Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

«Θα υπηρετήσω την περιοχή που με γέννησε»


Είναι ο άνθρωπος που από την πρώτη μέρα που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την εξουσία της χώρας, εκπροσώπησε την περιοχή μας αλλά και ολόκληρη τη χώρα ως υπουργός, στην αρχή στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τέλος στο υπουργείο Μεταφορών. Κατηγορήθηκε ότι έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στη Θράκη απ’ ότι στην υπόλοιπη χώρα και μάλιστα κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι θα είναι υποψήφιος όχι στην περιοχή του, αλλά σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Ωστόσο ο ίδος δηλώνει πως δε θα εγκαταλείψει τον τόπο του κι ότι θα συνεχίσει να τον υπηρετεί είτε ως βουλευτής κυβέρνησης είτε ως βουλευτής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τον κύριο Ευριπίδη Στυλιανίδη ο οποίος μέσα από την Τ μιλάει για τα όσα έγιναν στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επί των ημερών του. Να επισημάνουμε πως η παρούσα συνέντευξη αποτελεί μέρος συνέντευξης που προβλήθηκε από το Κανάλι 6.
Κύριε Στυλιανίδη, πολλοί ήταν εκείνοι που σας κατηγόρησαν ότι ενώ ήσασταν υπουργός και όχι ένας απλός βουλευτής, δώσατε όλο το βάρος και όλη την προσοχή σας στο νομό σας και αφήσατε στο περιθώριο την υπόλοιπη περιφέρεια. Τι απαντάτε στις κατηγορίες αυτές;
Οι απαντήσεις που έχω να δώσω είναι πολλές και νομίζω πειστικές. Ο Κώστας Καραμανλής μου έκανε την τιμή να με δοκιμάσει σε τρία διαφορετικά υπουργεία, σε ένα εθνικό υπουργείο, το υπουργείο Εξωτερικών, σε ένα θεσμικό υπουργείο, το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε ένα μεταρρυθμιστικό θα έλεγα υπουργείο, το υπουργείο Μεταφορών. Σε κάθε μια από τις τρεις αυτές περιπτώσεις προσπάθησα να αποκαταστήσω την αδικία που τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει εις βάρος ολόκληρης της περιφέρειάς μας κι αυτό μπορώ να σας το αποδείξω και με στοιχεία και να αποστομώσω όλους αυτούς που με έναν θα έλεγα αφελή τοπικισμό προσπαθούν να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια ή τη μη αποδοτικότητά τους όταν είχαν κυβερνητικές θέσεις.
Ο κάθετος άξονας Δράμα - Καβάλα που έφερε φέτος σοβαρά έσοδα και στους δύο νομούς και συνέβαλε στην τουριστική ανάδειξη και ανάπτυξη της Θάσου είναι ένα έργο που έγινε επί των ημερών μου στο υπουργείο Εξωτερικών και μάλιστα με προσωπική μου επιμέλεια. Η ενίσχυση των εξαγωγών των κρασιών και της αγροτικής παραγωγής των δύο αυτών νομών, ο κάθετος άξονας Ξάνθη - Βουλγαρία που έχει δρομολογηθεί ως έργο, ως αποτέλεσμα συνεργασίας και με το συνάδελφο τον Αλέξανδρο Κοντό και με το νομάρχη και με το δήμαρχο Ξάνθης, προσπαθήσαμε όλοι μαζί και, με τη δική μου βοήθεια όταν ήμουν στο υπουργείο Εξωτερικών, υπεγράφη η διακρατική συμφωνία που είχε ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή της ο σημερινός πρόεδρος της δημοκρατίας και βεβαίως δρομολογήθηκε το έργο.
Ο κάθετος άξονας Κομοτηνής ο οποίος χαρακτηριζόταν από τους αντιπάλους μας δρόμος φάντασμα και τον περπατήσαμε προχθές στη νέα του χάραξη μαζί με τον πρωθυπουργό, είναι μια πραγματικότητα που θα λειτουργήσει από το τέλος του 2010. Βεβαίως είναι και η αναβάθμιση του κάθετου άξονα Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο. Η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού που δεν είναι βέβαια δική μου φροντίδα αλλά είναι και δική μας συλλογική πίεση. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος που είναι δική μου απόφαση και που θα συνδέει την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη και άρχισε ήδη να λειτουργεί. Υπάρχουν πλέον τρεις προαστιακοί σιδηρόδρομοι στη χώρα μας, οι δύο αναπτύχθηκαν με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε ο προαστιακός Θράκης.
Αρχικά η Ξάνθη ήταν εκτός αυτού του σχεδιασμού, μιλούσαμε μόνο για Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη αλλά με δική μου απόφαση εντάξαμε τελικά και την Ξάνθη. Το τρένο θα ταξιδεύει μέρα και νύχτα στα κενά των αρτηριακών τρένων προκειμένου να μετακινεί τον κόσμο μόνο με 0.80 ευρώ από τη μια πόλη στην άλλη. Αυτό είναι κάτι που ενώνει τις αγορές το πρωί και τονώνει το εμπόριο και την κινητικότητα, ενώ το βράδυ ενώνει τη φοιτητική ζωή λυτρώνοντας τη Θράκη από τα τροχαία ατυχήματα που κυρίως οφείλονται στο γεγονός ότι πολλοί νέοι πηγαίνουν να διασκεδάσουν στη γειτονική πόλη και επιστρέφουν μεθυσμένοι. Το τρένο άρχισε να λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, να προσθέσω ακόμα ότι η γραμμή αυτή έχει προεκταθεί και προς το βόρειο Έβρο με τοπικό τρένο Αλεξανδρούπολη - Δίκαια και προς την Καβάλα τώρα που ολοκληρώθηκε πια η μελέτη για τη χάραξη Καβάλα - Τοξότες, οπότε και η Καβάλα μπαίνει πια στο σιδηροδρομικό χάρτη.
Επίσης με δική μου εντολή ξεκίνησε η μελέτη της σιδηροδρομικής Εγνατίας, ένα χρόνιο αίτημα της Θράκης το οποίο πρώτη φορά το αγγίζει η πολιτεία, συνδέει Θεσσαλονίκη με Κήπους περνάει από την Καβάλα, κατεβάζει διπλή ηλεκτροδοτημένη γραμμή από Δράμα και Σέρρες στο λιμάνι της Καβάλας, επισπεύδει την απόσταση από τη Θεσσαλονίκη και βεβαίως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερες εξαγωγές και στη γειτονική Τουρκία αλλά και στη γειτονική Βουλγαρία. Όσο για τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, αυτά ήδη ανακαινίζονται. Το μεν αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης αποκτά ένα νέο αεροσταθμό και για το δε αεροδρόμιο της Καβάλας έχουν ήδη εγκριθεί σημαντικά κονδύλια για τη βελτίωση του. Στην Κομοτηνή γίνεται ένα μικρό αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας που παράλληλα θα είναι και αεραθλητικό κέντρο και πιστεύω ότι θα δημιουργήσει μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες που θα τονώσουν ευρύτερα την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κύριε υπουργέ, ορισμένοι λένε ότι ανοίγετε τους κόμβους για να διευκολύνετε περισσότερο τις επιχειρήσεις που μεταστεγάζονται στις γειτονικές χώρες αναζητώντας φθηνό κόστος εργασίας.
Ζούμε σε μια ενιαία αγορά και όποιος θα προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες, αυτός θα προσελκύσει και τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια. Στην περιοχή μου νομίζω πως το στοίχημα αυτό το κερδίζω αρκεί να σας πω ένα πολύ σημαντικό έργο που είναι σε εξέλιξη, το μεγάλο εμπορικό πάρκο του Ιάσμου. Η επένδυση στο έργο αυτό ξεπερνάει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ένα έργο το οποίο ήταν προγραμματισμένο να γίνει στη νότια Βουλγαρία, δηλαδή πάνω σε έναν εκ των δύο κάθετων αξόνων, σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαμε μόνο ζημιά και κανένα όφελος.
Σπεύσαμε λοιπόν να διεκδικήσουμε για την περιοχή μας τη συγκεκριμένη επένδυση, διεκδικώντας παράλληλα μερικά συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Πρώτον τις θέσεις εργασίας που θα ξεπεράσουν τις 1.200.
Ωστόσο κύριε Στυλιανίδη τα συνδικαλιστικά κινήματα αντιδρούν λέγοντας πως αν οι θέσεις αυτές θα είναι τετράωρης απασχόλησης ή ευέλικτης μορφής εργασίας, τότε δε μειώνουν το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή μας.
Συμφωνώ μαζί σας αλλά πρέπει να σας πω πως δεν υπήρχαν πριν και θα υπάρχουν τώρα. Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν όλων των ειδών θέσεις εργασίας, από μόνιμες θέσεις μέχρι και θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού. Ένας χώρος με 60.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων επιχειρήσεων, με 300 στρέμματα περιβάλλοντα χώρο, με 6 στρέμματα κατασκευασμένης λίμνης, με αθλοπαιδιές ή οτιδήποτε άλλο κάνουν οι επενδυτές, αντιλαμβάνεστε ότι δε στοχεύει να επιβιώσει από τα 30.000 καταναλωτικά πρόσωπα της Ροδόπης και τα άλλα τόσα της Ξάνθης.
Σύμφωνα με τις μελέτες που εγώ έχω δει, ο στόχος τους είναι να προσελκύσουν τουλάχιστον τρία εκατομμύρια καταναλωτές από τη νότια Βουλγαρία και από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και βεβαίως, πλην των θέσεων εργασίας, ένα από τα βασικά ανταλλάγματα που μέχρι τώρα προσεφέρθησαν στην περιοχή είναι ότι θα δώσουνε προνομιακούς όρους εγκατάστασης σε παραρτήματα ή σε κεντρικά τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες θα προβάλουν και θα πωλούν τοπικά προϊόντα.

Βέβαια το εμπορικό αυτό κέντρο τρομάζει τις τοπικές επιχειρήσεις.
Το αντιλαμβάνομαι αυτό που μου λέτε αλλά το εμπορικό αυτό κέντρο θα ερχόταν έτσι κι αλλιώς πάνω από τα σύνορα μας κι άρα δε θα γλύτωναν οι τοπικές επιχειρήσεις από τις όποιες αρνητικές συνέπειες του.
Από τις εξελίξεις αυτές θα ωφεληθούν επίσης τα βιομηχανικά πάρκα καθώς και οι βιομηχανικές περιοχές, εμείς στη Ροδόπη το ζούμε ήδη αυτό. Ξαναζωντάνεψε το βιομηχανικό πάρκο Σαππών με μια νέα επένδυση και προσέλαβε πάνω από 150 άτομα, ενώ διαπραγματευόμαστε άλλες δυο επενδύσεις εκεί. Το ίδιο και στη βιομηχανική περιοχή, όπου παρά τις δύσκολες συγκυρίες και παρά την προσπάθειά μας να προστατέψουμε προβληματικές επιχειρήσεις, ήρθαν νέες επενδύσεις οι οποίες μάλιστα βραβευτήκαν ως οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης ως προς το κομμάτι αυτό θα πρέπει να πω ότι μέσα από όλα τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων ή και θέσεων εργασίας, δόθηκε προτεραιότητα στην περιφέρεια μας, μόνο στο νομό Ροδόπης πάνω από χίλιες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στα προγράμματα αυτά και διασφάλισαν έτσι τις θέσεις εργασίας που είχαν.
Δύο ακόμα μεγάλα έργα της κυβέρνησης Καραμανλή στην περιοχή μας είναι η ενδυνάμωση του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Καβάλας. Επί των ημερών μου αποφασίστηκε να αυξηθούν κατά 25% οι εισακτέοι φοιτητές στη Θράκη, κάτι που μαζί με τις πολλές νέες σχολές και νέα τμήματα που λειτούργησαν στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο, έφερε χιλιάδες ακόμα φοιτητές στην περιοχή και σαν άμεση συνέπεια αυτού ήταν να λειτουργήσει ξανά η οικοδομή, πολλοί άνεργοι να εργαστούν, να αυξηθεί η εμπορική κίνηση, να νοικιαστούν τα ανοίκιαστα σπίτια, να δημιουργηθεί μια ζωντάνια στο χώρο της διασκέδασης όπου και δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας,
Δύο έργα σημαντικά για την περιοχή μας είναι το δίκτυο υπόγειας άρδευσης στην Ξάνθη και το φράγμα του Ιάσμου. Επίσης την περίοδο 2000 – 2004 που η περιοχή μας δεν είχε κανέναν υπουργό, οι αγρότες του νομού Ροδόπης πήραν 12 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις, την περίοδο 2005 – 2009 πήραν 90 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις.
Ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το νομό Ροδόπης είναι η υποψηφιότητα Καρατζαφέρη εκεί. Εσείς πώς βλέπετε την κίνηση του αυτή;
Ο κύριος Καρατζαφέρης είναι καλοδεχούμενος, εμείς οι Θρακιώτες είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι, θα τον καλωσορίσουμε και θα τον φιλοξενήσουμε. Ποτέ όμως δεν αναθέτουμε τα του οίκου μας σε επισκέπτες. Ο κύριος Καρατζαφέρης θα δει για πρώτη φορά την Κομοτηνή τώρα που θα έρθει ως υποψήφιος και αμφιβάλλω πολύ αν θα την ξαναδεί μετά τις εκλογές. Ναι μεν έρχεται να πολιτευτεί στην περιοχή μας ένας πολιτικός αρχηγός και μπράβο του γι’ αυτό, αλλά τί σκοπιμότητες υπηρετεί η κίνηση αυτή; Μπορεί να διεκδικήσει πολλές ψήφους από μια μικρή περιοχή και μάλιστα τη στιγμή που απευθύνεται μόνο στο μισό πληθυσμό, δηλαδή μόνο στο χριστιανικό της στοιχείο; Όχι βέβαια. Επίσης ούτε έδρα διεκδικεί διότι για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να νικήσει τα υπόλοιπα του πρώτου κόμματος. Αυτό με βάση τις ψήφους που πήρε στο νομό Ροδόπης τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, είναι αδύνατο.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έρχεται να πολεμήσει το τουρκικό προξενείο, το πολεμά όμως ή με τη στάση του αυτή πολώνει όλους τους ακραίους κύκλους της τουρκικής πολιτικής και άρα συμβάλλει στη χειραγώγηση της μειονότητας; Μήπως το μόνο που καταφέρνει είναι να διαταράσσει την ομαλή συμβίωση των δύο στοιχείων βάζοντας όρους εθνικισμού και ακραίων συμπεριφορών; Η κοινωνία μας όλα αυτά τα χρόνια έδειξε μια τρομερή ωριμότητα, προκλήθηκε από ακραίες συμπεριφορές της άλλης πλευράς αλλά αντέδρασε ώριμα.
Χριστιανοί και μουσουλμάνοι βρήκαν τον τρόπο να συνεργαστούν, άρχισε να γίνεται με ήρεμο τρόπο η ενσωμάτωση μέσα σε μία ευρωπαϊκή κοινωνία. Εγώ προσωπικά σε όλα τα υπουργεία που πήγα, λειτούργησα ως υπουργός του συνόλου και δεν έκανα ποτέ διακρίσεις ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Δόθηκαν χρήματα σε όλα τα σχολεία, δημόσια και μειονοτικά, χρηματοδοτήθηκαν οι σχολικές εφορίες, διευκολύνθηκαν και στην απόκτηση τουρκόφωνων βιβλίων, μπήκε πιλοτικά η τουρκική γλώσσα, έγιναν μια σειρά από παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της μειονότητας και στα θέματα των μιναρέδων και στα θέματα της ανεξιθρησκίας τους και στα θέματα των υπηρεσιών και στα θέματα του εισοδήματός τους και γενικότερα δημιουργήθηκε μια συνθήκη ειρηνικής διαβίωσης.
Έρχεται τώρα μια ακραία φωνή να τα διαταράξει όλα αυτά και να δημοκοπήσει στην πλάτη μας χωρίς να σκέφτεται τί θα αφήσει πίσω την επόμενη μέρα. Εμείς δε θέλουμε να επιστρέψουμε δύο και τρεις δεκαετίες πίσω, θεωρούμε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ευρωπαϊκή πορεία εδώ και όλοι θα πρέπει να θεωρούνται Ευρωπαίοι πολίτες. Όταν κάποιος λειτουργεί όπως ο κύριος Καρατζαφέρης και κάνει τέτοιες διακηρύξεις, μπορεί να φαίνεται ως υπερπατριώτης και να ενθουσιάζει κάποιους, αλλά αν σκεφτεί λίγο πιο βαθειά διευκολύνει την εκλογή δύο μειονοτικών στην Κομοτηνή και πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει ότι έρχεται να κάνει. Για να το πω ξεκάθαρα, ο στόχος της υποψηφιότητας Καρατζαφέρη στην Κομοτηνή είμαι εγώ και κανένας άλλος διότι ξέρει πολύ καλά πού έρχεται και τί ζημιά κάνει με την υποψηφιότητά του αυτή. Αν είχε έστω και ελάχιστες πιθανότητες να διεκδικήσει πολλές ψήφους ή μια έδρα για το κόμμα του, θα ήταν μια θεμιτή ενέργεια, όταν όμως το κάνει για να προκαλέσει εντυπώσεις υπερπατριώτη σε όλη την Ελλάδα γνωρίζοντας τη ζημιά κάνει στη Ροδόπη και γενικότερα στη Θράκη, είναι μια πέρα για πέρα ατυχής επιλογή. Εκτιμώ ότι η θρακιώτικη κοινωνία το γνωρίζει αυτό και είμαι βέβαιος πως θα λειτουργήσει με ευθύνη και ωριμότητα. Ο κύριος Καρατζαφέρης με την υποψηφιότητα του αυτή υπηρετεί το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει πως θέλει να πετύχει.
Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου