Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τα αδέσποτα σκυλιά
Δεμένα φαίνεται πως είναι τα χέρια της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά στα αδέσποτα και τις επιθέσεις που καταγράφονται εναντίον πολιτών, αφού η νομοθεσία είναι σαφής και ορίζει ότι αφού τοποθετηθεί λουράκι αυτά πρέπει να αφήνονται ελεύθερα στο περιβάλλον.

Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου – αντιδήμαρχος
«Ως προς τα σκυλιά, και σε αυτό τον τομέα η υπηρεσία έχει πάρει όλα τα μέτρα, αν δείτε, όλα τα σκυλιά τα οποία περιφέρονται σε κάποιους δρόμους, είναι όλα με λουράκι, έχουν πάει σε ιατρό και τους έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια. Από εκεί και πέρα, η νομοθεσία είναι σαφής, λέει πως από το μέρος το οποίο συλλαμβάνονται τα σκυλιά, στο ίδιο μέρος θα πρέπει να αφήνονται. Ως εκ τούτου, σαν υπηρεσία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω».

Μα είχαμε επίθεση σε συγκεκριμένο πολίτη κύριε αντιδήμαρχε;

«Το αντιλαμβάνομαι, το αντιμετώπισα κι εγώ κάποια μέρα. Αναγκάστηκα να κυνηγήσω κάποια σκυλιά γιατί αυτά κυνηγούσαν ένα μικρό παιδί. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο, ούτε φυσικά μπορώ να μαζέψω όλα τα σκυλιά και να κλείσω κάπου, αν το κάνω αυτό θα είμαι παράνομος. Αυτά τα σκυλιά όμως από κάποιους αφήνονται, αν τα δείτε είναι όλα σκυλιά από σπίτια, έχουν μεγαλώσει και κάποιοι τα βαριούνται και τα εγκαταλείπουν. Μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτεθούν και σε πολίτες γιατί πιθανόν το σκυλί να φοβάται τον άνθρωπο και ο άνθρωπος να φοβάται το σκυλί, με αποτέλεσμα να υπάρχει αμφίδρομη επιθετικότητα και σε κάποιον να υπάρξει και κανένα δάγκωμα σκυλιού».

Ωστόσο γεγονός είναι ότι κατά διαστήματα καταγράφονται επιθέσεις αδέσποτων. Το ζητούμενο είναι από πού θα ζητήσει ο πολίτης ευθύνες όταν πέσει θύμα μιας τέτοιας επίθεσης.

«Γι’ αυτό το πράγμα έχω πάει και στον εισαγγελέα και τον έχω ενημερώσει για το πρόβλημα. Όμως να υπάρξουν σκληρότερα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος δε γίνεται. Οπωσδήποτε όλοι το απευχόμαστε να υπάρχει τέτοια επιθετικότητα από σκυλιά σε ανθρώπους, όμως ο νόμος μας δένει τα χέρια. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτά που προβλέπει η νομοθεσία. Ως εκ τούτου θα είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπάρχουμε μαζί με τα ζώα. Ας φροντίσουν όμως και οι φιλοζωικές οργανώσεις, τα σκυλιά να μην τα αφήνουν όταν τα βαριούνται».

Γεγονός είναι, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, πως όσο κι αν προχωρεί σε στειρώσεις η αρμόδια υπηρεσία ότι το πρόβλημα δε θα λύνεται όσο υπάρχουν ασυνείδητοι οι οποίοι εγκαταλείπουν τα ζώα μόλις αυτά αρχίσουν να γίνονται βάρος. Η μόνη λύση είναι η εμφύτευση ειδικού μικροτσίπ ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης που εγκαταλείπει ένα σκυλί κάτι που ισχύει σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου