Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Εθελοντές νοσηλευτές: Το εθελοντικό «Βοήθεια στο σπίτι» του Ερυθρού Σταυρού
Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα συμμετέχουν κάθε χρόνο στα εθελοντικά προγράμματα του Ερυθρού Σταυρού και ένας τομέας που γνωρίζει εδώ και χρόνια άνθηση είναι αυτός των εθελοντών νοσηλευτών.
Πολλοί συνάνθρωποί μας συνειδητοποιούν πως υπάρχουν συμπολίτες τους που είναι μόνοι και ανήμποροι και αποφασίζουν να τους προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Έτσι, μέσω του Ερυθρού Σταυρού οι άνθρωποι αυτοί εκπαιδεύονται και χρησιμοποιούνται όπου υπάρχει ανάγκη. Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και στην Ξάνθη πολλοί συμπολίτες μας αποφασίζουν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους υπόλοιπους.
Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή και βέβαια πρέπει πρώτα οι εθελοντές να λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να προσφέρουν τη σωστή βοήθεια. Έτσι, οι εθελοντές περνούν πρώτα μια σειρά ειδικών μαθημάτων όπως ανατομία, νοσηλευτική, χειρουργική, παθολογία, έκτακτες ανάγκες και πρώτες βοήθειες και έπειτα πρέπει να συμπληρώσουν στο νοσοκομείο 80 ώρες πρακτικής άσκησης.
Αφού ολοκληρωθεί η ειδική εκπαίδευση οι εθελοντές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον Ερυθρό Σταυρό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πλημμύρες ή φυσικές καταστροφές ή επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην τοπική κοινωνία κάνοντας νοσηλεία κατ’ οίκον ή γεροντολογία, δηλαδή περιποίηση ενός ηλικιωμένου μοναχικού ατόμου. Επίσης μπορούν να απορροφηθούν εθελοντικά από τοπικούς φορείς όπου υπάρχουν ανάγκες, όπως το νοσοκομείο, όπου ήδη απασχολούνται εθελοντικά νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού και έχουν εξειδικευτεί στο τμήμα μεσογειακής αναιμίας, το γηροκομείο, το ψυχολογικό κέντρο και ακόμη συμμετέχουν σε σεμινάρια εκπαίδευσης στα σχολεία με θέμα την αγωγή υγείας. Σε κάθε περίπτωση οι εθελοντές νοσηλευτές μπορούν να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους σε όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη και είναι μόνοι, ανίκανοι να αυτοεξυπηρετηθούν.
Δραστηριότητες που θυμίζουν κατά πολύ το γνωστό «Βοήθεια στο Σπίτι», που όμως ο Ερυθρός Σταυρός πραγματοποίησε πολύ πριν το ελληνικό κράτος, αφού συνειδητοποίησε πιο νωρίς τις ανάγκες πολλών ανθρώπων της κοινωνίας μας. Όποτε όμως υπάρχει ανάγκη υποστήριξης το τμήμα εθελοντών νοσηλευτών του Ερυθρού Σταυρού ενημερώνεται και συνδράμει στις προσπάθειες όλων των φορέων. Για παράδειγμα πέρσι κλήθηκε από το νοσοκομείο Ξάνθης να φυλάξει για όσο χρειαζόταν τέσσερα ανήλικα παιδιά που έμειναν μόνα και πολλά ακόμη που δε βρίσκουν το φως της δημοσιότητας.
Όσοι πάντως ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντές νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού, μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του στην οδό Βενιζέλου 1 και στα τηλέφωνα 2541070031 και 6977339028
Ο Ερυθρός Σταυρός της Ξάνθης είναι γενικά ένα πολύ ενεργό τμήμα και αξιοσημείωτο είναι πως όλο και περισσότεροι νέοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον εθελοντισμό και συνεχίζουν την παρουσία και την ενεργό δράση τους ακόμη και μετά το πέρας της εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα που έχει τη μεγαλύτερη απήχηση στους πολίτες της Ξάνθης είναι αυτό της εκμάθησης πρώτων βοηθειών, όπου εντελώς δωρεάν ο τομέας νοσηλευτικής παραδίδει στους ενδιαφερόμενους 14 ώρες θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων με τα βασικότερα θέματα των πρώτων βοηθειών και στο τέλος δίνεται και βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων.
Παράλληλα γίνονται και άλλες σειρές μαθημάτων, όπως «Φροντίδας μητέρας και βρέφους», όπου οι νέοι γονείς μπορούν να εφοδιαστούν με τις βασικές γνώσεις για το πώς θα φροντίσουν το νεογέννητο παιδί τους, η «Περιποίηση ηλικιωμένων» όπου δίνονται συμβουλές και οδηγίες για τη σωστή φροντίδα ηλικιωμένων και ανήμπορων ατόμων στο σπίτι και επίσης η σειρά «Υγιεινή διατροφή», η οποία είχε μεγάλη επιτυχία στα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού που όπως διαπιστώθηκε μέσα από τα μαθήματα, δεν ξέρουν να τρώνε σωστά!
Βέβαια οι δράσεις του Ερυθρού Σταυρού δε σταματάνε εδώ, καθώς όπου υπάρχει ανάγκη το προσωπικό και οι εθελοντές του προσφέρουν εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες τους απλόχερα. Για παράδειγμα δεν υπάρχει επίσημη εκδήλωση ή γιορτή όπου συναθροίζεται μεγάλος αριθμός ατόμων, όπως οι γιορτές παλιάς πόλης, τα καρναβάλια και οι παρελάσεις, που ο Ερυθρός Σταυρός δεν ήταν εκεί για να προσφέρει τις υπηρεσίες του όποτε και αν χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου