Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Να ποιοί μας κυβερνούσαν για 5.5 χρόνια
Αυτοί που τώρα Σφάζονται για μια καρέκλα
Φαίνεται πως η ήττα των δέκα και πλέον μονάδων στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δε χωνεύεται με τίποτα και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί ακόμα να βρει τα πατήματά της ώστε να ασκήσει επάξια τον αντιπολιτευτικό ρόλο που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει με ακυβέρνητο πλοίο το οποίο με δυσκολία στέκεται μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Ίσως σ’ αυτό να συμβάλλει και η πολύ γρήγορη παραίτηση του Κώστα Καραμανλή αφού λίγα μόλις λεπτά μετά τη δήλωσή του ότι αποχωρεί από την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, άρχισαν να ξεφυτρώνουν από τις γωνίες οι επίδοξοι διάδοχοί του.
Το θέμα είναι πως η νέα κυβέρνηση μπήκε αμέσως στη μάχη της επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας του λαού, ενώ στη Νέα Δημοκρατία ουδείς ασχολείται με τα προβλήματα του τόπου και τις κινήσεις της κυβέρνησης. Ενδεικτικό αυτού είναι πως μέχρι και σήμερα, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις κινήσεις Παπανδρέου.
Αντιθέτως το μόνο με το οποίο ασχολούνται στη Νέα Δημοκρατία είναι το ποιος θα διαδεχτεί τον Κώστα Καραμανλή και με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως η διαδοχολογία αυτή δε γίνεται σε πολιτισμένο πλαίσιο αλλά έχουν βγει πλέον ανοιχτά τα μαχαίρια και ο καθένας παλεύει μόνο για τον εαυτό του και όχι για το καλό της παράταξης και των ψηφοφόρων της.
Όλοι έχουν γνώμη για το πώς θα πρέπει να γίνει η εκλογή του νέου προέδρου, όλοι κρίνουν λανθασμένες τις απόψεις των άλλων και θεωρούν σωστές μόνο τις δικές τους. Ορισμένοι είναι υπέρ της εκλογής προέδρου μέσα από το τακτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις μήνες, αν και αυτό μοιάζει ακατόρθωτο αφού ο τωρινός πρόεδρος της παράταξης έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θέλει στις 8 του Νοέμβρη να παραδώσει τα κλειδιά στον επόμενο

Η παράταξη διαλύεται κι αυτοί το χαβά τους, μόνο το προεδριλίκι τους ενδιαφέρει

Μια άλλη μερίδα υποστηρίζει πως η εκλογή του νέου προέδρου θα πρέπει να γίνει μέσα από το έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου από τους 4.500 περίπου συνέδρους και ο νέος πλέον πρόεδρος να είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν θα αλλάξει ή θα διατηρήσει το καταστατικό του κόμματος σχετικά με την εκλογή προέδρου, αν δηλαδή αυτός θα εκλέγεται στο μέλλον από τους συνέδρους ή απευθείας από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.
Ακόμα όμως κι εκείνοι που ζητούν την εκλογή του νέου προέδρου μέσα από το τακτικό συνέδριο δε σκέφτηκαν να προτείνουν στον Κώστα Καραμανλή αν παραμείνει στη θέση του μέχρι να γίνει αυτό το συνέδριο. Επίσης δεν ακούσαμε κανέναν από τους φερόμενους ως υποψηφίους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, να λένε κάτι σχετικά με το κόμμα που θέλουν, πώς δηλαδή θέλουν τη Νέα Δημοκρατία και τί αλλαγές σκέφτονται να φέρουν στην παράταξη.
Ίσως τελικά η μεγαλύτερη αιτία που η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές με τόσο μεγάλη διαφορά να μην είναι άλλη από την ίδια τη νοοτροπία των στελεχών της, οι οποίοι αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο εαυτούλης τους. Μια παράταξη δηλαδή που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου της, ήθελε να διαχειριστεί ένα ολόκληρο κράτος. Μια παράταξη τα μέλη της οποίας δε διστάζουν να μαχαιρώνουν πισώπλατα τους ίδιους τους συντρόφους τους, ήθελε να μας πείσει ότι θα ενδιαφερθεί για το καλό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μπορεί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία να είναι ένα κόμμα εξουσίας, να έχει εκατομμύρια ψηφοφόρους, αλλά αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ στη διάλυσή της. Το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν τέσσερις υποψήφιοι για τη θέση του νέου προέδρου και ακούγεται το όνομα άλλων δύο τουλάχιστον, σημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία ενόψει της εκλογής του νέου της προέδρου θα διασπαστεί σε τουλάχιστον έξι ομάδες η κάθε μία από τις οποίες θα υποστηρίζει και έναν από τους υποψήφιους.
Ποιος λοιπόν μπορεί να εγγυηθεί πως μετά την εκλογή του προέδρου, όποτε κι αν γίνει αυτή, τα έξι αυτά τμήματα θα ξαναγίνουν ένα; Ποιος είναι εκείνος που θα καταφέρει να πείσει τους Έλληνες ότι όλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν το διάστημα αυτό μέσα στην παράταξη, δεν είναι η πραγματική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας; Μάλλον κανένας, αφού ο λαός είδε το πώς σκέφτονται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολύ δύσκολα θα τους εμπιστευτεί ξανά.
Ακόμα και εκείνοι που στις 4 Οκτωβρίου στήριξαν με την ψήφο τους τη Νέα Δημοκρατία, άλλα πράγματα περίμεναν να δουν από το κόμμα τους και όχι αυτά τα καραγκιοζιλίκια. Δεν ξέρω πως αλλιώς θα πρέπει να χαρακτηρίσω τις συμπεριφορές αυτές οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρα πως όλοι τους μόνο για την καρέκλα ενδιαφέρονται.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου