Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

«Πράσινα» σπίτια σύμφωνα με το νέο κανονισμό Υποχρεωτικές θα είναι οι «πράσινες» κατοικίες για όσους κατασκευάζουν νέες οικοδομές, ανακαινίζουν παλαιά κτίρια άνω των 1.000 τμ, καθώς και για όσα ακίνητα άνω των 50 τμ που πωλούνται ή ενοικιάζονται.
Κτίρια και διαμερίσματα με «πράσινο» πιστοποιητικό, πρόκειται να κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στην κτηματαγορά από τον Απρίλιο, όταν και αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων που εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.
Πιο συγκεκριμένα, θα είναι υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού σε κάθε νέα οικοδομική άδεια, όπου θα απαιτείται ειδική μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας, στις ριζικές ανακαινίσεις κτιρίων άνω των 1.000 τμ και σε κάθε πώληση ή ενοικίαση ακινήτου άνω των 50 τμ.
Για όλες τις βιομηχανίες και τους επαγγελματικούς χώρους θα είναι υποχρεωτική η έκδοση πιστοποιητικού σε βάθος τετραετίας και αν κριθεί ότι είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο ενεργειακά, θα προτείνονται μέτρα αναβάθμισης και θα δίνεται κάποιος εύλογος χρόνος για την υλοποίησή τους.
Μάλιστα σε διαβούλευση βρίσκεται το θέμα της δημιουργίας ενός μηχανισμού ενεργειακής επιθεώρησης, σύμφωνα με το οποίο, ειδικοί επιθεωρητές θα διενεργούν αυτοψία και θα εκδίδουν την «πράσινη ταυτότητα», που θα αναφέρει τι ενέργεια καταναλώνει το ακίνητο και τι εργασίες πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Το νέο καθεστώς, αποτελεί στην ουσία την εφαρμογή στην Ελλάδα παλαιότερης Κοινοτικής Οδηγίας και είναι μια νομοθεσία που έχει ψηφιστεί στη βουλή από το 2008 και εφαρμόζεται ουσιαστικά τώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Αργύρη Πλέσια, γραμματέα του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ η διαδικασία αυτή θα είναι πολύ χρήσιμη. «Πλέον η πολιτεία έρχεται και λέει ότι δε θα επιτρέψει από δω και πέρα να έχει σπίτια που έχουν ενεργειακή κλάση κάτω από Β. Βέβαια αυτό σημαίνει ότι άλλη τιμή θα έχει ένα σπίτι με ενεργειακή κλάση Β και άλλη με Α και οπότε η αγορά θα κατατάξει ουσιαστικά τα σπίτια σύμφωνα με αυτή την κλάση. Η διαβούλευση που γίνεται έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός μηχανισμού ενεργειακών επιθεωρήσεων για τα υφιστάμενα σπίτια αφού αν μείνουμε μόνο στο να δημιουργούμε καινούργια για να έχουμε «πράσινα» σπίτια, θα χρειαστούν κάποιες δεκάδες χρόνια για να προσαρμοστούν όλα.»Τα πράσινα τέλη για την απόκτηση του πιστοποιητικού θα αποφασιστούν μετά τη λήξη της διαβούλευσης, ωστόσο βάση συζήτησης θα αποτελέσει το όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Πέρα από την αύξηση της αξίας του ακινήτου και το ζήτημα εθνικής οικονομίας που θα επιφέρει αυτό το μέτρο, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και καυσίμων, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι έτσι μπορεί να γίνει σύντομη σχετικά απόσβεση της εφαρμογής ενός καλύτερου ενεργειακού σχεδιασμού, σε διάστημα 5-8 ετών, μετά την πάροδο των οποίων ο χρήστης έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης-ψύξης.Το κτιριακό απόθεμα της χώρας καταναλώνει κατά μέσο όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, κατανάλωση που είναι κατά μέσο όρο 20%-25% πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, ενώ αν συγκριθεί με κάποιες χώρες φθάνει να είναι μέχρι και τριπλάσια.
Βέβαια το κόστος μετατροπής ενός παλιού κτιρίου ή της μελέτης ενός καινούργιου το επιβαρύνεται ο πολίτης όμως αναμένεται να υπάρξουν ταυτόχρονα και κάποια κίνητρα από την κυβέρνηση που εξετάζεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις των παρεμβάσεων, φοροαπαλλαγές ή επιδότηση του κόστους δανεισμού κά.
Μάλιστα αμέσως μετά την έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον ΚΕΝΑΚ, θα ακολουθήσει και η εφαρμογή του περιβόητου προγράμματος ενίσχυσης των ιδιωτών για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων με αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις τοίχων κλπ, που παραμένει εδώ και μήνες σε εκκρεμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου