Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Πρώτα ο πολίτης;
Άλλα είπαν και άλλα κάνουν
Για πάνω από δύο μήνες, δύο εκατομμύρια και πλέον Έλληνες περίμεναν να έρθει η μέρα που θα λάβουν το περιβόητο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο η κυβέρνηση αυτή παρουσίαζε από την προεκλογική ακόμα περίοδο ως ένα μέτρο σωτηρίας των ανήμπορων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους πολιτών. Όλο αυτό το διάστημα ακούγονταν και λέγονταν πάρα πολλά, συνεχώς γίνονταν τροποποιήσεις ως προς τις κατηγορίες των δικαιούχων και τελικά κανείς ποτέ δεν κατάλαβε ποιοι και πως θα πάρουν το εν λόγω επίδομα.
Τελικά έφτασε η περίοδος για το επίδομα, ουρές σχηματίστηκαν σε ΟΑΕΔ από άνεργους πολίτες αλλά και στα υποκαταστήματα της εθνικής τράπεζας από εκείνους που δεν είχαν εκεί κάποιο λογαριασμό και έσπευσαν να ανοίξουν προκειμένου να τους καταβληθεί εκεί το επίδομα. Το πρόβλημα είναι πως οι ουρές αυτές δε σχηματίστηκαν μόνο από δικαιούχους αφού ακόμα και τώρα που το επίδομα καταβάλλεται, κανένας δε γνωρίζει αν και γιατί θα το λάβει ή δε θα το λάβει.
Η γνωστή προχειρότητα με την οποία λειτουργεί αυτό το κράτος προκάλεσε για άλλη μια φορά το απόλυτο χάος, άνθρωποι που έχουν σχετικά υψηλό εισόδημα θα λάβουν το επίδομα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θα το λάβουν από δύο μεριές, ενώ ταυτόχρονα άνθρωποι που δεν έχουν ένα κομμάτι ψωμί, δε θα λάβουν από πουθενά αυτό το έστω επίδομα πείνας.
Προφανώς η κυβέρνηση Παπανδρέου θέλοντας να δείξει ότι κάνει πράξη το προεκλογικό της σύνθημα ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, εντελώς βιαστικά, πρόχειρα, επιπόλαια και χωρίς κανένα σχεδιασμό, θέλησε να δώσει το συγκεκριμένο επίδομα και τελικά ούτε η ίδια έχει καταλάβει σε ποιους και γιατί το δίνει.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δε θα πάρουν τίποτα και άνθρωποι που εργάζονται θα λάβουν ακόμα και διπλό επίδομα. Η νομαρχία της Ξάνθης και πιθανότατα και οι νομαρχίες των άλλων νομών δεν έδωσαν σε κανέναν ανάπηρο μαζί με το προνοιακό επίδομα και το επίδομα αλληλεγγύης, λέγοντάς τους να πάνε να το πάρουν από την εφορία αφού οι νομαρχίες και πιο συγκεκριμένα τα τμήματα κοινωνικής πρόνοιας, δε γνωρίζουν πόσα παιδιά έχει ο καθένας που λαμβάνει και κάποιο επίδομα αναπηρίας.
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα οι ελπίδες πολλών, έστω για μια προσωρινή ανάσα, να σβήνουν αφού περίμεναν ένα επίδομα που τελικά δε θα το πάρουν και το πιο αστείο είναι πως ούτε και οι ίδιοι κατάλαβαν γιατί τελικά δεν το πήραν. Προφανώς η αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα για το επίδομα αλληλεγγύης χρήματα, την οδήγησε στη μέθοδο του να κόβει δικαιούχους από μικρές κι ασήμαντες για την οικονομική τους κατάσταση λεπτομέρειες.
Από την άλλη, επειδή μάλλον προεκλογικά δεν έπρεπε να μας πουν ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ αλλά ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, τα σκληρά φορολογικά και εργασιακά μέτρα βρίσκονται προ των πυλών. Το γεμάτο σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου κατά την προεκλογική περίοδο κρατικό ταμείο, ως δια μαγείας άδειασε και η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν αγώνα για να μαζέψει χρήματα, επειδή αυτή είναι η εντολή των Βρυξελλών.
Εγώ πάντως θυμάμαι πολύ καλά πως στις 4 Οκτωβρίου, ο ελληνικός λαός επέλεξε για πρωθυπουργό της χώρας τον Γιώργο Παπανδρέου και όχι τον κύριο Αλμούνια, εκτός κι αν μέσα στις 80 αυτές μέρες, ο κύριος Παπανδρέου παρέδωσε την εξουσία χωρίς να το καταλάβουμε.
Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα είναι πλέον δεδομένη, η άνοδος του δείκτη ανεργίας στο 20% περίπου, επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού το λένε ακόμα και οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης. Οι ελαστικές μορφές εργασίας είναι παραπάνω κι από σίγουρες και σε όποιον δεν αρέσει είναι απλό, τον στέλνουν σπίτι του. Το περιβόητο νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών αλλάζει συνεχώς μορφή αφού το αρμόδιο υπουργείο διαρκώς υποχωρεί στις απαιτήσεις και στις πιέσεις των τραπεζών.
Τολμάνε λοιπόν αυτοί οι κύριοι να μιλάνε ακόμα για κοινωνικό κράτος, να μιλάνε για προστασία των πολιτών και των εργαζομένων, τολμάνε να μας λένε ότι κάνουν πράξη όλα όσα μας υποσχέθηκαν προεκλογικά; Ε, για πόσο χαζούς μας περνάνε τελικά; Γιατί δε μας λένε έστω και καθυστερημένα την αλήθεια; Γιατί δε μας λένε ότι το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η καρέκλα της εξουσίας; Γιατί δε μας λένε ότι το ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ πάει περίπατο και θα το ξαναθυμηθούμε στις επόμενες εκλογές; Είναι τόσο απλά τα πράγματα, ας μας πουν ένα απλό κάναμε λάθος, εξάλλου κανένας δεν είναι αλάνθαστος στον κόσμο αυτό.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου