Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Σε θέσεις μάχης οι δημόσιοι υπάλληλοι
Αναγκαίες κρίθηκαν οι περικοπές επιδομάτων και η αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα του δημοσίου, για να στηριχθούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέχρι και την ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο.
Αυτό προκύπτει από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τόσο το «πάγωμα» των μισθών για εισοδήματα πάνω από τα 2.000 ευρώ όσο και η έμμεση μείωση θα κυρωθούν με νόμο το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, αλλά θα ισχύσουν αναδρομικά από την
Για ένα φαύλο κύκλο κάνουν λόγο οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ό,τι αφορά στην περικοπή των επιδομάτων που προανήγγειλε η κυβέρνηση αφού οι επιπτώσεις από τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους θα έχουν αντανάκλαση στην αγορά αλλά και στα έσοδα του κράτους.

Βασίλης Αντωνίου – δημόσιος υπάλληλος

«Τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων είναι ουσιαστικά μισθός αλλά όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει ως τώρα, προκειμένου να μη δίνουν αυξήσεις στους βασικούς μισθούς με συνέπεια να αυξάνονται και οι συντάξεις, προτιμούσαν αυτό τον τρόπο, τη χορήγηση επιδομάτων ώστε να καλύψουν κάποιες ανάγκες των υπαλλήλων. Εάν λοιπόν σήμερα γίνουν αυτές οι περικοπές, καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αφού ο καθένας έχει δρομολογήσει τη ζωή του και έχει κάνει τα ανοίγματά του με βάση τις αποδοχές που είχε μέχρι τώρα.
Δε νομίζω ότι αυτή η πολιτική μείωσης των αποδοχών γενικότερα, θα λύσει κάποιο πρόβλημα. Μην ξεχνάτε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι κάποιοι πολύ καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι. Τα λεφτά που παίρνουν, τα καταναλώνουν στην αγορά και επομένως μειώνοντας τις αποδοχές τους μέσα από τα επιδόματα, τα λεφτά αυτά θα χαθούν από την αγορά, θα χαθεί αντίστοιχο ποσοστό ΦΠΑ με αποτέλεσμα να μη γίνει τίποτα το ουσιαστικό, μια τρύπα στο νερό δηλαδή θα κάνουν».

Τη μεγαλύτερη μείωση στα εισοδήματά τους αναμένεται να δουν οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών οι οποίοι ωστόσο δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κάποιο τίμημα αρκεί να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση και για όλες εκείνες τις κατηγορίες που φορολογούνται αυτοτελώς.

«Οι εφοριακοί υπάλληλοι δεν είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι, υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων οι οποίοι είναι πολύ καλύτερα αμειβόμενοι από τους εφοριακούς. Εμάς λόγω της φύσης της εργασίας και του όγκου της εργασίας, μας χορηγήθηκαν κάποια επιδόματα. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι σε αυτή τη φάση να δεχτούμε καμιά μείωση αποδοχών, είμαστε ο μόνος κλάδος ο οποίος δέχεται, οι αμοιβές αυτές για τις οποίες το 50% φορολογείται αυτοτελώς, να μπει σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα, με την προϋπόθεση βέβαια να μπουν όλα τα εισοδήματα όλου του κόσμου -σε αυτή τη φορολογική κλίμακα- ξεκινώντας από τους βουλευτές, τους δικαστικούς, τους εκλεγμένους στον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, τους αθλητές, τους προπονητές, τους ναυτικούς και γενικά όλους όσοι φορολογούνται αυτοτελώς.
Μόνο σε αυτή την περίπτωση είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε μια μείωση η οποία δε θα είναι μικρή, θα είναι της τάξεως του 8% αλλά με τις προϋποθέσεις που προανέφερα. Είμαστε ο μόνος κλάδος που έχουμε βγει και το έχουμε πει ξεκάθαρα, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας».
Πάντως τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν στην οδό Νίκης από το μέτωπο των δημοσίων υπαλλήλων δε θεωρούνται ικανοποιητικά από το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρώτη μαζική κινητοποίηση στις 10 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες τους φέρουν να απειλούν με δικαστικές προσφυγές στην περίπτωση που «ισχύσουν δύο μέτρα και δύο σταθμά θίγοντας κεκτημένα δικαιώματα». Υπό το φόβο ενός τέτοιου κύματος προσφυγών, το οικονομικό επιτελείο άρχισε -σύμφωνα με πληροφορίες- να επανεξετάζει το θέμα της περικοπής των επιδομάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου