Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Τολμηρά

Αν όλα όσα μας έχουν πει κατά καιρούς εκτός κάμερας Σύμβουλοι της παράταξης του Μιχάλη Στυλιανίδη, τολμούσαν να τα πουν και μπροστά στην κάμερα, τότε μάλλον τα πράγματα για το Δήμαρχο θα ήταν πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι είναι τώρα. Ωστόσο η τακτική που ακολουθούν οι εν λόγω Σύμβουλοι σίγουρα δεν είναι η σωστή αφού πρέπει όλα όσα αφορούν το Δήμο και κατά συνέπεια όλους τους Ξανθιώτες, να λέγονται ανοιχτά και δημόσια και όχι να τα κρύβουν.

Τελικά σ’ αυτό τον κόσμο για τίποτα δε μπορεί να είναι κανείς σίγουρος. Ποιος να μας το έλεγε ότι θα δούμε τον πρώην βουλευτή Παναγιώτη Σγουρίδη να κάθεται δίπλα στον γνωστό επιχειρηματία Πρόδρομο Εμφιετζόγλου στη συνεστίαση που πραγματοποίησε ο τελευταίος το βράδυ του Σαββάτου σε γνωστό μαγαζί της Ξάνθης; Ήταν άραγε τυχαία αυτή η συνάντηση; Πολλές αγάπες είδαμε ξαφνικά από τον πρώην βουλευτή προς τον κύριο Εμφιετζόγλου ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σχεδόν σε κάθε φράση, δόξαζε τον γνωστό επιχειρηματία για τη στήριξη του προς τους Πομάκους της Θράκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο τραπέζι, εκτός από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους ήταν και η υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία βουλευτής, Γεωργία Ανδρέου. Αυτό βέβαια μοιάζει πιο φυσιολογικό αφού και ο κύριος Εμφιετζόγλου ανήκει πολιτικά στον ίδιο χώρο μ’ εκείνη. Κοινή διαπίστωση πάντως είναι ότι μάλλον δεν έχουν και τόσο μεγάλη πέραση πλέον τα όσα πρεσβεύει στην περιοχή ο Πρόεδρος της Μηχανικής αφού στο τραπέζι ήταν παρόντες υποψήφιοι βουλευτές οι οποίοι όμως δεν εκλέχτηκαν και δεν ήταν εκεί κανένας νυν βουλευτής ή έστω Νομάρχης ή Δήμαρχος.

Μιχάλη Πουσπουρίκα μπορεί την τελευταία φορά που επισκέφτηκες το Δήμαρχο να είδες το σπαθί στη θέση του αλλά μάλλον δε πρέπει να βρίσκεται εκεί αφού δε βλέπουμε να το χρησιμοποιεί ο κ. Στυλιανίδης. Οπότε ή το έχει χάσει ή σκούριασε από την αχρηστία. Αν τελικά συνέβη κάτι από τα παραπάνω, Δήμαρχε ενημέρωσέ μας να σου φέρουμε ένα καινούριο.

Γιατί η Αναπτυξιακή επέλεξε να αφήσει τη ΣΕΚΕ στη σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου; Μήπως μετά από παρότρυνση του κ. Κοντού; Tόσο μεγάλη σιγουριά ότι μπορεί να περάσει κάτι που δεν ήταν συμβατό με τους όρους της πρότασης; Αν τελικά έπεισε το Δ.Σ, πως αυτό πήρε μια απόφαση με ένα τόσο μεγάλο ρίσκο; Πρέπει δηλαδή ένα ολόκληρο κράτος να μη λειτουργεί σύννομα για να περνάνε κάποιοι όπως θέλουν τα προγράμματα τους; Και όταν απορρίφθηκε τελικά το LEADER πόσο βολικό είναι να ρίχνουν τις ευθύνες σε άλλους; Γιατί εκτός από την ΣΕΚΕ απομακρύνθηκαν όλες οι υπόλοιπες Ανώνυμες Εταιρείες που συμμετείχαν στο μετοχικό της εν λόγω εταιρείας; Είχε κάποιο ιδιαίτερο όφελος η Αναπτυξιακή να επιλέξει να παραμείνει η ΣΕΚΕ στο μετοχικό της;

Σα να μην έφτανε που χάθηκε η πρώτη πρόταση για το LEADER, χάθηκε και η δεύτερη. Και αυτή τη φορά μετά από ένσταση της Αναπτυξιακής Ευβοίας γιατί δεν υπήρχε ο απαιτούμενος δείκτης ρευστότητας ο οποίος βγαίνει μέσα από ισολογισμούς και την γενικότερη οικονομική εικόνα της εταιρίας. Στην προκήρυξη υπήρχε ένα όριο Χ τη στιγμή που η Αναπτυξιακή Ξάνθης είχε –Χ. Ποιος ήταν ο οικονομολόγος αυτός που συμβούλεψε την Αναπτυξιακή να δηλώσει το –Χ; Ή μήπως έκαναν αλχημεία και αυτό το –Χ το παρουσίασαν ως +Χ και τώρα τα βάζουν με τους άλλους και όχι με τον εαυτό τους; Εάν ευσταθούν όλα τα παραπάνω, συγχαρητήρια στον οικονομολόγο !!!.

Η Αναπτυξιακή Ξάνθης είχε τη μοναδική ευκαιρία να είναι ο πυλώνας του LEADER Αλιείας και να είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής του προγράμματος για Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο αλλά δυστυχώς το έχασε κι αυτό. Ποιοι φταίνε γι’ αυτή την εξέλιξη και γιατί κανείς δε λέει κουβέντα και γι’ αυτή την απώλεια; Μιλάμε για ένα τεράστιο πακέτο μέσα από το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει όλη η παραλιακή ζώνη και στους τρεις Νομούς, να γίνουν ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνες, τουριστικά σκάφη και να γίνει ανακατασκευή των λιμανιών. Ποιος φταίει βρε παιδιά για όλες αυτές απώλειες; Αυτή η άτιμη επιτροπή αξιολόγησης τα έχει βάλει με την καημένη την Αναπτυξιακή Ξάνθης;

Ύστερα από 11 μήνες που οι εργαζόμενοι της Αναπτυξιακής Ξάνθης έχουν να λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους, δεν πήραν ούτε το δώρο Χριστουγέννων και καλούνται οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν Χριστούγεννα χωρίς το δώρο και φυσικά χωρίς ούτε καν ένα μέρος των δεδουλευμένων τους. Πως λοιπόν αυτή η διοίκηση, αφού δεν κατάφερε μέσα σε 11 μήνες να δώσει λύση στα προβλήματα αυτά και να κάνει κάτι καλό για την εταιρεία, περιμένει να βρει λύσεις στο μέλλον; Τι περιμένει και δεν παραιτείται; Βέβαια μπορεί σήμερα που η εφημερίδα μας κυκλοφορεί, οι εργαζόμενοι να έχουν λάβει ένα μέρος των δεδουλευμένων τους το οποίο και ευχόμαστε.

Έγινε πρόσληψη στρατευμένου από την Αναπτυξιακή; Μάλιστα πρόσληψη – πρόκληση, εάν φυσικά αληθεύει, δημοσιεύθηκε ακόμη και στο διαδίκτυο εκθέτοντας όλο το Διοικητικό Συμβούλιο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως διαβάσαμε στα μπλοκ μέσα στο 2008 έγινε πρόσληψη ατόμου ο οποίος εκείνο το διάστημα υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Και το ερώτημα είναι το εξής. Πώς είναι δυνατόν όντας στο στρατό να προσλαμβάνεται και να πληρώνεται κανονικότατα από την Αναπτυξιακή Εταιρεία; Πώς είναι δυνατόν όντας τότε στον στρατό, και μάλιστα εκτός Ξάνθης, να παραβρίσκεται στην υπηρεσία του; Εάν όσα δημοσιοποιήθηκαν αληθεύουν, τότε η διοίκηση θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για τη συγκεκριμένη πρόσληψη.

Στην εκπομπή Αναζητήσεις του Γιάννη Γκορόγια στο 3ο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα Ξάνθης, όπου ήταν καλεσμένος ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Βιστωνίδας, Βασίλης Τσολακίδης, ακούστηκαν πολλά για τη Δ.Ε.Υ.Α.Β. και πιο συγκεκριμένα, ειπώθηκαν πολλά για τους πραγματικά προκλητικούς μισθούς που λαμβάνουν κάποιοι εργαζόμενοι. Αλήθεια, ποιος είναι αυτός ο εργαζόμενος που παίρνει 5.800 ευρώ το μήνα; Από πού ήρθε και ποιου την στήριξη έχει; Ποιοι είναι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που ο μισθός τους ξεκινάει από 3.000, 2.500 και 2.000 ευρώ;

Βαρύ και ασήκωτο ήταν το βλέμμα του Μιχάλη Στυλιανίδη, την Κυριακή το βράδυ στην κεντρική πλατεία. Μια σκέψη τον βασάνιζε καθώς στεκόταν δίπλα στον «πολυσυζητημένο» κέδρο των Ιμαλάϊων, ξεφυσώντας τον καπνό του τσιγάρου του. Τι να σκέπτονταν άραγε, κοιτώντας γύρω του; Την «άγνωστη» για όλους μας πλατεία; Το κόστος; Το ανούσιο και κακόγουστα στολισμένο με λαμπάκια δέντρο στην μέση της πλατείας; Το να δικαιολογήσει την αντίδραση τον επαγγελματιών για τα έργα; Το ότι έχει μείνει μόνο αυτός και ο Τσέπελης στην παράταξή του; Ή μήπως κάτι άλλο;
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν σκεφτόταν κάτι θετικό και αυτό φαινόταν καθαρά από τις αργές, νωχελικές κινήσεις του.


Άκουσα ένα πολύ πετυχημένο σε μία φιλική συζήτηση που αφορούσε τις συνεχείς αποχωρήσεις από Συμβούλιο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτές λοιπόν τις παραιτήσεις τις παρομοίασαν με αποχωρήσεις από τηλεπαιχνίδι – reality show της τηλεόρασης με μεγάλη τηλεθέαση. Το παιχνίδι λέγεται ex factor, μόνο που σε παράφραση το ονόμασαν έξω φακ ντορ (αν το γράψω στα αγγλικά, θα μας κυνηγήσουν).. Η κριτική επιτροπή είναι ο λαός και οι διαγωνιζόμενοι έχουν πολλά ακόμη να αποδείξουν για το ταλέντο τους. Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Μέσα από την εφημερίδα αυτή έχουμε γράψει τουλάχιστον δύο φορές για τους 15χρονους της ορεινής περιοχής που καβαλάνε ένα μηχανάκι και θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δική τους ζωή όσο και των υπολοίπων οδηγών και πεζών, κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους. Ωστόσο δεν είδαμε μέχρι και σήμερα καμιά παρέμβαση της αστυνομίας. Αντιθέτως μια φορά μόνο δημοσιεύσαμε καταγγελία συμπολίτη μας για κακοποίηση αδέσποτων σκυλιών και ξεσηκώθηκε αμέσως η αστυνομία προκειμένου να βρουν τον ένοχο. Όχι ότι ήμαστε υπέρ της κακοποίησης των ζώων και κατά της τιμωρίας εκείνων που τα κακοποιούν. Θεωρούμε όμως πως η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ πιο σημαντική, πόσο μάλλον όταν αυτή κινδυνεύει από γονείς ή παππούδες που χωρίς να το σκεφτούν, αγοράζουν σε μικρά παιδιά μηχανάκια. Για να μη θρηνήσουμε θύματα θα ασχοληθεί ποτέ με το θέμα αυτό η αστυνομία;

Δυστυχώς ορισμένοι φορείς και οργανισμοί της Ξάνθης, όπως είναι και η αστυνομία, δεν καταλαβαίνουν ότι τα δελτία τύπου που κατά καιρούς αποστέλλουν, δε μπορούν να εξυπηρετήσουν όλα τα μέσα ενημέρωσης. Μπορεί για μια εφημερίδα ή ακόμα και για έναν ραδιοφωνικό σταθμό να είναι αρκετά αλλά ένας τηλεοπτικός σταθμός, για να μπορέσει να προσφέρει σωστή ενημέρωση στους πολίτες, πρέπει να έχει και μια δήλωση στην κάμερα. Τους είναι δηλαδή τόσο δύσκολο όσα γράφουν στα δελτία τύπου να τα πουν και στην κάμερα ενός τηλεοπτικού σταθμού; Δεν τους λέει κανείς να πουν κάτι παραπάνω, μόνο όσα γράφουν στο κάθε Δελτίο Τύπου που στέλνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου