Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου
Ένας ακριβώς χρόνος συμπληρώθηκε την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου από την ημέρα που η σφαίρα του ειδικού φρουρού έβρισκε το κορμί του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που έτυχε να βρίσκεται στα Εξάρχεια.
Στην Ξάνθη η μνήμη του τιμήθηκε με πορεία που οργάνωσαν οι φοιτητές και στην οποία συμμετείχαν και πολίτες. Η πορεία ξεκίνησε ειρηνικά στις δύο περίπου το μεσημέρι και αφού διέσχισε την οδό Καραολή και την 28ης Οκτωβρίου κατέληξε στο πολυτεχνείο. Δυστυχώς όμως το μήνυμα της ημέρας προσπάθησε να αμαυρώσει μια μικρή ομάδα νεαρών οι οποίοι φορώντας κουκούλες έριξαν μολότοφ σε αυτοκίνητο της ΔΕΗ ενώ έσπασαν τα τζάμια της επιχείρησης. Οι νεαροί οι οποίοι είχαν ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή τους για πρόκληση επεισοδίων και κατά τη διάρκεια της πορείας, συγκρατήθηκαν από τον όγκο της διαδήλωσης ωστόσο με το τέλος της προέβησαν σε πράξεις καταστροφής. Γεγονός που βρήκε αντίθετο το σύνολο των διαδηλωτών οι οποίοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την πρόκληση επεισοδίων κάτι που δεν έγινε εφικτό, αν και αυτά δεν πήραν έκταση λόγω και της ψύχραιμης στάσης που κράτησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.
Παρόλα αυτά τα μικροεπεισόδια δεν κατόρθωσαν να αποπροσανατολίσουν το μήνυμα της πορείας που ήταν η έντονη αντίδραση έναντι της βίας και της αυθαιρεσίας η οποία στοίχισε τη ζωή σε ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι το οποίο μόλις άνοιγε τα φτερά του. Ένα παιδί σαν όλα τα άλλα, με όνειρα για το μέλλον τα οποία κόπηκαν βίαια. Ένα αγόρι το οποίο επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί με αποκλίνουσα συμπεριφορά μόνο και μόνο γιατί έτυχε να διασκεδάζει στα Εξάρχεια. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε η αποκλίνουσα συμπεριφορά ήταν του ειδικού φρουρού ο οποίος σήκωσε το όπλο και σημάδεψε ένα μικρό παιδί μόνο και μόνο γιατί βρέθηκε σε ύποπτη εντός εισαγωγικών περιοχή. Αυτή την ημέρα στο μυαλό όλων θα πρέπει να απομονωθούν τυχόν επεισόδια τα οποία αμαυρώνουν τη μνήμη του και να εντυπωθεί το ηχηρό όχι κατά της βίας, από όπου κι αν προέρχεται, και η υπόσχεση προς τη νέα γενιά για μια κοινωνία ευκαιριών, ίσης αντιμετώπισης, για μια κοινωνία που δε θα κόβει βίαια τα όνειρα των νέων παιδιών, που θα τους δώσει το μέλλον που τους δικαιούνται.

Μ. Κώστογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου