Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

«Ιστορική ευκαιρία για τη Μονή Βατοπεδίου
να αποκαταστήσει τη σχέση με το ντόπιο πληθυσμό»

Ποινές φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής στον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, το μοναχό του ίδιου μοναστηριού Αρσένιο και την πρόεδρο πρωτοδικών, Μαρία Ψάλτη.
Η δικαστικός λειτουργός κρίθηκε ένοχη για παραβίαση μυστικότητας δικαστικής διαδικασίας και παράβαση καθήκοντος, ενώ οι δύο ιερωμένοι για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις.Σύμφωνα με τη δικογραφία, η πρόεδρος Πρωτοδικών κατηγορείτο ότι καθυστέρησε επί μήνες να δημοσιεύσει την απόφαση για την υπόθεση των διεκδικήσεων του μοναστηριού που είχε συζητηθεί στο Πρωτοδικείο, όταν τα δύο μέλη του δικαστηρίου κατέληξαν πως πρέπει να απορριφθεί η προσφυγή των μοναχών υπέρ του Δημοσίου.Από την πλευρά τους, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος κατηγορούνταν ότι παρενέβησαν με τηλεφωνήματά τους στην πρόεδρο Πρωτοδικών, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την έκδοση της εις βάρος τους απόφασης.
Ωστόσο προκλητικός για άλλη μια φορά εμφανίστηκε ο μοναχός Αρσένιος ο οποίος επανέλαβε ότι οι εκτάσεις της Βιστωνίδας ήταν του μοναστηριού και αποκτήθηκαν με χρυσόβουλα.Σχολιάζοντας τη στάση του Αρσένιου, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, κάλεσε τη Μονή Βατοπεδίου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δηλώσει ότι δε διεκδικεί τίποτε πέρα από αυτά που της αναγνωρίζονται προκειμένου και οι κάτοικοι της περιοχής να μπορούν απερίσπαστα να αποδίδουν και την τιμή που αρμόζει στο φάρο της Ορθοδοξίας. Ειδικότερα ο κύριος Ξυνίδης σε δηλώσεις του στο Κανάλι 6 αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης τόνισε:
«Είναι μια πολύ καλή στιγμή για τη Μονή Βατοπεδίου, για την ηγεσία της, να δηλώσει ότι δε διεκδικεί τίποτα περαιτέρω από τη γη εδώ στη Θράκη και στην Ξάνθη, και ότι από εκεί και μετά η ιδιοκτησία η οποία έχει στη νησίδα Αντα Μπουρού και επίσης η ιδιοκτησία τους στα εκκλησάκια, η οποία δεν αμφισβητήθηκε από τους Ξανθιώτες, μέχρι εκεί όμως, θα πρέπει λοιπόν να πάρουν τις αποφάσεις τους και να δηλώσουν ότι δε διεκδικούν τίποτε περαιτέρω από τη δημόσια περιουσία. Η περιουσία είναι δημόσια. Έχει ήδη αποτυπωθεί αυτό με την απόφαση του Πρωτοδικείου της Ροδόπης και από εκεί και μετά θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να σταματήσει αυτή η διεκδίκηση και η διένεξη της ηγεσίας της Μονής Βατοπεδίου με τον ντόπιο πληθυσμό, με τους κατοίκους της περιοχής, για να μας δώσουν την ευκαιρία να τους αποδώσουμε κι εμείς την τιμή που χρήζει μία Μονή του Αγίου Όρους. Είναι και μια ιστορική ευκαιρία και ξανακαλώ και πάλι, την Ηγεσία της Μονής, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποκαταστήσει την πνευματική, την πραγματική και ουσιαστική σχέση με τους κατοίκους της περιοχής. Εάν δεν το κάνουν, από εκεί και μετά εκ των πραγμάτων, τα δικαστήρια και η πολιτική, η εκτελεστική εξουσία έχουν την ευθύνη για το πως θα ρυθμίσουν αυτά τα θέματα».
Ως προς την ίδια την απόφαση ο κύριος Ξυνίδης σχολίασε:
«Για όσους ήμασταν μάρτυρες της διαδικασίας εκδίκασης τότε τον υποθέσεων στο Πρωτοδικείο Ροδόπης, και του Δεκεμβρίου και αργότερα της συζήτησης των παρεμβάσεων, πραγματικά ήταν μια μέρα δικαίωσης. Διότι, σε εκείνη τη διαδικασία νιώθαμε ότι κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Τότε, μας λέγανε ότι απλά εμείς ήμασταν υπερβολικοί. Με απόφαση της Δικαιοσύνης πλέον, έχει κριθεί ότι αυτά που λέγαμε δεν ήταν αποκυήματα της φαντασίας μας, αλλά ότι πράγματι οι μοναχοί είχαν επηρεάσει το Δικαστήριο, προκειμένου να μην κάνει τη δουλειά του όπως έπρεπε. Είναι πραγματικά μια δικαίωση και νομίζω πως είναι μια καλή αρχή στο να μπούνε τα πράγματα στη θέση τους, όσο αφορά στον καταλογισμό των ευθυνών και στη λειτουργία των επιχειρησιακών παραγόντων και των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου».
Στο μεταξύ κατηγορητήρια για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που παραπέμπουν ευθέως σε χειρισμούς συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, με προεξάρχοντες υπουργούς των κυβερνήσεων της ΝΔ, των οποίων όμως η τυχόν ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά έχει πλέον παραγραφεί, συντάσσονται ήδη από την ειδική εφέτη ανακριτή Ειρήνη Καλού.
Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, η δικαστική λειτουργός, που διερεύνησε ενδελεχώς τη δικογραφία και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ δεδομένων της σοβαρότητας και του όγκου της, έχει καταλήξει στα μη πολιτικά πρόσωπα, σε βάρος των οποίων θα προσωποποιηθούν τα βαρύτατα αδικήματα, για τα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.
Όμως, η ανακρίτρια Καλού, που ορίστηκε να αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης στις 7 του περασμένου Μαΐου, δεν είχε τη δυνατότητα να αποστείλει στη Βουλή τη δικογραφία για διερεύνηση ποινικών ευθυνών υπουργών, καθώς με το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής επήλθε η παραγραφή.
Έτσι οι «παραπλανηθέντες», κατά τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά, υπουργοί, δεν κινδυνεύουν σε ποινικό επίπεδο από τα αποτελέσματα της έρευνας Καλού. Απ' την πλευρά της όμως η ανακρίτρια, κατά τη σύνταξη των κατηγορητηρίων για τα μη πολιτικά πρόσωπα και σε θεμελίωση των κατηγοριών, αναμένεται να αποτυπώσει τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων (όπως έχει στο παρελθόν συμβεί και σε άλλες υποθέσεις) και δη αυτών που υπογράφουν επίμαχες υπουργικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου