Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…ο Θεολόγης Καλαϊτζής ο οποίος αποτελεί οριστικά παρελθόν για το δήμο Ξάνθης μετά και την απόφαση του εφετείου Κομοτηνής που του επέβαλλε ποινή 10 μηνών για υπόθεση πλαστογραφίας. Βέβαια η υπόθεση δεν αφορούσε στο δήμο Ξάνθης αλλά στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Θα μου πείτε τόσα χρόνια δημοτικός σύμβουλος δε συνεπάγεται και επαγγελματική καριέρα; Άλλωστε στο δημοτικό μας συμβούλιο δεν έχουμε αιρετούς αλλά επαγγελματίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μόνο που για ορισμένους αυτή η …καριέρα έληξε κάπως άδοξα. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά και μέλος της παράταξής του, «να περιμένεις 24 χρόνια για να γίνει δήμαρχος και να κόβεσαι λίγο πριν τον τερματισμό είναι μεγάλη πίκρα». Αυτά έχει όμως η ζωή. Φέρνει τα πάνω κάτω πριν καλά καλά το καταλάβεις. Καιρός είναι το μήνυμα να το πάρουν και άλλοι εκεί στην παράταξη του κυρίου Στυλιανίδη καθώς είναι πολύ εύκολο η ζωή να σου δώσει μία και να καταβαραθρωθείς.

…ο Δήμαρχος Ξάνθης ο οποίος, όπως λένε πληροφορίες, είναι με το σπαθί ανά χείρας προκειμένου να βάλει τάξη σε μια παράταξη η οποία έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία από προκλητικές συμπεριφορές συμβούλων και την ατολμία του ίδιου του επικεφαλής της. Ωστόσο, όπως μας διαβεβαιώνουν ορισμένα πουλάκια που κελαηδούν εδώ κι εκεί, ο Μιχάλης Στυλιανίδης κουράστηκε να καλύπτει καταστάσεις και πρόσωπα, να στέλνει επανωτά μηνύματα που δε βρίσκουν αποδέκτες και τελικά να επωμίζεται το κόστος αλαζονικών συμπεριφορών. Το αν τελικά κάνει πράξη τις σκέψεις του θα φανεί σύντομα καθώς οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι προ των πυλών. Εάν επιλέξει όμως να συνεχίσει αυτή τη στάση, η οποία εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, τότε θα πρέπει να επωμιστεί το όποιο κόστος αποτυπωθεί στις κάλπες. Άλλωστε η μεγαλοσύνη ενός πολιτικού ανδρός φαίνεται στην αποφασιστικότητά του όταν το καράβι κλυδωνίζεται. Και ο Δήμαρχος Ξάνθης έχει πεδίον δόξης λαμπρό προκειμένου να αποδείξει ότι διαθέτει αυτό το πολιτικό ανάστημα που του απέδωσαν τόσα χρόνια οι πολίτες. Αν όχι…

…ο Σωκράτης Ξυνίδης ο οποίος συμβούλεψε, και ορθώς, τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πρώτα να συναισθανθεί τις ευθύνες του και μετά να θέτει ερωτήματα στη νυν ηγεσία του υπουργείου, με αφορμή την εξέλιξη που αφορά στο πρόγραμμα Leader. Μια αμαρτωλή ιστορία που ξεκινά από την εμμονή του ιδίου με τη συναίνεση του διοικητικού της συμβουλίου να παραμείνει η ΣΕΚΕ στο μετοχικό της κεφάλαιο παρά τους ρητούς όρους της προκήρυξης που απαγόρευε τη συμμετοχή σε αναπτυξιακές των ΟΤΑ ανώνυμων εταιρειών. Αυτό οδήγησε στην πρώτη απόρριψη της πρότασης που κατατέθηκε. Ωστόσο η Αναπτυξιακή καταθέτει νέα πρόταση η οποία και πάλι απορρίπτεται μετά από ένσταση της Αναπτυξιακής Ευβοίας αφού διαπιστώθηκαν σοβαρά λάθη σε αποτυπωμένους δείκτες. Έτσι σήμερα αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους που στέρησαν από το νομό 6,4 εκατομμύρια ευρώ, έρχονται να βγουν και τιμητές, αφού διαβάζοντας την επερώτηση που κατατέθηκε έχεις την αίσθηση ότι όλα οφείλονται στη μανία καταδίωξης του νομού μας από τη νυν κυβέρνηση. Ωστόσο οι γνωρίζοντες ξέρουν πολύ καλά τι συνέβη και γιατί οδηγηθήκαμε εδώ. Λίγη αυτοκριτική λοιπόν όχι μόνο δε μειώνει την πολιτική εμβέλεια αλλά αντίθετα εξυψώνει τον άνδρα που έχει το θάρρος να παραδεχτεί τα λάθη του.

…οι Βατοπεδινοί οι οποίοι από την Παρασκευή το βράδυ έχασαν τον ύπνο τους και οι γιορτές κάθε άλλο παρά χαρούμενες θα είναι γι αυτούς. Και όχι μόνο οι Βατοπεδινοί αλλά και όσοι εμπλέκονται στα σκάνδαλα SIEMENS, ομολόγων και χρηματιστηρίου αφού το ΠΑΣΟΚ, πιστό στη δέσμευσή του, ανοίγει τις υποθέσεις που με νύχια και με δόντια προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφές. Και αν οι ποινικές ευθύνες έχουν ήδη παραγραφεί οι πολιτικές είναι εδώ και αυτές περιμένει ο λαός να αποτυπωθούν και να αποδοθούν. Κάτι που βρίσκει σύμφωνα και όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Καιρός είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο καθείς να λάβει το τίμημα που του αναλογεί. Γιατί κουραστήκαμε τόσα χρόνια να κουκουλώνονται υποθέσεις που όχι μόνο σκανδάλισαν αλλά προκάλεσαν στο έπακρο το λαϊκό αίσθημα. Ας βγουν όλα στην επιφάνεια για να ξέρουμε κι εμείς ποιος ο ρόλος του καθενός στις υποθέσεις που διέσυραν τη χώρα μας και προκάλεσαν την αγανάκτηση των Ελλήνων. Κι ακόμη ακόμη είναι μια ευκαιρία να αποκατασταθεί το όνομα όσων σπιλώθηκαν άδικα. Γι αυτό και μόνο οι ίδιοι θα έπρεπε να επιδιώκουν το ξεκαθάρισμα των ανοιχτών λογαριασμών. Γιατί τα σκάνδαλα μπορεί να παρεγράφησαν στη βουλή αλλά έμειναν ανοιχτά στη συνείδηση του λαού.

…τα ερωτήματα που εύλογα έθεσαν οι Πολίτες για την Αλλαγή αναφορικά με τη στάση που κρατά ο σύλλογος υπαλλήλων του Δήμου σε ότι αφορά στις προσλήψεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συλλόγου λοιπόν το δικαίωμα στην εργασία είναι απολύτως σεβαστό. Το θέμα είναι πόσοι και ποιοι το σέβονται. Ας απαντήσει λοιπόν ο σύλλογος τι στάση κράτησε στο θέμα των προσλήψεων στους παιδικούς σταθμούς; Τι στάση κράτησε στις οκτάμηνες συμβάσεις στην καθαριότητα όπου είναι κοινό μυστικό ότι όποιος έχει πρόσβαση βρίσκει και θέση; Τι στάση κρατά στην τακτοποίηση παιδιών υπαλλήλων; Άραγε βγήκαν ποτέ στο δρόμο να μιλήσουν με τον απλό πολίτη που κι όταν ακόμη βγαίνει προκήρυξη δεν κάνει τον κόπο να καταθέσει χαρτιά αφού η άποψη που επικρατεί είναι ότι άδικα θα μπει στον κόπο; Και μη μου πει κανείς ότι αυτά δεν ευσταθούν γιατί όλοι έχουμε παραδείγματα στο κοντινό μας περιβάλλον. Καλό λοιπόν να μιλάμε για ηθική όμως η κοινή γνώμη κάθε άλλο παρά συνηγορεί σε αυτά που καλά κάνουν από τη μεριά τους και προασπίζονται. Εκτός κι αν οι δικές τους παρέες δεν εκτείνονται στο «πόπολο» οπότε λογικό είναι να έχουν και άγνοια για τα όσα πιστεύουν οι Ξανθιώτες.
Μ. ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου