Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Στη Σεβίλλη η υπερνομαρχία για το πρόγραμμα ART
Αντιπροσωπεία της ΕΝΑΕ παρευρέθηκε από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου στη Σεβίλλη της Ισπανίας, όπου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της επιτροπής του ΟΗΕ με μεσογειακούς φορείς και τοποθετήθηκαν τα θεμέλια για την υλοποίηση του προγράμματος ART των Ηνωμένων Εθνών «για την Αποκεντρωμένη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία».
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια και συγχρηματοδοτείται από τον Οργανισμό και το ελληνικό δημόσιο, ώστε να πραγματοποιηθούν έργα πράσινης ανάπτυξης στην Αλβανία, όπου και εστιάζεται το ενδιαφέρον της Ελλάδας.
«Εμείς θα έχουμε την τεχνογνωσία και τη διαχείριση του έργου και βέβαια η Αλβανία θα ωφεληθεί και θα αποκτήσει πιο γρήγορη ανάπτυξη και θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει προσωπικό στην υλοποίηση τέτοιων έργων» τονίζει ο Υπερνομάρχης Δράμας Καβάλας Ξάνθης και Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ
Κ. Τάτσης.
Συνεχίζει λέγοντας πως «είναι σημαντικό που καταφέραμε με μια εξωστρεφή πολιτική να μπούμε στις ευρωπαϊκές πολιτικές, να ανταλλάσσουμε γνώσεις και πληροφορίες, κάτι που αποτελεί το σκαλοπάτι για μια καλύτερη Ευρώπη και μια καλύτερη συνεργασία».
Έκδοση βιβλίου για την ιχθυοπανίδα του Νέστου από την Yπερνομαρχία
Βιβλίο με την ιχθυοπανίδα του Νέστου ετοιμάζεται να εκδώσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας Καβάλας Ξάνθης.
Πρόκειται για έναν Άτλα που κάνει αναφορά στα διάφορα είδη ψαριών που διαβιούν στα νερά του Νέστου. Επίσης γίνεται αναφορά για το πόσα είδη υπήρχαν και ποια έχουν μείνει τώρα και ποιος είναι ο πληθυσμός τους.
Έργο σημαντικό αφού η παρουσία και ο πληθυσμός των ψαριών σε ένα ποτάμι ή θάλασσα αποτελεί και το βασικό δείκτη για την παρούσα κατάσταση του υδάτινου χώρου και ταυτόχρονα προμηνύει το μέλλον του.
Οι επιστήμονες του Κέντρου Αλιευτικών Ερευνών στην Καβάλα, του ΙΝΑΛΕ και της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημόνων κατέγραψαν τα είδη και τους πληθυσμούς που υπάρχουν και η δουλειά τους έχει ήδη καταγραφεί στην αγγλική γλώσσα και έπειτα θα εκδοθεί στα Βουλγαρικά και στο Ελληνικά.
Η μελέτη του ποταμού θεωρείται σταθμός στον τομέα της βιολογικής επιστήμης όσον αφορά στα ψάρια, πάνω στον οποίο θα στηρίζονται οι επιστήμονες για ανάλογες μελέτες και για επέκταση, αξιοποίηση και περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων.
Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου υπολογίζεται να γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου όπου θα προσκληθούν και οι επιστήμονες που πήραν μέρος στη μελέτη.
Βέβαια το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στους απλούς πολίτες, αφού με απλά λόγια μιλά για το Νέστο και αποτελεί στοιχείο της περιβαλλοντικής του κατάστασης που μας αφορά όλους.
Ο Νέστος επηρεάζει όλους τους νομούς από όπου περνά και στόχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας Καβάλας Ξάνθης είναι να βελτιώσει την κατάστασή του και μάλιστα είναι στα σχέδιά της να δημιουργήσει στη γέφυρα των Τοξοτών έναν ειδικό δίαυλο από όπου θα περνούν τα ψάρια που με το φράγμα των Τοξοτών δεν μπορούν να μετακινηθούν στο ποτάμι, με αποτέλεσμα πολλά μέρη του ποταμού να έχουν ερημωθεί από ιχθυοπανίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου