Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ο φετινός χειμώνας θα έχει ένα και μοναδικό σλόγκαν : «Επιχείρηση καθαρά χέρια». Τα καθαρά χέρια είναι μία φράση που χρησιμοποιείται και στην κυριολεξία αλλά και αλληγορικά. Η καθαριότητα των χεριών μας είναι βασική προϋπόθεση για την πρόληψη της γρίπης των χοίρων που απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν άγγιξε την πολύπαθη κατά τ’ άλλα πόλη μας και μακάρι να σταθούμε το ίδιο τυχεροί και στο μέλλον. Έχουμε όμως και την άλλη επιχείρηση «καθαρά χέρια». Αυτή της νέας κυβέρνησης που ο πράσινος ήλιος μπήκε δυναμικά στην πολιτική σκηνή της χώρας μας και τους πήρε και τους σήκωσε όλους τους έχοντες εξουσία. Ούτε πολυτελή αυτοκίνητα τους άφησε, ούτε φρουρά, τίποτε δεν έχουν οι άνθρωποι για να αισθάνονται την διαφορετικότητα της εξουσίας. Μαθήματα κατά της διαφθοράς από τον Συνήγορο του Πολίτη, τον οποίο κάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο Γιωργάκης που έγινε Γιώργος, στο τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε και πάλι ότι απόφασή του είναι να εφαρμοστεί η αξιοκρατία για όλες τις μετακλητές θέσεις του Δημοσίου. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών πρόκειται να ανακοινώσει άμεσα τα πρώτα μέτρα για τη διαφάνεια σχετικά με τις αποφάσεις των υπουργών. Κρίμα όμως, πολύ τους λυπήθηκα τους καημένους τους ανθρώπους που τους πήραν τις πολυτελείς λιμουζίνες, τους σοφέρ και τους φρουρούς. Τώρα πως θα ζήσουν όλοι αυτοί οι καλοαναθρεμμένοι καρεκλοκένταυροι; Που θα φορέσουν τα ακριβά μπλε κουστούμια και τις φιρμάτες γραβάτες τους; Γιατί όσοι περισσότεροι κουστουμαρισμένοι σε ακολουθούσαν παλαιότερα, τόσο μεγαλύτερα προνόμια κατείχες. Μακάρι να αλλάξει το σκηνικό και οι επίσημοι της χώρας να είναι πλέον σεμνοί και ταπεινοί. Ωχ ! Κάτι μου θυμίζει αυτό που μόλις τώρα είπα. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου.
Βέβαια στα πλαίσια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός μας κ. Παπανδρέου (ακόμη να το συνηθίσουμε) υποστήριξε ότι δεν θα αλλάξουμε τη χώρα σε 100 μέρες, αλλά θα της δώσουμε χώρο να ανασάνει και αμέσως μετά αναφέρθηκε στην άμεση κατάθεση των πέντε νομοσχεδίων που είχε προαναγγείλει προεκλογικά. Χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «κυβέρνηση αλλαγής» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου: «Είστε υπουργοί της αλλαγής που έρχεται για να ενώσει τους Έλληνες, για να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου .
Για να τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Καταρχήν χώρο για να ανασάνουμε μπορεί να χρειαζόμαστε αλλά ακόμη και η ανάσα μας κύριε Πρωθυπουργέ στοιχίζει ακριβά. Όσο πιο πολύ ανασαίνουμε, τόσο πιο πολύ κουραζόμαστε, άρα πεινάμε, άρα χρειαζόμαστε και τα προς το ζειν. Οπότε και την μία παραπάνω ανάσα την σκεφτόμαστε πλέον σοβαρά. Όσο για την κυβέρνηση αλλαγής που θέλετε να φέρετε με στόχο την απελευθέρωση των υγειών δυνάμεων του τόπου….σε ποιες υγιείς δυνάμεις ακριβώς απευθύνεστε αγαπητέ μας κύριε Πρωθυπουργέ; Σε αυτές που υπήρχαν ή σε αυτές που θα υπάρξουν; Γιατί μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην κατείχε την εξουσία μέχρι πρότινος, αλλά εκπροσώπους του κόμματός σας είχαμε από ανέκαθεν. Ανενεργούς βέβαια, είτε γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, είτε γιατί έτσι αυτοί είχαν επιλέξει.
Η σημαντική διαφορά που πρέπει να τονίσουμε όμως είναι ότι από αυτή την εβδομάδα αλλάζουν κάποια σημαντικά δεδομένα. Οι υπουργοί πλέον δεν θα κρίνονται μόνο από τα σηκωμένα μανίκια και τις καλές προθέσεις για εξυγίανση του συστήματος. Τέλος τα ωραία λόγια και οι καλές προθέσεις. Από τη Δευτέρα που μας πέρασε ήρθε η ώρα των υπογραφών. Τέλος οι υποσχέσεις. Ήρθε η ώρα της πράξης και της υλοποίησης των δεσμεύσεων και της αντιμετώπισης τόσο των οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν την χώρας μας, όσο και της πάταξης του ρουσφετολογικού συστήματος που όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ταΐσει. Και από το μπλε της ασφυξίας ας ελπίσουμε να μην περάσουμε στο πράσινο της μούχλας αλλά στο πράσινο της ελπίδας και της αναγέννησης.

Φυσικά είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Απαγορεύεται και στους πλούσιους και στους φτωχούς να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί !!
Ανατόλ Φράνς, Γαλλία.

Μην πατάς πάνω σε άλλους για να ανέβεις! Θα τους συναντήσεις κατεβαίνοντας…
(Αγνώστου αλλά πολύ σοφού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου