Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Καλή μας εβδομάδα και πάνω απ’ όλα υγεία και μακριά από εμάς οι χοιρινές ή ότι άλλες γρίπες θα κυκλοφορήσουν για να πλουτίσουν κάποιοι μεγαλομέτοχοι πολυεθνικών εταιρειών. Και ενώ πλησιάζουμε στα μέσα του Νοέμβρη και ο χειμώνας είναι προ των πυλών θα ήθελα σήμερα να σας ενημερώσω ως άμεσα ενδιαφερόμενη και ως κάτοχος καρτοκινητού τηλεφώνου, ότι από τούδε και στο εξής παίρνει τέλος η ανωνυμία των καρτοκινητών τηλεφώνων. Πάνε οι παλιές καλές ημέρες που έβγαινες να πιεις το καφεδάκι σου και ερχόντουσαν οι δίμετρες ξανθές (άντε και μία μελαχρινή στις εκατό ξανθές) και σου μοίραζαν καρτοκινητά για να έχεις σε μια ώρα ανάγκης. Εδώ βέβαια τελειώνουν και οι ευτυχισμένες ημέρες των επίδοξων φαρσέρ, που αγόραζαν ή κέρδιζαν (με την προαναφερόμενη διαδικασία, ξέρετε δίμετρες ξανθές) μία καρτοκινητή σύνδεση και μετά δεν άφηναν σε χλωρό κλαρί συγγενείς, φίλους ή ακόμη και ανυποψίαστους πολίτες, που να μην τους κάνουν μία τηλεφωνική φάρσα.
Στην ουρά λοιπόν θα στηθούνε εκατομμύρια κάτοχοι καρτών προπληρωμένου χρόνου ομιλίας για να δώσουν ονοματεπώνυμο στα καρτοκινητά τους τηλέφωνα , αφού από τη Δευτέρα που μας πέρασε τέθηκε σε ισχύ η διαδικασία ταυτοποίησης των καρτοκινητών, όπως ορίζει ο νόμος 3783/2009. Ή μάλλον για να το θέσω πιο σωστά, στην ουρά θα στηθούνε οι γονείς όλων των εφήβων ή ακόμη και πολύ μικρών παιδιών (που είχαν ένα παλιό κινητό και μία κάρτα για παιχνίδι), για να δηλώσουν ότι το παιδί τους ναι μεν έχει και χρησιμοποιεί το τηλέφωνο, αλλά ούτε αστυνομική ταυτότητα έχει, ούτε ξέρει να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση γιατί πολύ απλά είναι πολύ μικρό για ταυτότητα και υπογραφές, αλλά πολύ ώριμο για να έχει δικό του κινητό. Ζήτω οι μαμάδες λοιπόν που θα στηθούν μαζί με τα καμάρια τους στα εξουσιοδοτημένα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και θα δηλώσουν ότι το αξιαγάπητο τέκνο τους αν και μικρό στο μάτι, είναι μεγάλο στην κινητή – καρτοκινητή επικοινωνία και τηλεφωνία. Αλλά μην στενοχωριέστε! Έχουμε χρόνο μπροστά μας για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία αφού η προθεσμία που έχει δοθεί είναι 8 μήνες και η 30η Ιουλίου 2010 είναι καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της καταγραφής τουλάχιστον 13,5 εκατομμύρια καρτοκινητών (που αποτελούν περίπου το 70% του συνόλου των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας). Οπότε ως γνήσιοι Έλληνες, μην βιαστείτε… στις 29 Ιουλίου, μέσα στο κατακαλόκαιρο, θα θυμηθείτε να πάτε και να δηλώσετε το νούμερό σας, το οποίο θα είναι πλέον επώνυμο και με τη βούλα.
Όσο για αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν τώρα νέο καρτοκινητό, θα μπορούν να το ενεργοποιούν μόνο με τη δήλωση των στοιχείων τους ενώ τα καρτοκινητά τα οποία δε θα έχουν δηλωθεί ως τις 30 Ιουλίου, θα εφαρμόζεται φραγή. Και να σας υπενθυμίσω ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας ταυτοποίησης, οι συνδρομητές καρτοκινητών οφείλουν να προσκομίζουν στα καταστήματα αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και την κάρτα SIM ή τον 20ψήφιο αριθμό που αναγράφεται πάνω σ' αυτήν και να υπογράφουν μία υπεύθυνη δήλωση. Σε περίπτωση όμως που ο χρήστης είναι διαφορετικός από τον κάτοχο, θα πρέπει να δηλωθούν και τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη της σύνδεσης.

Τώρα αν θέλετε να μάθετε γιατί γίνεται όλη αυτή διαδικασία καταγραφής των καρτοκινητών να σας ενημερώσω ότι το μέτρο αυτό προωθήθηκε για την πάταξη της τρομοκρατίας και άλλων εγκληματικών πράξεων. Βέβαια στελέχη της αγοράς εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, διότι εντοπίζουν ενδεχόμενα προβλήματα ιδιαίτερα στην αδυναμία διασταύρωσης των στοιχείων που θα προσκομίσουν οι κάτοχοι των καρτοκινητών στις εταιρείες. Επίσης επισημαίνουν το ενδεχόμενο δημιουργίας «μαύρης αγοράς» που θα αναπτυχθεί με επίκεντρο τους παράνομους αλλοδαπούς, τον έλεγχο των ανώνυμων καρτοκινητών των τουριστών, στην είσοδο ξένων καρτών SIM από χώρες στις οποίες δεν είναι υποχρεωτική η ταυτοποίηση, στο κόστος του εγχειρήματος που θα καλυφθεί από τις εταιρείες και στο χρόνο ολοκλήρωσής του.
Τι να πούμε τώρα! Αφού αποφασίστηκε με νόμο του κράτους (βλέπε νόμος 3783/2009) να γίνει η όλη αυτή καταγραφή, εμείς ως έντιμοι και ευυπόληπτοι πολίτες αυτής της χώρας θα πάμε να δηλώσουμε το νουμεράκι και το όνομά μας και από κει και πέρα αν αυτό βοηθήσει την χώρα μας στην πάταξη της τρομοκρατίας και κάποιων ίσως εγκληματικών ενεργειών, θα είμαστε περήφανοι που βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι, για να συμβεί αυτό.
Και μην ξεχάσετε να ψάξετε καλά καλά στα συρτάρια σας, γιατί όλο και καμία κάρτα sim ξεχασμένη θα υπάρχει, που τώρα δυστυχώς για εσάς ή πρέπει να δηλώσετε ή πρέπει να ακυρώσετε.
Τα λέμε την άλλη εβδομάδα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου