Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Τίποτα δεν είναι τυχαίο
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να μιλήσουν καθαρά και ξάστερα όσοι τυχόν έπεσαν θύματα του συστήματος και του πιθανού σχεδιασμού
Θα ήθελα να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της διοίκησης της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ και τότε θα δούμε ότι όλα όσα εξελίχθηκαν και όσα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται από εδώ και στο εξής ίσως να βασίστηκαν σε συγκεκριμένο σχέδιο και σε βήματα που είχαν ένα ειδικό στόχο. Είναι ένα παζλ που αν δεθούν σωστά τα κομμάτια του, τότε το αποτέλεσμα θα δείξει ότι μπορεί κάποιοι να λειτούργησαν βάση μελετημένων κινήσεων για να φτάσουμε στο σήμερα.
Όλα άρχισαν όταν ψάχνοντας το αρχείο μου ανακάλυψα μία ανακοίνωση της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης. Σας την παραθέτω και μετά θα αναλύσουμε τα όσα διαδραματίστηκαν.
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005 14:49
Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαβάζουμε στον τοπικό τύπο σχόλια που αφορούν πιθανές ανακατατάξεις στην Αναπτυξιακή Εταιρεία. Ως αιτία των ανακατατάξεων αυτών υπονοούνται ζητήματα αδιαφάνειας κατά τη διαχείριση των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας... Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε τόσο τις «διαρροές» αυτές προς τον τοπικό τύπο, όσο και τις Γενικές Συνελεύσεις της Εταιρείας.
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο της τοπικής κοινωνίας, που διαχειρίζεται χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Κατά συνέπεια τα ζητήματα που την αφορούν έχουν δημόσιο και κοινωνικό ενδιαφέρον. Θα πρέπει οι μέτοχοι και κυρίως αυτοί που διοικούν την Εταιρεία και που όλοι είναι δημόσια πρόσωπα, είτε να διαβεβαιώσουν επίσημα την τοπική κοινωνία ότι τα υπονοούμενα είναι ανακριβή και κακόβουλα είτε να ενημερώσουν εάν και κατά πόσο υφίστανται ζητήματα ηθικής τάξεως.
Κάθε άλλη επιλογή, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της απλής εναλλαγής προσώπων στην διοίκηση, είναι εκ του πονηρού και δεν συνάδει με το πνεύμα της απόλυτης διαφάνειας που επιβάλλει ο σκοπός και η φύση της Αναπτυξιακής Εταιρείας.
Το ΠΑΣΟΚ αναμένει τη δημόσια τοποθέτηση της Διοίκησης της Αναπτυξιακής Εταιρείας, ώστε να μην πλανώνται σκιές σε ζητήματα διαφάνειας και ήθους.
Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΞΑΝΘΗΣ
Γυρνάμε λίγα χρόνια πίσω, τότε που Πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης ο κ. Τσεγγελίδης Ιωάννης. Μία εποχή που η εταιρεία με όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, φαινόταν ότι ανταποκρίνεται στο ρόλο της και προσπαθούσε να συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Τέλη του 2005 και ο κ. Τσεγγελίδης μετά από «άνωθεν» πιέσεις, παραιτείται από την προεδρία της εταιρείας, παραμένοντας ως απλό μέλος, και αναλαμβάνει ως Πρόεδρος ο κ. Ανδρικόπουλος για μία διετία περίπου, δηλαδή έως το 2007, που θα γινόταν οι εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου ΔΣ. Παράλληλα γεγονότα που τρέχουν και δεν είναι καθόλου τυχαία για την εξέλιξη των πραγμάτων είναι η ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία το 2004 με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και την ανάληψη του υφυπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον κ. Κοντό Αλέξανδρο. Αμέσως μετά την παραίτηση του κ. Τσεγγελίδη ακολουθούν και άλλες ανακατατάξεις οι οποίες έχουν σχέση με τη μη συμμετοχή του προαναφερόμενου στις δημοτικές εκλογές του 2006, ενώ αντικαταστάτης του χρίζεται ο κ. Καρασακαλίδης Γεώργιος. Καθόλου τυχαία επιλογή γιατί όσοι γνωρίζουν τα πολιτικά δρώμενα και τις παρασκηνιακές ζυμώσεις, ξέρουν καλά τις τότε σχέσεις του κ. Τσεγγελίδη με τον κ. Κοντό, όπως επίσης και τις σχέσεις που διατηρούσε ο κ. Καρασακαλίδης με τον τότε υφυπουργό και μετέπειτα υπουργό.
Δεν πρέπει σε αυτό το σημείο να ξεχάσουμε να αναφερθούμε και στις τότε ταραγμένες σχέσεις του δημάρχου Τοπείρου κ. Χ#Ευαγγέλου με τον κ. Κοντό και τις δηλώσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2006. Όσον αφορά στη σχέση της δημάρχου Αβδήρων με την Αναπτυξιακή Εταιρεία, διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αλλά από τη στιγμή που ανέλαβε ο κ. Κοντός τα υπουργικά του καθήκοντα, έπαψε να ασχολείται με την εν λόγω εταιρεία. Ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης πάντα αναλάμβανε να παίζει το ρόλο του διαιτητή, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Τέλος, η νομαρχία Ξάνθης, στέλνοντας τον εκπρόσωπό της, ο οποίος εκλέχθηκε στο ΔΣ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων.
Φτάνουμε λοιπόν στο 2007 και στις εκλογές της Αναπτυξιακής όπου μετά από πολλή σκέψη και διάφορες συνεργασίες, μαζέματα και διεργασίες, αποφασίζεται από «άνωθεν» να προωθηθεί στη θέση του προέδρου του ΔΣ. ο κ. Ζλάτκος Νικόλαος, φρέσκος δήμαρχος Βιστωνίδας, με μπλε απόχρωση και πολλά υποσχόμενος . Μπορεί βέβαια και να έγινε η συγκεκριμένη επιλογή γιατί ήθελαν κάποιοι έναν υπηρεσιακό πρόεδρο για ένα μικρό χρονικό διάστημα ώστε να έρθουν οι εξελίξεις τόσο ομαλά. Και ακολούθησε η εν μία νυκτί παραίτηση του κ. Ζλάτκου, αφού κράτησε το τιμόνι της εταιρείας για μόλις επτά μήνες, δηλαδή ούτε να ενημερωθεί καλά καλά δεν πρόλαβε. Ίσως και αυτό να έγινε βάσει σχεδίου, μπορεί όμως και όχι. Και φυσικά πρόεδρος εκλέχθηκε ο νυν πρόεδρος του ΔΣ ο κ. Λύρατζης Πασχάλης, ο οποίος προωθήθηκε ως νέο αίμα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και από το στενό περιβάλλον του κ. Κοντού, αφού υπήρξε ιδιαίτερός του.
Και έτσι φτάνουμε στις αρχές 2008 που ο κ. Κοντός από τη θέση πλέον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι ο υπουργός της Ξάνθης και ο άνθρωπος κλειδί για την ανάκαμψη της εταιρείας. Παράλληλο γεγονός φυσικά και ίσως καθόλου τυχαίο, η ανάληψη της προεδρίας του ΔΣ της ΑΝ.ΞΑ.Α.Ε. από τον κ. Λύρατζη, δηλαδή ένα στενό του συνεργάτη και δικό του άνθρωπο. Όλοι οι γνωρίζοντες περιμένουν την αμέριστη στήριξη του κ. Κοντού προς το συνεργάτη του, ως προς όλους τους τομείς για την άνοδο της εταιρείας, κάτι όμως που εκ του αποτελέσματος, δεν επετεύχθη.
Ο ρόλος των δημάρχων Τοπείρου και Αβδήρων, όλο αυτό το χρονικό διάστημα των τελευταίων 3 ετών είναι όντως ένα θέμα προς ανάλυση. Δύο δήμαρχοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που όμως κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή και να συνεργαστούν όσο διοικούσαν την Αναπτυξιακή Εταιρεία. Αν και πάντα είχαν δώσει σοβαρά δείγματα ενδιαφέροντος για τη διοίκηση της εν λόγω εταιρείας, από το 2007 έως και σήμερα, όλες οι κινήσεις τους δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Το κλειδί ίσως του μυστηρίου να το κρατάει ο δήμαρχος Σταυρούπολης ο κ. Καρασακαλίδης, ο οποίος ίσως ήταν από τους πρωτεργάτες όλου του πιθανού σχεδιασμού που έφερε στη διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρείας τους σημερινούς της διοικούντες. Γιατί οι δήμαρχοι φέρουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία αυτή τη στιγμή έχει περιέλθει η εταιρεία. Με τις επιλογές τους και ίσως ακόμη και την απαξίωσή τους.
Και μετά από όλη αυτή τη διαδρομή, με όλα τα σκαμπανεβάσματα, που ακολούθησε η εταιρεία, φτάνουμε στο σήμερα. Υπάλληλοι απλήρωτοι έως και ένα χρόνο. Προγράμματα που ήταν δεδομένα και σίγουρα για τις προηγούμενες διοικήσεις, παλεύουν με νύχια και με δόντια να μη χαθούν και περιέλθουν σε άλλα χέρια. Αναξιοπιστία και εμπαιγμός.
Άραγε ήταν τυχαία όλα αυτά που ακολούθησαν μετά την παραίτηση του κ. Τσεγγελίδη; Ήταν τυχαίες οι επιλογές συμβούλων και εκπροσώπων φορέων; Ήταν τυχαία η τακτική που ακολούθησαν όλοι οι δήμαρχοι; Ποιο ήταν το σκεπτικό τους και αποφάσισαν να μη στηρίξουν, όσο θα έπρεπε ή όσο μπορούσαν, το δικό τους εργαλείο; Υπήρχε ή υπάρχει κάποια μυστική άγραφη συμφωνία που ακολουθούν όλοι τους πιστά; Ή μήπως κάποιοι ex officio κατέχουν θέσεις που τους έχουν δοθεί μετά από συγκεκριμένη συμφωνία;
Στόχος μου δεν είναι να σας μπερδέψω αλλά παρατηρώντας με προσοχή κινήσεις και συνεργασίες ίσως μας λυθούν κάποιες αν όχι όλες οι απορίες μας. Γιατί μπορεί και όλα να δένουν υπέροχα για όσους γνωρίζουν καλά τη λειτουργία και το σκεπτικό των λειτουργών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να μιλήσουν καθαρά και ξάστερα όσοι τυχόν έπεσαν θύματα του συστήματος και του πιθανού σχεδιασμού.
Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ...
Κ.ΚΑΝΑΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου