναν αρκετές ευκαιρίες με τους τερματοφύλακες να αναδεικνύονται οι κορυφαίοι των ομάδων. Έτσι ο Μπέτο λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους έφτασε τετ α τετ με τον Γκσπούρνιγκ αλλά ο Αυστριακός τερματοφύλακας βγήκε νικητής.
Ο Βολφκγναγκ Βολφ προχώρησε σε ακόμη μια αλλαγή με τον Στρμπα να παίρνει την θέση του Μάνταλου και τον Κιντάνα να χάνει ακόμη μια καλή ευκαιρία αφού από το ύψος του πέναλτι αστόχησε απελπιστικά, απογοητεύοντας τον πάγκο της ομάδας που περίμενε κάτι περισσότερο από αυτή την φάση.

Ωστόσο την μεγαλύτερη ευκαιρία για να ισοφαρίσει η Skoda Ξάνθη χάθηκε στο 69΄ λεπτό με τον Κιντάνα να κάνει την ενέργεια από τα δεξιά τον Πόι να παίρνει την μπάλα στην μικρή περιοχή αλλά τον Δασκαλάκη να βγαίνει νικητή σε μια φάση χαρακτηριστική του αγώνα.
ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
Στο 2' γκολ για τον Εργοτέλη! Λάθος στην άμυνα της Skoda Ξάνθης, η μπάλα στρώνεται στον Λεάλ που πλασάρει ψύχραιμα για το 1-0. Στο 5' σκαφτό σουτ του Φαμπιανέσι, δύσκολα βγάζει ο Δασκαλάκης. Στο 7' εξαιρετικό φάουλ του Φαμπιανέσι, εξίσου πολύ καλή απόκρουση του Δασκαλάκη. Στο 11' ο Μούντιμιρ βγαίνει μόνος προ του Γκσμπούρνινγκ, αλλά καθυστερεί και κόβεται. Στο 36' έξυπνο φάουλ του Φαμπιανέσι, η μπάλα μόλις άουτ. Στο 45' ο Λεάλ κατεβάζει την μπάλα, μπαίνει στην περιοχή, σουτάρει με το αριστερό, αλλά ο Γκσμπούρνιγκ διώχνει με τα πόδια. Στο 62' η μπάλα στρώνεται στα πόδια του Κιντάνα, το σουτ του Αργεντίνου είναι άτσαλο. Στο 69' τρομερή ευκαιρία για την Skoda Ξάνθη. Ολομόναχος στη μικρή περιοχή ο Πόι πλασάρει, αλλά ο Δασκαλάκης επεμβαίνει σωτήρια.Στο 72' πάσα του Φραγκουλάκη, σουτ του Ρομάνο η μπάλα μόλις άουτ. Στο 77' σουτ του Τζούνιορ λίγο έξω από την περιοχή, μπλοκάρει ο Γκσμπούρνινγκ.
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ
Ο Λεάλ μετέτρεψε σε γκολ την πρώτη ευκαιρία του ματς αλλά ο Εργοτέλης χρωστάει το μεγαλύτερο μέρος της νίκης του στον Σήφη Δασκαλάκη. Οι επεμβάσεις του Έλληνα τερματοφύλακα αποδείχθηκαν καθοριστικές για την έκβαση της αναμέτρησης.
ΚΛΕΙΔΙ αγώνα
Η φάση του 69' σημάδεψε την αναμέτρηση. Αφού ο Πόι κατάφερε να αστοχήσει σε εκείνο το ανεπανάληπτο τετ-α-τετ, η ψυχολογία των παικτών της Ξάνθης έπεσε κατακόρυφα, γεγονός που φάνηκε στη συνέχεια της αναμέτρησης.
Δεν απασχόλησε η διαιτησία του Δαλούκα, ο οποίος δεν είχε κάποια δύσκολη φάση να αντιμετωπίσει. Κιτρίνισε τους Ρομάνο και Κουκιέλκα, Βάλλα, Μάνταλο αντίστοιχα.
Εργοτέλης: Δασκαλάκης, Βίσιο, Χίμπλινγκερ, Τζούνιορ, Ρουμπάκης, Σασιασβίλι, Ρομάνο, Λεάλ (74 Κοιλιάρας), Μπέτο (73΄ Ορφανός), Μπούντιμιρ, Φραγκουλάκης (84΄ Κορδονούρης).
SKODA ΞΑΝΘΗ: Γκσπούρνιγκ, Κουκιέλκα, Παπαδημητρίου, Πόι, Κιντάνα (76΄ Σουάνης), Μαρσελίνιο (46΄ Βακουφτσής), Τζάκι, Μάνταλος (56΄ Στρμπα), Βάλλας, Κωστούλας, Φαμπιανέζι.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι απουσίες βασικών παικτών της Skoda Ξάνθης ήταν η αιτία των μεταπτώσεων της απόδοσης της ομάδας κόντρα στον Εργοτέλη, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Βολφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο Γερμανός τεχνικός υπογράμμισε ότι, ακόμα κι έτσι, είχαν τις ευκαιρίες για να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο, στέλνοντας μήνυμα ότι τις επόμενες αγωνιστικές η ομάδα του θα δείχνει μια καλύτερη εικόνα. «Είχαμε πολλά προβλήματα και η αλήθεια είναι ότι μας έλειψαν παίκτες σήμερα, αλλά και το διάστημα διακοπής του πρωταθλήματος. Αποφάσισα να βάλω μέσα νεαρούς ποδοσφαιριστές όπως οι Μάνταλος και Μαρσελίνιο. Το ξεκίνημα ήταν το χειρότερο δυνατό. Δεχτήκαμε νωρίς το γκολ, αλλά στη συνέχεια κάναμε ευκαιρίες. Κάποια στιγμή θυμηθήκαμε και πάλι τον κακό μας εαυτό και ο Εργοτέλης έχασε ευκαιρία και για άλλο τέρμα», τόνισε ο Βολφ και συνέχισε: «Με τις αλλαγές στο δεύτερο μέρος πήραμε τα ηνία του αγώνα, παίξαμε μπροστά από την εστία του αντιπάλου και δημιουργήσαμε δύο φάσεις, με τους Πόϊ και Κιντάνα, που έπρεπε να γίνουν γκολ».
ΤΟ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΝΤΕΡΜΠΙ
Ένα από τα παιχνίδια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτό με τον Πανθρακικό που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή στο SKODA ΞΑΝΘΗ ARENA και θα ξεκινήσεις στις 16.45΄. Ένα ντέρμπι που πρέπει να έχει όλα αυτά τα στοιχεία που πρέπει, εκτός από αυτά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν αρνητικά από τα ΜΜΕ των Αθηνών για το Θρακιώτικο ποδόσφαιρο. Οι φίλαθλοι λοιπόν θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να κερδίσει το ποδόσφαιρο.
ΠΙΚΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Την ήττα με το ίδιο σκορ γνώρισαν και οι νέοι της Skoda Ξάνθη, με την διαφορά ότι το μοναδικό γκολ επιτεύχθηκε στο τελευταίο λεπτό της συνάντησης του Σαββάτου. Αν και πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση η ομάδα του Θεόδωρου Σαββίδη στο τέλος έμεινε η πίκρα της ήττας και με τον τρόπο που ήρθε.
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ
Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα για τους έφηβους της Skoda Ξάνθη, στην πρεμιέρα του αντίστοιχου πρωταθλήματος της Super League. Κέρδισαν στην Θεσσαλονίκη τον Άρη με 1-3. Τοπ σκόρερ της ομάδος του Ξανθόπουλου ο Ράνος ο οποίος άνοιξε στο 40΄ και έκλεισε το σκορ. Οι γηπεδούχοι παρότι ισοφάρισαν στο 75΄ δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε παραπάνω αφού πέντε λεπτά αργότερα ο Κελεσιάδης δίνοντας και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του έβαλε τέρμα στα όνειρα ακόμη και για κάποιο βαθμό.
Οι Rebels επιστρέφουν
Ο ιστορικός σύνδεσμος φιλάθλων Rebels βρίσκονται πολύ κοντά στην επανίδρυσή τους. Ο Αργύρης Δήμου μαζί με άλλα άτομα έχουν αποφασίσει να προβούν σ΄ αυτήν την ενέργεια για να βοηθήσουν αρχικά την Skoda Ξάνθη αλλά και την πόλη της Ξάνθης από πολιτιστικής άποψης. Ήδη ο Αργύρης συναντήθηκε με τον Δικηγόρο Μιχάλη Μηλαράκη, για να αναλάβει την διαδικασία αναγνώρισης του Σωματείου που προς το παρόν εδρεύει στο Καφέ «ΠΥΡΗΝΑΣ», στο οποίο θα μπορούν να βρίσκουν τον Δήμου για εγγραφές και ότι άλλο θέλουν να ρωτήσουν σχετικό.
Επίδειξη δύναμης από τους φιλοξενούμενους στην πρεμιέρα της Α1 ΕΠΣ Ξάνθης.

Πρεμιέρα είχαμε το Σαββατοκύριακο στα δύο πρώτα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ξάνθης. Η αυλαία άνοιξε το Σάββατο με την Α2 κατηγορία όπου έγιναν έξι αγώνες, με τους γηπεδούχους να έχουν την τιμητική τους με πέντε νίκες έναντι μιας αυτής του Ερ. Αστέρα Σελέρου μέσα στο Δροσερό και 21 συνολικά γκολ.
Αντίθετα στην Α1 την Κυριακή το απόγευμα οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που έκαναν αισθητή την παρουσία τους αφού κέρδισαν σε τρία, δύο τελείωσαν ισόπαλα και είχαμε μόλις δύο νίκες γηπεδούχων στους επτά συνολικά αγώνες.

Α1 ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ

Το μεγάλο ντέρμπι της πρεμιέρας στο Κουτσό δεν ανέδειξε νικητή αφού Π. Μελάς και Α.Ε.Π. Ευμοίρου αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 σε έναν αγώνα με πολύ ένταση. Αιτία το πέναλτι που έδωσε ο διαιτητής στο ξεκίνημα της επανάληψης που είχε σαν αποτέλεσμα να ισοφαρίσουν οι γηπεδούχοι αλλά και η προκατάληψη που είχαν οι γηπεδούχοι για την μεγάλη ποινή που επιβλήθηκε στον ποδοσφαιριστή τους Οικονομίδη Σιδέρη από τον προηγούμενο αγώνα του κυπέλου υποστηρίζοντας ότι δεν γράφηκαν σωστά τα γεγονότα στο Φ.Α.
Μπορεί πέρυσι να εξασφάλισε την παραμονή στην κατηγορία την προτελευταία αγωνιστική, αλλά φέτος δείχνει και θέλει να επιστρέψει δυναμικά εκεί που ανήκει. Πρόκειται για την Αναγέννηση Θαλασσιάς που μετά την νίκη στο κύπελλο πέρασε θριαμβευτικά μέσα από την νεοφώτιστη Θράκη Συδινής με το επιβλητικό 0-3.
Με το ίδιο σκορ πέρασε μέσα από το Αμοιρείδιο και ο Αστέρας Μαγικού, αφού η νεανική ομάδα της ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ δεν μπόρεσε να αντιδράσει στην εμπειρία των παικτών του Τσουβαλίδη.
Η τρίτη εκτός έδρας νίκη επιτεύχθηκε από τον Άρη Πετεινού που κέρδισε στο ΔΑΚ την Ασπίδα με 0-1. Ένα γκολ που επιτεύχθηκε στο 7΄ και τελικά αποδείχθηκε αρκετό για την ομάδα του Γιάννη Δημητριάδη.
Το σκορ της ημέρας έγινε στον Ζυγό όπου ο Ηρακλής «χτύπησε» με το ρόπαλό του έξι φορές την Θύελλα Μαγγάνων, που προσπαθεί να ανασυνταχθεί ενόψει της συνέχειας.
Η δεύτερη ισοπαλία της ημέρας έγινε στην Μάνδρα όπου ο Ερμής και ο Α.Ο. Βιστωνίδας αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1, με τους φιλοξενούμενους να εκφράζουν παράπονα για τους διαιτητές της συνάντησης.
Τέλος το ντέρμπι των νεοφώτιστων που έγινε στην Χρύσα είχε νικητή τον γηπεδούχο Ατρόμητο με 3-0 επί του Κενταύρου, που στο κύπελλο είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Α2 ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ο Ερ. Αστέρας Σελέρου ήταν η μοναδική ομάδα που έκανε το 2πλό στην πρεμιέρα, έχοντας ταυτόχρονα ένα νέο ρεκόρ, αυτό του πιο γρήγορου γκολ του πρωταθλήματος, που επιτεύχθηκε μόλις στο πέμπτο δευτερόλεπτο. Η ομάδα του Σελέρου έβαλε υποθήκη της νίκης από το πρώτο ημίχρονο όταν προηγήθηκε με 0-3 και το μόνο που άλλαξε στην επανάληψη ήταν τα δύο γκολ των γηπεδούχων που μείωσαν σε 2-3.
Ένα γκολ που αμφισβητήθηκε έντονα από τους φιλοξενούμενους έκρινε την συνάντηση της Διομήδειας, με νικητή τον Δημόκριτο Αβδήρων επί της Ασπίδας Πηγαδίων.
Το σκορ της ημέρας έγινε στους Τοξότες, στον αγώνα των ομάδων που υποβιβάσθηκαν από την μεγάλη κατηγορία της ΕΠΣ Ξάνθης. Ο Αετός Τοξοτών κέρδισε με 5-2 την Κεσσάνη Ερασμίου.

Στην Ηλιόπετρα ο Ήλιος μπορεί να μην ανέτειλε πέρυσι στην Σταυρούπολη, όπου έχασε την άνοδο στην Α1 την τελέυταία αγωνιστική, φέτος όμως χρειάστηκε ένα 30λεπτο για να κάμψει την αντίσταση της Δόξας και να την κερδίσει με 3-1, ξεκινώντας ιδανικά το πρωτάθλημα.
Με 10 παίκτες ο Νέστος Κύρνου κέρδισε με 2-1 τον Αετό Γοργόνας που αδικείται από το σκορ βάσει της εικόνας που έδειξε στον αγώνα χάνοντας μάλιστα και πέναλτι στο τέλος του πρώτου μέρους.
Ένα γκολ μόλις στο πρώτο λεπτό έκρινε την συνάντηση του Αυξεντίου με νικητή τον Αετό επί της ΑΕ Κυψέλης που δεν μπόρεσε τουλάχιστον να φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας.

ΟΡΙΣΘΗΚΑΝ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Είχαμε πει και από την προηγούμενη έκδοσή μας ότι η κλήρωση της Β΄ φάσης του Κυπέλλου θα πραγματοποιούταν την Τρίτη 15-09-2009 και ώρα 8 μμ στα γραφεία της ΕΠΣ Ξάνθης. Η αρμόδια Επιτροπή όρισε τους αγώνες να διεξαχθούν το Σάββατο 03-10-2009 με ώρα έναρξης την 15:30.
ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
Η έναρξη του Πρωταθλήματος της Β΄ κατηγορίας ορίζεται στις 17-10-2009 και ώρα 16:00 και η έναρξη του Πρωταθλήματος της Γ’ κατηγορίας ορίζεται στις 11-10-2009 και ώρα 11:00.
*** Όσα σωματεία επιθυμούν νε λάβουν μέρος στην κλήρωση ενός νέου αυτοκινήτου μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην Γραμματεία της Ένωσης από 14-18(0912009.
ΠΡΩΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
Με την υπ΄ αριθ. 01 από 10-09-2009 απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής ΕΠΣ Ξάνθης αποτελούμενη από τους ΥΦΑΝΙΙΔΗ ΣΑΒΒΑ — Πρόεδρο, ΚΥΡΛΙΔΗ ΑΝΘΙΜΟ και ΤΣΑΤΡΑΛΗ ΦΩΤΙΟ — Μέλη, η οποίο συνεδρίασε στις 10-09-2009 τα γραφεία της Ένωσης προκειμένου να επιληφθεί των Φ/Α της 05/06-09-2009 του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδας κα των τοπικών Πρωταθλημάτων, επιβάλλει στους παρατηρηθέντες ή αποβληθέντες ποδοσφαιριστές τις αντίστοιχες κατά περίπτωση πειθαρχικές κυρώσεις:
Π. ΜΕΛΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ: (5) αγ & 50,00 Ευρώ
ΚΕΣΣΑΝΗ ΕΡΑΣΜΙΟΥ: ΓΚΟΥΡΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓ0Σ: (1) αγ. & 10,00 Ευρώ
ΑΤΛΑΣ ΣΕΛΙΝΟΥ : ΣΥΝΙΚΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ: (3) ον. & 30,00 Ευρώ
ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ: ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ: (1) αγ. & 10,00 Ευρώ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΟΣΕΡ0Υ: ΚΙΑΖΗΜΟΓΛ0Υ ΕΜΡΑΤ: (1) αγ. & 10,00 Ευρώ
ΠΑΣ ΦΙΛΙΩΝ: ΜΟΛΑ ΧΟΥΣΕΙΝ ΜΟΥΡΑΤ: (1) αγ. & 10,00 Ευρώ
ΔΟΞΑ ΜΥΡΩΔΑΤΟΥ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ: (3) αγ. & 30,00 Ευρώ
ΑΣΠΙΣ ΠΗΓΑΔΙΩΝ: (Σωματείο): Έγγραφη Επίπληξη
ΤΟΛΜΗΡΑ

Δεν μπορεί ο Δήμαρχος Ξάνθης κάθε φορά που οι δημοσιογράφοι του ζητούν να τοποθετηθεί για κατηγορίες ή ευθύνες που του επιρρίπτουν στελέχη της αντιπολίτευσης ή ακόμα και άτομα της δικής του παράταξης, να λέει πως δεν είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί με τα όσα λέει ο καθένας. Η στάση του αυτή μας κάνει να πιστεύουμε πως ή κάθε φορά απλά δεν έχει απάντηση για όσα τον κατηγορούν ή θεωρεί πως πάντα όλοι οι άλλοι έχουν άδικο κι αυτός μόνο έχει το δίκιο. Ακόμα κι αν πράγματι είναι ανάξιο λόγου αυτά που κάθε φορά του επιρρίπτουν, ο δήμαρχος οφείλει να βγαίνει και να απαντάει δημόσια. Εκτός κι αν δεν έχει τίποτα να πει.

Τίποτα τελικά δε του πήγε καλά του κυρίου Φανουράκη στις φετινές γιορτές παλιάς πόλης. Μόλις τη δεύτερη μέρα έβρεχε με αποτέλεσμα η παλιά πόλη να είναι άδεια και την τελευταία μέρα των γιορτών που πάλι ο καιρός μας τα χάλασε, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Ξ. είχε να πάει σε έναν γάμο. Βέβαια η βροχή της τελευταίας μέρας είχε σαν αποτέλεσμα την ακύρωση της συναυλίας με τη Δέσποινα Ολυμπίου. Αλήθεια τι έγινε με αυτή τη συναυλία; Μήπως το συμβόλαιο περιείχε και όρο με τον οποίο η κυρία Ολυμπίου θα πληρωνόταν έστω κι αν ματαιωνόταν η εμφάνισή της; Βέβαια τα στραβά και ανάποδα για τον Μανώλη Φανουράκη είχαν ξεκινήσει ακόμα από την έναρξη των γιορτών με την ακύρωση της συναυλίας με τον Μάριο Φραγκούλη. Κάτι είχαν πει τότε για μια μήνυση, τελικά θα γίνει αυτή η μήνυση ή θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα;

Στις αρχές του τρέχοντος έτους ο Δήμος Ξάνθης ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος ΣΥΝ- ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ένα πρόγραμμα που εξασφαλίζει δωρεάν μετακινήσεις σε όσους χρησιμοποιούν τα αστικά λεωφορεία. Τώρα μαθαίνουμε πως τα προβλεπόμενα εξ αρχής δρομολόγια μειώνονται διότι όπως μας είπαν το πρόγραμμα δεν είχε μεγάλη απήχηση στους Ξανθιώτες. Επειδή όμως το πρόγραμμα αυτό το διαχειρίζονται άτομα που είναι και μέτοχοι στα αστικά, όπως ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ. ή έστω συγγενικά τους πρόσωπα, θα θέλαμε να ξέρουμε αν μαζί με τη μείωση των δρομολογίων, μειώθηκαν και τα κονδύλια που έρχονται για το πρόγραμμα αυτό. Μήπως δε μειώθηκαν καθόλου τα χρήματα και μειώθηκαν μόνο τα δρομολόγια, κάτι που σημαίνει πως θα αυξηθούν κατά πολύ τα κέρδη των μετόχων; Μας είπαν πως το πρόγραμμα αυτό δεν είχε απήχηση στους Ξανθιώτες. Πώς να έχει απήχηση όταν η μοναδική προβολή του έγινε μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο; Ας έκαναν σωστή προβολή του προγράμματος για να το μάθουν οι συμπολίτες μας και να κάνουν χρήση του προγράμματος αυτού.

Ποιοι άραγε είναι οι λόγοι που αναγκάζουν τον αντιδήμαρχο Λεωνίδα Κωνσταντινίδη να λέει άλλα πράγματα στους δημοσιογράφους του Καναλιού 6 στο τηλέφωνο και άλλα μπροστά στην κάμερα; Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις τελικά λέει ψέματα; Διότι δε μπορεί και στις δύο αυτές περιπτώσεις όπου λέει πράγματα αντίθετα και τελείως διαφορετικά, να λέει την αλήθεια.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζουν οδηγοί και πεζοί στο κέντρο της Ξάνθης αφού μετά το κλείσιμο της κεντρικής πλατείας σχηματίζονται τεράστιες ουρές από αυτοκίνητα στις 28ης Οκτωβρίου, Ηρώων και Μιχαήλ Βόγδου έως τη σιδηροδρομική γραμμή στην έξοδο της πόλης μας προς Κομοτηνή και στο Φόρο. Όλα αυτά τις πρώτες μέρες της νέας αυτής ρύθμισης. Φανταστείτε τι μας περιμένει στο μέλλον!

Συνεδριακό τουρισμό στην Ξάνθη ονειρεύεται ο νομάρχης Ξάνθης, θεωρώντας προφανώς ότι ο νομός μας έχει τις κατάλληλες υποδομές για κάτι τέτοιο. Βέβαια δεν έχει και άδικο, αφού ολοκλήρωσε το δρόμο από και προς Βουλγαρία, αφού προβάλει με το παραπάνω την περιοχή μας, αφού φρόντισε οι παραλίες μας να έχουν τουαλέτες και γαλάζιες σημαίες, αφού εξασφάλισε χαμηλό κόστος μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, το μόνο που μένει πλέον να κάνει είναι να φέρει και το συνεδριακό τουρισμό στην πόλη μας. Λεπτομέρειες δηλαδή, εδώ κατάφερε να κάνει τα ακατόρθωτα, στο συνεδριακό τουρισμό θα κολλήσει;

Είναι πραγματικά πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει με το 17ο δημοτικό σχολείο στην Καλλιθέα, του οποίου οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όχι μόνο έκαναν κάτι που θα έπρεπε να το είχε κάνει εξ αρχής ο ίδιος ο δήμος, δηλαδή ένα πανέμορφο πάρκο με πολύ πράσινο που το χαίρονται όλοι οι κάτοικοι και όχι μόνο οι μαθητές, αλλά το συντηρούν κιόλας με χρήματα του σχολείου. Όχι μόνο δηλαδή ο δήμος δε φρόντισε να φτιάξει ανάλογους χώρους για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά ούτε το χρηματοδοτεί προκειμένου να συντηρηθεί ή και να βελτιωθεί. Είναι αυτό που λέμε κάνεις το καλό και βρίσκεις το μπελά σου από πάνω.


Είναι πλέον γνωστό πως Τσέπελης και Μπένης τα βρήκαν, αλλά ποτέ δε φανταζόμασταν πως για να γίνει αυτό θα έπρεπε να υπάρχει και μεσολαβητής.

Μπορεί ο κύριος Τσέπελης να μη φαίνεται ως μέτοχος του ξενοδοχείου ΕΛΛΙΣΩ αλλά τις μετοχές τις έχει στο όνομα ενός πολύ συγγενικού του προσώπου. Τώρα αν ο ίδιος κόβει και ράβει μέσα στο ξενοδοχείο, αυτό δεν το ξέρουμε.


Τελικά μόνο ο Δήμος Τοπείρου αξιοποίησε σωστά το πρόγραμμα για την αγορά νέων αυτοκινήτων από τους δήμους αφού φρόντισε να εφοδιαστεί με αυτοκίνητα πολλαπλής χρησιμότητας κι αυτό φάνηκε στην περίπτωση της φωτιάς στο πίσω μέρος της λίμνης Βιστωνίδας. Σε αντίθεση ο Δήμος Ξάνθης προτίμησε τα πολυτελή αυτοκίνητα που θα δώσουν αίγλη στο Δήμο και κυρίως σε εκείνους που τα χρησιμοποιούν. Όσο για την αγορά των JCB (τζι σι μπι) και των φορτηγών, για το ποιοι απουσίαζαν και ποιοι ήταν εκεί θα τα πούμε μια άλλη φορά.