Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…το αναπτυξιακό συνέδριο το οποίο διοργάνωσε η νομαρχία Ξάνθης προκειμένου να συζητηθούν οι νέοι προσανατολισμοί για την περιοχή. Μόνο που από ότι αποδείχθηκε είναι ένα κεφάλαιο που ελάχιστα ενδιαφέρει τους αιρετούς, αφού με εξαίρεση ορισμένους, απαξίωσαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες. Όσο κι αν διαφωνεί κανείς με το νομάρχη Ξάνθης, όσο κι αν εκφράζει αντιρρήσεις για τον τρόπο διοργάνωσης, όσο κι αν θεωρεί ότι η όλη εκδήλωση περιστρεφόταν μόνο στη νομαρχία και τον επικεφαλής της, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι οι εισηγήσεις που ακούστηκαν ήταν και ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες. Και σίγουρα αφορούν όλους όσοι σχεδιάζουν γι αυτό τον τόπο και διαχειρίζονται κονδύλια. Απουσία όμως κατέγραψαν και οι φορείς εκτός από την τελευταία ημέρα που έδωσαν το παρόν για να καταθέσουν προτάσεις, ίσως γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Εδώ να σημειώσουμε ότι παρά τις διαφωνίες που κατά καιρούς εκφράζουμε για την πολιτική του κυρίου Ζλάτκου, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι ήταν από τους ανθρώπους που παρακολούθησαν ανελλιπώς τη διοργάνωση και αυτό είναι προς τιμήν του.

…τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τα εγκαίνια του νέου μεθοριακού σταθμού Ξάνθης – Ζλάτογκραντ τόσο από θέμα οργάνωσης όσο και από θέματα ασφαλείας που ανακύπτουν. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες μας η απαγόρευση πολιτών από πλευράς Ελλάδας να προσεγγίσουν στα σύνορα οφειλόταν ακριβώς στον κίνδυνο που εγκυμονεί η διέλευσή του. Εδώ να προσθέσουμε ότι ο κύριος Ταρενίδης είχε ζητήσει παράταση του έργου έως το Μάιο θέλοντας ακριβώς να διασφαλίσει την ομαλή και χωρίς κινδύνους κίνηση των οχημάτων, κάτι που καλείται μάλιστα να πληρώσει!!! Όσο για τη βιασύνη των εγκαινίων, αυτή οφείλεται στη δέσμευση του πρωθυπουργού έναντι του Βούλγαρου ομόλογού του. Μόνο που αυτή η βιασύνη ίσως τελικά να κοστίσει ακριβά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το κέντρο υγείας Εχίνου ζήτησε επιπλέον στήριξη καθώς φοβάται αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Και κάτι ακόμη. Ήταν τουλάχιστον άκομψο από πλευράς διοργανωτών να μη δώσουν το λόγο στο νομάρχη Ξάνθης του οποίου πρωτοβουλία ήταν η διάνοιξη των συνόρων, τη στιγμή που ο δήμαρχος του Ζλάτογκραντ μίλησε παραπάνω και από τους πρωθυπουργούς. Και όχι μόνο δεν έδωσαν το λόγο αλλά ούτε καν αναφορά έκαναν.

…το ΠΑΣΟΚ Ξάνθης το οποίο απαξίωσε ακόμη και το γραμματέα του εθνικού συμβουλίου. Σάββατο πρωί και στο αναπτυξιακό συνέδριο εισηγητής ο Σωκράτης Ξυνίδης με θέμα την πράσινη ανάπτυξη. Και η αίθουσα τραγικά άδεια από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα την προηγούμενη ημέρα με ομιλητή τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Κοντό, ο χώρος ήταν κατάμεστος από την κινητοποίηση που έγινε. Σε αντίθεση με το Σάββατο το πρωί. Γεγονός που αντικατοπτρίζει λογικές και νοοτροπίες που υποβόσκουν τοπικά. Φαίνεται ορισμένοι δεν μπορούν να καταπιούν το πικρό ποτήρι των ανατροπών και την ανάδειξη νέων ανθρώπων οι οποίοι τους έστειλαν το μήνυμα ότι δεν μπορούν πλέον να αλωνίζουν ανενόχλητοι. Κάτω από αυτό το πρίσμα πιο καλή η μοναξιά…

…η τραγική αλήθεια δια στόματος Σωτήρη Τσιακίρογλου η οποία προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΜΕ. Κανείς δεν τάσσεται υπέρ των απολύσεων. Ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά Ξάνθης είναι παραπάνω από τραγική καθώς οι μικροεπαγγελματίες προσπαθούν να επιβιώσουν όχι μόνο σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Και όλοι γνωρίζουν ότι εάν δεν υπάρξει αντιστροφή του κλίματος τότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε συρρίκνωση της απασχόλησης και σε λουκέτα. Σε αυτό λοιπόν που θα πρέπει να εστιάσουμε είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στους χαλεπούς καιρούς. Άλλωστε και οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη δεν υπάρχει και κύκλος εργασιών. Η όποια κριτική λοιπόν, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα έπρεπε να εστιάζεται στις πολιτικές που αφήνουν πολυκαταστήματα να αλώνουν την τοπική αγορά, που δε δημιουργούν προϋποθέσεις για την προσέκλυση του καταναλωτή στον εμπορικό ιστό της πόλης, στη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες να τα βγάλουν πέρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Άλλωστε και αυτοί μεροκαματιάρηδες σαν όλους εμάς είναι.

…η απορία που μου εξέφρασε πολίτης αναφορικά με τη μετονομασία της Πλατείας Αντίκα σε πλατεία Λαδά και τη μεταφορά του αγάλματος από το κεντρικότερο σημείο της πόλης. Με ποια λογική με ρώτησε πήραν αυτές τις αποφάσεις; Εγώ τι να απαντήσω; Μάλλον φίλε μου η αισθητική του δε συνάδει με τις καφετέριες που έχουν απλωθεί σε όλο το μήκος της. Βλέπεις είμαστε μοντέρνοι άνθρωποι. Ωστόσο, όπως πολύ σωστά μου επεσήμανε αναφορικά με τη μετονομασία, δήμαρχους αυτή η πόλη βγάζει και θα εξακολουθήσει να βγάζει. Ήρωες όμως; Λαϊκή σοφία και πού να την καταλάβουμε εμείς οι δήθεν μορφωμένοι;

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου