Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Αδιαφορία, απληστία ή ρατσισμός;


Αρνούνται να εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ποιος τους δίνει το δικαίωμα αυτό;

Τι κι αν σε κάθε προεκλογική και όχι μόνο περίοδο ακούμε από τους πολιτικούς να μοιράζουν πλούσιες αλλά και κούφιες ταυτοχρόνως υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό του δημόσιου συστήματος υγείας και καλύτερες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους των ταμείων. Ακόμα κι αν κάποιες από αυτές τις υποσχέσεις έχουν εν μέρει υλοποιηθεί, φαίνεται πως η Ξάνθη απέχει πολύ από το κράτος των Αθηνών και αυτές δεν έχουν φτάσει ακόμα. Δεν είναι μόνο εκείνοι που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν δημόσια τις άσχημες συμπεριφορές ιατρών του ΙΚΑ Ξάνθης αλλά κυρίως όσοι δεν τολμούν να προβούν σε μια ανάλογη κίνηση. Να υπενθυμίσουμε πως μιλάμε για ανθρώπους που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη και τον οποίον μάλλον ξέχασαν πολύ γρήγορα.
Ο Ανδριάν Πασάι είναι ένας Αλβανός ο οποίος όμως εδώ και 11 χρόνια ζει στη χώρα μας, εργάζεται κανονικά και είναι ένας από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που είδαν κατάματα το κακό πρόσωπο των ιατρών του. Πρόκειται για έναν εκ των γυναικολόγων του ΙΚΑ, ο οποίος εξέταζε την έγκυο γυναίκα του Ανδριάν στο προσωπικό του ιατρείο, αλλά για κάποιους λόγους η γυναίκα δεν ήταν ευχαριστημένη από τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου ιατρού και αποφάσισε να απευθυνθεί σε κάποιον άλλο συνάδελφο του.
Επειδή όμως λένε πως μόνο βουνό με βουνό δε σμίγει, κάποια μέρα ο Ανδριάν πήγε στο ΙΚΑ προκειμένου να ζητήσει από κάποιο γυναικολόγο να του γράψει τα απαραίτητα για την εγκυμοσύνη της γυναίκας του χάπια τα οποία είχαν τελειώσει. Μοναδικό του λάθος ήταν που πρώτα δεν είχε κλείσει ραντεβού, αν και για να λέμε του στραβού το δίκιο, είναι μάλλον πιο εύκολο να κερδίσει κανείς τον πρώτο αριθμό του λαχείου παρά να κλείσει ραντεβού σε γυναικολόγο του ΙΚΑ.
Έτσι λοιπόν ο Ανδριάν απευθύνεται στο γραφείο πληροφοριών του ΙΚΑ απ’ όπου και τον στέλνουν στο γυναικολόγο που εφημέρευε για να του γράψει τα συγκεκριμένα φάρμακα. Μόνο που την ώρα εκείνη έτυχε να εφημερεύει ο ίδιος ιατρός που πριν μερικούς μήνες παρακολουθούσε την εγκυμονούσα γυναίκα του στο ιατρείο του και ο οποίος αναγνώρισε αμέσως το σύζυγο της πρώην πελάτισσάς του. Με το πρόσχημα ότι θα έπρεπε να υπάρχει κλεισμένο ραντεβού για να του γράψει τα φάρμακα, ο γυναικολόγος αυτός αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει παρόλο που όπως μας είπε ο ίδιος ο Ανδριάν, τη στιγμή εκείνη ο ιατρός καθόταν, αφού δεν είχε ασθενείς.
Μη έχοντας και άλλη λύση, ο Ανδριάν έσπευσε αμέσως στον ελεγκτή του ΙΚΑ ο οποίος πράττοντας απλά το καθήκον του, του έδωσε το απαραίτητο παραπεμπτικό για να εξυπηρετηθεί από το γυναικολόγο. Όμως για κάποιον περίεργο λόγο ο γυναικολόγος αρνήθηκε και πάλι να εξυπηρετήσει τον Ανδριάν, επιμένοντας πως πρέπει να κλείσει ραντεβού για να του γράψει τα φάρμακα της γυναίκας του κι όλα αυτά για μια υπόθεση που δε θα διαρκούσε ούτε δύο λεπτά.
Μόνο όταν ο Ανδριάν, απευθυνόμενος στο γυναικολόγο, του είπε πως το περιστατικό αυτό θα το γνωστοποιήσει σε όλους μέσω των μέσων ενημέρωσης, ο ιατρός προσφέρθηκε να τον εξυπηρετήσει, μόνο που ήταν πολύ αργά για εκείνον αφού ο γεμάτος περηφάνια Ανδριάν είχε πάρει την απόφασή του να μην ανεχτεί άλλο την ταπεινωτική συμπεριφορά του ιατρού. Βλέπετε όσο κι αν είναι Αλβανός, δεν παύει να είναι άνθρωπος και μάλιστα άνθρωπος που κάθε μήνα πληρώνει κανονικά τις εισφορές του στο ΙΚΑ, για να εισπράξει τι; Μια πέρα για πέρα προσβλητική συμπεριφορά από ιατρούς που όποιον δεν τους μοιάζει τον θεωρούν κατώτερό τους.
Στην περίπτωση μας όμως δεν είναι μόνο ο Ανδριάν που δικαίως εκφράζει τα παράπονά του γι’ αυτή την άδικη συμπεριφορά απέναντί του. Ένας ακόμα, μουσουλμάνος αυτή τη φορά συμπολίτης μας, ο Μπος Κεμάλ γνώρισε τη σκληρή πλευρά του ΙΚΑ, εκείνος αντιμετωπίζοντας κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας απευθύνθηκε σε εξωτερικό ιατρό ο οποίος του συνέστησε κάποιες απαραίτητες και αρκετά ακριβές εξετάσεις. Ο Κεμάλ μη έχοντας τη δυνατότητα να ξοδέψει τόσα χρήματα, απευθύνθηκε σε ιατρό του ΙΚΑ προκειμένου το κόστος των εξετάσεων αυτών να το καλύψει το ασφαλιστικό του ταμείο.
Ο Κεμάλ εξυπηρετήθηκε αμέσως μόνο που όταν ξαναπήγε στον εξωτερικό ιατρό, διαπίστωσε πως του είχαν γράψει λάθος εξέταση. Έτσι πήρε το δρόμο της επιστροφής για το ΙΚΑ όπου και ζήτησε από τον ίδιο ιατρό να του γράψει αυτή τη φορά τη σωστή εξέταση. Αντί όμως να γίνει αυτό, άκουσε με μεγάλη έκπληξη τον ιατρό να του λέει: «εδώ δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις εσύ, από ‘κει είναι η πόρτα, φύγε αμέσως». Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε είναι πως ο ιατρός αυτός έχει την εντύπωση πως ο ίδιος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μέσα στο ΙΚΑ; Από πότε το ΙΚΑ έγινε δικό του. Ή μήπως έχει κάτι με τους μουσουλμάνους και δεν τους εξυπηρετεί;
Δυστυχώς εκεί κατάντησαν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στην Ξάνθη, να απευθύνονται σε τηλεοράσεις και εφημερίδες προκειμένου να πάρουν αυτό που ήδη έχουν προπληρώσει κι άρα το δικαιούνται, μια εξέταση και πάνω απ’ όλα μια πιο ανθρώπινη συμπεριφορά από τους ιατρούς. Αν αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υγείας, τότε φανταστείτε πόσο τραγικά ήταν τα πράγματα πριν εκσυγχρονιστεί.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου