Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…η επιστολή του Νομάρχη Ξάνθης προς την εφημερίδα «Τόλμη» αναφορικά με τα ερωτήματα που θέτει εδώ και εβδομάδες ως προς την προβολή του Γιορτών Νέστου. Ο κύριος Παυλίδης λοιπόν στην συγκεκριμένη επιστολή κατηγορεί την εφημερίδα ότι συγχέει συνειδητά τα πράγματα και του προσθέτει πράξεις άλλων που δεν τον αφορούν. Όπως μας διευκρινίζει λοιπόν η εταιρεία τουριστικής προβολής έχει ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο. Και φυσικά έχει ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Είναι όμως νομαρχιακή εταιρεία ή όχι; Ποιος διορίζει το διοικητικό της συμβούλιο; Πρόεδρος του συμβουλίου είναι η αντινομάρχης ή όχι; Λειτουργεί στα πλαίσια της πολιτικής που χαράσσει η νομαρχία ή όχι; Πολύ καλές οι διευκρινήσεις για τον νομικό καθεστώς που διέπει την εταιρεία και κάποιος ίσως να του δώσει και δίκιο. Όμως για τη «ταμπακιέρα» που αφορά στα μέσα που επιλέχθηκαν για την προβολή των Γιορτών Νέστου και τον αποκλεισμό του Καναλιού 6 ούτε κουβέντα. Πώς και με ποιο τρόπο επιλέχθηκαν τα μέσα ενημέρωσης για την προβολή των Γιορτών του Νέστου; Τι ποσά δόθηκαν; Για ποιο λόγο απορρίπτεται τηλεοπτικός σταθμός που, σύμφωνα με τις μόνες επίσημες μετρήσεις, έχει τη μεγαλύτερη θεαματικότητα από όλους τους υπόλοιπους μαζί; Για ποιο λόγο ευνοούνται τηλεοπτικά κανάλια γειτονικών νομών και εξαιρούνται τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί; Ενέχει διάκρισης ή όχι η απόρριψή του Καναλιού 6; Σε αυτά τα ερωτήματα απάντηση δεν δόθηκε. Άλλωστε κανείς δεν αμφισβήτησε το νόμιμο της διαδικασίας. Για το ηθικό μέρος μιλάμε και σ’ αυτό απάντηση δεν πήραμε.

…η πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής τουριστικής προβολής η οποία τελικά από ότι μάθαμε λειτουργεί αυτόνομα και παίρνει μόνη τις αποφάσεις για τις Γιορτές Νέστου. Τις απαντήσεις λοιπόν, όπως μας πληροφορεί ο Νομάρχης, οφείλουμε να τις αναζητήσουμε από την πρόεδρο της εταιρείας. Ας διορθώσουμε λοιπόν το λάθος μας και ας μιλήσουμε επί της ουσίας. Ας απαντήσει λοιπόν η κυρία Στάντζιου στη σειρά ερωτημάτων που θέσαμε και κυρίως ας απαντήσει ευθέως αν ήταν δική της απόφαση να κοπεί το Κανάλι 6. Περιμένουμε.

…ο πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Δράμας Καβάλας Ξάνθης ο οποίος για άλλη μια φορά απέδειξε ότι πρώτιστο μέλημα ενός πολιτικού είναι η προστασία του πολίτη και όχι η αποκομιδή πολιτικού οφέλους. Με ανοιχτό μυαλό και το βλέμμα στραμμένο στη θωράκιση της περιοχής και το σχεδιασμό αντισεισμικών έργων απεδέχθη την πρόταση του γεωδυναμικού ινστιτούτου για την τοποθέτηση επιταχυνσιογράφου στο κτίριο της υπερνομαρχίας και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος. Τη στιγμή που άλλοι πολιτικοί φορείς, όπως ο ίδιος τόνισε, απορρίπτουν έργα ζωτικά για τον τόπο, αφού δεν γίνονται ορατά από τον πολίτη και ως εκ τούτου δεν αποφέρουν κανένα κέρδος. Μετά φταίμε εμείς που ασκούμε «προσβλητική και συκοφαντική» κριτική, όπως μας καταλογίζουν, επισείοντάς μας διαρκώς τον μπαμπούλα των μηνύσεων; Και σ’ αυτό το θέμα πάλι φταίμε που ασκούμε αρνητική κριτική; Ή μήπως επινοήσαμε τα έγγραφα; Ακόμη ακόμη, μήπως υποβάλλουμε στον κύριο Τάτση το τι θα πει; Αν μπορούμε να καταφέρουμε κάτι τέτοιο μπράβο μας.

…ο θόρυβος που ξέσπασε μετά τη σύγκλιση της δημαρχιακής επιτροπής και αφορούσε τη προμήθεια δεξαμενής για το πότισμα των φυτών και του πράσινου του δήμου Ξάνθης. Όπως κατήγγειλε ο κύριος Αγκόρτσας τα ποσά που αναφέρθηκαν ήταν εξωφρενικά τη στιγμή που η ίδια προμήθεια μπορεί να γίνει με ελάχιστο κόστος. Βέβαια από την πλευρά του ο κύριος Τριμίντζιος ισχυρίζεται ότι οι προδιαγραφές είναι υψηλές και γι αυτό ανεβάζουν το κόστος ενώ δεσμεύθηκε για έρευνα από τα ίδια τα μέλη της δημαρχιακής. Γιατί όμως η έρευνα δεν έγινε πριν έρθει το θέμα προς ψήφισή; Εάν η έρευνα αποδείξει ότι η ίδια προμήθεια μπορεί να γίνει με μισό κόστος τότε τι θα πουν στους πολίτες; Και μιας και μιλάμε για προμήθειες και δημοπρασίες. Αραγε τα παλικάρια εκεί στη δημαρχιακή σκέφτηκαν να απευθυνθούν στα δασαρχεία της Ξάνθης και των γειτονικών νομών πριν κάνουν τις μελέτες για την αγορά φυτών και δενδρυλλίων; Γιατί αν έκαναν τον κόπο μάλλον θα διαπίστωσαν ότι το κόστος κατεβαίνει κατά πολύ. Οψόμεθα λοιπόν και για τα δύο θέματα.

…πολιτικοί άρχοντες οι οποίοι από τη μια παραπονιούνται ότι αναδεικνύουμε τοπικά θέματα χωρίς να παίρνουμε την άποψή τους και από την άλλη όταν καλούνται να απαντήσουν ζωντανά, μέσω του δελτίου ειδήσεων του Καναλιού 6 γι αυτά τα ζητήματα, τότε αποφασίζουν ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν. Αν όμως για εκείνους τα θέματα αυτά θεωρούνται ήσσονος σημασίας για εμάς είναι ζωτικά και ως εκ τούτου οφείλουμε να τα αναδείξουμε. Άλλωστε τα δημόσια πρόσωπα θα πρέπει να αντέχουν και της κριτικής. Γι αυτό και πήραν την απόφαση να εκθέσουν εαυτόν. Όσο για τα θετικά σαφώς και θα πρέπει να προβάλλονται. Ο ρόλος όμως των μέσων ενημέρωσης δεν είναι να χειροκροτεί αλλά να κρούει τον κώδωνα σε κάθε τι αρνητικό προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για τη βελτίωσή του. Αντί λοιπόν να παραπονιούνται καλό θα είναι να έχουν ευήκοα ώτα προκειμένου να αντιληφθούν όσα η κοινωνία συζητά και να μην βλέπουν παντού εχθρούς. Πραγματικός εχθρός είναι οι κόλακες. Από αυτούς θα πρέπει να προφυλάσσονται και όχι από όσους μιλούν ανοιχτά.
Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου