
Αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης
«Θα ακούει τα προβλήματα της γειτονιάς, θα συμβουλεύει τις διάφορες ομάδες, θα ενημερώνει και θα φροντίζει για την επίλυση κάθε θέματος. Θα είναι καθημερινά παρόν στη γειτονιά για την ασφάλεια, θα συμβάλει στην πρόληψη της εγκληματικότητας και θα επιλύει καθημερινά τα προβλήματα της γειτονιάς, ενώ σε κάθε δύσκολη στιγμή θα είναι δίπλα σους πολίτες. Θα είναι δύο αστυνομικοί ανεξάρτητοι, δε θα ασχολούνται με τίποτα άλλο, έχουν δικό τους γραφείο και θα έχουν δικά τους τηλέφωνα τα οποία θα δοθούν σύντομα για χρήση.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται στις λεγόμενες ευαίσθητες περιοχές όπως τα σχολεία και τα πάρκα. Επίσης όταν πρόκειται για άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας τα οποία δεν μπορούν να πάνε στο αστυνομικό τμήμα για μια τυπική υπόθεση όπως είναι το γνήσιο της υπογραφής, θα πηγαίνει ο ίδιος ο αστυνομικός στο σπίτι. Είναι δύο άτομα τα οποία θα είναι πάντα μαζί και θα κινούνται είτε με δίκυκλα είτε πεζοί. Θα χαρτογραφήσουν όλη την περιοχή και θα ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι πρόβλημα έχει το κάθε σχολείο, ο κάθε φορέας, τα πάντα».
Ωστόσο ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του θεσμού εγείρει ο αριθμός των ανδρών που θα τον υπηρετούν αφού αυτός περιορίζεται μόνο σε δύο άτομα.
«Αυτός ο αριθμός έχει καθοριστεί από το υπουργείο οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Δε θα ισχύει σε όλους τους νομούς, στην περιφέρειά μας είναι ο νομός Ροδόπης, ο νομός Καβάλας και ο νομός Ξάνθης».
Στην πρώτη φάση εφαρμογής του θεσμού που θα διαρκέσει έξι μήνες επιλέχθηκαν περιοχές με κριτήριο την πυκνότητα και τις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού τους, το βαθμό εγκληματικότητας και τις δυνατότητες συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών με τις Αρχές. Οι αστυνομικοί θα περιπολούν με δίκυκλα στις γειτονιές ανά δύο, θα είναι ένστολοι και θα ασκούν καθήκοντα προληπτικής αστυνόμευσης.
Όλοι θα φέρουν ειδικό διακριτικό σήμα. Θα εργάζονται σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες ανάλογα με τις ανάγκες της γειτονιάς και τις προγραμματισμένες συναντήσεις τους με πολίτες και φορείς της περιοχής. Θα είναι διαθέσιμοι για επικοινωνία μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, αλλά και μέσω του γραφείου τους στο Αστυνομικό Τμήμα. Να σημειώσουμε ότι μέχρι τις 16/01, ολοκληρώνεται το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εξειδικευμένοι εγκληματολόγοι και από τη Δευτέρα αναλαμβάνουν υπηρεσία. Αντικείμενο της εκπαίδευσης είναι η αποστολή, το έργο τους, ο κώδικας συμπεριφοράς-δεοντολογίας, τα επαγγελματικά καθήκοντα, η επικοινωνία με τους πολίτες και η επαφή με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μετανάστες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου