Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Μειωμένο το ποσοστό αμβλώσεων στο νομό


Η άμβλωση συνεχίζει να είναι μια επικίνδυνη και ψυχοφθόρα διαδικασία

Μειωμένα εμφανίζονται τα ποσοστά των αμβλώσεων στο νομό μας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο ότι οι νέοι ενημερώνονται περισσότερο για τις μεθόδους αντισύλληψης.
Οι αμβλώσεις εμφανίζονται σε γυναίκες όλων των δεκαετιών της αναπαραγωγικής ηλικίας, που δυστυχώς αρκετές φορές καταλήγουν να συμβουλεύονται το γυναικολόγο τους για τον τερματισμό μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, η οποία πολλές φορές συμβαίνει και κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου για οικογενειακούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, πολλές φορές όμως γίνεται και για ιατρικούς λόγους.
Η άμβλωση είναι μια επέμβαση που επηρεάζει γενικά τους εμπλεκόμενους σ’ αυτήν, όμως πρόσωπο που επηρεάζεται ψυχολογικά τα μέγιστα είναι η μητέρα, μέσα στο σώμα της οποίας λαμβάνει χώρα η άμβλωση και η οποία μπορεί να έχει και σωματικές επιπτώσεις που να προκαλέσουν ή να επιτείνουν τα ήδη υπάρχοντα ψυχολογικά της προβλήματα.
Όμως δεν είναι η μητέρα το μόνο πρόσωπο που επηρεάζεται. Ο πατέρας επηρεάζεται εξίσου, αν φυσικά γνωρίζει το γεγονός. Οι γιατροί που εκτελούν αυτές τις επεμβάσεις και είναι έτσι άμεσα εμπλεκόμενοι, εμφανίζουν κι αυτοί ποικίλα συνειδησιακά προβλήματα, όπως και οι γονείς της μητέρας ή του πατέρα του εμβρύου.
Μια ηθελημένη έκτρωση λοιπόν μπορεί να είναι ψυχολογικά καταστρεπτική.
Μελέτες αποκάλυψαν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των γυναικών που υποβάλλονται σε έκτρωση, σε βαθμό που οι ειδικοί έχουν εντάξει τα συμπτώματα σε ειδική κατηγορία της μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής, το «μετεκτρωτικό σύνδρομο». Πολλές γυναίκες, σε ποσοστό 44% παρουσιάζουν νευρικές διαταραχές, άλλες διαταραχές ύπνου, πολλές προβλήματα στη μετέπειτα σεξουαλική τους ζωή. Πολλές γυναίκες μετά από μια άμβλωση αναγκάζονται να επισκεφθούν ψυχίατρο και κάποιες αναφέρουν ιδεασμό αυτοκτονίας.
Ακόμη όμως και αν η επιστήμη έχει εξελιχθεί ραγδαία, υπάρχει πάντα η πιθανότητα και σωματικών επιπτώσεων ή επιπλοκών λόγω άμβλωσης.
Αν και πολύ σπάνιο, μπορεί να προκληθεί ακόμη και θάνατος, με κύριες αιτίες την αιμορραγία, τη μόλυνση, την εμβολή ή ακόμη και την αναισθησία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η νόμιμη έκτρωση αναφέρεται ως η πέμπτη σε έκταση αιτία θανάτου για τις μητέρες στις ΗΠΑ.
Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μία έκτρωση αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας 2,3 φορές μεγαλύτερο απ' ότι οι γυναίκες που δεν έχουν κάνει έκτρωση, και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε δύο ή περισσότερες εκτρώσεις αντιμετωπίζουν κίνδυνο 4,92 φορές μεγαλύτερο. Παρόμοια αυξημένοι κίνδυνοι εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες και στο ήπαρ έχουν επίσης συσχετιστεί με τη μία ή και τις περισσότερες της μίας εκτρώσεις.
Ένα ποσοστό 2 - 3% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση μπορεί να έχει υποστεί διάτρηση μήτρας, ενώ σημαντικές ρήξεις του τραχήλου που απαιτούν ράμματα συμβαίνουν σε τουλάχιστον 1% των εκτρώσεων που πραγματοποιούνται εντός του πρώτου τριμήνου.
Η έκτρωση σχετίζεται με βλάβη στον τράχηλο και τη μήτρα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρώιμου τοκετού, εμφάνισης επιπλοκών κατά τον τοκετό και ανώμαλη ανάπτυξη του πλακούντα στις επόμενες κυήσεις. Αυτά τα είδη αναπαραγωγικών επιπλοκών είναι οι κύριες αιτίες γεννήσεων παιδιών με προβλήματα.
Όσον αφορά στις άμεσες επιπλοκές, περίπου το 10% των γυναικών που επιλέγουν την έκτρωση θα υποφέρει από άμεσες επιπλοκές, από τις οποίες το ένα πέμπτο περίπου θεωρούνται απειλητικές για τη ζωή. Οι εννέα περισσότερο συνήθεις επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας έκτρωσης είναι μόλυνση, ακατάσχετη αιμορραγία, εμβολή, ρήξη ή διάτρηση της μήτρας, επιπλοκές από την αναισθησία, σπασμοί, διαταραχές πήξεως, βλάβες στον τράχηλο και σοκ ενδοτοξίνης. Οι πιο συνήθεις "δευτερεύουσες" επιπλοκές είναι πυρετός, εγκαύματα δευτέρου βαθμού, χρόνιος κοιλιακός πόνος, εμετός, γαστρεντερικές διαταραχές και ευαισθητοποίηση Rhesus.
Συχνά ακούγεται ότι η άμβλωση πρέπει να γίνεται όταν η εγκυμοσύνη είναι "ανεπιθύμητη" από τη μητέρα. Επίσης συχνά η "ανεπιθύμητη" εγκυμοσύνη ταυτίζεται με την "απρογραμμάτιστη" και ακόμα συχνότερα αποσιωπάται το ότι "ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη" σημαίνει "ανεπιθύμητο παιδί", εκτός κι αν οι υπέρμαχοι της άμβλωσης επιθυμούν να καταφύγουν στο επιχείρημα ότι "η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σημαίνει ένα ανεπιθύμητο παιδί, που αν γεννηθεί θα γίνει δυστυχισμένο".
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη δεν είναι απλά ένα λάθος. Είναι το δικό σου παιδί. Από πότε το δικαίωμα καθενός στη ζωή εξαρτάται από το αν κάποιος άλλος τον θέλει; Πως μπορεί ένας άνθρωπος να χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου