Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟΛΜΗΡΑ
Πρέπει να ομολογήσουμε πως ο Τένης Καμαρίδης στην εφημερίδα ΘΡΑΚΗ είχε απόλυτο δίκιο στη στήλη του το κερασάκι στην τούρτα. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι ο αείμνηστος Φίλιππος Αμοιρίδης ήταν κάθε μέρα στους δρόμους και επέβλεπε ο ίδιος τα δημοτικά έργα που ήταν σε εξέλιξη, μάλιστα είχε και άμεσα επαφή με τους πολίτες, άκουγε τα παράπονα τους και έκανε άμεσες επεμβάσεις όταν αυτό χρειαζόταν. Αντίθετα υπεύθυνος για την επίβλεψη των έργων της πλατείας είναι ο κύριος Δημήτρης Μπένης ο οποίος κάθεται στη σκιά της Κληματαριάς, ευτυχώς που ήταν εκεί και απέτρεψε την πτώση της κολόνας. Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο μαγαζί έχει καλές παρέες, είναι γενικά ένα καλό πέρασμα.

Μπορεί τα τοπικά στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού να ισχυρίζονται πως η καθυστέρηση στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της παράταξης στο νομό Ξάνθης οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρός της Γιώργος Καρατζαφέρης δεν είχε αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος στην Ξάνθη ή στην Κομοτηνή, ωστόσο οι δικές μας πληροφορίες άλλα λένε. Είναι άραγε τυχαίο που το εν λόγω ψηφοδέλτιο απαρτίζεται από πέντε χριστιανούς και κανέναν μουσουλμάνο και μάλιστα τη στιγμή που εκτός του ΚΚΕ που έχει έναν μουσουλμάνο υποψήφιο, όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν από δύο; Όχι βέβαια και εκεί ακριβώς βρίσκεται και η πραγματική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στο κλείσιμο του ψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ στην Ξάνθη. Στην προσπάθεια δηλαδή μέχρι και την τελευταία στιγμή να βρεθεί κάποιος μουσουλμάνος ο οποίος θα δεχτεί να είναι υποψήφιος με την παράταξη του Γιώργου Καρατζαφέρη. Εντάξει δεν είναι και δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί κανένας μουσουλμάνος δεν έβαλε υποψηφιότητα με τη συγκεκριμένη παράταξη, αρκεί να ανατρέξει λίγο στο παρελθόν και να δει τις συμπεριφορές εκείνες που αντί να κρατήσουν, απομάκρυναν τους όποιους μουσουλμάνους την είχαν στηρίξει.

Ένας εκ των πέντε υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη θα είναι ο Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος ο οποίος έχει δοκιμάσει και άλλες φορές με την ίδια παράταξη. Τι είναι άραγε εκείνο που τον κάνει να πιστεύει πως αυτή τη φορά θα τα καταφέρει και μάλιστα με συνυποψήφιούς του με έναν Παναγιώτη Σγουρίδη ο οποίος, μετά από τόσα χρόνια στην πολιτική, έχει πλέον μια σταθερή δύναμη στο νομό, με ένα νέο και δυνατό υποψήφιο όπως ο Σωκράτης Ξυνίδης και με έναν Μάνταζη Τσετίν ο οποίος έχει μια μεγάλη δύναμη από τη μειονότητα. Εξάλλου η πολιτική θέλει χρόνο και χρήμα, δεν ξέρουμε βέβαια αν ο κύριος Παπαδόπουλος τα διαθέτει και τα δύο αυτά στοιχεία.

Μπορεί ο Φίλιππος Τσαλίδης να είχε δηλώσει εδώ και καιρό ότι στην περίπτωση που θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Ξάνθη ο Αλέξανδρος Κοντός, εκείνος δε θα είναι, εκείνος όμως που τελικά έγινε ήρωας και απασχόλησε σε πανελλαδικό επίπεδο τα μέσα ενημέρωσης, ήταν ο Κώστας Ζαγναφέρης ο οποίος αποχώρησε από το ψηφοδέλτιο αφού ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του από τη Νέα Δημοκρατία. Πάντως εμάς δε μας πείθουν αυτά τα περί ηθικής που λένε αυτοί που δε δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο ή αποχώρησαν από αυτό. Η αλήθεια είναι πως παρόντος του Αλέξανδρου Κοντού, κανένας άλλος δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να εκλεγεί. Είμαστε βέβαιοι πως σε περίπτωση μη υποψηφιότητας του πρώην υπουργού, θα γινόταν προσκύνημα στη ΝΟΔΕ Ξάνθης για μια θέση στο ψηφοδέλτιο, κι αυτό γιατί χωρίς τον κύριο Κοντό, όλοι θα είχαν ίσες πιθανότητες εκλογής. Η σχεδόν σίγουρη αποτυχία λοιπόν είναι αυτή που απομάκρυνε πολλούς από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη και όχι λόγοι ηθικής, όπως ισχυρίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη μέχρι τώρα δράση τόσο του ψευτομουφτή Μετέ όσο και της γνωστής Γιουλμπεγιάζ Καραχασάν. Μάλιστα σε μια εκδήλωση στο χωριό Κένταυρο, ο κύριος Μετέ αποχώρησε, τη στιγμή που στο βήμα ανέβηκε ο κύριος Σάρνιτς ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος πρόξενος ζήτησε σε έντονο ύφος εξηγήσεις από την κυρία Καραχασάν που μέσα σ΄ αυτά τα χρόνια δεν κατάφερε να προσεγγίσει τις μουσουλμάνες της Θράκης και να τις πάρει με το μέρος της. Από τη μεριά της η κυρία Καραχασάν με εντελώς απολογητικό ύφος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα όπως φαίνεται αδικαιολόγητα για το τουρκικό προξενείο. Έτσι όλα δείχνουν πως η Άγκυρα δια μέσω του προξενείου της βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση νέων προσώπων που θα κληθούν να βγάλουν εις πέρας τις αποστολές στις οποίες απέτυχαν οι μέχρι τώρα επιλεγέντες. Δημοσιογραφικοί κύκλοι μάλιστα λένε ότι προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η υποψηφιότητα της Ζεϊμπέκ Αϊσέλ με τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί όμως αυτή τη φορά επιλέχθηκε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και όχι του ΠΑΣΟΚ όπως γινόταν μέχρι τώρα;

Ό,τι ακριβώς συνέβη με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη, συνέβη και με αυτό του ΠΑΣΟΚ όπου η μουσουλμάνα υποψήφια Οσμάνογλου Σεβάλ, η οποία εκτός από στενό συγγενικό πρόσωπο του κυρίου Τσετίν είναι και συνεργάτης του, είναι μάλλον διακοσμητικό στοιχείο. Μήπως ο κύριος Τσετίν δεν είναι τελικά και τόσο βέβαιος για την επανεκλογή του και προώθησε ένα πρόσωπο που απλά μπήκε για συμπλήρωμα και δε θα του κόψει μειονοτικές ψήφους; Ή μήπως ήταν μια απάντηση του κυρίου Τσετίν προς τη συμβουλευτική επιτροπή και το τουρκικό προξενείο ότι βάζει υποψήφιο όποιον θέλει εκείνος; Μια επίδειξη δύναμης δηλαδή στο χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας.

Σε φιλική συζήτηση που είχα με το δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, εξέφρασε την ελπίδα ότι ακόμα και με την υπάρχουσα κατάσταση, μπορεί η Νέα Δημοκρατία να βγάλει δύο έδρες στην Ξάνθη και μόνο μία το ΠΑΣΟΚ. Εμείς του θυμίζουμε πως με βάση τον εκλογικό νόμο, για να γίνει αυτό θα πρέπει η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να έρθει πρώτη στο νομό και ίσως πρώτη και σε πανελλαδικό επίπεδο. Εκτός κι αν ο δήμαρχος είναι τόσο αισιόδοξος και πιστεύει πως μπορεί να ανατραπεί στην Ξάνθη η διαφορά των 15 μονάδων του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία. Αν μάλιστα θέλει, βάζουμε και ένα στοιχηματάκι ότι η Νέα Δημοκρατία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να βγάλει δυο έδρες στην Ξάνθη. Ας αρκεστεί λοιπόν στη μία κι ας εύχεται να μη γίνει καμιά έκπληξη και η γαλάζια παράταξη χάσει από το ΛΑΟΣ κι αυτή τη μία έδρα που μέχρι τώρα έβγαζε, μιας και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ήταν πάντα τρίτο κόμμα στην Ξάνθη.

Μήπως τελικά ο ρόλος της δημοτικής αστυνομίας είναι καθαρά εισπρακτικός; Μετά τις τελευταίες κυκλοφοριακές ανακατατάξεις στο κέντρο της πόλης και ο χαμός που μοιραία επήλθε, η δημοτικοί αστυνόμοι αντί να διευκολύνουν τους οδηγούς εξηγώντας τους πώς και από πού θα πρέπει να κινούνται, μοιράζουν κλήσεις στα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Εντάξει, δε λέμε ο καθένας να παρκάρει το αμάξι του όπου θέλει, αλλά θα έπρεπε να γίνονται πρώτα οι ανάλογες συστάσεις μέχρι οι οδηγοί να συνηθίσουν τις νέες αυτές ρυθμίσεις. Επίσης για να γράψεις κάποιον για παράνομη στάθμευση αυτοκινήτου, πρέπει πρώτα να του έχεις εξασφαλίσει χώρους στάθμευσης.

Πως γίνεται ορισμένοι να ουρλιάζουν, να γκρινιάζουν και να διαμαρτύρονται για όσα συμβαίνουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, τη στιγμή που και οι ίδιοι συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση της υπάρχουσας κατάστασης;

Τελικά στον τόπο μας η ανευθυνότητα ορισμένων και η έλλειψη προγραμματισμού έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Αν είναι δυνατόν πεζοδρόμιο που μόλις πριν από λίγους μήνες ανακατασκευάστηκε, να ξηλώνεται και πάλι προκειμένου να γίνουν έργα της ΔΕΗ; Δε μπορούσε δηλαδή την εποχή που ανακατασκευαζόταν, να προβλεφτούν όλα τα απαραίτητα έργα και να μην υποχρεωθούν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής να υποστούν δυο φορές τις συνέπειες των έργων αυτών; Δηλαδή αν αύριο μεθαύριο διαπιστώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι ξέχασαν να κάνουν κάτι στο συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, θα το ξαναξηλώσουν;

Ρωτάμε ευθέως τόσο το νομάρχη Ξάνθης όσο και την κυρία Στάντσιου να μας πουν τί ποσά και τιμολόγια κόπηκαν για την προβολή των γιορτών Νέστου. Είναι αληθινές οι πληροφορίες ότι δόθηκαν φάκελοι με χρήματα και μάλιστα αρκετά παχουλοί για τα οποία ζητήθηκε να κοπεί άμεσα τιμολόγιο γιατί τα χρήματα αυτά ήταν από ειδικό λογαριασμό που έχει σχέση με την τουριστική προβολή; Αληθεύει αυτό; Μήπως γι’ αυτό ορισμένοι έπαψαν ξαφνικά να τα βάζουν με το νομάρχη.

ΣΥΝ - κοινωνία, ΣΥΝ - φωνία, ΣΥΝ - εργασία ή ΣΥΝ - εταιρισμός; Τι απ’ όλα αυτά ισχύει τελικά με το πρόγραμμα των δωρεάν αστικών συγκοινωνιών του δήμου Ξάνθης;

Πολύ θερμούς εναγκαλισμούς είδαμε ανάμεσα στο γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Φίλιππο Τσαλίδη και τη μουσουλμάνα υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ξάνθης Ζεϊμπέκ Αϊσέλ. Μήπως αυτό σημαίνει και στήριξη της κυρίας Ζεϊμπέκ από τον κύριο Τσαλίδη μιας και ο ίδιος αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Αν ορισμένοι υποψήφιοι βουλευτές νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν προεκλογικό αγώνα μόνο με τα δελτία τύπου που στέλνουν στα μέσα ενημέρωσης, κούνια που τους κούναγε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου