Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Με ΟΡΑΜΑ, την ΑΡΕΤΗ και ΤΟΛΜΗ, με κοινή προσπάθεια όλων των ΕΡΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, μπορούμε να κάνουμε το ποδόσφαιρο, ΘΕΑΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ -ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ-ΗΘΙΚΟΤΕΡΟ. Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος ο Στυλιανός Χατσούκης, εραστής της τέχνης του ποδοσφαίρου. Μοναδικός του στόχος; Πως θα γίνει το ποδόσφαιρο θεαματικότερο – δικαιότερο – ηθικότερο. Όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε να παρουσιάσει τη θεωρία του μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, ενώ στο 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ποδοσφαίρου, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Επιστήμης & Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την ΕΠΟ στα Τρίκαλα 8 -10/04/2005, ήταν ένας από τους εισηγητές. Φαίνεται δικαιωμένος ως προς τον τρόπο παιχνιδιού με πέντε διαιτητές στο Europa Cup που έχει επιλέξει και διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά η UEFA.
Μιλώντας στην ΤΟΛΜΗ ο κος Χατσούκης αναφέρθηκε στο στόχο μέσα από τη διαδρομή των δέκα αυτών χρόνων.
«Επιτρέψτε μου, από την αρχή να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, για τη δυνατότητα που μου δίνετε μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «ΤΟΛΜΗ», να καταθέσω τις σκέψεις μου για το λαϊκότερο άθλημα, το άθλημα του ποδοσφαίρου. Μια προσπάθεια που άρχισε επίσημα στις 26/12/1999 στην Πέρνη - Καβάλας, τόπο γέννησής μου και συνεχίζεται ως σήμερα, και σας διαβεβαιώνω, ως το πολύ μακρινό αύριο με την ίδια ορμή, θέληση, για ένα ποδόσφαιρο ΘΕΑΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ-ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ-ΗΘΙΚΟΤΕΡΟ.
Όπως γνωρίζετε, εμείς οι Έλληνες, πολλές φορές στο διάβα της μακρόχρονης ιστορίας μας, είπαμε πολύ σημαντικά πράγματα με δυο λόγια. Πιστεύοντας σε αυτή την απλότητα, κατέγραψα τις προτάσεις μου σε μια κόλλα χαρτιού, αρχές του 2000 και την απέστειλα σε διάφορους φορείς της πατρίδας μας, και στην UEFA. Βεβαίως απάντηση έλαβα μόνο από την UEFA, μέσα σε ένα μήνα ακριβώς. Πολύ περιληπτικά, να αναφερθώ στις πιο σημαντικές στιγμές αυτής της προσπάθειάς μου, τα τελευταία 10 χρόνια.
Πρώτο τουρνουά παλαίμαχων ποδοσφαιριστών 26/12/1999, στη γενέτειρα μου Πέρνη Καβάλας.
Δεύτερο 28/04/2003 με 03/05/2003 στην Πετροπηγή Καβάλας.
Και στα δυο αυτά τουρνουά τιμήθηκαν από 6 παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Δήμου Χρυσούπολης. Όπως και στον αγώνα παλαίμαχων Νέστου - Ορτακιόι
Τουρνουά Χρυσοχωρίου – Ν. Καρυάς 13/09/2006.
Εισηγητής στο 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ποδοσφαίρου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα Τρίκαλα 08,09,10/04/2005.
Ποδοσφαιρικός αγώνας στην Ξάνθη, των ομάδων Εύμοιρο – Λεύκη, με τη βοήθεια του αντιδημάρχου κυρίου Νικ. Παπαδόπουλου και της Δημοτικής Συμβούλου και φίλης κυρίας Σοφίας Καραγιαννίδου - Πατσατζή. Όμως εκείνη την ημέρα στην πόλη σας ήταν, ίσως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, ΠΕΛΕ.
Τον Οκτώβριο του 2006, προσπάθησα να οργανώσω ένα διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου, με καινοτομείς προτάσεις, με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, με Βουλγαρία – Τουρκία – Ελλάδα, στο νομό Έβρου, αφιερωμένο στο Μέγιστο Μαθηματικό Κων/νο Καραθεοδωρή, καθότι τυχαίνει να είμαι και μέλος του Συνδέσμου Φίλων Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, με έδρα την Κομοτηνή.
Αν και στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μου υπήρξε οικονομική και πολιτική στήριξη, δυστυχώς δεν υπήρξε αθλητική. Αυτό το γεγονός με πείσμωσε πάρα πολύ και πολύ σύντομα κατάφερα να οργανώσω τον πρώτο αγώνα στην Τουρκία στις 23/04/2007. Οι Τούρκοι από το δήμο Ορτακιόι (Δελλιώνες), ανταπέδωσαν την επίσκεψή μας και πραγματοποιήθηκε αγώνας παλαίμαχων στη Χρυσούπολη.
Τον Οκτώβριο του 2006, προσκλήθηκα και μίλησα σε ραδιοφωνικό σταθμό στην Κωνσταντινούπολη. Και ακριβώς πριν ένα χρόνο, ήμασταν επίσημοι καλεσμένοι στα εγκαίνια του ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Ορτάκιοι, με τους παλαίμαχους του Νέστου Χρυσουπόλεως, σε μια πολύ σημαντική και φιλική συνάντηση.
Το Μάρτιο του 2008, μίλησα στην αθλητική ηγεσία ποδοσφαίρου της Ανδριανούπολης. Μάλιστα σε ιστοσελίδα τους, ζήτησαν από τους πολίτες να τοποθετηθούν και το κείμενο αναδημοσιεύθηκε στις μεγάλες εφημερίδες της Τουρκίας. Και εξ αφορμής αυτού του λόγου, έλαβα επιστολή από Τούρκο καθηγητή που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Κίνας.
Με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων, προσπαθώ να οργανώσω ορισμένους αγώνες με τις καινοτομείς προτάσεις μου, και αυτούς τους αγώνες τους ονόμασα «επετειακούς», λόγω της συμπλήρωσης της δεκαετίας.
Ένας αγώνας θα γίνει πολύ σύντομα, εδώ στην Ξάνθη, με τους παλαίμαχους και θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό τον κύριο Διαμαντή Χριστόφορο.
Ένας ακόμη αγώνας θα πραγματοποιηθεί στην Ελευθερούπολη, με τους παλαίμαχους της Καβάλας, όπως με διαβεβαίωσε ο Πρόεδρός τους, κύριος Κων/νος Λιόλιος.
Την άνοιξη, στην Έδεσσα, όπως μου υποσχέθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Εδεσσαϊκού, και παιδικός μου φίλος κύριος Νικόλαος Χαραλάμπους.
Ενδιαφέρον έδειξε και ο κύριος Γεώργιος Μελίδης, για να βοηθήσει από τη Χιλή Αλεξανδρούπολης.
Να πω μόνο λίγα λόγια για την πρώτη μου πρόταση που είναι οι διαιτητές. Και αναφέρομαι σε αυτή λόγω του ότι υπηρετήσατε και υπηρετείται τη διαιτησία ποδοσφαίρου. Εύχομαι και πιστεύω να μας δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουμε διεξοδικά και για τις άλλες τρεις προτάσεις μου για το ποδόσφαιρο.
Εγώ πρότεινα τρεις διαιτητές μέσα στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου. Και οι τρεις σφυρίζουν και επιβάλλουν ποινές στους ποδοσφαιριστές. Σήμερα δικαιώνομαι ακόμη περισσότερο για τη θέση μου αυτή, γιατί η παγκόσμια διοίκηση του ποδοσφαίρου δεν τόλμησε να αγγίξει το πρόβλημα, και τοποθέτησε δυο άλλους βοηθούς, στις εστίες των τερματοφυλάκων, με καμία ουσιαστική βοήθεια στο έργο απονομής της δικαιοσύνης στον αγωνιστικό χώρο. Και οι λόγοι είναι γνωστοί σε όλους μας, γιατί ένας διαιτητής και όχι τρεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δυστυχώς κάθε Κυριακή βλέπουμε όλοι μας, τους καθηγητές διαιτησίας στις τηλεοράσεις να αναλύουν τα λάθη των διαιτητών.
Σας ρωτώ, ως ένας απλός εραστής του ποδοσφαίρου, δε γνωρίζουν γιατί γίνονται τα λάθη ή γιατί δεν τολμούν να δώσουν ουσιαστικές και σε βάθος χρόνου λύσεις, όσον αφορά της διαιτησία; Εγώ λέω ατολμία, πολλοί αποδίδουν ανεπάρκεια και δόλο. Στην ιατρική, όλα τα καρκινώματα τα αντιμετωπίζουν από την πρώτη στιγμή, από τα πρώτα συμπτώματα, ενδείξεις. Μετά θα είναι πολύ αργά. Η πρότασή μου, ως εραστής της Τέχνης του ποδοσφαίρου, είναι η Ελευθερία. Χρειάζεται Αρετή και Τόλμη, που είναι και ο τίτλος της εφημερίδας σας. Καλούμαστε όλοι οι φίλοι, οι εραστές του ποδοσφαίρου, να καινοτομήσουμε, δηλαδή να ΤΟΛΜΗσουμε!»

Με φιλική διάθεση
Στυλιανός Χατσούκης
Εραστής της Τέχνης του Ποδοσφαίρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου