Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

«…Απίστευτος ο κόσμος και ο χαρακτήρας μας…»
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί πάντα κρίνετε τον χαρακτήρα των άλλων και ποτέ το δικό σας; Εσείς γνωρίζετε το δικό σας χαρακτήρα; Μήπως τελικά εσείς αντιλαμβάνεστε μόνο τον χαρακτήρα των άλλων και δεν μπαίνετε στον κόπο να ανακαλύψετε τον δικό σας; Και τι ακριβώς είναι ο χαρακτήρας μας;
Η λέξη χαρακτήρας προέρχεται από το ρήμα «χαράσσω». Επομένως εξ’ ορισμού, ο χαρακτήρας αλλάζει. Είναι ένα σύνολο από τις ατομικές ιδιότητες του κάθε ατόμου που το ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο σύνολο και που διαμορφώνουν την προσωπικότητά του. Οι ιδιότητες αυτές, τα γνωρίσματα, διαφέρουν από άτομο σε άτομο και τότε λέμε ότι έχουμε διαφορετικούς χαρακτήρες. Η διαμόρφωση αυτού ή του άλλου χαρακτήρα σ' έναν άνθρωπο εξαρτάται από δύο πράγματα βασικά. Καταρχήν από τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζει και οι οποίες επιδρούν πάνω στο άτομο ποικιλόμορφα και μετά από την κληρονομικότητα, μέσω της οποίας μεταφέρονται στον καινούριο άνθρωπο μερικά από τα ψυχικά γνωρίσματα των γονιών του ή άλλων συγγενικών του προσώπων. Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι τον ανθρώπινο χαρακτήρα απαρτίζουν τα κύρια χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες των βασικότερων ψυχικών λειτουργιών, δηλαδή της Βούλησης, του Συναισθήματος και της Νόησης. Από αυτά, ανάλογα με τις περιπτώσεις, κάποιο πάντα υπερτερεί και τότε λέμε ότι κυρίως ο χαρακτήρας εκφράζεται μέσα από αυτό. Ο άνθρωπος, δηλαδή, που έχει απότομες κι ανεξήγητες μερικές φορές μεταπτώσεις χαρακτήρα, σίγουρα κυριαρχείται περισσότερο από το Συναίσθημα παρά από τη Νόηση ή τη Βούληση. Έτσι λοιπόν ξεχωρίζουμε πολλούς χαρακτήρες: τους δυνατούς, σταθερούς, νευρικούς, κλειστούς ή ανοιχτούς, λογικούς, επιπόλαιους κ.ά. Άραγε ο χαρακτήρας του ανθρώπου, μπορεί να αλλάξει, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες; Μάλλον ναι, γιατί θεωρώ ότι συμπεριφορά, τρόπος σκέψης, ακόμα και κάποιες συνήθειες μπορεί ν' αλλάξει σχετικά εύκολα ένας άνθρωπος. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου κτίζεται από την διαπαιδαγώγηση και τα βιώματα. Αυτό που δεν μπορεί να αποβάλλει, είναι νοοτροπίες με τις οποίες μεγάλωσε και κάποια χαρακτηριστικά του εαυτού του, αν για παράδειγμα κάποιος είναι ανασφαλής και ζηλιάρης, αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν θ' αλλάξει ποτέ στην ζωή του. Βέβαια με το πέρασμα του χρόνου και τις εμπειρίες που ο καθένας από εμάς αποκομίζει, διαμορφώνει και νέα χαρακτηριστικά τα οποία συνήθως τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Άλλοι άνθρωποι (εκείνοι που αφήνονται στο συναίσθημα) καθορίζονται πολύ από τον χαρακτήρα τους, ενώ άλλοι από την παιδεία και το αξιακό τους σύστημα (εκείνοι που χρησιμοποιούν την λογικότητα). Ο καθένας κινείται διαφορετικά, ο κάθε άνθρωπος είναι ένα ολόκληρο σύμπαν.
Θα δανειστώ το παράδειγμα που έθεσε ο Swami Vivekananda σε συνέντευξή του και πραγματικά με μάγεψε όταν την διάβασα. Είπε ότι αν σταθούμε δίπλα στην ακροθαλασσιά και ακούσουμε τα κύματα να ορμούν πάνω στα χαλίκια της παραλίας, θα νομίζουμε ότι είναι μεγάλος ήχος και δεν γνωρίζουμε ότι ένα κύμα είναι μια σύνθεση από εκατομμύρια εκατομμυρίων μικροσκοπικά κύματα. Καθένα απ' αυτά παράγει έναν ήχο, που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Μόνο όταν αυτά γίνονται μια δυνατή και μεγάλη σύνθεση μπορούμε να τα ακούσουμε. Παρόμοια, κάθε χτύπημα της καρδιάς είναι μια εργασία. Συγκεκριμένα είδη εργασιών τα αισθανόμαστε και γίνονται αντιληπτά από μας, αυτά όμως είναι, την ίδια στιγμή, σύνολα από μικρότερες εργασίες. Αν θέλετε πραγματικά να κρίνετε τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, κοιτάξτε τον. Μην κοιτάζετε τις μεγάλες του επιδόσεις και τα μεγάλα του κατορθώματα. Κάθε ανόητος μπορεί να γίνει ήρωας οποιαδήποτε στιγμή. Παρατηρήστε τον να κάνει τις πιο κοινές και απλές δράσεις. Αυτά είναι, πραγματικά, τα πράγματα που θα σας δείξουν τον αληθινό χαρακτήρα ενός μεγάλου ανθρώπου. Οι μεγάλες περιστάσεις αφυπνίζουν ακόμα και τον πιο αδύναμο, από τα ανθρώπινα όντα, σε κάποιο είδος μεγαλείου. Αλλά αυτός μόνο είναι μεγάλος άνθρωπος, του οποίου ο χαρακτήρας είναι μεγάλος πάντοτε, οπουδήποτε κι αν βρεθεί.
Συμπερασματικά πιστεύω ότι ο πραγματικός μας χαρακτήρας είναι αυτά που κάνουμε όταν οι άλλοι δεν μας βλέπουν. Άλλωστε τα βαρέλια που κάνουν πολύ θόρυβο είναι συνήθως άδεια και χωρίς κανένα ουσιώδες περιεχόμενο.

Κάντε τον κόπο να ψάξετε κι εσείς τον δικό σας χαρακτήρα !!! Ίσως τότε ανακαλύψετε γιατί συμβαίνουν πολλά πράγματα που μέχρι πρότινος δεν καταλαβαίνατε γιατί συμβαίνουν. Και μην ξεχνάτε ότι «…Όταν όλα αξίζουν όλα, τότε τίποτε δεν αξίζει τίποτε….»!
Άλλα θέλω κι άλλα κάνω, πώς να σου το πω...
Έλεγα «περνούν τα χρόνια, θα συμμορφωθώ!»
Μα είναι δώρο άδωρο ν' αλλάξεις χαρακτήρα.
Τζάμπα κρατάς λογαριασμό, τζάμπα σωστός με το στανιό.

Έξω φυσάει αέρας κι όμως μέσα μου,
μέσα σ' αυτό το σπίτι, πριγκιπέσσα μου,
το φως σου και το φως χορεύουν γύρω μας...
Απίστευτος ο κόσμος κι ο χαρακτήρας μας!

Άλλα θέλω κι άλλα κάνω κι έφτασα ως εδώ.
Λάθη, στραβά και πάθη μ' έβγαλαν σωστό.
Ξημερώματα στο δρόμο ρίχνω πετονιά.
Πιάνω τον εαυτό μου και χάνω το μυαλό μου.

Έξω φυσάει αέρας κι όμως μέσα μου,
μέσα σ' αυτό το σπίτι, πριγκιπέσσα μου,
το φως σου και το φως χορεύουν γύρω μας...
Απίστευτος ο κόσμος κι ο χαρακτήρας μας!

Στίχοι : Σωκράτης Μάλαμας
Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας

ΑΛΚΜΗΝΗ ΜΟΥΔΑΝΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου