Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009



Ευθύνες έχουν πολλοί αλλά τις φορτώνονται λίγοι
Ο λαός έδειξε ξεκάθαρα πως ζητάει ανανέωση
Σε πλαίσιο: Κάποιοι αποφάσισαν ξαφνικά να εγκαταλείψουν την παράταξη, γιατί άραγε δεν το έκαναν νωρίτερα;

Στον απόηχο της πρωτόγνωρης από άποψη μεγέθους ήττας για τη Νέα Δημοκρατία, οι γκρίνιες μεταξύ των στελεχών της για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, έχουν ξεκινήσει και όπως φαίνεται θα αργήσουν να κοπάσουν. Μέχρι τώρα μόνο ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Σουφλιάς, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, παραιτήθηκαν, κίνηση που θα έπρεπε να κάνουν αρκετά ακόμα στελέχη της νέας Δημοκρατίας αλλά δε φαίνεται να είναι διευθετημένοι να την κάνουν.
Η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή θεωρείται από πολλούς ως λάθος κίνηση, αφού ακόμα κι αυτό το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος σ’ αυτόν. Παρόλο όμως που ήταν ο μόνος που έδινε μια δυναμική στην παράταξη, δεν μπορούσε να αποφύγει την παραίτηση αφού, όπως φάνηκε και από τη νύχτα των αποτελεσμάτων ακόμα, οι επίδοξοι διάδοχοι για την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας ήταν στημένοι στη γωνία και περίμεναν την ευκαιρία αυτή.
Στην Ξάνθη τα πράγματα εξελίχτηκαν πολύ χειρότερα για τη Νέα Δημοκρατία, σε ένα νομό που εδώ και πολλά χρόνια πρωτοπορεί το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά όχι απλά διατήρησε την πρωτοπορία του αυτή αλλά βρέθηκε να είναι μπροστά με 33 μονάδες. Παρά το αποτέλεσμα αυτό όμως, στην Ξάνθη δε βρέθηκε ούτε ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που να μπορεί να αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτή την ντροπιαστική ήττα. Αντιθέτως είδαμε τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ξάνθης Στέλιο Μωραΐτη να αποστέλλει ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης με την οποία ουσιαστικά έλεγε πως για την ήττα αυτή φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο. Δε λέω πως για όλα φταίει εκείνος, αλλά ως πρόεδρος της ΝΟΔΕ έχει κι εκείνος τις ευθύνες του. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως σε τοπικό επίπεδο τίποτα δε λειτούργησε σωστά κι αυτό φάνηκε ακόμα από τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου στο νομό Ξάνθης.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δεχτούμε πως ο Στέλιος Μωραΐτης έχει απόλυτο δίκιο σε ορισμένα σημεία της επιστολής του, βέβαια μου κάνει εντύπωση που επί τόσα χρόνια σιωπούσε και τώρα ξαφνικά αποφάσισε να μιλήσει. Δεν είναι δυνατό ο κύριος Ζαγναφέρης να θέλει επίμονα να μπει στο ψηφοδέλτιο και μόλις ανακοινώθηκε το όνομά του από τη Νέα Δημοκρατία, να αποχωρεί. Αφού ήταν να αποχωρήσει γιατί επέμενε τόσο πολύ να συμμετάσχει σ’ αυτό; Μήπως η παρουσία του Αλέξανδρου Κοντού στο ψηφοδέλτιο ήταν αυτή που τον έκανε να αποχωρήσει, ξέροντας ότι οι ελπίδες του να εκλεγεί ήταν μηδαμινές;
Από την άλλη και ο Φίλιππος Τσαλίδης δε φέρθηκε εντάξει απέναντι στην παράταξή του. Βέβαια, μέρες πριν τις εκλογές είχε ξεκαθαρίσει πως δε θέλει να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Αλέξανδρο Κοντό κι έτσι κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για εγκατάλειψη της παράταξης την τελευταία στιγμή. Αναρωτιέμαι όμως πώς ο κύριος Τσαλίδης τόσα χρόνια δεχόταν να είναι στην ίδια παράταξη με τον Αλέξανδρο Κοντό και τώρα ξαφνικά θυμήθηκε πως δεν μπορεί να συνυπάρξει στην ίδια παράταξη με τον πρώην υπουργό;
Γιατί όσο διάστημα ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης δεν είχε κανένα πρόβλημα να είναι μαζί με τον κύριο Κοντό; Δηλαδή όσο είμαστε βολεμένοι σε μια θέση δε μιλάμε και μόλις την χάσουμε τότε ξαφνικά θυμόμαστε κάποια πράγματα; Εφόσον τον ενοχλούσε η παρουσία του Αλέξανδρου Κοντού γιατί δεν αποχώρησε νωρίτερα από την παράταξη; Ακόμα όμως κι αν πράγματι υπήρχαν λόγοι να μη θέλει να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Αλέξανδρο Κοντό, γιατί εγκατέλειψε σε μια δύσκολη εποχή την παράταξη που τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε τη δυνατότητα να δείξει τις πολιτικές του ικανότητες στους Ξανθιώτες μέσα από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης; Δεν όφειλε να βοηθήσει την παράταξή του σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή;
Πέρα όμως από τους Ζαγναφέρη και Τσαλίδη, είναι σίγουρο πως σε τοπικό επίπεδο για το αποτέλεσμα αυτό φταίνε και πολλοί άλλοι και το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε ο Κώστας Καραμανλής. Εκτός πια κι αν κάποια κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν λόγους να τους κρατάνε ακόμα στις θέσεις τους. Για την ώρα πάντως μόνο ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που του αναλογούν, δήλωσε πως δε θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές της ΝΟΔΕ στην Ξάνθη, όλοι οι υπόλοιποι απλά επιρρίπτουν ευθύνες στους άλλους.
Σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας της πρωτοπορίας του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη και γενικότερα στη Θράκη είναι και η ψήφος των μουσουλμάνων οι οποίοι εδώ και δεκαετίες φαίνεται να εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ. Πέρα όμως από αυτά που λέγονται για μηχανισμούς του τουρκικού προξενείου που καθοδηγούν τους μουσουλμάνους, σίγουρα ευθύνη που οι μουσουλμάνοι δεν ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία, έχουν και τα γαλάζια στελέχη. Κάτι δεν κάνουν καλά, ίσως να μην προσεγγίζουν σωστά τους μουσουλμάνους, ίσως να μην ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τα προβλήματα τους, σίγουρα πάντως δεν μπορεί για τις ψήφους των μουσουλμάνων να ευθύνεται αποκλειστικά το τουρκικό προξενείο.
Ένα στοιχείο που μάλλον δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους τα στελέχη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας είναι η απαίτηση του λαού για ανανέωση και για νέα πρόσωπα στην πολιτική. Άτομα που επί πολλά χρόνια διαδραματίζουν σημαντικούς ρόλους στα πολιτικά δρώμενα, θα πρέπει κάποια στιγμή να αποχωρούν και να δίνουν τη θέση τους σε νεότερους ανθρώπους. Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου πόνταρε στην ανανέωση και όπως φαίνεται δικαιώθηκε απόλυτα.
Ίσως τελικά η ανανέωση να είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας, ας μη ξεχνάμε πως τρανταχτά ονόματα της πολιτικής σκηνής βρέθηκαν εκτός βουλής γιατί πολύ απλά είχαν κάνει τον κύκλο τους και ο λαός τους έδειξε την πόρτα της εξόδου. Όσο για τους τοπικούς παράγοντες της ΝΟΔΕ, αυτοί έχουν εξαφανιστεί στην κυριολεξία, δε μιλούν στα μέσα ενημέρωσης και απλώς διαβάσαμε την περίφημη αυτή επιστολή του Στέλιου Μωραΐτη. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου ο οποίος μίλησε στην κάμερα του Καναλιού 6 και είπε αρκετές αλήθειες που κάποιοι άλλοι δεν τολμούν ούτε να τις σκεφτούν.

«Αναλαμβάνω το μερίδιο των ευθυνών που μου αναλογεί»
Κύριε Γιαγτζόγλου θα θέλαμε ένα σχόλιο για το τι επακολουθεί στην τοπική ΝΟΔΕ καθώς και για τη συμπεριφορά κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη.
Είναι οδυνηρό για μια παράταξη η οποία ήταν στην κυβέρνηση, να ηττηθεί με μια τόσο μεγάλη διαφορά. Για όλα φυσικά υπάρχουν αιτίες και λόγοι, ωστόσο για πράγματα που φταίνε συγκεκριμένοι άνθρωποι, δεν μπορούμε να επιρρίπτουμε ευθύνες στο γενικό σύνολο. Όταν κάποιοι κυβερνούν και δίνουν το λόγο, δε δίνουν σημασία και δεν ακούνε, είναι απολύτως φυσιολογικό κάποια στιγμή να τους τιμωρήσει ο λαός με την ψήφο του. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει τα πολλά τα λόγια να περιοριστούν, θα πρέπει μετά την εκλογή του νέου προέδρου της παράταξης να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή πλέον αιρετών νομαρχιακών επιτροπών, εκείνοι οι οποίοι αισθάνονται ότι έφταιξαν, καλό θα είναι να μην ασχοληθούν ξανά με την πολιτική και για να μη θεωρηθεί ότι κι εγώ επιρρίπτω ευθύνες σε όλους τους άλλους και τον εαυτό μου τον αφήνω απ’ έξω, είπα ήδη πριν λίγες μέρες ότι στην καινούρια νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη δε θα ξαναβάλω υποψηφιότητα γιατί τα τόσα πολλά χρόνια που πρόσφερα στην παράταξη αυτή, δε βρήκα καμία απολύτως ανταπόκριση.
Δε γίνεται κάποιοι να έρχονται όταν η παράταξη είναι στην εξουσία και να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η παράταξη κυβερνάει για να αποκομίσουν είτε οικονομικά είτε επαγγελματικά οφέλη και όταν η παράταξη βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή, να αποστασιοποιούνται και να φεύγουν. Η πίκρα για την κατάσταση αυτή είναι πολύ μεγάλη, τόσο για μένα όσο και για πολλά ακόμα στελέχη που αγωνίστηκαν γι’ αυτή την παράταξη, έδωσαν τα πάντα αγνοώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τις οικογένειές τους. Αυτή η πίκρα θα πρέπει να επουλωθεί το συντομότερο δυνατό γιατί όσο εξακολουθεί να υπάρχει τόσο πιο άσχημες συνέπειες για την παράταξη θα έχει. Για να γίνει αυτό θα πρέπει κάποιοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μιλάνε και να μην επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους όταν κι αυτοί οι ίδιοι έχουν ευθύνες.
Κύριε Γιαγτζόγλου με αφορμή τα όσα είπατε θα θέλαμε έναν ξεκάθαρο σχολιασμό της επιστολής του προέδρου της ΝΟΔΕ Ξάνθης Στέλιου Μωραΐτη ο οποίος για να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους, ουσιαστικά επιρρίπτει ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός του εαυτού του.
Ευθύνες έχουν όλοι, άλλοι βέβαια λιγότερες και άλλοι περισσότερες αλλά κανένας μας δεν είναι άμοιρος ευθυνών, στην περίπτωση των αποφάσεων που πάρθηκαν από την τοπική Νέα Δημοκρατία φυσικά γιατί για αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλους και εμείς τις μαθαίνουμε από τα τοπικά μέσα, καταλαβαίνετε κι εσείς ότι εκεί δεν μπορεί να φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη. Ως αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αναλαμβάνω το μερίδιο των ευθυνών που μου αναλογεί και καλώ και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. Δε δέχομαι όμως να μου επιρρίπτονται ευθύνες για πράγματα που δε φταίω.
Όταν μιλάω για ευθύνες δικές μου και όλων των υπόλοιπων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρομαι στην κομματική οργάνωση. Θα έπρεπε να είχαμε πάρει πολύ νωρίτερα θέση για κάποια πράγματα που συνέβαιναν μέσα στη νομαρχιακή της παράταξής μας και όχι να αφήνουμε την κατάσταση να διαιωνίζεται μη ενεργώντας εγκαίρως. Ελπίζω πως οι μέχρι τώρα παραλείψεις και τα λάθη θα γίνουν παράδειγμα για τους νεότερους οι οποίοι δε θα κάνουν τα ίδια. Θέλω να πιστεύω πως η νέα νομαρχιακή δε θα δεσμεύεται και δε θα εξαρτάται από κανέναν ενώ οι αποφάσεις να παίρνονται συλλογικά και όχι σε κάποια άλλα μέρη και άλλα γραφεία.
Πιστεύετε ότι τα στελέχη της ΝΟΔΕ πρέπει να παραιτηθούν, με δεδομένο ότι, όπως κι εσείς είπατε, μερίδιο ευθύνης έχουν όλοι;
Δε θα πρότεινα κάτι τέτοιο και μάλιστα λίγο πριν το συνέδριο για την εκλογή του νέου προέδρου της παράταξης, δεν υπάρχει λόγος να παραιτηθεί κανένας. Έτσι κι αλλιώς η νομαρχιακή αυτή δεν έχει κανένα ρόλο την παρούσα στιγμή, το μόνο που έχει να κάνει είναι να στείλει την κατάσταση με τα άτομα που θα την εκπροσωπήσουν στο συνέδριο κι από ‘κει και πέρα θα έρθουν οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι από το κόμμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών. Άρα η όποια παραίτηση γίνει τώρα θα είναι ουσιαστικά δώρο άδωρο για την παράταξη.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου