Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

«Λύστε πρώτα αυτά που λύνονται και μετά ασχοληθείτε με τα ανέφικτα»


Σε πλαίσιο: όταν ένας νομάρχης χρειάζεται δέκα τουλάχιστον χρόνια για να ανοίξει το δρόμο Ελλάδα Βουλγαρία, πόσα χρόνια θα χρειαστεί άραγε για να φέρει στην Ξάνθη συνεδριακό τουρισμό;

Για συνεδριακό τουρισμό στο νομό Ξάνθης έκανε λόγο ο νομάρχης Γιώργος Παυλίδης κρίνοντας προφανώς πως η περιοχή μας είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Ίσως να θεωρεί πως έχει λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της Ξάνθης και πως το μόνο που πλέον της λείπει είναι ο συνεδριακός τουρισμός. Προφανώς ο κύριος Παυλίδης δεν έχει αντιληφθεί πως η νομός πάει στο θέμα της τουριστικής κίνησης πάει από το κακό στο χειρότερο, ίσως ακόμα να μην έχει καταλάβει πως μεγάλο για να μη πούμε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό το έχει η νομαρχία η οποία προφανώς κάτι δεν κάνει σωστά αυτά τα τελευταία χρόνια.
Από τη μεριά τους βέβαια ξενοδόχοι της Θράκης μόνο θετικοί θα μπορούσαν να είναι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο τονίζουν πως για να πραγματοποιηθεί το όνειρο αυτό θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν ορισμένα πολύ πιο απλά ως προς την επίλυση τους προβλήματα.
Για να μπορέσει μια περιοχή να έχει συνεδριακό τουρισμό, δηλαδή υψηλής οικονομικής στάθμης τουρισμό, θα πρέπει να έχει και τις ανάλογες υποδομές όπως είναι τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. Ο νομός Ξάνθης όμως αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο δύο ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και συνολικά 60 περίπου δωμάτια και ένα μόλις ξενοδοχείο πέντε αστέρων έχουμε μόνο ένα με όχι πάνω από 110 δωμάτια, στο σύνολο δηλαδή σα νομός διαθέτουμε περίπου 160 δωμάτια που μπορούν να δεχτούν τέτοιου είδους υψηλού τουρισμού τη στιγμή που συνεδριακός τουρισμός σημαίνει στην χειρότερη των περιπτώσεων τουλάχιστον χίλια τέτοια δωμάτια.
Έτσι προς το παρόν οι ξενοδόχοι της περιοχής μας θεωρούν πως δε θα πρέπει να ασχοληθούμε με πράγματα που στην παρούσα φάση είναι ανέφικτα αλλά με προβλήματα των οποίων η λύση θέλει κυρίως πολιτική βούληση και όχι απαραίτητα μεγάλο κόστος. Συγκεκριμένα λένε πως θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει κάποτε αυτός ο περίφημος δρόμος Βουλγαρίας Ελλάδας του οποίου ι ιστορία κρατάει πάνω από δέκα χρόνια.
Να εξασφαλιστούν οι γαλάζιες σημαίες καθώς και τουαλέτες τόσο στις παραλίες μας όσο και στις εκβολές του Νέστου. Να αποκτήσουν οι Ξανθιώτες τη δυνατότητα να πηγαίνουν από και προς το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης με μέσα μαζικής μεταφοράς όπως για παράδειγμα τα λεωφορεία και να μην αναγκάζονται να πληρώνουν ταξί γι’ αυτές τους τις μεταφορές.
Επίσης τονίζουν πως μουσεία και γενικότερα αρχαιολογικοί χώροι του νομού θα πρέπει όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη να είναι ανοιχτά όλη τη μέρα και όχι για λίγες μόνο ώρες τη μέρα. Ακόμα το σωματείο ξενοδόχων Θράκης δηλώνει μη ικανοποιημένο από τη μέχρι τώρα τουριστική προβολή της περιοχής και ζητά την όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά από τη πλευρά της νομαρχίας στο θέμα αυτό.
Βέβαια ένα θέμα που χρίζει άμεσης λύσης είναι η τεράστια καθυστέρηση απόκτησης βίζας από κατοίκους των γειτονικών χωρών που θέλουν να επισκεφτούν την περιοχή μας αλλά η καθυστέρηση αυτή τους αποτρέπει από τη σκέψη αυτή. Με κάποιες πιέσεις όμως προς την ευρωπαϊκή επιτροπή μιας και από αυτήν εξαρτάται, θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση και σε αυτό το πρόβλημα.


Τέλος οι επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού θεωρούν ιδιαίτερα χρονοβόρα και κατά συνέπεια μεγάλη ταλαιπωρία τη διαδικασία απόκτησης άδειας για ξενοδοχειακή μονάδα και προτείνουν τη δημιουργία ενός μόνο γραφείου όπου θα ολοκληρώνονται άλλες οι διαδικασίες και δε θα χρειάζεται να περάσει κανείς από δεκάδες γραφεία για να αποκτήσει μια τέτοια άδεια.
Καλό θα ήταν λοιπόν τόσο η νομαρχία όσο και όλοι οι υπόλοιποι φορείς να ασχολούνται πρώτα με τα προβλήματα των οποίων η λύση είναι εφικτή και μετά να αρχίζουν το κυνήγι των μακρινών ονείρων. Καλά είναι τα όνειρα κύριε νομάρχα αλλά τι να τα κάνεις όταν ξέρεις πως θα παραμείνουν όνειρα. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο τη στιγμή που χρόνο με το χρόνο μειώνεται η τουριστική κίνηση στο νομό, να μιλάμε για υψηλού επιπέδου επισκέπτες. Ας κάνουμε πρώτα κάτι για να κρατήσουμε τους απλούς επισκέπτες και μετά βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε και με τον συνεδριακό τουρισμό.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου