Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ελληνικές ομάδες χωρίς Έλληνες αθλητές
Μετρήσαμε έναν προς έναν τους ξένους και τους Έλληνες παίκτες που χρησιμοποίησαν οι ομάδες στην πρεμιέρα της Σούπερ λίγκας. Από το σύνολο των 176 ποδοσφαιριστών που ξεκίνησαν τα παιχνίδια, οι 103 είναι αλλοδαποί! Το ποσοστό αγγίζει το 60%. Τραγικό. Για ποιο ελληνικό πρωτάθλημα αλήθεια μιλάμε;
Ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια εξαπλώθηκε με γοργούς ρυθμούς παγκοσμίως και αναπόφευκτα έφτασε και στη χώρα μας είναι η επάνδρωση των αθλητικών σωματείων, είτε μιλάμε για ποδόσφαιρό είτε για οποιοδήποτε άλλο άθλημα, με ξένους αθλητές. Έτσι βλέπουμε συχνά ομάδες ποδοσφαιρικές οι οποίες έχουν ελάχιστους Έλληνες, μερικές φορές και κανέναν, στην εντεκάδα τους ή ομάδες του μπάσκετ με έναν ή και κανέναν Έλληνα στη βασική τους πεντάδα.
Το κακό ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, τότε που ένα ποδοσφαιρικό σωματείο είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τρείς μόνο ξένους αθλητές, στη συνέχεια ήρθε η ελεύθερη χρήση των λεγόμενων κοινοτικών αθλητών, όσων δηλαδή προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό οδήγησε πολλά σωματεία στην αναζήτηση τρόπων έκδοσης κοινοτικών διαβατηρίων σε αθλητές που κατάγονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα, η εύρεση αθλητών μη Ευρωπαίων αλλά με ευρωπαϊκά διαβατήρια είναι πλέον το πιο εύκολο για μια ομάδα κι αυτό κάθε άλλο παρά ευνοεί την ανάδειξη και εξέλιξη των ντόπιων αθλητών. Αν ρίξει κανείς μια ματιά σε όλες τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, θα δει ότι απαρτίζονται από ελάχιστους αθλητές της χώρας τους και πολλούς αθλητές άλλων χωρών, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελλάδα.
Η έλευση όμως πολλών ξένων αθλητών, αυτομάτως αποτρέπει την εξέλιξη των Ελλήνων αθλητών με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλές φορές ομάδες της χώρας μας να αγωνίζονται με 9 και 10 ξένους αθλητές ενώ την ίδια στιγμή, στον πάγκο ή ακόμα και εκτός αποστολής, μένουν Έλληνες αθλητές των οποίων οι δυνατότητες εντός του αγωνιστικού χώρου είναι πολύ περισσότερες.
Πέραν αυτού όμως, επειδή τα πρωταθλήματα της χώρας δεν είναι και τα πιο διαδεδομένα, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις στις οποίες αθλητές παγκοσμίου κλάσης επιλέγουν να αγωνιστούν σ’ αυτά. Τις περισσότερες φορές, τα πρωταθλήματα της χώρας μας τα προτιμούν αθλητές δεύτερης διαλογής ο οποίοι όχι μόνο δε δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω, τόσο στα πρωταθλήματα μας όσο και στις ομάδες που αγωνίζονται, αλλά στερούν τη δυνατότητα σε αθλητές μεγαλύτερης κλάσης να αγωνιστούν.
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι δυο μεγάλοι της Αθήνας, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, οι οποίοι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έδωσαν τεράστια ποσά για την αγορά ξένων ποδοσφαιριστών αλλά η μέχρι τώρα πορεία τους βασίζεται κυρίως στους ελάχιστους Έλληνες που διαθέτουν. Ο Ολυμπιακός χρησιμοποιεί πολλές φορές εντεκάδα με 7 και 8 ξένους ποδοσφαιριστές αλλά στις δύσκολες στιγμές Έλληνες, όπως ο Αντώνης Νικοπολίδης, ο Βασίλης Τοροσίδης και ο Κώστας Μήτρογλου είναι αυτοί που βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά και δίνουν βαθμούς στην ομάδα. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους πράσινους των οποίων η καλή πορεία μέχρι τώρα βασίζεται σε Έλληνες ποδοσφαιριστές, όπως ο Γιώργος Καραγκούνης και ο Κώστας Κατσουράνης.
Ωστόσο, πολλοί Έλληνες αθλητές, οι οποίοι εντελώς βιαστικά και επιπόλαια κρίθηκαν ως ανίκανοι στην Ελλάδα, διαπρέπουν στα ξένα πρωταθλήματα. Από την άλλη το θαύμα του 2004 στην Πορτογαλία έγινε από Έλληνες αλλά ούτε κι αυτό έπεισε τις ελληνικές ομάδες να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στα ελληνόπουλα. Το κακό είναι πως στη χώρα μας οι ομάδες δεν ποντάρουν στις ακαδημίες, κάτι που κάνουν σχεδόν όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης και όχι μόνο, ενώ μέσα από αυτές αναδεικνύουν τεράστια ταλέντα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα χάνονταν.
Επειδή πιο πάνω γίνεται αναφορά σε ξένους αθλητές δεύτερης διαλογής, μια κλασική περίπτωση ομάδας που, τουλάχιστον για φέτος οι ξένοι ποδοσφαιριστές που διαθέτει δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο από τους Έλληνες είναι η Skoda Ξάνθη, η οποία για την ώρα μόνο απογοήτευση προσφέρει στους οπαδούς της.
Η φετινή ομάδα της Ξάνθης πόνταρε σε ποδοσφαιριστές αμφιβόλου ποιότητας οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται και μέσα από τα αποτελέσματα της ομάδας μέχρι τώρα, δεν έχουν να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο. Αντιθέτως συγκροτούν μια ομάδα η οποία απλά αμύνεται και δεν έχει καθόλου φαντασία στον τρόπο παιχνιδιού της. Κι όμως, αυτή η ομάδα κάποτε είχε στις τάξεις της Έλληνες ποδοσφαιριστές για τους οποίους σφάζονταν οι μεγάλοι της Αθήνας, κάποτε η ομάδα αυτή είχε τη δυνατότητα να αναδεικνύει νεαρά ταλέντα και τώρα απαρτίζεται από αθλητές και όχι ποδοσφαιριστές οι οποίοι απλά υπάρχουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου