Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Παιχνίδια στη Θράκη για χάρη της τηλεθέασης
Τον πόλεμο κήρυξε στη Θράκη η εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα «Αθέατος Κόσμος» με ρεπορτάζ που έδωσαν λόγο σε όλα τα ακραία στοιχεία της περιοχής και από τις δύο πλευρές.
«Αδέλφια πάρτε τ’ άρματα»
Για άλλη μια φορά μεγαλοδημοσιογράφοι της Αθήνας οι οποίοι αναγάγουν τους εαυτούς τους σε «Θρακολόγους» επεχείρησαν να πολώσουν το κλίμα στην περιοχή φιλοξενώντας ό,τι πιο ακραίο στοιχείο διαθέτει ο τόπος εκτός, βέβαια, εξαιρέσεων.
Αγανάκτηση στο δημοκρατικό κόσμο της Θράκης, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, προκάλεσε η εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα, Αθέατος Κόσμος, που μεταδόθηκε την προηγούμενη βδομάδα, με αφορμή και τις δηλώσεις του πρέσβη Ζαχαράκη στην ίδια εκπομπή ο οποίος είπε πως «το παιχνίδι θα παιχτεί στη Θράκη» για να συμπληρώσει πως «δε χρειάζονται λεπτομέρειες, επειδή το έχουμε ήδη δει να συμβαίνει στο Κόσοβο».
Αυτό όμως δεν είναι παρά μία άποψη που εκφράστηκε από έναν, ομολογουμένως, διακεκριμένο διπλωμάτη. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να υψώσουμε τη σημαία του πολέμου η απόσταση είναι μεγάλη. Άλλωστε ο κύριος Ζαχαράκης παρέλειψε να συμπληρώσει ότι το παιχνίδι παίζεται συνολικά στα Βαλκάνια και τη στρατηγική δεν τη χαράσσει η Τουρκία αλλά η μόνη, πλέον, υπερδύναμη. Το ζητούμενο είναι οι αντοχές των Βαλκανικών λαών σε αυτή τη σκακιέρα και οι κινήσεις τις οποίες θα πρέπει να κάνουν για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια εξυφαίνονται.
Ο κύριος Χαρδαβέλας λοιπόν, αναλαμβάνοντας το ρόλο του προασπιστή της Θράκης, πριν από μία εβδομάδα επιχείρησε όχι να αναδείξει τα υπαρκτά ζητήματα από τη δράση του τουρκικού προξενείου, αφήνοντας βέβαια στο απυρόβλητο το ρόλο του ελληνικού παρακράτους, αλλά να αναδειχθεί ο ίδιος σε εθνικό σωτήρα, αγνοώντας πως αυτός ο τόπος πλήρωσε ακριβά τους «πατριώτες».
Την εκπομπή, είναι η αλήθεια, δεν την παρακολούθησα όλη. Και δεν την παρακολούθησα συνειδητά καθώς τα πρόσωπα που κλήθηκαν να εκθέσουν τις απόψεις του, κυρίως μέσω των ρεπορτάζ, είναι γνωστά στη μικρή μας κοινωνία. Είναι εκείνοι που, ένθεν κακείθεν, τόσα χρόνια καλλιεργούν ένα κλίμα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, εκείνοι που παίζουν τα παιχνίδια του τουρκικού και του ελληνικού παρακράτους, εκείνοι που προσπαθούν να διχάσουν μία κοινότητα η οποία πέρα από τη θρησκευτική της διαφορά δεν έχει άλλες αποστάσεις.
Όσον αφορά στο στούντιο πραγματικό ρεσιτάλ μισαλλοδοξίας και υπερεθνικισμού επέδειξαν τόσο ο κύριος Βελόπουλος όσο και ο κύριος Ντεντέ ενώ κάθε άλλη νηφάλια φωνή, όπως αυτή του κυρίου Παύλου, του κυρίου Ντόλιου και της κυρίας Καλιοντζή απλώς δεν μπόρεσαν να ακουστούν. Κι αυτό γιατί δεν το επέτρεψε ο ίδιος ο κύριος Χαρδαβέλας ο οποίος μάλιστα σε παρατήρηση του κυρίου Ντόλιου ότι η πραγματικότητα δεν έχει σχέση με την κινδυνολογία που αναπτύσσεται απάντησε ότι «η Θράκη βράζει». Και αναρωτήθηκα εκείνη τη στιγμή. Έχει ξεσπάσει πόλεμος, μας πήραν οι Τούρκοι και δεν το κατάλαβα; Ή τέλος πάντων μήπως εγώ ζω σε άλλη περιοχή και δεν είμαι κάτοικος της Θράκης; Αφού ο παρουσιαστής του Αθέατου Κόσμου μας είπε λίγο ως πολύ ότι εμείς οι ντόπιοι που καθημερινά δουλεύουμε, αγαπάμε, ονειρευόμαστε σε αυτό τον τόπο δεν ξέρουμε τι μας γίνεται και ο ίδιος κατέχει το αλάθητο και φυσικά τη γνώση.
Και αναρωτιέται ο απλός πολίτης. Τελικά ποιος εκφράζει το μουσουλμανικό στοιχείο της περιοχής; Ο κύριος Ντεντέ; Ποιος εκφράζει το χριστιανικό στοιχείο του τόπου μας; Ο κύριος Βελόπουλος; Ή μήπως όλοι εκείνοι που βγήκαν να μιλήσουν εκπροσωπώντας υποτίθεται τους κατοίκους της Θράκης των οποίων το ποιόν και οι ακραίες απόψεις είναι γνωστές;
Ο κύριος Χαρδαβέλας με τη συγκεκριμένη εκπομπή έπεσε σε ένα σοβαρό ολίσθημα. Θέλοντας να κερδίσει νούμερα τηλεθέασης έβαλε σε κίνδυνο την ομαλή συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων. Ευτυχώς σε αυτή την περιοχή οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται από τις εθνικιστικές υστερίες ορισμένων. Ευτυχώς η πλειοψηφία του κόσμου είναι ειρηνικοί πολίτες που σέβονται την ιδιαιτερότητα του άλλου, που σέβονται τη διαφορετική θρησκεία, το διαφορετικό πολιτισμό, τη διαφορετική νοοτροπία, τη διαφορετική κουλτούρα, το δικαίωμα του καθενός να νιώθει όπως ο ίδιος πιστεύει.
Όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι το ίδιο νηφάλια θα αντιδράσουν και εκείνοι που υψώνουν τις σημαίες του διαχωρισμού. Ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους εκπομπές δε θα κάνουν τους θερμοκέφαλους να δημιουργήσουν επεισόδια τα οποία θα κληθεί να πληρώσει το σύνολο του πληθυσμού; Και ποιος είναι εκείνος τελικά που νομιμοποιείται να υποδαυλίζει καταστάσεις παρελθόντων ετών διαχωρίζοντας τους πολίτες σε «καλούς» και «κακούς»; Χαράσσοντας και πάλι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους και υψώνοντας τις μπάρες εκεί από όπου καταργήθηκαν; Και τελικά ποιος είναι εκείνος που νομιμοποιεί κάθε κύριο Ντεντέ και κάθε κύριο Βελόπουλο να κάνουν τα εθνικιστικά τους παιχνίδια σε βάρος της ομαλής συμβίωσης στην περιοχή;
Δυστυχώς μόνο ένας ο οποίος δε γνωρίζει τον πλούτο αυτού του τόπου, αυτός που αντιλαμβάνεται τη Θράκη μόνο ως μια καλή ευκαιρία υψηλών τηλεθεάσεων, που αντιμετωπίζει εθνικά ζητήματα με επιπολαιότητα και χωρίς γνώση της πραγματικότητας. Τελικά μόνο εκείνος που απλώς ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ. Ή ίσως δεν τον συμφέρει να ξέρει.
Για άλλη μια φορά μεγαλοδημοσιογράφοι της Αθήνας έπαιξαν παιχνίδια στην πλάτη ενός τόπου πολύπαθου που το μόνο που του χρειάζεται είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή διαδικασία η οποία θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής όλων των πολιτών και θα καταστήσει την περιοχή οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο των χωρών με τις οποίες συνορεύει. Μία τέτοια θεώρηση όμως δεν «πουλάει». Γι αυτό και ο κύριος Χαρδαβέλας επέλεξε να χτυπήσει τα τύμπανα και να βάψει τα πρόσωπά μας με τα χρώματα του πολέμου.

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου