Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Κρύφτηκαν πίσω από πιστοποιήσεις
Αντί να αναζητήσουν λύσεις


Για μια νέα μορφή διοίκησης στη νομαρχία Ξάνθης κάνει λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Υπερνομαρχία Πολιτών», Φώτης Καραλίδης, η οποία έχει σαν γνώμονα τη συλλογικότητα και συμμετοχικότητα με σεβασμό στον πολίτη και τα δικαιώματά του.

«Για να λύσεις ένα πρόβλημα
πρέπει να δεχθείς ότι υπάρχει»

Γραφειοκρατία, έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης, αρχή του ενός ανδρός είναι τα χαρακτηριστικά των διοικούντων της νομαρχίας Ξάνθης. Για να λύσεις ωστόσο ένα πρόβλημα πρέπει να συντρέχουν τουλάχιστον δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον «να δεχθείς» ότι υπάρχει πρόβλημα και δεύτερο «να θέλεις» να δώσεις λύση. Αυτά τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Υπερνομαρχία Πολιτών», Φώτης Καραλίδης σχολιάζοντας τον τρόπο διοίκησης στη νομαρχία Ξάνθης και προβάλλοντας παράλληλα μια νέα πολιτική που βάζει στο επίκεντρο τον πολίτη και τα δικαιώματά του.
Κύριε Καραλίδη, ξεκινώντας την κουβέντα μας θα ήθελα μια γενική αξιολόγηση αναφορικά με την παρουσία της νομαρχίας στο νομό. Κρίνετε ότι πραγματικά παράγεται ουσιαστικό έργο το οποίο ίσως δε φαίνεται ή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η αίσθηση της ουσιαστικής αποχής;
Τα θεσμικά και αυτοδιοικητικά όργανα, στην περίπτωσή μας η νομαρχία της Ξάνθης και ο Νομάρχης, κρίνονται εκ του αποτελέσματος υλοποίησης των προγραμματικών δεσμεύσεών τους. Κυρίως μέσω της υλοποίησης μεγάλων έργων που σηματοδοτούν την αναπτυξιακή πορεία του Νομού. Υλοποίηση τέτοιας μορφής έργων και εξαγγελιών του κυρίου Νομάρχη, στα 12 χρόνια της παρουσίας του στη νομαρχία, δεν είδαμε. Απεναντίας γίναμε μάρτυρες των πολλών παρουσιάσεων και επικοινωνιακού χαρακτήρα προβολών έργων όπως αρδευτικό πεδιάδας, αθλητικό κέντρο Λειβαδίτη, Χατζιδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο κα. Σαφώς και υπάρχουν μικροπαρεμβάσεις. Παραδείγματος χάριν ορισμένοι μίλησαν για Κάθετο Άξονα Ελλάδος Βουλγαρίας και δημιούργησαν μια «τουριστική δίοδο». Ορισμένοι μίλησαν για καινοτόμα σχέδια αξιοποίησης της Φωνής της Αμερικής και το μόνο που έκαναν μέχρι σήμερα είναι να διατυμπανίζουν τη δημιουργία γηπέδων γκολφ. Ορισμένοι μίλησαν για ολοκληρωμένο πάρκινγκ στο οικόπεδο της Γκέρινγκ, βασισμένο σε σύγχρονες, επικαιροποιημένες μελέτες και παραχώρησαν απλώς μια αλάνα στάθμευσης αυτοκινήτων. Αν λοιπόν αυτό είναι παραγωγή ουσιαστικού έργου και όχι αίσθηση ουσιαστικής αποχής, ας το κρίνουν οι πολίτες.
Είστε από τους ανθρώπους που διεκδικούν την πάταξη της γραφειοκρατίας. Φαίνεται όμως πως κάτι τέτοιο έχει γίνει ήδη από την διοικούσα αρχή η οποία μάλιστα βραβεύθηκε για το πρότυπο μοντέλο που εφαρμόζει σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση επιχειρήσεων.

Το ζήτημα της γραφειοκρατίας όλοι το καταδικάζουν γιατί όλοι μας με τον άλφα ή βήτα τρόπο υπήρξαμε μάρτυρες της ταλαιπωρίας που δημιουργεί στους πολίτες. Γι αυτό, το μεγάλο αυτό θέμα, εμείς σαν παράταξη το φέραμε για συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο και μάλιστα υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση με σειρά μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος. Προτείναμε λοιπόν την ύπαρξη και λειτουργία ενός και μόνου κεντρικού ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, δηλαδή κατάργηση όλων των επιμέρους πρωτοκόλλων κάθε υπηρεσίας, όπου και γινόταν η χρέωση του όποιου αιτήματος των πολιτών στις υπηρεσίες διεκπεραίωσης του αιτήματος χωρίς ο πολίτης να έρχεται σε άμεση επαφή με την υπηρεσία. Έτσι θα έπαιρνε απάντηση στο αίτημά του σε συγκεκριμένο χρόνο, με βάση τα δεδομένα προσδιοριστικής μελέτης χρόνου εξυπηρέτησης κάθε υπηρεσίας. Να σημειώσουμε ότι θα προηγείτο η προσδιοριστική μελέτη πριν εφαρμοστεί αυτός ο τρόπος συναλλαγής του πολίτη με την υπηρεσία. Με πολύ απλά λόγια προτείναμε να λειτουργήσει ένα εσωτερικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στη νομαρχία για τις υπηρεσίες της νομαρχίας. Αντί όμως συζήτησης του θέματος ακούσαμε για πρότυπα μοντέλα πιστοποίησης, και άλλα παρόμοια, από τον κύριο Νομάρχη. Είμαι της άποψης πως για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει να συντρέχουν τουλάχιστον δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον «να δεχθείς» ότι υπάρχει πρόβλημα και δεύτερο «να θέλεις» να δώσεις λύση.
Συνέντευξη του Νομάρχη Ξάνθης στην Καθημερινή είχε σαν τίτλο από τη «λάσπη στο δρόμο της ανάπτυξης η ορεινή Ξάνθη». Πραγματικά έχετε την αίσθηση ότι οι παρεμβάσεις ήταν τέτοιες που άλλαξαν το οικονομικό τοπίο;
Καλοί είναι οι τίτλοι συνεντεύξεων αλλά δεν απεικονίζουν πάντα την πραγματικότητα. Πολύ δε περισσότερο όταν το οικονομικό και αναπτυξιακό τοπίο μιας περιοχής δεν μπορεί να μεταβληθεί με μικροπαρεμβάσεις χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης. Για να δοθεί ώθηση στην ορεινή περιοχή πρέπει να βελτιωθούν βασικές υποδομές, να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους κατοίκους, να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν ο φυσικός της πλούτος, να υπάρξει ένα ανάλογο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον. Αναφέρω μερικά βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης π.χ. οριοθέτηση οικισμών, κατασκευή σύγχρονου οδικού δικτύου με παράλληλη διάνοιξη του κάθετου άξονα Ελλάδος Βουλγαρίας, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αξιοποίηση και ανάδειξη των λουτρών των Θερμών, ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών, αξιοποίηση προγραμμάτων για τον αγροτουρισμό και άλλα. Εκτός κι αν αυτά τα ζητήματα για τον κύριο Νομάρχη είναι άνευ ουσίας και έχει κατά νου συγκρίσεις άλλων εποχών όπως αυτή της «γκαζόλαμπας» και της μεταφοράς με το «μουλάρι». Τότε ναι, θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν τίτλοι της μορφής «από τη λάσπη στην ανάπτυξη».
Γίνεται μια προσπάθεια από πλευράς νομαρχίας για την τουριστική ανάπτυξη του νομού, όπως τουλάχιστον διαφημίζεται. Ωστόσο και οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο θέμα κατηγορούν τη διοίκηση ότι σχεδιάζει χωρίς τη δική τους συμβολή και η εικόνα που παρουσιάζουν φέτος οι παραλίες μας, οι οποίες για δεύτερη χρονιά χάνουν τη γαλάζια σημαία, κάθε άλλο παρά σε αυτό συνηγορούν.
Είναι γεγονός ότι γίνεται μια τουριστική προβολή της Ξάνθης από πλευράς νομαρχίας αλλά πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή θα έπρεπε να συνεπικουρείται και από άλλους φορείς που έχουν άμεση σχέση με την τουριστική ανάπτυξη του νομού, π.χ. Ένωση Ξενοδόχων, τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και άλλοι, ώστε αυτή να είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας να προβληθεί ο νομός και να μη γίνεται αντικείμενο «αυτοπροβολής». Όσο για την κατάσταση των παραλιών και τις γαλάζιες σημαίες πρέπει να πω ότι την κύρια ευθύνη τη φέρουν οι παραλιακοί δήμοι, με την έλλειψη υποδομών και προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη χορήγηση της γαλάζιας σημαίας. Όμως αν υπήρχε συνεργασία, και για πολλά άλλα ζητήματα, μεταξύ νομαρχίας και δήμων πιστεύω ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και να λυθούν ώστε η κατάσταση στις παραλίες του νομούς μας να μην παρουσιάζουν τη σημερινή εικόνα.
Διάβαζα για την ανησυχία του κυρίου Παυλίδη αναφορικά με τα κινέζικα καταστήματα. Δεν είδα όμως την ίδια ανησυχία όταν έκλειναν τα συνεταιριστικά και όταν παραβιάζονταν εργασιακά δικαιώματα όπως στην περίπτωση της Γκρουπάλ. Είναι δυνατόν να μπορέσει να υπάρξει σχεδιασμός όταν η νομαρχία μιλάει για ανεργία στην περιοχή που μόλις αγγίξει το 8,5% και μάλιστα την χαρακτηρίζει «επιλεκτική»;
Σας είπα λίγο παραπάνω ότι για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα πρώτα πρέπει να δεχθείς ότι υπάρχει πρόβλημα. Όταν λοιπόν ο κύριος Νομάρχης δε δέχεται ότι υπάρχει αποβιομηχάνιση της περιοχής, και κατά συνέπεια ανεργία, και σας παραπέμπω στο νομαρχιακό συμβούλιο του Νοέμβρη του 2008 όταν φέραμε προς συζήτηση το θέμα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας, πώς να επεξεργαστεί σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, πώς να μην την χαρακτηρίζει «επιλεκτική»; Όταν πολύ εύκολα λησμονείς τις δικές σου ανακοινώσεις για το κλείσιμο της Βιομηχανίας Ζάχαρης; Με τη μη αναγνώριση ύπαρξης αυτών των προβλημάτων πιστεύω ότι ο κύριος Νομάρχης δεν ήθελε να συγκρουστεί και να στενοχωρήσει τη «δική» του κυβέρνηση. Σήμερα μπορεί να τα αναγνωρίσει αλλά είναι πλέον πολύ αργά!!!
Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της απαγόρευσης όχι μόνο υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και νομαρχιακών συμβούλων να προβούν σε δηλώσεις για δικές τους ενέργειες ή αρμοδιότητες. Μάλιστα γίναμε μάρτυρες και της επίθεσης των ΜΑΤ σε φοιτητές, μαθητές και πολίτες στο χώρο της νομαρχίας, γεγονός πρωτοφανές για την Ξάνθη. Θεωρείτε ότι είναι δυνατόν να λειτουργήσει δημοκρατικά ένας θεσμός, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς; Και τελικά ποιος είναι ο σεβασμός απέναντι στον πολίτη που έχει δικαίωμα στην ενημέρωση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους αλλά και δικαίωμα στη διαμαρτυρία;
Ξέρετε πολύ καλά τις απόψεις μου σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών και κυρίως της νομαρχίας. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν στη συλλογικότητα και όχι στην ξεκομμένη «ατομική» προσπάθεια. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι τα ξέρουν «όλα» και έχουν λύση για «όλα». Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν δημοκρατικά και να υπάρξει δημοκρατικός προγραμματισμός στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς όταν πρυτανεύει η λογική της αρχής του «ενός ανδρός». Εμείς πορευόμαστε και πολιτευόμαστε με τη συλλογική και συμμετοχική αντιμετώπιση των θεμάτων, με σεβασμό στον πολίτη και τα δικαιώματά του.
Το πολιτικό κλίμα στην Ξάνθη έχει αντιστραφεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα και του τρόπου λειτουργίας της νομαρχίας και των ανθρώπων που σήμερα τη διοικούν ή οφείλεται μόνο στην καθοδήγηση της μειονότητας όπως παρουσιάζεται;Η ανατροπή του πολιτικού κλίματος και σκηνικού στο Νομό μας είναι γεγονός και είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων. Σίγουρα οι «συμπεριφορές» και ο τρόπος διοίκησης των τοπικών αρχόντων επηρέασαν στη διαμόρφωση κλίματος υπέρ του ΠΑΣΟΚ και το φορέων που το εκφράζουν, παρατάξεις αυτοδιοικητικές και άλλους. Η απογοήτευση, η αναξιοπιστία, η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, η αναξιοκρατία, η έλλειψη ελπίδας για το μέλλον, η καθεστωτική νοοτροπία, θεωρώ ότι είναι από τις βασικές αιτίες ανατροπής του πολιτικού κλίματος στο σύνολο του πληθυσμού του Νομού και όχι η «απόλυτη» καθοδήγηση της μειονότητας όπως θέλουν να παρουσιάζουν κάποιοι γιατί έτσι πιστεύουν ότι μπορούν να καλύψουν τις «δικές» τους ευθύνες και το αρνητικό γι αυτούς, τοπικά, εκλογικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο η ψήφιση του Καποδίστρια δύο, που ήδη προωθείται, αλλάζει τα δεδομένα και οι νομαρχίες μετατρέπονται σε απλές διοικητικές μονάδες. Εσείς ήδη έχετε αρχίσει να σκέφτεστε τη συγκρότηση ψηφοδελτίου. Είναι δυνατόν όμως να γίνονται κινήσεις τη στιγμή που δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί και ποιος θα είναι ο ρόλος των Νομαρχών;
Είναι γεγονός ότι με την προώθηση του Καποδίστρια δύο δημιουργούνται νέα δεδομένα. Επειδή όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι προτάσεις της Κυβέρνησης εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε με όλα τα πιθανά ενδεχόμενα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Η γνωστή ρήση «Έσω Έτοιμος» πρέπει να μας διαπνέει και να ετοιμαζόμαστε για κάθε ένα από τα πιθανά σενάρια εφαρμογής του Καποδίστρια δύο. Είμαστε σε αναμονή, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου να γνωρίζουμε, των εξελίξεων για την αιρετή Περιφέρεια και το β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο σε όποια κατεύθυνση και σενάριο υλοποίησης κι αν κινείται δηλώνω «παρών». Πιστεύω δε, ότι αυτό που δημιουργήσαμε, η νομαρχιακή παράταξη, όλοι μαζί, θα αποτελέσει τις βάσεις για τη μελλοντική μας παρουσία.
Κλείνοντας πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διδαχθεί από τις λάθος επιλογές του στις προηγούμενες εκλογές;
Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διδαχθεί από τα «λάθη» του και στο μέλλον θα «αποκωδικοποιήσει» με τον καλύτερο τρόπο τα μηνύματα των τοπικών κοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου