Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Αλλεπάλληλα σοκ στην Κύπρο
Τρομερό σοκ στην κυπριακή κοινωνία έχουν προκαλέσει τα αδιανόητα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα, προκαλώντας ταυτόχρονα κλίμα βαθύτατης ανησυχίας.
Στην αρχή ήταν η κλοπή της σορού του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου από τον τάφο του, στο νεκροταφείο της Δευτεράς. Στη συνέχεια άγνωστοι αφαίρεσαν την ελληνική και την κυπριακή σημαία από τον τάφο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, αλλά και από άλλους τάφους στρατιωτών, στο κοιμητήριο Λεμεσού. Τις έκαψαν και έσπασαν καντήλια και άλλα αντικείμενα, που βρίσκονταν στους τάφους. Και το αποκορύφωμα, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ένας από τους πιο σημαντικούς εκδότες και καναλάρχες της Μεγαλονήσου, ο Άντης (Αντρέας) Χατζηκωστής, έπεφτε νεκρός έξω από το σπίτι του. Και όλα αυτά σε διάστημα ενός περίπου μήνα.
Η δολοφονία μπροστά από το σπίτι του, στην καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή της Λευκωσίας, του Άντη Χατζηκωστή, διευθύνοντος συμβούλου του μεγαλύτερου κυπριακού συγκροτήματος στο χώρο των μέσων ενημέρωσης και η πέραν πάσης αμφιβολίας εκτέλεσή του εν ψυχρώ από επαγγελματίες δολοφόνους που διέφυγαν, αφήνει ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα - τόσο της πολιτικής δολοφονίας όσο και εκείνης από οικονομικά κίνητρα.
Ο συνδυασμός της όμως με όλα αυτά που έχουν προηγηθεί, αφήνει στους Κυπρίους τόσο ένα αίσθημα ανασφάλειας όσο και ανησυχίας. Ανάστατη η Κυπριακή κοινωνία ζητά σύσσωμη επιπλέον μέτρα από την αστυνομία, ενώ ταυτόχρονα τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τρομοκρατία και για πολιτικά παιχνίδια που παίζονται με σκοπό να αποδυναμωθεί και να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνία.
«Όσο περνούν τα χρόνια πηγαίνουμε όλο και πιο πίσω» δηλώνει η κ. Χατζηγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων στην Ξάνθη. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι λόγοι ώθησαν αυτούς τους ανθρώπους να τα κάνουν όλα αυτά. Ελπίζω όλα αυτά να μην είναι απόρροιες πολιτικών παιχνιδιών, γιατί αλλιώς θα προκληθεί μια ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο, την ώρα που περνά μια από τις χειρότερες περιόδους του Κυπριακού προβλήματος. Αμερικάνοι, Βρετανοί και Τούρκοι θέλουν οπωσδήποτε και για τους δικούς τους λόγους να λυθεί το κυπριακό μέχρι το Μάρτιο, ώστε να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρώπη. Στην ουσία οι όροι τους ζητάν να δεχθούμε ότι η Κύπρος θα γίνει ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας.»
Συνδέονται όμως όλα αυτά μεταξύ τους; Ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα και η κυπριακή Αστυνομία λέει ανεπισήμως ότι όλα αυτά δε συνδέονται, ταυτόχρονα όμως όλες οι έρευνές τις για όσα έγιναν δεν έχουν να επιδείξουν στοιχεία και πρόσωπα.
Ο Άντης Χατζηκωστής ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος ΔΙΑΣ, του μεγαλύτερου συγκροτήματος πληροφόρησης στην Κύπρο, γεγονός που αυτόματα γεννά ερωτήματα σχετικά με το λόγο που επέλεξαν το συγκεκριμένο άνθρωπο που ποτέ δεν είχε προκαλέσει για να τον εκτελέσουν. Μάλιστα πριν λίγες εβδομάδες, οι φίλοι του τον είχαν προειδοποιήσει ότι θα έπρεπε να πάρει μέτρα προστασίας για τη ζωή του, καθώς τα έντυπα για τα οποία ήταν υπεύθυνος ασκούσαν έντονη κριτική στις συζητήσεις που γίνονται για το κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου