Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Καλύτερα να μοιράζουμε γνώση παρά προφυλακτικά
Κάθε χρόνο, με ευκαιρία την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, γίνονται ανά τον κόσμο διάφορες εκδηλώσεις όπου μοιράζονται από ενημερωτικά έντυπα μέχρι και προφυλακτικά, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους με ενεργή σεξουαλική ζωή.
Όλα αυτά όμως αποτελούν μια εφήμερη προειδοποίηση που πολλές φορές δε «χτυπά» αποτελεσματικά το καμπανάκι του κινδύνου και ιδιαίτερα στους νέους, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα, έπειτα από χρόνια προειδοποιήσεων και ενημερωτικών εκστρατειών, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να διαπιστώνεται καθημερινά ότι είναι θετικοί στον ιό του AIDS και τα ποσοστά αυτά να μεγαλώνουν διαρκώς.
Πέρα όμως από την εφήμερη ενημέρωση, η καλύτερη λύση που σαφώς θα βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αλλά και στην υιοθέτηση μιας πιο υγιούς σεξουαλικής ζωής, θα ήταν σίγουρα η δημιουργίας της κατάλληλης παιδείας και της σωστής σεξουαλικής συμπεριφοράς από την παιδική ηλικία ακόμη.
Άλλωστε σε κάτι τέτοιο αποσκοπεί και η ενσωμάτωση του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα δημοτικά που προσπάθησε να καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Σκοπός του μαθήματος δε θα ήταν μόνο να γνωρίσουν τα παιδιά το σώμα τους και τις λειτουργίες του, αλλά να σέβονται τους μετέπειτα συντρόφους τους και βέβαια να αποκτήσουν την απαραίτητη νοοτροπία ώστε να προφυλάσσουν την υγεία τους από τα διάφορα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Βέβαια όπως είναι γνωστό, η σεξουαλική αγωγή δε διδάσκεται σήμερα οργανωμένα και συστηματικά στα ελληνικά σχολεία. Μάλιστα διδάσκεται περιστασιακά και εμβόλιμα, όταν εξετάζονται θέματα ανθρωπολογίας στα μαθήματα φυσικής ή βιολογίας των διαφόρων τάξεων.
Βέβαια το αποτέλεσμα είναι το όλο θέμα να διακωμωδείται από τους νέους μαθητές και να αποτελεί αφορμή για γέλια και πειράγματα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος και χωρίς να γίνεται κάποια σοβαρή δουλειά.
Και φυσικό είναι αφού για να είναι αποτελεσματική μια τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή από ειδικά επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς που θα παρουσιάζουν με ανάλογο τρόπο το όλο θέμα και βέβαια θα πρέπει να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί και η ανάλογη νοοτροπία στους νέους, ώστε να πάψουν να αντιμετωπίζουν το σεξ ως πλάκα και παιχνίδι.
Βέβαια υπάρχουν προγράμματα αγωγής υγείας που όμως οι εκπαιδευτικοί δεν τα «αγγίζουν» και πολύ εύκολα, φοβούμενοι κυρίως τις αντιδράσεις των γονέων ή του περιβάλλοντος του σχολείου.
Παράλληλα, υπάρχουν γονείς που αντιδρούν στη θέσπιση του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία αλλά ταυτόχρονα, αντιμετωπίζοντας το σεξ ως θέμα ταμπού, δεν παρέχουν καμία απολύτως γνώση στα παιδιά τους.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα παιδιά, που όπως είναι φυσιολογικό φτάνουν σε κάποια φάση της ζωής τους όπου αρχίζουν να ενδιαφέρονται για το σεξ, να ενημερώνονται από αμφίβολες πηγές, όπως περιοδικά, internet και τηλεόραση, στην πιο πρόστυχη όμως μορφή τους, που βέβαια δεν παρέχουν καμία απολύτως ενημέρωση γύρω από θέματα προφύλαξης και σεβασμού.
Και έτσι ο νέος πρέπει να αντιμετωπίζει τη σεξουαλικότητά του μόνος του, με όσες πληροφορίες έχει λάβει από αυτά τα μέσα, με αποτέλεσμα η προφύλαξη να φαντάζει στο μυαλό του ως «εμπόδιο» προς την απόλαυση και ο σύντροφός του ως «αντικείμενο» ικανοποίησης. Είναι τυχαίο που αυξάνονται οι σεξουαλικές κακοποιήσεις και το AIDS βρίσκεται σε έξαρση;
Το σεξ βρίσκεται πλέον παντού, οι εικόνες που μας κατακλύζουν καθημερινά το αφορούν και η «σεξουαλική πείνα» είναι διάχυτη.
Πλέον η σεξουαλική ικανοποίηση αποτελεί αυτοσκοπό των νέων, χωρίς όμως να έχουν παράλληλα ως στόχο και τη διαφύλαξη της υγείας τους και χωρίς πολλές φορές να σκέφτονται τα συναισθήματα και τις επιθυμίες των συντρόφων τους, απλά επειδή έτσι έχουν μάθει, έτσι τα δείχνουν οι πορνοταινίες έτσι τα παρουσιάζουν οι εξίσου παραπληροφορημένοι φίλοι τους.
Κρίνεται πλέον αναγκαία η πραγματοποίηση τέτοιων μαθημάτων και βέβαια η παράλληλη συνεργασία των γονέων και των εκπαιδευτικών ώστε να είναι επιτυχημένη η προσπάθεια.
Η μέχρι τώρα άρνηση της κοινωνίας να αγγίξει αυτό το θέμα έχει επιφέρει μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Το πρώτο που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως καλύτερα είναι να μοιράζουμε γνώση παρά φυλλάδια ή προφυλακτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου