Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Σωκράτης Ξυνίδης: στόχοι και προτεραιότητες

Πιο δυναμικός από ποτέ φαίνεται να είναι ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης ο οποίος λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές απαντά στις ερωτήσεις της Τ και εξηγεί τις προτεραιότητες τόσο του ίδιου όσο και της παράταξης την οποία εκπροσωπεί.

Κύριε Ξυνίδη, μετά και το κλείσιμο ορισμένων εκ των συνεταιριστικών εργοστασίων, η ανεργία στο νομό μας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο. Με ποιους τρόπους το ΠΑΣΟΚ και εσείς προσωπικά θα προσπαθήσετε να αναστρέψετε το αρνητικό αυτό κλίμα και πως θα αξιοποιήσετε τα εναπομείναντα συνεταιριστικά εργοστάσια στο νομό μας;

Μετά την εγκατάσταση στο νομό μας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και την ίδρυση των συνεταιριστικών εργοστασίων ο νομός πήρε ένα δρόμο εκβιομηχάνισης. Η πορεία αυτή ενισχύθηκε από την πολιτεία με τα επενδυτικά κίνητρα και την ίδρυση δεκάδων παραγωγικών μονάδων. Υπήρξε με λίγα λόγια μια αναπτυξιακή στρατηγική προς την εκβιομηχάνιση, η οποία μάλιστα λειτουργούσε συμπληρωματικά αλλά και παραπληρωματικά προς την αγροτική οικονομία του νομού. Δυστυχώς όμως δεν έγινε αντιληπτό από όλους όσους είχαν την πολιτική ευθύνη ως αιρετοί του λαού και ως παράγοντες της πολιτείας, ότι στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης αυτού του τύπου και επιπέδου ανάπτυξη, είχε ημερομηνία λήξης. Έτσι σήμερα η ανεργία στο νομό είναι μη μετρήσιμη και πλήρως ανεξέλεγκτη. Εάν προσθέσουμε και την καθίζηση στην αγορά της οικοδομής, η οποία απορροφούσε μεγάλο ποσοστό εργαζομένων, καθώς και τη συμπίεση όλων των ελευθέρων επαγγελματιών που εμμέσως απασχολούνταν από την οικονομική λειτουργία των παραπάνω κλάδων, η κατάσταση πλέον χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική.
Ο τόπος λοιπόν χρειάζεται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλα όσα περιγράφει ο Γιώργος Παπανδρέου ως προϋποθέσεις για την πράσινη ανάπτυξη υπάρχουν στο νομό μας και την περιοχή της Θράκης ευρύτερα. Προϋποθέσεις παραγωγής καθαρής ενέργειας, περιβαλλοντικοί πόροι αστείρευτοι, πολιτισμικά στοιχεία μοναδικά και συνυφασμένα μεταξύ τους, δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και νέας αγροτικής οικονομίας απεριόριστες. Θέλουμε να πετύχουμε τουλάχιστον δύο – τρία μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια για το νομό που θα αλλάξουν τη μορφή του και θα παράγουν πλούτο για την εθνική οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες, ουσιαστικά παραγωγικές και με μεγάλο χρονικό βάθος, θέσεις εργασίας. Ένα μεγάλο τέτοιο σχέδιο είναι η εκμετάλλευση της γεωθερμίας για την παραγωγή πρώιμων προϊόντων. Ο νομός μπορεί να καταστεί γεωργικός παράδεισος. Οι παραγωγές αυτές θα υποστηρίζονται από εγκαταστάσεις συντήρησης και αποθήκευσης και μέσω του λιμανιού του Πόρτο Λάγος θα διοχετεύονται προς κάθε κατεύθυνση. Ακόμη οι ορεινές μας περιοχές αποτελούν από μόνες τους μια παρθένα γη για την παραγωγή βιολογικής κτηνοτροφίας. Ο χαρακτηρισμός τους και η ελεγχόμενη παραγωγή βιολογικού κρέατος, με πιστοποίηση του προϊόντος και της ποιότητάς του, σε μια οργανωμένη επιχείρηση, με επιχειρηματικά στελέχη που θα προωθούν και το προϊόν στην αγορά, θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας και εισόδημα στον τόπο. Η αξιοποίηση της τουριστικής ζώνης του νομού και η δημιουργία μιας τουριστικής οδού που θα ξεκινά από τα στενά του Νέστου, θα συνεχίζει στο δέλτα του Νέστου, με την αξιοποίηση και των εγκαταστάσεων της πρώην “Φωνής της Αμερικής”, με τις παραλίες, τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, τις ιαματικές πηγές, θεματικά μουσεία, τη λίμνη Βιστωνίδα, τον ορεινό όγκο των μειονοτικών χωριών που θα πρέπει να αναπλαστούν σε παραδοσιακή μορφή, την περιοχή της Σταυρούπολης με τα παρθένα δάση, τους καταρράκτες, τα μοναστήρια αλλά και τα τεμένη, την Παλιά Ξάνθη με την ιστορία και την ομορφιά της, τη γαστριμαργία που εξελίσσεται καθημερινά στον τόπο μας, την παραγωγή κρασιών όπως αρμόζει στη γη του Διόνυσου, το μείγμα πολιτισμού με μουσικές, δρώμενα, καλλιτεχνία είναι ο μεγάλος πλούτος που κάνει τη ζωή μας όμορφη και τον τόπο μας πλουσιότερο. Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει πίστη και αφοσίωση στις αρχές της αειφορίας, του σεβασμού στο περιβάλλον και της πολιπολιτισμικότητας, τη λελογισμένη εκμετάλλευση και απαιτεί συντονισμένες κινήσεις και ξεπέρασμα της κρατικής γραφειοκρατίας. Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο δρόμος για την καταπολέμηση της ανεργίας και αποτελεί την πολιτική μου δέσμευση.
Σχετικά με τη ΣΕΚΑΠ, που έχει απομείνει από τα λεγόμενα συνεταιριστικά εργοστάσια, η θέση μου και η δέσμευσή μου είναι σαφής. Κάθε παραγωγική μονάδα δημοσίου ενδιαφέροντος, δηλαδή μη ιδιωτική με την ευρύτερη έννοια του όρου, που μπορεί να παρέμβει με το τελικό της προϊόν στην αγορά ειδών λαϊκής κατανάλωσης, θα πρέπει να διατηρήσει το χαρακτήρα της αυτό γιατί χτυπά τα ολιγοπώλια και τα παιχνίδια τους στην αγορά. Βεβαίως θα πρέπει να σταματήσει άπαξ δια παντός να είναι κομματικό πλυντήριο και η διοίκησή της θα πρέπει να συντίθεται από πρόσωπα υπεράνω κομματικών συμφερόντων, με τεχνοκρατική κατεύθυνση, με στόχο την πρόοδο της επιχείρησης και την κερδοφορία της.

Ακούσαμε τον αρχηγό της παράταξής σας να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη γεγονός που έδωσε στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αφορμή για αιχμές κατά του κυρίου Παπανδρέου. Με δεδομένο ότι το έργο αυτό, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η κυβέρνηση, θα δώσει νέα πνοή σε ολόκληρη τη Θράκη, τι είναι εκείνο που πρέπει επαναδιαπραγματευθεί η νέα κυβέρνηση;

Η μαύρη προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Τα γεωστρατηγικά σχέδια με βάση την ενέργεια καθορίζουν αυτή τη στιγμή το μέλλον των συσχετισμών στον πλανήτη. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το αυτονόητο. Ότι θα πρέπει στις αναδιπλώσεις των άλλων παραγόντων σε αυτή τη σκακιέρα, η Ελλάδα να απαντά και να μην κοιμάται τον ύπνο του δικαίου επαναπαυόμενη στις φωτογραφίες που έβγαλε ο κύριος Καραμανλής κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ιδίως όταν στο μεταξύ άλλοι παράγοντες έχουν προχωρήσει ήδη και προχωρούν καθημερινά σε νέες κινήσεις ενδυνάμωσης των δικών τους σχεδίων.

Η περιοχή μας όμως έχει και πολλούς αγρότες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται σε τέτοιο βαθμό που έρχονται μέρες που χρειάζεται να καλύψουν από την τσέπη τους το κόστος παραγωγής αντί να έχουν κάποιο κέρδος. Ποια είναι τα σχέδια του Σωκράτη Ξυνίδη αλλά και γενικότερα του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική και την τόνωση αυτών των ανθρώπων;

Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε απαντήσει ως εξής: Πρώτον μειώνουμε το κόστος παραγωγής σπάζοντας τα καρτέλ στις τιμές των λιπασμάτων και των καυσίμων. Επιστρέφουμε το ΦΠΑ προκειμένου να αναπνεύσουν από τα έξοδα οι αγρότες. Δεύτερον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους ενεργοποιούνται με στόχο το σπάσιμο των καρτέλ στην αγορά. Τρεις εταιρείες καθορίζουν ανεξέλεγκτα τις τιμές με βάση τις εισαγωγές από την Ουκρανία ή την Κίνα, εκβιάζοντας τον αγρότη. Όμως θέλω σχηματικά να πω ότι η κρίση που προέκυψε στην ουσιαστικά μονοκαλλιέργεια του καλαμποκιού έχει ονοματεπώνυμο. Πολιτικά πρόσωπα ώθησαν τους αγρότες να βάλουν καλαμπόκι, για να υπηρετήσουν τη μεγάλη σαπουνόφουσκα της βιοαιθανόλης που ανακάλυψαν προκειμένου να διασωθούν πολιτικά από την αποτυχία τους διασώσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την τευτλοκαλλιέργεια και την ποσόστωση στη ζάχαρη. Ακόμη προκαλεί ερωτηματικά η εσπευσμένη πώληση, μετά την προκήρυξη των εκλογών, του εργοστασίου λιπασμάτων της Καβάλας σε ιδιώτες.
Για το μέλλον το ΠΑΣΟΚ θέλει τους αγρότες να είναι πλήρως επιμορφωμένοι μέσα από τη φοίτησή τους σε Σχολή Αγροτών, όπως την εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου στις Σέρρες, οργανωμένους σε ομάδες και με δυνατότητες να επιλέγουν καλλιέργειες που προσθέτουν αξία στο προϊόν τους και παρεμβαίνουν ακόμη και στο εμπόριο. Η απάντηση βρίσκεται για το νομό μας σε όσα στην πρώτη σας ερώτηση απάντησα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε στη Θράκη υπάρχει και η μουσουλμανική μειονότητα. Τους προηγούμενους μήνες στελέχη της δικής σας παράταξης έκαναν λόγο για δίγλωσσα νηπιαγωγεία στις περιοχές όπου κατοικούν μουσουλμάνοι συμπολίτες μας. Πρόκειται για κάτι που ως κυβέρνηση και εσείς ως βουλευτής θα τα επιδιώξετε;

Θεωρώ ότι υπάρχει κάποια βάση στην απαίτηση, ότι το μικρό παιδί που βρίσκεται στο νηπιαγωγείο, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί σε γλώσσα που αντιλαμβάνεται. Όμως, εάν θέλουν όλοι και θέλουμε και εμείς, να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει η κουβέντα να αφορά τη μητρική γλώσσα εν γένει, γιατί μόνον έτσι εξυπηρετείται η αναγκαιότητα την οποία ανέφερα προηγουμένως. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι μιλάμε για ιδιαίτερα μικρό αριθμό οικογενειών που οι γονείς τους σήμερα δε μιλούν ελληνικά. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σήμερα μειονοτικοί γονείς εικοσιπέντε με τριανταπέντε χρονών που δε μιλούν ελληνικά. Άρα την όλη συζήτηση τη βρίσκω και λίγο προσχηματική. Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος και η διαβούλευση στη βάση της κοινωνίας αίρει παρεξηγήσεις και δίνει λύσεις σε κάθε προβληματισμό.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου